Mostanában nem sok kedvem van írni, lusta és fáradt is vagyok hozzá. :P
Remélem nem bánjátok, hogy a tegnapelőtti moziélményem azért megosztom veletek.
Volt egyszer nagyon régen egy plakát. A Cinema City talán a Westend (vagy Alle?) mozijában láttam. Ez a Monsters - Sötét kontinens volt. Most, hogy nagyon-nagyon sokára megérkezett a magyar mozikba a film, tudtam, hogy ezt nekem látnom kell. Láttam róla egy előzetest is egyszer, de nem emlékeztem már a pontos tartalmára. Szinte infók nélkül, érdeklődve ültem be a Lurdy mozi 8-as termébe. Azt gondoltam, hogy egy jó kis inváziós sci-fi -t kapok sok-sok lövöldözéssel, szuper, de erőltetett háttérsztorival arról, hogy a csúnya idegenek miként akarják megszállni szeretett bolygónkat. (Ehhez megfelelő nacsóval és kólával fel is fegyverkeztem, hogy aztán meghagyjam a nagy részét...) És természetesen hős (amerikai) katonákkal akik az esélytelenség homályából felemelkedve megnyerik a háborút és lealázzák a győzhetetlen szörnyeket.
Amit kaptam az nem volt a várakozásaim között. Érdekes módon jó páran elhagyták a mozitermet a vetítés során, hisz nem jó réteget célzott meg az anti-reklám kampányával a film... :)
SPOILERT tartalmaz!
A szörnyekről és a invázió miértjéről, mikéntjéről túl sokat nem tudunk meg. De hát szerintem ez így is van jól. Szerencsére nem jelenik meg egy tudós sem, se politikus aki elmagyarázná mi és miért történik.
A mozi egy kötelező ismerkedéssel indít. A kötődés kedvéért megismerünk pár fiatalt akik a bevonulás előestéjén együtt mennek szórakozni. Az egyiküknek még éppen gyermeke is születik. :) Természetesen mind a gettóból jönnek, a társadalom szemetei ők. De jó hazafiak, mennek a háborúba.
Azt gondolhatnánk, hogy egy echósszekérnyi ólommal felfegyverkezve szörnyeket fognak ölni, de nem. Érdekes módon a film nem magát az idegenekkel folytatott küzdelmet ragadja meg, hanem azt a társadalmi problémát amit az idegenekkel vívott harc a műveleti területen élő embereknek okoz.
Valahol a közel keleten járunk. A harcoló amerikai hadtestek majdnem annyit küzdenek a helyi gerillákkal mint a hordában érkező idegenekkel. Érdekes kérdést ragad meg a film, nem finoman adagolja, hanem az arcunkba tolja azt az igazi életben is aktuális morális kérdést, hogy mit keres egy idegen ország hadereje egy másik földrészen egy olyan háborúban amire senki nem kérte őket. A helyiek számolatlanul halnak és vállnak földönfutóvá az idegennek vívott harc során tanúsított közömbösség miatt. És az amerikai hadsereg válasza az, hogy katonákat küldenek a nép közé békülni, haverkodni... pff...
El is szalad a film első harmada, melyben jobban tudunk azonosulni a "megszállt" terület lakóival mint felszabadító hősökkel. Ezután megérkezik az igazi küldetés. A fertőzött területen ragadt katonákat kell kimenteni. Igazából itt lódul meg a történet, szuper tűzharcokat és komoly drámákat hozva. Továbbá meglepődve tapasztalhatjuk, hogy ki az aki agresszív itt és ki az aki csak élni és élni hagyni szeretne...
A végén azért nincs hepiend... (bár kinek mi számít annak :P) nem is értem hogy akarják/akarták ezt a nagyközönségnek eladni. Manapság nem kötelező a hepiend? :)
A film után azért elmélkedtem kicsit, hogy hogy is megy ez a szörnyesdi amerikaiéknál...? :P
Monsters - Sötét kontinens 10/8