Keresés

Moziajánló

2003. július 23., szerda 15:09
Halk pusmogásokat lehet hallani egy lehetséges Big Trouble in Little China folytatásról. Remélem, lesz belőle valami, és nem egy Escape from L.A. fog belőle kisülni. Végülis, minden a reflexeken múlik, nem?
0
2003. július 23., szerda 10:26
batman - dead end

[rajongói film néhány érdekes special guesttel. érdemes megsasolni: profi munka.]
0
2003. július 21., hétfő 10:38
Once Upon a Time in Mexico trailer
Van benne egy El Mariachi-s buszos hommage. Nem néz ki rosszul. És Depp sem.
0
2003. július 20., vasárnap 23:27
régebbi filmeket néztem újra:

Belphegor:  hangulatos film, egy gyönyörű Sophie Marceau-val 10/7

The Game: Fincher legjobb filmje. 10/10

6th day: mint hardcore Arnold fannak, nekem tetszett. 10/7 (6 pont a Tölgynek, 1 pont a virtuális bigének) :)

Heaven & Earth : Stone legjobb filmje a JFK mellett. Nincs rá szó olyan szép. 10/10
0
2003. július 14., hétfő 2:19
Egyáltalán nem. Nekem akkoriban a táplálékláncban felettem álló felsősök úgy tanították, hogy "Kids are our friends, not our food", ya know. Duuuuude :-)
0
2003. július 14., hétfő 2:08
én már az oviban is verseskötetekkel vertem ki a sz...aloncukrot a csoporttársaim kezéből, amit követően eléggé szubjektív módon ítéltek meg. mondd, jó úton haladtam?
0
2003. július 14., hétfő 2:02
így igaz :))
0
2003. július 14., hétfő 2:00
Hát ja. Egy filmet objektíven, szárazon, a tényekre építve értékelni - unalmas papírmunka. Érezni, ahogy a lüktetése magával ragad, és utána percekig ízlelgetni a szavakat, amiket a csodálatod kifejezésére keresgélsz - életadó öröm. Majd két verseskötet után ti is megértitek :-)
0
2003. július 14., hétfő 1:48
miért? a gyerekfilmeket még szubjektívebben szokta.
0
2003. július 14., hétfő 1:45
Ejj, de kár, hogy a gyerekfilmeket nem tudod ennyire szubjektíven értékelni.
0
2003. július 14., hétfő 1:26
Ha igaz lenne, nem is kellene szégyellni :-) Jonathan Mostow nem rossz rendező, de ez a film nem más, mint egy színes-szagos, kipreparált, de teljesen élettelen akciómix, melynek szinte minden jelenete, beállítása az előző részekből lop. Olyan, mint egy kisminkelt hulla a boncasztalon. Copyright by Szása.
0
2003. július 14., hétfő 0:25
Copyright by Jim Kirk. Nincs mit szégyelni, ha igaz, thx.
0
2003. július 13., vasárnap 2:19
Terminator 3 – Rise of the machines:

Hát igen. Jonathan Mostow, a legnagyobb akciófilmrendező (Copyright by … mindegy) bebizonyította, hogy tud akciófilmet rendezni: a történet merész, pörgős és felettébb meggyőző – igen, ilyennek akarjuk látni az összes akciófilmet.
Jonathan Mostow mindössze egyetlen dologgal adós: egy TEMINATOR filmmel. Mert az, amit én láttam, semmivel sem volt több egy százhetvenmillió dollárral megpumpált B-filmnél, amiben az első két rész dramaturgiáját szinte szóról szóra átvették: két terminátor zurück, jó kis csihipuhi, aztán egy icipici sivatagi menekülés, egy csipetnyi drámai izű filozofálgatás, majd leszámolás Miles Dyson „szellemi jogutódjával” egy jó kis kommandós csetepatéban, ami közben az ellenfelek a lehető legképtelenebb közlekedési eszközökkel esnek egymásnak. Azok a pillanatok, amiket az alkotók az előző részekre történő, kikacsintás-szerű filmes utalásnak szántak, nemhogy nem viccesek, de egyszerűen szánalmasak – Arnie megérkezésekor néhány percre az volt az érzésem, egy MTV Movie Awards paródiát látok. Az a drámainak feltüntetett ok, amivel Sarah Connort kvázi „kiírták” a folytatásból, gyakorlatilag az összes brazil tévésorozat karakterkezelési és forgatókönyv-írási metodikáját simán kenterbe veri – egyszerre siralmas, közönséges és vérlázító. John Connor pedig a T2-ben 13 évesen is érettebb és bölcsebb benyomást keltett, mint a Nick Stahl által életre „defibrillált” züllött arcú külvárosi drogos. Persze ez csak apróságokba menő kötözködés, de ízelítőt ad a kórképről: a baj az, hogy a film a feszültség egy szikrájának felkeltésére sem alkalmas, mert amit vizuálisan feltálal, az ugyan könnyeket csal az ember szemébe, de ahogy ezt teszi, az még a spirituszban úszkáló emberi agyban is tövig behúzza a kéziféket… A rendező nyiltan feláldozza legjobb karaktereit az akcióorgiák oltárán, és ettől minden stílusjegy elveszik, amitől „Terminator”-film lehetett volna.
Az első két rész vitathatatlan mondanivalóját ez a folytatás csak legszebb pillanataiban tudja akárcsak megközlíteni – az utolsó tíz perc megdöbbentő felismerése, megvilágosodása viszont elemi erejű, ez az a pont, ahol az első 100 perc elvesztegetett ideje az utolsó másodpercig megtérül. Igen: én ilyennek szerettem volna végig látni a Terminator 3-at: torokszorító, könnyfakasztó emberi (emberiségi) drámának a világvégéről, nem pedig egy torz, a befejezés hatáseffektusára építő, de ahhoz teljesen kommersz, újítások nélküli B-filmes koreográfiával közelítő, következetlenül megrendezett akciómaszlagnak.
10/6

Finding Nemo:

Amire ennek a filmnek a végére értünk – remélem mások nem vették észre :-) – a könnyem folyt a nevetéstől, a meghatódottságtól és a csodálattól: Soha ilyen szemet-szívet gyönyörködtető, de mindenekelőtt emberi (akarom mondani bohóchali :-) történetet nem láttam még. A bonyolult szülő-gyerek kapcsolatot „szeretlek-apa-én-is-szeretlek-kicsim” jellegű agyborzoló kliséktől mentesen elmesélő történet hihetetlen ötleteket vonultat fel: vannak itt „szektába tömörült” vegetáriánus fehércápák, rövidtávú memóriazavarban szenvedő, kétdimenziósra gyúrt alkatú papírhalak, ausztrál szörf-zsargonnal lazázó teknőcök, tarkón masnira kötött fogszabályzójú „Szörnyella Junior” kislányok, vagy éppen Jackie Chan-filmekre kondizó karatemester tarisznyarákok – egyszóval nagybetűs jellemek, akik olyan zsibongó élettel töltik meg a filmet, amire csak a legnagyobb alkotások képesek.
Visszafogott, de annál hatásosabb érzelmi töltetével, nagyszerű karaktereivel és hipelátványos kalandjaival ez a film alig veteti észre magából azt, hogy tulajdonképpen rólunk, a gyerekeinkről és egyéb „bohóchalakról” szól, a mi küzdelmeink, szeretetünk, butaságunk, kitartásunk, személyes drámáink köszönnek vissza ebben a két órában észrevétlenül, de mégis magáról értetődően. Én mindenesetre egyvalamit megfogadtam: ha ezt követően bárhol, bármikor egy akváriummal találkozom, személyesen fogom kipakolni és szabadjára engedni belőle a halakat… :-)
10/10++
0
2003. július 13., vasárnap 0:12
pár szó a mai filmekről:

One Flew Over the Cuckoos Nest - 1975

Milos Forman klasszikusa a mai napig megrázó, letaglozó film. Jack Nicholson és társai feledhetetlen szinészi játéka teszi a filmet megrázóvá és könnyfakasztóvá.

10/10

Terminator 3 - The Rise of the Machines - 2003

Kicsit megnyugodva, leüllepedve újranéztem. Nem sokban változott a véleményem, talán csak a zenéje és apró forgatókönyvi hibák miatt:

10/9

Finding Nemo - 2003

A Pixar megint hatalmasat alkotott. Nagyon szeretem a Monsters Inc-t és Toy Story mindkét részét, de Nemo történetben, poénokban és technikában is rájuk ver. Kötelező darab.

10/10

0
2003. július 12., szombat 22:55
t3: rise of the machines
[USA, 2oo3, jonathan mostow]

nincsenek dübörgő taktusok, nincs linda hamilton, nincs edward furlong, hiányzik az eredetiség is, no meg a világ leghatalmasabb "seggfeje" is, aki az egészet kitalálta, megvalósította, összetartotta; hiányzik james cameron, aki a történet szívét jelentette, hisz arnold maga is hangoztatja az új filmben: "én csak egy gép vagyok". arnie teszi a dolgát, megy előre és rombol, kb. ugyanezt teszi kassar és vajna is, teszik a dolgukat, pumpálják a pénzt a látványba, amire igazán nem lehet panasz, azt leszámítva, hogy nagy részüket láttuk már ezelőtt; sz'al teszik a dolgukat, mennek előre és fokozatosan lerombolnak egy legendát. born to be wild helyett YMCA, folyékony fém helyett csillagszóró, eredetiség helyett önismétlés. temetni nem akarom - majd megteszik ezt a nézők, akik talán megbuktatják, talán nem, ez még kérdéses -, mostow tehetséges rendező, a forgatókönyvben van egy-két jó húzás, a film vége kifejezetten tetszett, az akciók látványosak [szép is lenne, ha ennyi pénzből nem tudnának virítani vmi szépet], néhány poén ül, arnoldon nem látszik, hogy most lesz 56 éves, t-x pedig fel van szerelve néhány klassz cuccal. de sajna, hiába is vártam azt a szívdobogást, azt a lüktetést, ami az eddigi két terminator filmnél magával ragadott. persze, hogy nem dobog a szíve, hisz nincs neki.
0
2003. július 12., szombat 2:02
finding nemo - némó nyomában
[USA, 2oo3, andrew stanton]

ááááh, ez kész. a pixar megint mindent lenyomott. új egész estés animációs filmjük [amit most nem zsúfoltak be rongyos 75 percbe, ez a bébi 1oo perces!] az év eddigi legsikeresebb produkciója, és azt mondom, minden egyes centet megérdemelnek. a technológia még csak hagyján, pixarnál az a minimum, hogy groundbreaking legyen, de andrew stanton már megint olyan forgatókönyvet írt, amiből tíz másik film [szándékosan nem rajzfilmet írtam] megélne: mintha egybe gyúrták volna hollywood legjobb íróit shane blacktől billy wilderig, egyszerűen szenzációs! a szörfös teknősök, a "fish are our friend not our food" cápa klub, hitchcock madarak című filmjének vagy kubrick ragyogásának parafrázisa egytől egyig ott van a szeren, a kung-fu rák nagyjelenetétől meg egyszerűen lefordultam a székről a röhögéstől. szentimentalizmusból és tanítóbeszédből sincs hiány, de működik! nem fordul giccsbe, nem szájbarágos, egyszerűen minden a helyén van. basszuskulcs, nem igaz, hogy ilyet kell mondanom, de a finding nemo eddig az év filmje.
0
2003. július 12., szombat 0:41
Charlie angyalai 2

.. most már kezdem azt hinni, hogy velem van a baj! Nem igaz, hogy egyetlen film se tetszik - kivéve a T3 - amit mostanában láttam. Pedig igazán nem is vártam sokat ettől a filmtől, mert már az első része sem fogott meg, de ez még azt is alul múlta. A 3 angyal szörnyen gagyi szövegei csak még elviselhetetlenebbé tették a dolgot. Több helyen olvastam, hogy a trükkök kenterbe verik a Mátrix trükkjeit... hát lehet. De itt, ezek a megoldások, sok esetben vérgagyinak tüntek (pláne a motoros ugrálás - lövöldözés).

Szóval higyjétek el, tuti én vagy a hunyó. Nem igaz, hogy ez a film ennyire sz@r, mint amennyire én annak látom. Lehet, hogy csak túl fáradt voltam, túl fásult és túl rosszkedvű ahhoz, hogy lekössön, feloldjon, szórakoztasson a film. Hogy eltekintsek a pátoszos előző angyal visszatérése résztől, hogy ne érdekeljen a nekem már túlzásba vitt lehetetlen trtükkök tömkelege, a szörnyű dialógusok...

Én vagyok a hibás. Tuti. Épp ezért nem is értékelem. Biztosan jó... csak én nem láttam meg ezt benne.
0
2003. július 11., péntek 13:56
"Az első fele klasszikus, aztán egyre elborultabb" - elborultabb, na igen. azért kurva jÓÓ.
0
2003. július 11., péntek 2:24
Az első fele klasszikus, aztán egyre elborultabb. A francia telepesekkel folytatott eszmecserét két percig bírtam aztán rátenyereltem a fast forward-ra... Nem baj, ha moziban esetleg megnézem, akkor tudom mikor kell majd kimenni egy hosszabb vécélátogatásra.
0
2003. július 11., péntek 1:12
nekem is :)
0
2003. július 11., péntek 0:16
2003. augusztus 14-től a mozikban:

Apokalipszis most - Rendezői változat (Apocalypse Now Redux)

kíváncsi vagyok, ti hogy bírjátok majd, nekem nem igazán jött be. mondhatni, már-már fizikai fájdalmat okozott...
0
2003. július 10., csütörtök 23:50

Charlie's Angels: Full Throttle - 2003 - USA

A következőket kell tenned:

1, Vedd meg a mozijegyet.
2, Popcorn, üdítő (a többiek úgyis eszik, és ha te is eszel, akkor talán nem annyira zavaró a csámcsogás)
3, A terem bejárata előtt elhelyezett gyüjtőkosrába tedd be az agyadat.

Helyezkedj el kényelmesen a széken, és tapaszd a szemed a vászonra. A 3 grácia leteper, kicsavar, feldarabol, összeragaszt, és kielégít. Ha Joe Silver látta volna ezt a filmet a Reloaded előtt. Úgy elhajtja Reeves-t és Moss kisasszonyt mint a huzat. Matrixot meghazudtoló ugrások, rugások, lövöldözések, robbanások.. csak jönnek.. és jönnek.. egymás után. Talán egy picit túlzásba is viszik, de kit érdekel? Gondolkodni itt nem kell.
Limonádé McG módra! Kötelező ital.

10/8
0
2003. július 9., szerda 9:05
Ja, úgy csinálok, mint aki dolgozik, pedig nem.
0
2003. július 9., szerda 8:52
jó reggelt! szintén koránkelős fajta? :]

1. a stúdió kereste meg lee-t, nem pedig fordítva. a universal vmi különlegeset akart.
2. a hulkban nem [csak] az action a lényeg.
3. a drámai rész azért tűnik bugyutának, mert a képregényben is hasonlóan szögletes volt. elvégre bele kellett suvasztani néhány szövegbuborékba... de ez szerintem semmit sem von le az értékéből.
4. a bemutatók tehetnek mindenről. a trailerben volt 9o% akció, 1o% duma, a filmben meg pont fordítva.
0
2003. július 9., szerda 8:26
Na azért ez így nem teljes. Ugyanígy robbanást vártak a Mátrixtól, meg Csárlitól is. És ugye Arnold sem döntöget olimpiai rekordokat.
0