Holnapután R.: a sváb Spielberg
10/4
Pár spoiler lesz benne...
A pozitívumok :
- Ian Holm nagyszerű színész
- a skót részek jók voltak (főleg az utolsó volt szép)
- Jake Gyllenhaal szerintem roppant karizmatikus színész, uralta az egész filmet
- a trükkök jók (nekem a farkasokkal sem volt különösebb bajom, bár nem volt tökéletes)
- szerintem irónikus, hogy Emmerich az, aki folyton lerombolja New York-ot, miközben folyton Amerika-b%#inak nevezik, itt ráadásul hangsúlyozza is, hogy Amerikának annyi, szóval nem értem ezt a sok "túlamerikanizált" kritikát. Hozzá kell tegyem, a film amerikai, ők foglalkozzanak a saját bajukkal, mi magyarok foglalkozzunk a gödörben lévő filmiparunkról.
ingyen néztem. :)
Na de itt jön a (hosszabb) negatív dolog :
- túl sok a mellékrizsa benne. Pl.: a bevezetőben ellőnek egy csomó olyan infót, aminek a sztorihoz alapból semmi köze, de persze tudjuk, hogy még hasznos infó lesz (a mammutok hirtelen fagytak meg, stb...)
- Jake nőjének sebe elindított egy olyan láncreakciót, aminek a jégkorszakhoz semmi köze, legkevésbé nem a farkasokhoz, meg a fagy előli meneküléshez. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a cselekmény megakadt a forgatókönyvírás során, Emmerich erre kitalált egy farkasszökést, hogy izgibb legyen a dolog. Persze mások inkább valami eredetibbet találnak ki...
- Dennis Quaid-et le lehetett volna cserélni bárkire, a film első felében csak melózik, a második felében meg bemúmiázva mászik a hóviharban, felismerhetetlenül. Így nehéz beleélni magamat egy olyan szituba, hogy ő most a fiát készül megmenteni. Főleg, hogy nem nagyon mutatja, micsoda kínkeserves módon jut el New Yorkba. Neki ez csak pár nap séta, a két kollégájának azért nem olyan könnyű...
- Az alelnök hiteles lenne, ha nem lenne ennyire a két véglet embere. Az utolsó mondataival szájbarágást tanusít, ami Európában felér egy halálos ítélettel a film felett.
- Ez kukacoskodás, de az utolsó mexikói jelenetek HD-kamerával lettek felvéve.
- A zene jellegtelen volt, pár hangjegytől eltekintve.
- Ueli Steiger jó operatőr, de a rendező ötlettelensége agyoncsapja a filmet, mert...
- bizony, bizony, magát másolja. Hihetetlen, hogy ennyi New York-mentes év alatt ennyit tudott csak kihozni magából. Az a skóciai uccsó jelenet szép és visszafogott, ennyiben ki is merül az érdeme. A "meglepődések", a menekülések mind visszaköszönnek régebbi filmjeiből. A beállítások úgyszintén. A poénjai nem sokat fejlődtek, az érzelgései most is hamisak. Csakhogy az előző filmjeiben nem kellett komolyan venni, itt viszont igen.
- sokan pénzt adnak ki erre, mikor a Kilenc Királynő megbukott a mozikban