Keresés

Moziajánló

2004. október 2., szombat 16:42
Hú, bazzeg, dejó ilyet olvasni!!! Hétfőn takarodok a moziba megnézni!! Remélem, jó nagy alapzaja lesz a filmnek (nem úgy, mint A falunak), és a sok pofázó suttyót elnyomja az ütküzések, géppityu-ropogások, robbanások kakofóniája!! :))))

"Jason Bourne szerepében Matt Damon"
0
2004. október 2., szombat 12:14
Egyetértek.
0
2004. október 2., szombat 1:59
köszönöm a válaszaid, azt hiszem nincs értelme tovább folytatni ezt az eszmecserét. mindketten részletesen kifejtettük a véleményünket, meggyőzni meg úgysem fogjuk egymást (meg nincs is rá szükség)
0
2004. október 2., szombat 0:44
A Berlin Foot Chase egy kib. jó szám, ma - többek közt  ez is - ordított nálam a hangszórókból;)
0
2004. október 1., péntek 23:09
Nekem még ott is tetszett, bár tényleg nem nagyon lehetett pontosan követni, de pont ezért voltak kiemelve a hanghatások.
  Sutter : filmzenében kivételesen egyetértek veled (másban nem nagyon:). A Berlin-i üldözős jelenet (filmzenében a Berlin Foot Chase c. szám) a filmben eszméletlenül jó volt, a zene a jelenetben nagyon felturbózta az izgalmakat.
  Egyébként visszatérve a kézikamerára : a filmek többségénél öncélúan használják, mert ez dokumentarista stílust ad alapból, viszont ezt úgy érik el, hogy csak úgy felveszik a jelenetet. Greengrass azonban ezt is megtervezte, ráadásul remekül vágta az egészet, amiből kiderült, hogy minden remegő kép tudatos volt. És tud ő mást is : a Repülés elmélete c. film egyáltalán nem ilyen stílusban készült (mondjuk a Véres Vasárnap igen).
0
2004. október 1., péntek 22:49
dehogy nyomtam kétszer
(visszhang lesz)
0
2004. október 1., péntek 22:44
dehogy nyomtam kétszer
(visszhang lesz)
0
2004. október 1., péntek 22:43
dehogy nyomtam kétszer
(visszhang lesz)
0
2004. október 1., péntek 22:42
>#;?°6°
0
2004. október 1., péntek 22:40
>#;?°6°
0
2004. október 1., péntek 22:39
A kézikamera egyedül a bunyósjelenetnél zavart be, de ott rendesen (abban sem vagyok biztos hogy csak ketten voltak :)
Amúgy remek folytatás, jobban tetszett minta az ID.
0
2004. október 1., péntek 22:36
A kézikamera egyedül a bunyósjelenetnél zavart be, de ott rendesen (abban sem vagyok biztos hogy csak ketten voltak :)
Amúgy remek folytatás, jobban tetszett minta az ID.
0
2004. október 1., péntek 22:33
******** SPOILER!! HA NEM LÁTTAD A FALUT, NE OLVASD TOVÁBB******

Egyrészt nem voltak középszerűek a figurák, másrészt nem volt érdeketlen, hogy mit csinálnak. Számomra legalábbis nem. /.../ Night olyan kellemesen adagolja a feszültséget, és mindezt elegánsan vegyíti a romantikával.

Szerintem azok voltak. A film tele volt olyan alakokkal, akik egy cseppet sem hiányoztak volna, ha eltűnnek. De erről ennyit, én így látom, te úgy. Feszültség kellemes adagolásáról meg nemigazán beszélhetünk, ahhoz Shyalamant például túlzottan lekötötte az általad magasztalt szerelmi szál csigalassú, de tökéletesen kiszámítható végigvezetése. És itt lehet az egyik ok, amiért engem nem varászolt el a film: átláttam rajta.

A legjobbkor mutatta meg a lényeket.
Számomra nem, túl sokat láttam belőlük és, amit láttam az egy kicsit se tudott megrémíteni, inkább nevetségessé tette a filmben meglévő maradék sejtelmességet.

Miért kéne bonyolódnia a cselekménynek? Szépen megy az a maga kis medrében. Megismerjük a szereplőket, az érzéseiket, a külvilághoz való viszonyukat. Egy perc üresjárat sincs.
Valóban megismerjük, de ennek a fele is elég lett volna a képalkotáshoz. Nem jutunk egyről a kettőre, csak azt látjuk, hogy ezek az emberek valamitől nagyon félnek és nem tudjuk, hogy miért. Amikor pedig meglátjuk az okát, az szerintem nem hat elég félelmetesnek, hogy átérezzük, hogy a falu miért retteg ezektől annyira. Igazából a manipulálás művészetéről van szó, de Shyamalan, és így az általa alakított figurák nem manipuláltak olyan ügyesen, hogy ez működjön.

A valódi, hihető érzelmek meg már erősen szubjektív kategória. Engem megérintett a falu érzelmessége.
Igaz, ám, ha látjuk, hogy csak maguknak csinálták a bajt akkor az a helyzet, hogy a legtöbb szereplőnek nincsenek igazi gondjai, a legtöbből meg, ami van ahelyett, hogy fókuszt kapna rejtélyt csinálnak belőle. A félelem megbénítja a szülőket is, mégse tesznek ellene semmit. Filmes szempontból nézve, aki ennyire marha, az meg is érdemli a sorsát, nem tudok vele együtt érezni, a rinyálása nem hat meg. Csak olyan cselekvésképtelenné vált embereket látok, akik elmenekültek a világ elől "a múltba", amit Shyamalan is rossz megoldásnak mutat be, az újságos példával mégis valamiképp mellé áll. Egy átgondoltabb, kevésbé hatásvadász szemléletre lett volna szükség.

Phoenix leszúrása és vele a csajra való átálás kiváló húzás?
Akkor ezek szerint te is belátod, hogy eddig ő volt úgymond a főhős. Innen pedig gondolom már megérted, hogy miért tartom ezt a váltást túl durvának. Akkor már a csajra is több hangsúlyt kellett volna fektetni. Lehet, hogy így kevésbé lett volna meglepő a váltás, ellenben sokkal értelmesebben jöt volna ki.

...a félelem érzése is elég szubjektív. valaki halálra váltan jött ki a moziból a Blair Witch Project c. limonádé után.
Ez így van. De abban gondolom egyetértünk, hogy, mint a Blair Witch, A falu is inkább dráma, mint horror. Egy drámán meg nem sokan remegnek a félelemtől.

Brody megbüntették, bezárták. Brody szomorú és dühös. Dühös mert a lány mást szeret. Ezért bosszút forral. Nem tudhatja, hogy a lány már tudja, nincsenek szörnyek, ezért dönt úgy megijeszti és megöli a lányt az erdőben. Szerintem ez tök logikus.
Van benn logika, de egy olyan figurától, mint Brodyé ez túl fondorlatos lépés lenne. De ha már itt tartunk, az, hogy Shyamalan az üldözés alatti állati hörgést kever a lényhez szintén nem túl következetes a későbbi tények ismeretében.

Brody karaktere értelmi fogyatékos, de nem teljesen hülye. Abszolút meg lehet érteni az érzéseit és a motivációját. Ezekből kiinduva én tudtam vele azonosulni.
Brody számomra akkor is legidegesítőbb figura volt Jar Jar Jinks óta és a film nem kimondottan etalon a szellemi fogyatékosok megjelenítésében.  

Nem az a lényeg, hogy te mit tartanál jó megoldásnak. Ha te lettél volna ott a krizisközpontban, akkor lehet, hogy neked egész más ötlet pattan ki a fejedből arra vonatkozólag, hogy hogyan óvd meg a gyermekeidet a bűnős nagyvárostól. Valszeg én sem ezt az ötletet választottam volna. Ennek azonban nincs köze a megvalósításhoz, ez csak a mi egyéni véleményunk.
A lényeg, hogy, ha egy író egy ötletet ad a karaktereinek, akkor hihetőnek kell lennie a néző számára, hogy azok az emberek tényleg meg is tennék, és nem csak azért, mert különben nem lenne film. Amit a szereplők választottak az egy rossz megoldás, ez tény. Egy érett szülő ebbe nem menne bele vagy a gyereke halála után nagy valószínűséggel kiszállna. Ez lehet, hogy vélemény, viszont közelebb állhat az igazsághoz, mint Shyamalan verziója.

nem szeretem ha valaki úgy néz egy filmet, hogy most mi lesz a vége? vagy ki a gyilkos? vagy akármi..
Nem tudhatod, hogy így szoktam-e nézni a filmeket, annyira nem ismerhetsz. Egyébként meg nem azon filóztam, hogy mi lehet a nagy csavar, a jelen eseményeivel foglalkoztam, mégha nem is tudtam beleélni magamat a történésekbe. Ha a film hihető és/vagy meg tud fogni akkor ez is megtörténik.

Night a falu lakóinak a szemén keresztűl minősíti a világot.
Lehet, hogy ezt teszi, de ez akkor is hibás lépés, sőt egy szükségtelen, manipulatív csúsztatás. Az újság itt az egyetlen az ablak, ami kaput nyit a világ állására, a benne lévő "igazságot" pedig Shyalaman illeszti bele, ami bizony egyoldalú képet ad.

***********************SPOILER VÉGE************************

(Húúú, ez jó hosszú lett! :)
0
2004. október 1., péntek 21:59
zolindy, 100%-osan egyetértek;)
a kézikamerát meg nem fikázni senkinek, mert attól csak jobb a múvi;)
0
2004. október 1., péntek 20:44
A Bourne-csapda   R.: Paul Greengrass

10/10

Akik látták a filmet, azok legfeljebb a kézikamerás stílust marasztalták el. Na de nem mindenki. És a jó dolog a filmben, hogy másba nem nagyon lehetne belekötni : 2 órás adrenalintöltet, ami a remek rendezésnek, a nagyszerűen megírt forgatókönyvnek és a kítűnő színészeknek köszönhetünk. A szereplők közt külön kiemelném Karl Urban-t, aki minimalista játékával és pár orosz mondatával is uralja a vásznat. Mást nem mondhatok a filmről, hiszen ez egy vérkomoly kémfilm (egy gyenge poén van csak a filmben), viszont mindenkinek ajánlom, hogy a moziban jó hátra üljetek! Közelről a kézikamerás felvételeknek köszönhetően nem sokat lehet látni (a tapasztalatok szerint a közelre ülők panaszkodtak csak a film minőségére).
0
2004. október 1., péntek 14:44
******** SPOILER!! HA NEM LÁTTAD A FALUT, NE OLVASD TOVÁBB******

"Középszerű figurák többnyire érdektelen életpillanataira fecsérli az idejét...

Egyrészt nem voltak középszerűek a figurák, másrészt nem volt érdeketlen, hogy mit csinálnak. Számomra legalábbis nem. Kiváncsi voltam. Kik ezek? Hogyhogy nem mennek ki az erdőbe? Hogyan élnek? Ezer meg ezer megválaszolatlan kérdés, ami ezek szerint téged nem izgatott. Night olyan kellemesen adagolja a feszültséget, és mindezt elegánsan vegyíti a romantikával.

".. amit a lények túl korai megmutatásával ki is pukkaszt.

A legjobbkor mutatta meg a lényeket. Ha korábban teszi igazat adok neked, ha később akkor meg már unalmassá vált volna.

"szereplők olykor órákig húzott félmondatokkal tárgyalják ki a lehető legegyszerűbb dolgokat."

ezt nem vettem észre, ha így is volt, engem nem zavart.

" cselekmény nemigen bonyolódik, hanem áll és csak Phoenix leszúrása után hajlandó beindulni"

Miért kéne bonyolódnia a cselekménynek? Szépen megy az a maga kis medrében. Megismerjük a szereplőket, az érzéseiket, a külvilághoz való viszonyukat. Egy perc üresjárat sincs.

"Shyamalan a nagy semmivel próbál ijesztgetni, a drámát pedig igen nehezen átélhetővé teszi, amikor olyan helyekre teszi a kamerát, hogy a szereplők arcát/érzéseit képtelenség kivenni"

A nagy semmivel? Mit vártál? Én a film végig éreztem, hogy az erdőben van valami. Vagy akár a faluban van valami. Én inkább hatásosnak hívnám, mint nagy semminek. emlékszel arra a képre amikor Phoenix és Bryce Dallas Howard beszélgetnek a tornácon? közelről veszi őket, oldalra fordított fejjel. gyönyörű beállítás!

"Inkább valódi, hihető érzelmeket nézek, mint egy rakás beszarit, akiket a félelmeiken kívül egyedül az mozgat, hogy kit szeressenek. A félelmen és a szereteten kívül más érzelmek is vannak, de Shyamalan úgy tűnik nem értette meg Donnie Darko-t! :)"

nem szégyellem bevallani én kétszer láttam a donnie darko-t és én sem értettem. ugyan a második nézés után elmagyarázták, akkor lejött, de mivel nem vagyok rajongója a filmnek, ezért el is felejtettem és nem is tervezem újranézni.
A valódi, hihető érzelmek meg már erősen szubjektív kategória. Engem megérintett a falu érzelmessége.

"Ahogy mondod. Nem igazán lényeges, középponti személyiség. Főszereplőnek Phoenixet mondhatnánk, ám őt leszúrják és ezzel váltanak csak a csajra.

és ez egy kiváló dramaturgiai húzás!

"ha nem érezted át a filmet, akkor valóban nem..." félelmetes
Ebben egyetértünk, de ez nem ellenérv."

valóban nem az, de a félelem érzése is elég szubjektív. valaki halálra váltan jött ki a moziból a Blair Witch Project c. limonádé után.

"Mert nem tudom elhinni, hogy az emberek összeszarják magukat egy rakás béna jelmeztől. Nem hiszem el, hogy gondos szülők megoldásnak tartják, hogy félelemben tartsák a gyermekeit. Nem hiszem el, hogy értelmes emberek nem találnak ki jobb megoldást önmaguk és gyermekeik védelmére, mint, hogy XIX. századosdit játszanak"

Nem az a lényeg, hogy te mit tartanál jó megoldásnak. Ha te lettél volna ott a krizisközpontban, akkor lehet, hogy neked egész más ötlet pattan ki a fejedből arra vonatkozólag, hogy hogyan óvd meg a gyermekeidet a bűnős nagyvárostól. Valszeg én sem ezt az ötletet választottam volna. Ennek azonban nincs köze a megvalósításhoz, ez csak a mi egyéni véleményunk. Ez olyan mint nekem a harcosok klubja. A film megvalósítása mesteri, mégis a benne elhangzott gondolatok és társadlomkritikák olyan messze állnak tőlem mint Makó Jeruzsálemtől.

Lehet, hogy igazad van, de ha a mindennapi életterembe törne be felvenném vele a kesztyűt, mint minden normális ember. És pontosan ez zavart a filmben nagyon. Megkérdeztem magamtól mit tenne bárki egy ilyen helyzetben minden manipulálással és tiltással együtt? Hát nagy valószínűséggel nem azt, amit a film szereplői

elfelejted, hogy már Phoenix generációja is ott nőtt föl a faluban. Egész életükben ezzel a mesével lettek etetve. Az egész más ha most - felnőtt fejjel -  zárának egy ilyen helyre. Ráadásul Phoenixben megvolt a bátorság, hogy bemenjen az erdőbe, mint az ki is derül a filmből.

""a film minden perce tökéletesen ki van használva, csak a mai plázaközönség ahhoz szokott hozzá, hogy percenként robbanjon egy autó vagy egy épület. szomorú."
Ez demagóg duma. "

ez valóban egy általánosítás volt. Én minden percét élveztem a falunak.

"Brody egy eltúlzott, gyengén felvázolt figura volt, amit Shyamalan jobbra-balra rángatott, hogy végre történjen valami"

Brody karaktere értelmi fogyatékos, de nem teljesen hülye.  Abszolút meg lehet érteni az érzéseit és a motivációját. Ezekből kiinduva én tudtam vele azonosulni.

"Mi a lószarnak vette fel Brody a jelmezt?"

Brody megbüntették, bezárták. Brody szomorú és dühös. Dühös mert a lány mást szeret. Ezért bosszút forral. Nem tudhatja, hogy a lány már tudja, nincsenek szörnyek, ezért dönt úgy megijeszti és megöli a lányt az erdőben. Szerintem ez tök logikus.

" könnyen kitalálható végkifejlet
"ezt el tudom fogadni, abban az esetben ha ilyeneken gondolkozik az ember a film nézése alatt, ahelyett, hogy odafigyelne rá."
Ez megint nem érv, csak személyeskedés"

picit személyeskedés, mert nem szeretem ha valaki úgy néz egy filmet, hogy most mi lesz a vége? vagy ki a gyilkos? vagy akármi.. én általában belemerülők egy filmbe és sokkal jobban esnek a csattanók és a fordulatok amikor hirtelen jönnek. de igazad van, mindenki úgy néz filmet ahogy akar.

"Erőltetett, mert Shyamalan hamis színben tünteti fel a külvilágot, hogy igazolja állítását. Az újságos-dolog például undorítóan manipulatív. A híradások lehet, hogy gyakran a halálról szólnak, de ez inkább őket minősíti, mint a teljes valóságot tükrözi. "

erre csak azt tudom modani, hogy nézz meg egy tv hiradót. régebben egyszer számoltam, hogy hány + és hány - hírt mondanak. kb 80% volt az arány a negatív számára. persze a média is torzít, és tulajdonképpen nem rossz ez a világ. De olyan emberek számára akiket ilyen lelki trauma ért, azok számára nagyon rossz. ez a film pedig róluk szól. Night a falu lakóinak a szemén keresztűl minősíti a világot. Itt a morális üzenet nem neked vagy nekem szól, hanem a kis csoport által alkotott világképről.

0
2004. szeptember 30., csütörtök 19:59
na ha este hazajövök úgy látom lesz mire reagálnom. hosszú hozzászólásra számítsatok.:)
0
2004. szeptember 30., csütörtök 18:45
Én az IMDb-vel szűröm meg a filmeket, 5.5 alatti filmeket nem nézem meg.
Lehet hogy a magasabb pontszámúak nem fognak tetszeni, de az ennél alacsonyabbak
szinte biztosan nem. Még így is havi 10-15 filmet megnézek.
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:59
Életben sem hallottam hogy valaki istenítené...
...gondolom te igen.
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:55
Csak azokat mondjuk nem az Xpress fórumán kell keresni. :) Hidd el, a Csajok a csúcsonnak is megvan a maga "istenítő" tábora.
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:54
Tényleg mindnek?
A "Vas" című remekműről én még pozitívat életemben nem hallottam...
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:46
Csak ez esetben elég szélsőségesen jelentkezett.
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:19
Ebben nem érzem, hogy igazad van, mert minden filmnek megvan a maga rajongó- és ellendrukker-tábora.
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:03
Pedig lehet többféleképpen is értékelni. Lehet nagyon felmagasztalni vagy lehúzni a sárgaföldig.
Ha TÉNYLEG oyan "szar!" lenne ahogy írtad, most nem lenne miről vitatkozniuk az elvtársaknak...
0
2004. szeptember 30., csütörtök 17:01
Szóval... "ijesztgetés" ;)
0