Keresés

Moziajánló

2015. június 18., csütörtök 23:40
Nagyon jó volt olvasni, minden szóval egyetértek. Talán azért is,mert én is Nagykőrösön láttam az első részt.
0
2015. június 18., csütörtök 10:23
Kössz szépen srácok! :) Az eredeti szöveg 4 és fél Word oldal volt :D

Amúgy már elő is rendeltem a BD díszdobozt, persze azon nyomban törlöm, ha lesz itthon is :)
0
2015. június 18., csütörtök 8:56
Tök jó:)! Este el is olvasom, mert addigra már én is láttam a filmet.
0
2015. június 18., csütörtök 0:45
Remek összefoglaló, minden sorával azonosultam!
Király film, nagyon örülök a rekorddöntő sikerének!
0
2015. június 18., csütörtök 0:29
Köszi szépen! :) Nem tudtam nem terjengősen írni róla, erre vártam majd másfél évtizedet s nem csalódtam. S az amerikai hétfői-keddi bevételi adatokat látva tovább tart a nagy érdeklődés a film iránt. Teszem hozzá, jogosan :)
0
2015. június 17., szerda 23:22
Miután tudom, milyen fontos (lenne) reagálni mások sok időt felemésztő írásaira, ezúton fogadd gartulációmat!

Jó írás, igazi rajongói poszt, látszik, mennyire szereted ezt az egészet. Én kicsit árnyaltabban látom a JW-ot, de valóban egy kellemes szórakozás volt.
0
2015. június 17., szerda 22:54
Jurassic World – Az én világom

VESZÉLY! Borzasztóan terjengős és kicsapongó írás egy fanboy-tól, spoiler-ekkel!

22 évvel ezelőtt, koromnál fogva, nem adatott meg, hogy megnézhessem moziban a Jurassic Park-ot, de amikor 7 évesen, 1994-ben először láttam a filmet, a sorsom eldöntetett: menthetetlenül szerelmes lettem a filmek világába, melynek alfája mindig is a Jurassic Park lesz. Az elveszett világot már igazi rajongóként vártam, mai napig élénken él bennem az első megtekintése a megbodogult Arany János Moziban Nagykőrösön. A harmadik rész érkezte egybe esett az internet széleskörű elterjedésével. Szorgosan gyűjtöttem floppy lemezekre a nagy nehezen letöltött képeket, kis videókat, és egy rajongói oldalon keresztül már az első csapótól fogva végig követtem a Jurassic Park III elkészültét. Lehet, hogy nem világklasszis film született Joe Johnston kezei között, de egy vérbeli kalandfilm, amely lehetett volna hosszabb is, de így sem tudok nem rajongai érte, akárcsak az előzményekért. Aki már igazán rajongott egy filmért/zenéért/képregényért vagy bármi gyűjthető egyébért, az tudja, hogy milyen is az a fajta rajongás amikor akár csak egy szórólapon bukkan fel a kedvence logója. Na ez a fajta rajongás van meg bennem is, és igaz, hogy az ősz hajszálak engem is már elértek, ebben a témában nem ismerek tréfát: életem végéig gyerek maradok, akárhányszor csak leülök egy Jurassic film elé.
Aztán teltek múltak az évek, időnként felütötte a fejét egy-egy kósza hír, hogy a Universal Studios tervezgeti a folytatást (a 3. rész bevételeit nézve nem csoda, hogy nem kapkodtak), de úgy tűnt, már soha többet nem térhetünk vissza a John Hammond által megálmodott világba. Ezért is ért váratlanul, amikor 2013 elején a stúdió kitűzte a premierdátumát a Jurassic Park 4. június 11-től a mozikban, 2014-ben. Sorba jöttek az infómorzsák, a rendező személye is kiderült: Colin Trevorrow. A csupán egyetlen, kis költségvetésű indie filmet (Safety Not Guarented – Kockázatos kalandtúra) jegyző fiatal filmest maga Steven Spielberg választotta ki, ami nem rossz ómen. Már az előkészületeknél tartottak amikor vérfagyasztó hírt közöltek: leállítanak mindent, nem lesz film. Legalábbis egyenlőre. Egy évvel elcsúsztatva a premiert újra írják a forgatókönyvet. Nem tudhatjuk, mi volt az oka annak, hogy Trevorrow és állandó szerzőtársa Derek Connolly úgy döntöttek, a Universal fejeseivel együtt, hogy megváltoztatják a forgatókönyvet, de a végeredményt már kétszer látva, nem is nagyon érdekel: a Jurassic World egy nagyszerűen sikerült, remek kalandfilm, könnyed szórakozás bárki számára, számomra pedig egy valóra vált álom.

Az emberek nem tanulnak hibáikból: 22 évvel járunk azután, hogy a multimilliomos John Parker Hammond álma, az Isla Nublaron létrehozott Jurassic Park azelőtt elpusztult, hogy egyetlen látogatót is fogadhatott volna. Napjainkban azonban a szigeten már egy jól működő, nap mint nap látogatók tízezreit kiszolgáló és szórakoztató park működik: a Jurassic World. Simon Masrani felvásárolta az InGen-t és továbbviszi Hammond örökségét. A leglátványosabb technikai vívmányok, mint az egysínű vasút, a holografikus kivetítés vagy a Pörgőgömb (vagy Golyó). Hiába a magas látogatottság, mely messze lehetne nagyobb is, a park fenntartási költségei igen magasak. Ugyan a szponzorok sorba állnak, de a park vezetése egy új, sosem létezett látványosságot rendel dr. Henry Wu-tól és csapatától. Wu munkássága volt már az alapja a Jurassic Park csodáinak is, most pedig csapatával szabadon olyan dinoszauruszokat kreálhat, amilyeneket csak akar. Így születik meg egy kéncsőben az Indominus Rex, amely pár hónap múlva már látogatható is, de Mr. Masrani-t aggasztják kissé a biztonsági intézkedések, ezért megbízza a hely menedzserét Claire-t, vonja be az előkészületekbe Owen Grady-t. Aki a sziget egy eldugott szegletében egy egészen elképesztő programot vezet: Velociraptorokat nevel és tanít. A tojásból való kikelésük óta figyelemmel követi a négy impozáns nőstény életét. Blue, Charlie, Delta és Echo külön egyéniségek, akik egyáltalán nem félénkek és háziasítottak, csupán Owen képes rá, hogy valamelyest kontroll alá helyezze őket. Kár, hogy az InGen biztonsági csoportjának vezetőjének, Vic Hoskins-nak más tervei vannak: egyfajta katonai alakulatként tekint a raptorokra és reméli, előbb-utóbb terepen, hadászati célokkal vetheti be őket.

Ezen a hétvégén azonban a parkba látogat Zach és Gray, a testvérpár, akiket szüleik a tervezett válásuk árnyékában küldik el a trópusi szigetre, ahol majd nénikéjük, Claire oltalma alatt állnak és kicsit elfelejthetik a hétköznapi gondokat. Zach-et azonban a tinédzserek dacossága és önfejűsége jellemzi, míg az érzékeny lelkű Gray, a család okostojása, tátott szájjal, rajongással veszi nyakába a parkot. Kár, hogy ez a hétvége senki számára sem úgy alakul, ahogy tervezte... A történet lassú építkezése az igazi klasszikus első részt idézi, igaz a krach az egyik szálon már hamar beüt, de a másik szálon a két gyerek barangolása egészen jól alakul, a játékidő feléig, ahonnét azonban már csak a futás és a sikítás marad a szereplők osztályrészéül. A működő park látványosságai, mint az állatsimogató, vagy a Pörgőgömb, már önmagában is roppant érdekes és látványos, egy egész filmen keresztül el tudtam volna nézelődni, de hát ha az ember egy Jurassic film elé ül le, akkor ott nem sokáig tart a dinoszauruszok és emberek közti látszólagos harmónia. A szauruszok lenyűgözően lettek megalkotva, bár a film alkotói jobban támaszkodtak a CGI technológiára mint elődei, azért egy-két megépített állat így is elkészült (és speciel meg nem tudnám mondani, a film végén mikor Owen leveszi Blue fejéről a kamerát, az most melyik techológiával készült). Ahogyan az egy folytatástól nem szokatlan és elvárható, többszörösen megidéződik a Jurassic Park (a szem-, azaz hangfülesebbek Az elveszett világ „cameóját” is észrevehették). Egyes kamerabeállítások, mondatok, karakterek is ismerős ismeretlenek, de a visszatérés a régi látogatóközpontba egy olyan vágyálmom, ami már az első film óta bennem volt. A régi épület látványa, a molinó, az üvegfestmény vagy épp az éjjellátó (akarok egyet, most!), de leginkább a jeep-ek idézték fel a legjobban (a visszapillantóról lelógó kártya is ismerős lehet, ugyanezzel, a 29-es számú jeep-be ült be Hammond és Gennaro miután megérkeztek a szigetre),  hogy 22 éve már elbukott az emberiség találkozása a dinoszauruszokkal.

Az új hibrid, amely egyébként nem az első, hiszen már a legelső klón-technológiábal életre kelt szauruszok sem voltak igaziak, hiszen ki kellett pótolni ma élő állatok génállományával őket. Ennél veszélyesebb vállalkozásba pedig nem is foghatott volna dr. Henry Wu és csapata: egy eleve nem fajtatiszta Tyrannosaurus genomra építették fel az állatot, olyan veszélyes, és páratlan tulajdonságokkal bíró állatok DNS szekvenciából mint a… Ebbe most nem mennék bele, de Wu sem számított ilyesfajta „termékkeveredésre”. Az Indominus Rex egy agresszív gyilkológép, aki nem a túlélésért, csupán kedvtelésből pusztít el mindent, ami mozog. Az Ankylosaurus elejtése tökéletes példa erre: kvázi a legjobb túlélési technikákkal felvértezett állattal is könnyedén elbánt az Indominus, és semmi más nem okoz neki különösebb gondot. A fináléig. Mert a dögnek be kellett végeznie, (de vajon tényleg vége is?), egy olyan, az egész Jurassic antalógiában páratlan és lélegzetelállító jelenetsort kaptunk csúcspontként, amelyre a filmtörténet egyik új csúcspontjaként is tekinthetünk akár. Én egész biztosan. Remélem a DVD/BD változaton azért pár perccel többet kapunk ebből is. A Tyrannosaurus Rex volt az első két rész királya, tekintélyt parancsoló, gyönyörű teremtmény, melyre egyszerre tekinthettünk félelemmel és csodálattal. A harmadik rész csúfos vendégszereplése után láthatóan nagyon építettek a film marketingesei a T. rex-re, majdnem mindenen, ami a Jurassic World-höz kapcsolódik, az ő „arcképe” található, bár nyilván ez egy marketing fogás, abból a szempontból is, hogy az Indominus rejtve maradjon, amit sajnos azonban elég korán ellőttek már az előzetesekben és a 30(!) tv spot-ban. Azt még gyorsan szögezzük le: nem véletlenül futja le Claire magassarkúban, vagy tűnik a hangja rekedtesnek és lassúnak a mozgása: ő már a kezdetek óta a szigeten él, ő volt a Gennaro-t felfaló, de a főhőseinket a Velociraptoroktól megmentő T. rex, a promó képeken jól láthatóak azok a sebhelyek, amelyeket akkor szerzett (és imádtam volna, ha a film úgy nyit, ahogyan a rajongók körében elterjedt, miszerint egy kis kitekintéssel kezdtünk volna és a T. rex elfogását láthattuk volna, de így is nagyon elégedett vagyok). Minden vásznon töltött percében torkomat elszorítva bámultam őt és szurkoltam neki, mint még egy filmszereplőnek sem soha. De a Velociraptorokat is egész megkedveltem, főleg Blue-t, pedig nem voltak a korábbi filmekben a szívem csücskei (nem a technikai kivitelezésük miatt, csak úgy). A Dilophosaurus cameója pedig zseniális! A Brachiosaurusok távoli ordításait leszámítva viszont nem tették tiszteletüket, magam öltem volna meg az I. rex-et ha Apatosaurusok helyett ők kerülnek az útjába…  A szereplők jól eltaláltak, Chris Pratt-et már nem sok választja el, hogy igazi hollywoodi sztár legyen, de talán már az is. Ugyan Bryce Dallas Howard 11 éve elképesztett alakításával A falu-ban, de azóta szem elől tévesztettem, jó látni újra a vásznon, remélem több figyelmet kap ezek után. A két gyerekszereplő roppant szimpatikus, mindkettejükkel, de főleg Gray maximálisan tudtam azonosulni, nagyon jól választottak színészeket e szerepekre. Vincent D’Onofrio zsigerből hozza a nem túl bonyolult szemétláda szerepét, B.D. Wong pedig az egyetlen régi szereplő aki ismét felbukkant, és egy árnyaltabb oldalát láthattuk most, de ami igazán nagyszerű az egész filmben: Michael Chrichton eredeti regényeinek olyan szegmenseit is felhasználták, amit a korábbi filmek nem, úgyhogy nem is meglepő, hogy a neve is ott szerepel a stáblistán. Ó, még mindenképp meg kell említenem Irrfhan Khan-t, eddig nem volt hozzá szerencsém, de annyira jól hozta Masrani-t, egyáltalán nem egy Hammond pótlék hanem egy nagyon jól eltalált figura, akire viszont nem nagyon volt szükség, az Omar Sy, akinek szerepét nyugodtan elhagyhatták volna, fel se tűnne. Valószínűsítem, egy korai változatban nagyobb szerepet szántak volna neki. De az olyan mellékszereplők, mint Lowery tovább is emelték a film színvonalát számomra. A színészek és a roppant szauroszok mellett nem lehet szó nélkül elmenni a zeneszerző, Michael Giacchino munkája mellett sem: tudtam, hogy remekül választották ki erre a feladatra, hiszen karrierjének kezdetén ő komponálta Az elveszett világ videójátékának zenéjét, majd később a (szintén Jurassic-os) Tresspasser zenéjét, a Lost-tal pedig végérvényesen bebizonyította: ő az új John Williams. A nosztalgia faktor legerősebb pontja épp John Williams szerzeményeinek újrakomponálása, felhasználása, nem tagadom, nem a 3D szemüveg volt az oka, hogy többször elpárásodott a tekintetem, ezek a zenei tételek ugyanolyan elmaradhatatlan kellékei kell hogy legyenek egy Jurassic filmnek mint a dinoszauruszoknak. Természetesen Giacchino bőven alkotott is új zenei tételeket (és ha minden igaz, ma már Magyarország területére lépett az Amerikából érkező filmzenei CD-m), melyek nagyon kellemesek és remek aláfestést nyújtanak a film számára.

Egy igazán remek stáb összetoborozása után egy igazán szórakoztató, látványos film született, amely nem gondolkoztat el, vagy próbál a világ bajaira megoldást kínálni, csupán két órára visszarepít a gyerekkorunkba vagy ha olyan fiatalok vagyunk, akkor elszórakoztat és kikapcsol minket a nyári melegben. Nem kétlem, nálam évszaktól függetlenül kötelező darabja lesz a házimozim kínálatának!

Itt lenne viszont az ideje, hogy  mondandóm végére érjek, megígértem, hogy terjengős és kicsapongó lesz az írásom, de nem vagyok kritikus, csupán egy rajongó, egy fanboy, aki elveszíti minden racionalitását és 20 évet fiatalodik, mikor meglátja azt a bizonyos logót, betűtípust…

Messze az elmúlt évek legnagyobb filmélményét nyújtotta számomra a Jurassic World, mely méltó darabja lett a Jurassic világnak és remélhetőleg a folytatások színvonala sem fog esni. Üdvözli Önöket a Jurassic World!
0
2015. június 17., szerda 22:09
Hmm :D Végülis nem rossz, ha ez megjelenik itthon lehet be is vállalom.
Nekem viszont a vágyálmom egy motorozós három raptoros szobor lenne :D
Inkább az fog megmaradni hosszú távon emblematikus jelenetnek, mint ez a végső összecsapás :D
0
2015. június 17., szerda 22:00
Nekem tegnap volt meg másodjára.

Egyébként van valami esély egy ilyen szobros kiadásra itthon?
0
2015. június 17., szerda 20:37
Láttam hát! Már kezdhetek is gyűjteni rá :D Most jövök a második megtekintésről, most már össze kellene szednem a gondolataimat, még a végén a harmadik megtekintés után se lesz épkézláb kritijám :D
0
2015. június 17., szerda 18:03
Azt láttad, hogy milyen szép szobros verzió lesz a Jurassic World-höz?
Elő is lehet már rendelni.
0
2015. június 17., szerda 17:55

több tíz millió ember pontosan tisztában volt vele, hogy mennyire lesz jó a film és azért vették meg a mozijegyeket, így mindegyikük elégedetten távozott? :)
0
2015. június 15., hétfő 23:27
Azigen. Köszönöm az elemzést :) Őszintén szólva, nálam sem volt kiugró a 3D, de jó volt.

S több tízmillió ember nem tévedhet...

Mától a Jurassic World minden idők legnagyobb ameriksi (208,8 millió) és nemzetközi (525 millió) nyitóhétvége cím büszke birtokosa!
0
2015. június 15., hétfő 20:46
Az IMAX megtekintéssel sietni kell, mert tolonganak a teremért az újabb jelentkezők :)

Háromból kétszer "hivatalból" láttam, hogy össze tudjam hasonlítani a két 3D-t. A 2D-s repeta már egyéni akció volt, oka leginkább, hogy a teljes kínálatot átlássam melyik verzió mit is nyújt.

2D - tűhegyes kép, gyönyörű színek, aki a legapróbb részletekben is el szeretne kalandozni, vagy nem bírja a 3D-t, ezt válassza. (Hozzá kell tenni persze hogy 4K-ban láttam)

A RealD 3D valamivel homályosabb, ez eleve a 3D "adottságaiból" is következik. Azért kényes dolog a 3D-ről bármiféle "kritikát" írni, mert ahány ember, annyi féle szem, a 3D technológiája pedig két darab tökéletes látású szemre lett kitalálva. Akárkivel mész együtt, garantáltan soha nem azt fogja látni amit Te, ez nem a film hibája, egyszerűen az emberi test ilyen. Gyakorlatilag a mozis 3D felfogható egyfajta látásvizsgálatnak is, ha valami nem stimmel vele, de a szomszédnál minden rendben van, érdemes lehet ellátogatni egy szemészhez, mert az egyik szem valószínűleg gyengébb (noha ezt a hétköznapokban abszolút nem veszed észre) Mindenesetre a RealD változat pontosan annyit ad hozzá az élményhez, amennyi a jegyárban is megjelenik, nagyjából 20-25 százalékot. A legkönnyebben talán egy jelenettel tudnám elmagyarázni, nem mindegy, hogy az Indominus Rex konkrétan leharapja a fejed, vagy csak elképzeled, hogy "leharapná, ha ottlennék" (mert épp egy 2D-s vásznat nézek) A képzelet az, amit helyettesít a 3d, de persze több ennél, mert becsapja az agyad. Persze csak ha tudja, mert ha baj van az "érzékelőkkel" már nem úgy működik a dolog, ahogyan azt megálmodták.

Az IMAX esetében újra szintet lép az élmény, az Indominus nem csak képzeletben 18 méter magas, konkrétan premier plánban mondhatni "1 az 1-ben" annyi. Ezt az élményt semmilyen RealD 3D terem nem tudja visszaadni, ahogy sajnos a látóteredet sem tudja teljesen kitölteni az az ablak, amin keresztül a filmet nézed. Az IMAX vásznát kellő közelségből nézve (4-6. sor közepe) gyakorlatilag egy virtuális térben vagy, ahol nem látod azt, hogy tulajdonképpen képet nézel. Ez pedig az érzékszerv teljes átverése.  Két hátránya is van az IMAX-nek, az első, hogy a három közül a leghomályosabb, a színei igen fakók. A másik fájó pont a nézők reklamációi miatt bevezetett szemüvegvásárlási kényszer. Már nem kapunk szemüveget, 290 vagy 300 Ft-ért meg kell vásárolnunk azt.

Mint ahogyan már korábban írtam az egész teljesen szubjektív. Ez is csak egy vélemény, de talán mégiscsak átfogóbb, hiszen láttam mindhárom verziót. Sokan esküsznek az IMAX-ben is a hátsó sorokra, én pont azért járok abba a terembe, hogy ne legyen meg az "ablak-effektus". Noha nem látom a teljes filmet, de ha belegondolunk abba, hogy a valóságnak is mindig csak egy szeletét látjuk, máris más lehet a megítélés. Igazából sem látnám egyben az Indominust, ha az ott állna tőlem 10 méterre :) Fel kellene nézni a fejére ugyanúgy a valóságban, ahogy a teremben is megvolt nálam az a mozdulat. Vagy épp a röpködő dínók után is forgattam a fejem néza. Ezek a motoros reflexek csak még tovább emelik az élményt. Merev nyakkal végigülni 2-3 órát képtelenség is volna számomra.

A végére pedig eszembe jutott, hogy nem is láttam a teljes palettát, mert a 4DX kimaradt... Talán nem is IMAX újrázás lesz belőle, hanem 4d, mert az előzetese nagyon tetszett abban a teremben. (Fröcskölő víz, dzsungeles motorozás alatti rázkódás) Mind-mind további faktorokkal támogatja meg a látottakat.
Persze rá lehet mondani, hogy a 4DX már inkább cirkusz, de pont egy Jurassic World típusú filmnél mondom azt, hogy az egész film maga egy "cirkusz" :) Nagyon jó kis cirkusz!

Többet nem írok a filmről, mert lassan fizut kéne kérnem a Universaltól, mint gerilla-marketinges :D :D

Jöhet a Terminátor, Cameron azt mondta jó, én pedig hajlamos vagyok hinni Neki! Legyen úgy.
0
2015. június 15., hétfő 14:31
Rosszul láttad.
most posts by TM
0
2015. június 15., hétfő 10:01
Nekem itt vidéken nincs lehetőségem IMAX-ben nézni a filmet, csak azt tudom elmondani amit egy sima 3D vetítés alkalmával láttam. A 3D miatt pedig nem lesz jobb egy film!
0
2015. június 15., hétfő 8:42
Az igen! Kár, hogy nekem igen kevés lehetőségem van Pesten megnézni, bár egy IMAX vetítés kilátásban van talán. Addig is szerdán itt helyileg duplázok :)
0
2015. június 15., hétfő 3:27
Jól nyomod. :)
most posts by TM
0
2015. június 15., hétfő 1:05
Bizony....
Volt szerencsém a 2D-s verzióhoz, RealD 3D-hez, és az IMAX-hez is.
"Újrázás" IMAX-ben lesz :)
0
2015. június 15., hétfő 0:45
Sőt, olyan sincs, hogy "aki nem 3D-ben nézi, csak 2D-ben az nem veszít semmit".
most posts by TM
0
2015. június 14., vasárnap 21:50
Már meg is történt. :) Még jó, hogy csak az utolsó mondatokat olvastam el.
0
2015. június 14., vasárnap 21:41
Nyugodj meg, attól megnyugszol!
0
2015. június 14., vasárnap 21:39
Olyan nincs, hogy "kötelező". Majd mindenki eldönti, hogy érdekli-e egy film, vagy sem.
0
2015. június 14., vasárnap 21:29
Saul fia

http://acinemanias.com/ertekeles/a-magyar-film-megint-szep-lesz-saul-fia-son-of-saul-kritika/

Jurassic World

KÜLSŐ LINK
0
2015. június 14., vasárnap 21:05
Azta(durva)élet :O
A Jurassic becsült adatai alapján 204,6 milliós észak-amerikai illetve 307,2 milliós "nemzetközi" eredményével, azaz három nap alatt összesen 511,8 millió dollárral lealázott mindent és mindenkit...
Az adatok becsültek, így akár még a legjobb első hétvége is meglehet amerika-fronton.

Erre azt hiszem senki sem számított, talán ki lehet jelenteni (Star Wars eredményétől függetlenül) hogy az év meglepetése!

UI: Tudom hogy ez nem a boxoffice topic, de a lustaságom mellett azért ezek az információk történelmi jelentőséggel bírnak.

Menjen nézze mindenki, sok olyan filmet csináljanak, amiről vigyorogva jövök ki... :D
0