Tegnap délután gondoktól redőzött homlokkal valami olyan filmet kerestünk, ami bizton kikapcsol a való világ nyomorából :((. Így beültünk a „Nemzet aranyá”-ra, és ez pontban 10/5-ig vitte a kedvem. Ami nálam pont az ’egyszer nézd meg’ kategóriát jelenti.
A történetet a rendező (Jon Turteltaub) kellemesen lineárisra szabta, nem terhelte túl a nézők kombinatív kézségét. Szóval az események csordogáltak előre - csakis a szokásos amerikai stílusban. Tehát: ha tökre erősen akarsz-elhatározol valamit, akkor nincs az a lehetetlen, ami megakadályozna!! Jó lecke volt a film, kishitűségem is lineárisan csökkent, s mire vége lett a mozinak úgy éreztem, csak nagyon erősen akarni kell valamit, és sikerülni fog!! Akármi is az!!!. Aztán beültünk egy pizzára – nagyon akartam -, és Kata eláztatta a vacsim felét egy nagy pohár ásványvízzel. Rögvest éreztem: mégsem Amerikában vagyunk, én pedig sohanapján fogom megtalálni a Nagy Hungarian Treasure-t…
Ide kapcsolódik, hogy azért a történet végén eléggé zavart egy dolog. Mégpedig a film címe. Fura, nem? Lehet, hogy nincs igazam, de milyen jogon állítják az amik, hogy az emberiség kincseinek színe-java az ő National Treasure-jük? Ez egy kicsit agyonvágta a filmet.
Cage megbízhatóan játssza a rá osztott szerepet, Oscart nem fog érte kapni, de azért hitelesnek tűnt. Jó lett volna, ha eldöntik a különbséget a szobatudós és a kalandor között, de hát ez van. Szobatudós-kalandor. Vagy mi... Kellemesen játszott viszont Jon Voight, és az általam nagyon tisztelt Harvey Keitel is. Sean Bean pedig kimondottan tetszett!! Olyan hihetően lepődött meg mindig mindenen!! :)))
Ami viszont nem tetszett, az a női főszerepet alakító Trójai Szép Heléna (Diane Kruger) volt. Már az ókori történet megfilmesítésénél is egyetértettem azzal a kritikussal, aki szerint egy ilyen Heléna kedvéért a kutya sem indítana háborút. Ebben a filmben is hozta a Trójában látott sótlan, vértelen stílusát. Annyi sokkal tehetségesebb, és főleg szebb-hitelesebb színésznő kilincsel szerepért arrafelé!! Miért éppen Őt, hát miért??
Kata: „Nézd már, Cage hogy kigömbölyödött!!!” Talpig nő, mi? :)) De igazából a film is ilyen volt. Maradt idő a részletek kifigyelésére, mert a történet nem nyomott agyon.
Azért a NT nem is rossz kis IJ és TR klón, nézhető, talán még élvezhető is. Ajánlható minden kalandos kedvű önmegvalósítónak! :))))