Keresés

Moziajánló

2005. január 22., szombat 0:37

Megmondom őszintén, nekem nagyon bejött. Végig izgultam a filmet, és egyszerűen nem találtam benne sehol egy üresjáratot. Ajánlom mindenkinek.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. január 22., szombat 0:30
hozzám is ....khm... "úton" van már a Mester 4 korai filmje :)
0
2005. január 21., péntek 21:57
bakker, ekkora mázlim nem lehet!
meg van a Day of the Fight rövid is, szintén directed by kubrick :)))))))

látom lesz dolgom ha szeretnék érdemben írni erről a két korai remekről
0
2005. január 21., péntek 14:07
Véletlenül elküldtem idö elött. :) szóval a folytatás :

Tetszett még, hogy eredeti helyszíneken dolgoztak és csak kevés studiófelvétel volt. Gondolom erre ment ki a költségvetés nagy része. Egy darab hullát, egy csepp vért nem lehet látni (na jó, hullát igen). A szövegek gondosan meg vannak szépítve, nehogy magas legyen a korhatár, ami asszem PG lett az USA-ban. Ez még a PG-13 alatt van, tehát ez is mutatja, hogy gyerekfilmröl van szó. Annak meg szerintem nagyon jó. Ha valaki igazán jól akar szórakozni, az persze válassza Indy kalandjait, de jobb híján ez is megteszi. Mindenesetre én jól szórakoztam. És a kötelezö vicces ember végre nem fekete. :) (nem kell ezt félreérteni)
0
2005. január 21., péntek 14:01
A Nemzet Aranya   R.: Jon Turteltaub

10/6

Turteltaub elsö nagy költségvetésü filmje alapján sem tudom hova rakni a rendezöt. Egy szimpla iparos a fickó, akinek most épp Bruckheimer mondta meg, hogy kell akciójeleneteket forgatni. Egy rendezö, akinek pályafutása során (szerintem) egy jó poént sikerült leszállítania (Aludj Csak Én Álmodom-ban a biciklis srác). Kapott egy nagyon ócskán összerakott forgatókönyvet, amit öten foltozgatták, de hiába. Vannak egysíkú karakterek, van még Bruckheimer házi zeneszerzöje (Trevor Rabin). Hogy ennek ellenére müködik a film, az nagyrészt a dramaturgiának köszönhetö. Egy másodpercre nincs megállás, az óra folyamatosan ketyeg és izgulhatunk is egy keveset, pedig nagyon kiszámítható a film.
0
2005. január 21., péntek 10:16
ehh, :], mondjuk úgy hogy az internet néha csodákra képes:)

amúgy sikerült szerválnom még lynch hotel room és grandmother rövideket és 3 kubrick rövidet még :)

amúgy fear and desire-ba csak belenéztem, a minősége elég rossz, de hát egyáltalán csoda hogy ráakadtam

majd ma próbálom megnézni
este felé lehet tok róla írni
0
2005. január 21., péntek 7:36
Nem hiszem el! Honnan sikerült beszerválni?
0
2005. január 20., csütörtök 22:15
SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!

Az Élet egy Csoda
(Life is a Miracle)

dir.: Emir Kusturica dp.:Michel Amathieu

155 perc!Rémültem meg megtudván hogy egy jó 2 és fél órás alkotásra ülünk be. A hab a tortán csak az volt hogy jó kis Puskin mozink zsúfolásig tele volt. Csodálkoztam is, mert nem tudtam hirtelen eldönteni, hogy a filmművészet iránt így megnőtt a kereslet kicsiny hazánkban, vagy egyszerűen a Macska-jaj láttán mindenki beül, hogy nah, nézzünk egy Kusturicát. A gyanú végig még a film vége után is ott motoszkált bennem, mert egyszerűen annyira érdekes társaság gyűlt össze,hogy alig tudtam elhinni, hogy mindeki Kusturica, vagy a film kecsegtető plakátja miatt vett jegyet. Nah, mindegy, menjünk vissza a film elejére.
A film kezdése és első fele, kb olyan 1 óráig a jól láthatóan a Macska-jaj humor stílusát követi. A közönségnek tetszik, a megfelelő helyen nevetnek és élvezik a filmet. Itt az első részben, bár a humor segítségével, de Kusturica egy elég nyomasztó történetet vázol fel. Emberi, családi és nemzeti tragédiák jelennek meg. Megismerjük Lukát a szerb "vasútmestert", feleségét Jadrankát és fiát Milost. Felesége egy nélkülözött feltörekvő operaénekes akinek azonban tehetsége sok helyen vitatható. Luká fia, Milos tehetséges focista. Így a film elején ebben a humoros hangulatban a főbb szereplők álmai, vágyai jelennek meg, és nem szabad elfeledkezni a a szamár vágyáról, a szerelemről sem, hisz ez a film végén fontos momentummá válik. A háború mindannyiuk álmait tönkreteszi, és kimozdítja őket a normál kerékvágásból amiben eddig elvoltak,de nem azért voltak el jól mert minden annyira tökélezes volt, hanem nem voltak elég erősek hogy változtassanak sorsukon. A háború megtette helyettük, hisz Milost behívták katonának, anyja meglépett a magyar cigány zenésszel, míg Luká maradt az állomáson. És kb ezen a ponton fordul át a film a jól elkülöníthető második részbe. A humor, nevetés eltunik a szereplők arcáról, és az atmoszférűból is kiveszik. Itt kell megemlítenem a tükéletes operatőri munkát végrehajtó Michel Amathieu nevét, aki többek között a Jean-Pierre Jeunet féle The City of Los Children-t is fotografálta.A képi világ lenyűgöző! A humoros és könnyed képalkotástól a háború borzalmait visszaadó meghitt, már már intim bevilágítású szoba belsőkig sikerült megteremteni egy olyan világot ami a filmhez nagyszerűen illeszkedik és nem mellékesen a hollywood-i színvonalat képviseli.
De visszatérve a történet fősodrához. Luká, bár se felesége se fia nincs mellette, remekül feltalálja magát, és külső erő befolyása nélkül tán maradna is ebben az állapotban, de váratlanul érkezik a hír, hogy fia fogságba esett. Kusturica itt behoz a képbe egy bosnyák lányt,Sabahat. A lány hivatott lenni a cserefogoly akivel Milos visszakerülhet családjához. Sabaha a klasszikus, látszólag még érintettlen szépséget képviseli aki gyermeki bájával és kislányosságával elbűvöli Lukát. A film itt mintha egy jó fél órára átcsapna, egyfajta romantikus komédiába, ahol a háború csak, mint távoli tényező játszik szerepet. A sorsot természetesen nem kerülhetik el, így a pillanatnyi idillből minden újra rossz fordulatot vesz: Jadranka hazatér, mint kiábrándul a férjét újra felfedező nő, Sabahaért jönnek a fogolycsere miatt, a háború elért egészen az állomásig stb.. egy látszólag tökéletesen, és tudatosan felépített fil omlik némileg össze a film zárásával.Luká mint reményvesztett öngyilkosságra készül, ám deus ex machina a filmen olykor-olykor feltünő szamar megmenti életét. Sabaha visszatér hozzá és együtt vágnak neki a nagy űtnak mint boldog szerelmespár. Bár a film ilyesfajta "Hollywood ending"-gel ér véget, komolyabb nemzetközi gazdasági sikerre vszínűleg nem tarthat számot. Így kilátástalanná válik az is, hogy a 8 millió dolláros költségvetés megtérüljön.
A filmben elbűvölően jelen van Kusturica stílusa és a klasszikus zene, amihez szintén a rendező neve fűződik, de engem inkább a felépítésével nyűgözött le. Abszolút de nem érezhető sehol hogy az ember egy "balkáni" filmet néz, sőt! megoldásaival és értékes tartalmával felül emelkedik sok más filmtől!

10/8
0
2005. január 20., csütörtök 21:24
kösz a fordítást :))
0
2005. január 20., csütörtök 21:04
Elnézést, fordítása következik:

gémer - játékos
muvigóör - filmesztéta :)
0
2005. január 20., csütörtök 20:14
Szerintem irány a chet topic, nem? Most úgy teszek mintha érteném az előző hozzászólást, okey? :))
0
2005. január 20., csütörtök 20:09
Ahh, egy gémer a sok muvigóör közt! :)
0
2005. január 20., csütörtök 20:05
Nemzetköziesedünk? Da? :))
0
2005. január 20., csütörtök 18:56
kár, pedig mr. vágó egy nagyon szimpatikus ember:)
0
2005. január 20., csütörtök 18:55
Én ezt csak szótárból néztem, mert kifogytam a nyelekből. Nem vagyok Vágó István. :)
0
2005. január 20., csütörtök 18:52
Que?:)
/bocs de francia nyelvtudásom a ló fenekét súrolja/
0
2005. január 20., csütörtök 18:50
Santé!
0
2005. január 20., csütörtök 18:38
aha:) gyönyörü egy nyelv:)
0
2005. január 20., csütörtök 18:36