intolerable cruelty
új filmjükben a coenék megint screwballt hajigálnak, hahotázás helyett azonban csak mosolygásra késztetik a nézőt, amely kénytelen egy-két amerikai pitébe illő grimaszoláson vihorászni, mert ha már úgy ülsz be egy filmre, hogy ez vígjáték lesz, akkor nevetned kell. valamin, akármin, de muszáj. örültem nagyon a coen-filmek szokásos arcképcsarnokának, a mellékszereplők zseniálisak, mint mindig, s ami meglepő, clooney is nagyon rendben van: úgy játszik, mint még soha, everett mcgillnek és foley-nak is odatesz. igazán nem ő tehet arról, hogy a forgatókönyv gyenge, ennek köszönhető, hogy a filmből nem csupán a vicc és az értelmes cselekmény hiányzik, de a romantika is, s ez egy "romantikus vígjáték" titulussal bíró produkció esetében elég nagy hátrány. a vérprofi clooney-t a film felénél hirtelen lecserélnek egy idióta grimaszművészre, zeta jones hideg, mint a konyhakő, sz'al a hősökért sem nagyon dobogott a szívem, úgyhogy mire sok ostoba fordulat, s kényes arizonai ördögfióka recycling után végre egymásra találnak, nem töltött el melegség. az igazat megvallva: le se szartam.

matrix revolutions
no, végre sikerült befejezni a trilógiát. a földig érő bőrkabátot elrakhatjuk, s előbb-utóbb újra ciki lesz félhomályban napszemüveget hordani. hálás vagyok a wachowskiéknak a mátrix trilógiáért, hoztak végre vmi újat az amerikai mozinak, nem csupán felkavarták az akciófilmek állóvizét, de ki is lötykölték egyesek lábára, hadd méltatlankodjanak felhangon. a második fejezetet ugyan nem értettem, pedig a nagyotmondó rizsát sikerült elkülönítenem, de mégsem vágtam, miről cseveg az a fehéröltönyös bácsi a monitorszobában. ezek után rendesen meglepett a harmadik epizód szimplicitása. lazán kötődik csak a második rész katyvaszához, a szereplők kivétel nélkül mindnyájan visszatérnek, de most már vigyáznak a szájukra. persze, most is megmosolyogtató butaságokat mondanak, de legalább tőmondatokban teszik azt. sz'al a harmadik rész a dolgok rendezéséről és a nagy-nagy háborúról szól, ahogy azt ígérték. az első óráját untam kissé, sok volt a duma, kevés az akció, a második fele viszont rendkívüli látványorgia, s a lezárás is ügyesre sikerült. no, de ennyi volt. kíváncsi vagyok, mi lesz a következő nagy dolog.
ui.: csak egy dolgot nem értek. ha zion lakossága ért ilyen hiperszuper, s valszeg nem olcsó harci robotok gyártásához, akkor normális göncöket miért nem tudnak szerválni?