Az idők szavának engedve elcsábultunk a Világszám-ra. Nos... rettenetes volt. Lehet, hogy csak én voltam rossz hangulatban, de régen láttam ilyen idegesítő, nyúlós filmet. Koltai tényleg nem szokott ütős filmeket forgatni, de ez azért túlzás volt. :(( 10/3. (Sok-sok jóindulattal.)
Amúgy sem szeretem igazából a cirkuszt, elég ripacsnak tartom az ott zajló dolgokat, de hát istenem... Van ilyen. De hogy ennyire rossz ripacs filmet forgassanak a cirkuszi hátér felhasználásával!!! Szörnyű alakítások, életszerűtlen megoldások, csapnivaló forgatókönyv, jajjjjjj, naaagggyon kínlódtam! Az egyetlen értékelhető dolgot a Katona színészei nyújtották az epizódszerepekben, de ők általában stabilan jók.
Nyűgös volt Gáspár játéka is, modoros, túljátszott, mégis riasztóan élettelen karaktert hozott létre. Koltai pedig egyszerűen idegesítő volt. Nem áll jól neki a magára húzott "vén csibész" jelmez (igaz, Gáspárnak sem.) De ami még elment a Hyppolit-ban, az itt jelentős túlzásnak tűnt. Talán nem véletlen, hogy az igazán húzós nevek kimaradtak a filmből. Próbálok valami jót találni, de nagyon nem megy, még Dés zenéje sem volt maradandó.
És az életszerűtlenség!! Aki volt katona, az tudja, hogy egy harckocsi nem járkál egyedül, a T-34-ek pedig pláne sehová sem mentek logisztika nélkül. És 3 fő a kezelőszemélyzet. Vagy négy. De bizton nem kettő. Ha pedig valakit eltalálnak egy nagyobb kaliberű fegyverrel, az nem álldigál tovább, hanem repül, mint a madár. Tudjátok mekkorát üt egy lövedék becsapódáskor?? Persze minden belefér a költői szabadságba, de mégis... Aztán meg a végén, amikor ellopták az autóbuszt, kimondottam feszengtem. Egyáltalán nem Naftalinékkal éreztem együtt, hanem a szerencsétlenekkel a parkolóban. A bűn az bűn, velem nem tudják elhitetni, hogy akkoriban hazafias, jópofa tett volt a lopás.
De legjobban a jellemek megrajzolása zavart. Két ilyen balpéket, mint a főszereplő karakterek, még nem is láttam. Ennyire senki sem lehet élhetetlen és ostoba, folyamatosan rossz döntéseket hozattak szerencsétlenek, ha választani kellett, ők biztos a rossz irányba indultak, ami csakis a történet rettenetes hiányosságainak, élettől való elrugaszkodásának köszönhető. Ennyire nem bénák az emberek, hiába akarják elhitetni velem. Még Rákosi órájának szétzúzásán mosolyogtam, bár - a korabeli normák felületes ismeretének birtokában - már ez is enyhe túlzásnak hatott... Maga az alapsztori volt rossz, még rágódhattak volna rajta csöppet. Én elhiszem, hogy 56-ról már sok bőrt lehúztak, de azért ennél többet érdemelt volna.
De mégis, a legnagyobb katasztrófa két színész alakítása volt, Tóth Orsolya (Pipitér), aki annyira kezdő, súlytalan és mesterkélt, annyira idegesítő volt, hogy majdnem kijöttem, valamint Menzel, akinek szerepeltetését a filmben abszolút nem értem. A szinkronját pedig még annyira sem... Botrányos volt.
Kata: "Te gazfickó!! Ezért még megfizetsz!! Így elcsapni az estémet!!"
Csak Koltai fanoknak ajánlom a filmet, de ők se várjanak túl sokat. Érdemes inkább kibekkelni, amíg a kukactévé lehozza, ha jól láttam, ők is szponzorálták a filmet. Tehát lesz a tévéműsoron, talán úgy végignézhető, hogy az ember kapcsolgathat közben, sőt, bármikor ki is mehet!! :))