Én is elolvastam, szerintem szimplán ökörség az egész. Én legalábbis pont az ellenkezőjét éreztem annak, hogy itt bármiféle idealizált elnyomásról lenne szó...
Érdemes ezt a két gondolatot szembeállítani (mindkettőt nő írta):
"A feministák helyében is csöndbe maradnék
Ez a film annyira kilúgozott és szürke, annyira papírmasék a karakterek, sematikus a történetmesélés, hogy tényleg csak röhögni lehet rajta, nem kell attól félni, hogy félreviszi serdülő leányaink szexuális hajlamait. Másrészt az látszik, a film készítői kínosan ügyeltek arra: hogy egy pillanatra se hitessék el velünk, hogy a szadomazo valami jó dolog, megkorbácsolni a szerelmed az szuper, hogy egy nőnek fájdalmat okozni rendjén való. Szájbarágósan üzenik: egy kapcsolatba kell romantika, kell mozi és nem csak a szex a lényeg. Viszont a film, ez a rendező, Sam Taylor-Johnson legnagyobb hibája, meg sem próbál magyarázatot adni arra, hogy miért megy bele egy 21 éves lány egy ilyen fájdalmas kapcsolatba, és mi voltaképpen a hülyegyerek belső motivációja."
"A Szürke 50 filmverziójával sajnos az a baj, hogy roppant káros, mert idealizál egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatot, és romantikus szemüvegben beszél a párkapcsolati elnyomásról.
És ez azért gáz, mert a Szürke50 egy klasszikus romantikus filmként állítja be magát, amiben pozitívnak és vágyottnak ábrázol olyan klasszikus bántalmazó és elnyomó taktikákat, amelyek a nő saját időre, saját pénzre, saját szobára, saját testére és saját döntésre való befolyását korlátozzák."
Most akkor hogyan is van?