Igazi mozis hétvégét tartottam, és - néhány csatolt résszel kibővítve - megszemléltük a Polár Express-t is. Nos. Kellemes, igazi karácsonyi mese. Bár, a csatolt részek féltek néhol, és sajna érthetlen is volt számukra néhány dolog, de azért igazán jól szórakoztunk. Naggggyyyon komoly a látványvilág, csodásan szép animált környzet, látható a 160-egynéhán millió dollár minden centje. Már csak azért is érdemes megnézni, hogy lássuk, hová fejlődik az animáció. Azért az feltűnt, hogy minden olyan jelenet, amely "akciót" akart vinni a filmbe, igazándiból a jól bevált, és ezerszer elsütött hullámvasút fel-le jelenetre hajazott, egyszer vonattal, néha csak egy vagonnal, egyszer csőpostaszerű szállító-izével, aztán meg csak sima viziparkos csőcsúzda jeleggel. Kicsit már uncsi volt a végére, bár igaz ami igaz, egy vonat haladásával nehéz másfajta akciót kivitelezni... :))
Jók eltaláltak voltak a karakterek, Tom Hanks animált módon is szinészóriás. Ámbár a kalauz karakterén kívűl én nem igazán ismertem fel Hanks úr jellegzetes szemhunyorítását, (pedig állítólag még négy szereplő köszönhette neki az arcát-hangját)... Igaz hogy én az Alexanderben sem láttam meg Val Kilmert a részeges, nőnyúzó, kicsit (nagyon) bunkó apakirály karakterében. De hát ez az én hibám... :-P Jó volt a forgatókönyv is, könnyen áttekinthető, kellemes meseszövés. Ami gond volt, hogy a történet egy csöppet kilógott a mi kultúrkörünkből, ezért a film után egy pizza mellett próbáltam magyarázni a csatolt részeknek, hogy a Mikulás a csokit hozza, a Jézuska pedig az ajándékokat... hááááát, nem tudom mennyire voltam meggyőző, néhány kobakban nagyon eleven volt a hatalmas ajándékputtony a Mikulás szánján... :))) Ezen a projekten még dolgoznom kell egy kicsit karácsonyig, hogy visszaállítsam a jól felépített, hagyományos "ki-kicsoda decemberben" rendszert. :))
Szóval az Express ezerrel ajánlható annak, aki szereti a téli-esti meséket, a havas tájakon átzúgó retróvonat látványát, aki egy kis melegségre vágyik a szíve környékén, és akit lenyűgöz az animáció tökéletessége. :) Én jól elvoltam végig. :)) 10/7