Hajjaj.. :-)
Nem volt szándékom bárkit is sértegetni, káromkodni meg végképp nem szeretek, szóval ne haragudj, az előbbi csak egy hangos gondolatfoszlány volt, aminek az utolsó mondatát kell figyelembe venni :-) (Mégis pont olyan lettem mint Zsiguli kollega :-)
Szóval: amikor először láttam a filmet, sokminden zavart benne - többek közt az effektek is, amiket említettél. Próbáltam objektív, kritikus szemmel nézni, ebből született az írásom első fele: megéreztem, mik azok a pontok, ahol egy blockbuster-néző számára elszakad a cérna.
Hogy az ábrázolt gyerekszerelem mennyire volt nevetséges, szerintem fölösleges vitatéma: én még sosem láttam ennyire átélt, őszinte alakítást majdhogynem "amatőr" színészpalántáktól, bár ez erősen szubjektív. Egyetlen érvet viszont el tudok fogadni: felnőtt szemmel erősen giccsesnek hat az egész, de ha belegondolsz, hiányzik belőle mindaz a hollywoodi kliséhalmaz ("szeretlek, drágám" - "tudom" esetleg "én is téged"), ami emészthetővé, ugyanakkor középszerűvé tesz ezer másik romantikus filmet.
Ugyanez igaz a látványra is: tökéletesen formabontó, extrém, tudatosan nem áll be a digitális coruscant-klisék sorába. Elsőre baromira zavaró, aztán rájössz, valamikor te is ilyennek láttad a világot, te is vattának képzelted a felhőket, és világító üveggolyókkal teli sötét maszatnak az égboltot. Nagyon rendben van a CGI, épp csak messze nem az, amire számítanál. Hook "gyurmaszerű" stop-motion papagája kicsit vérlázító, és mégis - sokkal életszerűbb így, mintha Jar-jar imitátor próbálna lenni. A kardpárbajok, a díszletek (kastély!!!) pedig szimplán lélegzetelállítóak - azokon látszik igazán a rengeteg befektetett munka és odaadás. Ennyit az effektekről.
"...mentegetőzöl minden megjegyzésednél, óvod a moziba járó közönséget, nehogy bármiben is rosszat lássanak, még véletlenül se legyen önálló véleményük..." - na ez megmosolyogtatott. Óvja őket a halál, sokkal inkább arról van szó, igyekeztem olyan kritikát írni, amiből átsüt a rajongás, de ugyanakkor kirajzolódnak a történet gyengéi, illetve azon pillanatai, amikre "fel kell készülni". Szerintem (és ez magánvélemény) objektíven, hűvösen filmről értekezni fölösleges billentyűzet-masszírozás, és én rengeteg olyan véleményt olvastam már, amik hiperkorrektek voltak, épp csak a szív hiányzott belőlük, vagyis semmi ellenállhatatlan késztetést nem éreztem a filmek megnézésére. A Pán Péter pedig pont ilyen: szerintem szív nélkül nem lehet végignézni, úgyhogy úgy érzem, korrekt voltam: ha elovasod a kritikámat, el tudod dönteni, hiányzik-e neked két óra ömlengés, vagy sem. Hogy rá akarnék beszélni bárkit? Nem hinném.
Az, hogy a téma, és az eredeti történet nem tetszik neked, már sok mindent eleve predesztinál. Több ismerősöm a tralier láttán jelentette ki, ő ezt soha az életben nem hajlandó megnézni. Erre mondom azt, hogy előítélet, és ez is buktatta meg a filmet rendesen.
A forgatókönyv és a koncepció hiánya szerintem gumicsont: nagyon sok olyan filmmel volt már "randim", amiknek egy tőmondatban összefoglalható a tartalmuk - nos a PP erősen nem ez a kategória. És kifejezetten az előnyére váltak azok a változtatások (gondolj a befejezésre - Jane-t teljesen kivágták!), amik miatt sokkal egységesebb, egyetlen tömör, drámai eseményre fokuszáló történetté vált.
Szóval Hogan forgatókönyv-adaptáló képeségeit kéretik békénhagyni. Még akkor is, ha az összes többi filmje szürkeegér az útszéli porban...