Passion of the Christ – 2004 – USA
Én is átestem a Passión.
Én vallásos vagyok, bár nem gyakorló mostanában, de ennek nem feltétlen elvi okai vannak, de most szerintem nem ez a lényeg.
A film:
Rettegve ültem be a moziba. Rettegtem attól, hogy valami egyszerű hollywoodi hókuszpókkal majd levesznek a lábamról, és Jézust valamilyen megtört, megsebzett emberi alakként ábrázolva biztos utat nyitnak a könnycsatornáim felé, hogy majd az objektív véleményalkotásra teljesen képtelen legyek,
De nem ez történt, mégis nehéz objektíven beszélnem erről a filmről. Nem egy Jézus életéről szóló filmet láttam, de szinte mindegyikre jellemző volt az, hogy valamiféle pátoszos, elvont légkörben mutatta be az eseményeket, nehéz volt azonosulni Jézussal, Jézus emberi mivoltával, emberi érzéseivel (természetesen itt a konzervatív filmekre gondolok, és nem pl. a Krisztus utolsó megkísértésére :)
Azt kell mondanom, hogy minden várakozásomat felülmúlta a film. Örültem neki, hogy nem egyértelműen a képi világ volt az, ami megrázza az embert, hanem azok az apró - még a bibliai történetbe beleférő - részletek, amelyek néha talán nem is voltak annyira egyértelműek, szájbarágósak, de ha észrevette az ember, rögtön elkezdett a torka összehúzódni.
Azaz igazából az egyém csak egyre jobban és jobban szűkűlt. Még egy film se volt, amelynek tulajdonképpen az első 20 perce után képtelen lennék bármilyen emberi hang kiadására egészen a felirat vége után bekövetkező lámpagyújtásig.
Gyönyörű film, nehéz, talán lelkileg, érzelmileg kicsit megviselő, de gyönyörű. Jó volt látni, hogy félelmem alaptalan volt, és bár Jézus emberi, megtört, de nem szánalmas, és végig ott érződik benne még a legnagyobb vérben is fürödve az emberfeletti.
Remélem sokaknak lejön az utolsó vacsora és a keresztrefeszítés párhuzamba állítása, ahogy bemutatja a vacsora szimbólikus jelentését egy pillanattal később a teljes valóságban (gondolok itt a Jézus elé lerakott kovásztalan kenyér kendőkből való kibontása - köv. kép - Jézusról letépik a ruhát a keresztrefeszítésnél jelenetre).
bocsánat, sok volt a duma, de közel se akkora még, mint a film rám gyakorolt hatása. Remélem nem spoilereztem, igazából nem hiszem, hogy van olyan, aki számára nagy meglepetést hozhat a történet.
100%
ui: Oscar várhat egy ilyen film bármely közreműködőjére?