Én az Andy által adott interjúkból épp az ellenkezőjét éretettem, mint Te. Tudom, ez csak az egyik oldal, hallani kellene a másik oldalt is, de ha jól hallottam, amint megszerezte a Vajna/Kassar duó a jogokat, az első útjuk Cameronhoz vezetett, aki "elloptátok a gyermekemet - I'm the King of the World" felkiáltással bevonult a sarokba duzzogni. Mindezt azután, hogy Vajnáék felkérték, csináljon, amit akar a T3-mal, írja meg, rendezze meg, készítsen belőle árnyjátékot, vagy CGI helyett használjon zokni-babákat, ha szerinte az jót tesz a projektnek.
Nem hinném, hogy anyagi dolgokon borult ki a szidol, hiszen Schwarzi is megkapta, amit kért, egyszerűen sértette Cameron önérzetét az, hogy... igazából nem is tudom mi. Hogy egy piacon lévő, megvásárolható árut valaki más vett meg? Miért nem vette ő meg, ha neki kellett?
Szóval egy ilyen embert nehéz lehet meggyőzni bármiről is. Ő hiúsági kérdést csinált a dologból. Nem hinném, hogy Vajna nem mondana igazat. Saját maga és a filmje ellen beszélt azzal, amikor elmesélte ezt a történetet, hiszen kiderült, hogy Mostow és az új forgatókönyvírók szerződtetése visszalépésnek, pótmegoldásnak számít az eredeti tervekhez képest. Ő az eredeti stábot, az eredeti szereplőgárdát, az eredeti rendezőt akarta.
A filmről: jót tett a Mátrix Újratöltve - többé már soha nem ülök be egyetlen folytatásra sem úgy, hogy abban reménykedem, legalább közel olyan jó lesz az új rész, mint az előző volt. A T3 esetében alacsonyra állítottam a mércét, de azon simán átment a film. Korrekt, tisztességes iparosmunka, kisebb-nagyobb hibákkal, nem viccesnek szánt, érthetetlenül bugyuta jelenetekkel (érzelmi válságba keveredő cyborg, nagyjából szükségtelen temetői kitérő csak a látvány kedvéért stb.), de az akciók rendben voltak, új elemeket is véltem felfedezni bennük, egy-egy apró poént is elhelyeztek a filmben, és fogjuk rá, hogy volt egy kis meglepetés is a végén, bár nem irigylem a következő rész forgatókönyvíróját - ebből a helyzetből baromi nehéz lesz hiteles folytatást írni.
Mindenesetre a T3 tisztességes, az átlag akciófilmek közül magasan kiemelkedő popcorn-mozi, de sajnos semmi több. Hiányzik belőle valami megfoghatatlan - talán a lélek.
Gyanítom egyébként, hogy Cameron sem tudott volna ma már sokkal többet kihozni a T3-ból, mint az új stáb. Ahhoz nagyon nagy ötletek kellettek volna, és nagyon merész, a jelenlegi átlag-ízléstől gyökeresen elrugaszkodó alapgondolat, amit ilyen költségvetés mellett nem sok stúdió vállalt volna be. (Lehet, hogy Cameron ezért játszotta a durcit?) Ha egymondatban kellene összefoglalni a véleményem a T3-ról, akkor azt mondanám: Vajnáék arra koncentráltak, hogy a befektetett pénz biztosan megtérüljön és a nézők többsége elengedhetetlennek tartsa megvásárolni a DVD-változatot, legalább a hang- és látványeffektek miatt.