once upon a time in mexico
ha jól tudom, jó egy évet pinhent dobozban a film, azaz inkább rodriguez vágóasztalán, egy-egy két kémkölykös nap estéjén kicsit vacakolt vele, hátha sikerül összevagdosni a nyersanyagból egy filmet. nos, szerintem jobb lett volna, ha hagyja a francba az egészet. tudom, a columbinál biztosan más véleményen vannak, végtére a film összességében már-már sikeresnek mondható, ellenben rodriguez ezzel a a filmszörnyeteggel kinyírta azt a legendát, melynek saját hírnevét is köszönheti. rodriguez filmje módszeresen zabálta fel magát a szemünk láttára: túl sok szereplő, túl sok cselekményszilánk, túl hosszú expozíció, szerencsétlen módon összevágott akciók (basszus, a DV-t el kéne már felejteni végre), s a bosszantó lomhaság ellenére végül még a kép sem állt össze. no, most finoman fogalmaztam: a mexikónak totálisan semmi értelme nincs. s mintha nem is banderas lenne a főszereplő... johnny depp pedig erőteljesen küzd azért, hogy mentse, ami menthető, van is néhány jó megvillanása, csak sajna olyan fogaskerék ő, mely olajaozottan forog, de sehová sem tud beilleszkedni. meg aztán a tarantino desperadós cameojához még johnny is kismiska. rodrigueznek nagy tervei voltak e filmmel: egész mexikóra kiterjedő polgárháború képe lebegett a szeme előtt, melyben a mariachi fontos szerepet játszik. tényleg fasza kis elképzelés, csak nem jött össze. a címet én így módosítanám: "once upon a time there was this unique director... end of story."