Keresés

Moziajánló

2015. április 15., szerda 16:56
Ezt csak azért részleteztem így ki, hogy érzékeltessem azt, hogy a - jelen esetben a Halálos iramban című - film alkotói nem a realitást jobban kedvelő nézőket kívánják termékükkel hülyének nézni, hanem a másféleképpen filmet nézők szórakozását igyekeznek minél maximálisabban kiszolgálni. Ezt így kell nézni, nem egóból. Nem várható el, hogy minden filmet mindenki szája íze szerint készítsenek el. Célcsoport és célcsoport között pedig megbocsátható a különbözőség. Nekem például nem tetszik a Mártírok című film és Spongyabob sem, közte sok minden más meg igen. :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 16:48
A James Bond filmek ötven éve tartalmaznak ilyen jeleneteket.
A moziban bizonyos filmekben minden nagyobb, több, szuperebb, s ez azért van így, mert nem a valóságot képezi le a néző számára, hanem például olyan képességű karaktereket mutat meg, amilyenekké a néző csupán szeretne válni. Az ellenfelet és a fizika törvényeit legyőzni képes, mindenhez értő, mindig találékony, minden nőt elcsábító szuperemberekké. A képregényhősök hatásmechanizmusa is hasonlóan működik, csak ott az elején mindig beraknak valami emberi gyengeséget, hogy az olvasó/néző azonosulását segítsék vele, az "ezakárveledistörténhetne"-vonalra erősítenek ezzel rá. Holott nyilván ilyen eseteknek a megtörténése nem igazán valószínű. Vannak, akik ilyenformán eljátszanak a gondolattal, hogy "dejóvolnailyenneklenni", vagy csak helyén tudják kezelni a látottakat, és szimplán szórakoznak a hihetetetlen látványon.
Egy dolgot nem szabad, vagy inkább úgy mondanám, hogy nem érdemes végezni, azt, hogy miután már az előző, vagy az előzetes sem tetszett, meg esetleg mindehhez még mások hasonló véleménye is társult, azután mégis beülni a moziba, majd onnan kijőve dühöngeni, hogy ez milyen ótvar. Mert ez innentől kezdve az egyén sasát hülyesége, nem a filmé. :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 16:31
:))) ez jó! :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 15:36

"De mikor jön el az a pont, amikor már nem tudod annyira kikapcsolni az agyadat, hogy ne zavarjon a film butasága?"

a kérdés jó! már az ötödik résszel is úgy voltam, hogy voltak benne hajmeresztő dolgok, de még szódával elment, ezzel szemben a hatodik rész már sok volt. nem lehet minden egyes ilyen műfajú filmet azzal elintézni, hogy "kapcsold ki az agyad", mert van ami már akkora hülyeség, hogy még úgy is fáj...
0
2015. április 15., szerda 14:52
Gyilkosság?? :o
0
2015. április 15., szerda 14:08
Tegnap este eszembe jutott, hogy Purple Rain említette múltkor a 2001: Ürodüsszeia mozis újráját. Nosza, lekaptam a polcról a pattintós tokokkal bélelt díszdobozt és belekezdtem a filmbe, ami most sokkal jobban tetszik, mint amikor régebben láttam. Egyáltalán nem zavar a lassúsága, az "overture" muzsika, a hosszas képi időzések, mindez együtt nagyon zseniálisnak hat most számomra. Viszont hogy ne legyen ez az egész amolyan "gyerecipóhammbekaplak", na meg mert imádok sorozatokban, teljes folyamatokban gondolkodni, ezért kitaláltam, hogy felduzzasztom a dolgot egy nagy Kubrick-retrospektívre. Így aztán a Warner-doboz mellé vettem a rendező korábbi filmjeit tartalmazó MGM-eset (Fantasy Film-Kultúrbarlang) is, de alapos ember lévén nem ezekkel kezdek, hanem a még ebben a gyűjteményben sem szereplő 1953-as Félelem és vággyal. A filmek időrendi sorrendben való végignézését pedig tarkítom a 2003-ban vásárolt, Osiris Könyvtár által megjelentetett és John Baxter által írt Stanley Kubrick életrajz olvasásával, sőt van egy Stanley Kubrick Boxes című 47 perces dokumentumfilmem is, ezt is beiktatom a frissen kitalált tavaszi művészfilmklubomba. :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 13:26
Úgy fogalmaznék, hogy amikor HBO-sorozatot nézünk otthon, akkor bármi megtörténhet. :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 13:00
Ugye- ugye, mi is azt mondtuk.:)
A pofozós verekedős filmek után több adrenalin dolgozik az arra hajlamosabb emberekben, de volt már otthon, hogy egy erotikus film elmulasztotta a szokásos fejfájást (ezt  sztereotípiából írom, mert én még ilyennel nem találkoztam csak hallottam róla:) )
0
2015. április 15., szerda 12:47
Egyébként a pofozkodós és az erotikus filmek kapcsán írtakat nem légből kaptam. :)
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 12:43
Pedig elég demagógnak tűnt. Így aztán fújtam egyet rajta még én is. :) Az meg vicces, hogy Fredónak csak most tűnt fel, hogy ez a franchise már több, mint a fele életkora óta (ez négy film) pont ugyanilyen műfajú, mint ez a mostani rész. Aki képben van, vagy legalább megnézte az előzetest (gondolom, mert én nem szoktam), az abszolút tisztában lehetett azzal, hogy mire fizet be, vagy mi az, amit nem akar látni.
Egyébként nincs gondom azzal, ha más vélemény van, páldául Remót sem támadtam le, és Artut sem bántom, amiért képtelen ilyen filmet nézni.

Nem, nem olvastam a "hányásodat", de ha már ilyen finoman felhívtad rá a figyelmemet, most megtettem. Őszintén szólva sajnálom, hogy neked ez a véleményed, hogy ennyi jött le belőle.
most posts by TM
0
2015. április 15., szerda 12:22
megint kiforgatod a felvetett gondolatod, azért tudod, hogy ennyire nem damagógan állunk a filmekhez, de mivel neked tetszett most próbálsz alázni.

Amúgy a Marigold hotel 1-hez írt hányásomat olvastad?
0
2015. április 15., szerda 12:16
Jancsi és Juliskát sem szabad moziban nézni, mert hazafelé valaki ketrecbe zár és hízlalni kezd. Jégvarázs után valaki lefagyaszt, Neeson film után elrabolnak, Statham vagy Bud Spencer film után felpofoznak, A nimfomániás után pedig megerőszakolnak.
most posts by TM
0
2015. április 14., kedd 22:05
Volt, aki komolyan vette a filmet :) A vetítés után az aréna parkolójában nyomják ám a paraszt tuningot :D Azt hiszik, hogy a parkoló versenypálya :D
0
2015. április 13., hétfő 11:29
Nem láttam ezt a részt, de egyet értek veled tesó.

Vidéken járva egy ilyen film után mindig gyomorideggel vezetek, nehogy egy falusi pistike éppen akkor képzelje magát vindízelnek a szakadt ladájában. Régebben egy vandam, bruszli film után hetekig pörgő rugást imitáltak a sarkon falkában ácsingozó cigó suhancok.
0
2015. április 13., hétfő 10:31
Nem ismer lehetetlent. - HALÁLOS IRAMBAN 7 kritika:

http://filmekapolcrol.blog.hu/2015/04/13/moziajanlo_halalos_iramban_7
0
2015. április 12., vasárnap 23:37
A Lazarus-hatásSzinte mindenki az Egyenesen áthoz hasonlítja ezt a filmet, amiben egy kis kutatócsapat a műtétek biztonságát növelő szer tesztelése közben felfedezik annak mellékhatását, hogy képes visszahozni a holtakat az életbe. Ahogy az lenni szokott, a sikeresnek mondható állatkísérlet után egyre sokasodnak a gyanús körülmények, hogy aztán egy tragikus baleset miatt kénytelenek legyenek emberen is kipróbálni. Szóval ez a halálból visszatérős kísérletezgetés tényleg olyan "egyenesenátos", de ha engem kérdeztek, van ennél pontosabb hivatkozási alap is. A Lazarus-hatás tulajdonképpen egy Stephen King egyveleg, amiben összegyúrták az Állattemetőt, a Cujot (ezt név szerint meg is említik), a Carrie-t meg mondjuk a Tűzgyújtót, hozzálöttyintettek egy kevés Resident Evilt, és kész. Ilyen mixként jó, csak baromi döcögős és buta fordulatokkal teli, amíg eljutnak az elejétől várt alaphelyzetig, az emberi hulla felélesztéséig, utána meg marad a sikítozás és a pár gyorsan lezavart gyilkosság, hiszen a film szinte végig ötszereplős, abból meg nem lehet nagy mészárlást csinálni.Igazából csak azért néztem meg, mert hónapok óta ez volt az egyetlen horror helyben, és jobbnak ígérkezett az Annabelle-nél. Az is volt, még ha a pár riogatáson, a zseblámpás botorkáláson és a telepatikus részeken túl igazából az a beszélgetés tetszett belőle, ami a halál utáni létezés lehetőségeit magyarázza.6,5/10
0
2015. április 12., vasárnap 20:43
Hamupipőke
Mai mozikínálatban, 2 film volt nálunk terítéken, az egyik ez a másik a család fontosságáról való elmélkedés 7-ik része.
Jó döntés volt erre menni.
Kicsit naiv, viszont mérhetetlenül tele van pozitív kisugárzással és mesés bájjal. Talán kicsit jobban is tetszett mint a Demóna, ha minőségben maradnak ezen a szinten a Disney élőszereplős feldolgozások akkor jöhetnek. Cate Blanchett ismét fantasztikus.
Erősen ajánlott kicsiknek és nagyoknak. 10/8
Jah és Észak királya!!
0
2015. április 12., vasárnap 14:15
Fast & Furious 7

Úgy érzem, hogy lassan új műfaj van születőben. Talán ez a film az első képviselője a dumb movie műfajának. De kezdjünk is bele, hogy miért?

Nem az a probléma a filmmel, hogy hülyeségek vannak benne, hogy a fizika mint olyan nem is létezik. Ezzel konkrétan nincs különösebb probléma, hiszen a korábbi filmek is hasonlóképpen működtek. A sorozat első része egy kifejezetten kellemes film volt, majd ezt a szintet a 4-5. részekben járatták maximumra. A hetedik etap legnagyobb hibája, hogy végtelenül primitív lett mind a sztoriját, mind a szövegkönyvét, mind a logikai felépítését tekintve.

Kifejezetten vártam a filmet elsősorban Statham miatt, mert kíváncsi voltam milyen lesz főgonoszként. Sajnos a forgatókönyvnek köszönhetően eléggé egydimenziós lett a karakter. Vin "tokás" Diesel élete legrosszabb formáját nyújtja ebben a filmben, de a többiek is nevetségesen rosszak. Semmi nem tudta megmenteni ezt a filmet mégis óriási siker lesz belőle, valószínűleg szegény Paul Walker halálának köszönhetően. Az ő sztorivonalát szépen zárták le.

Szóval a legnagyobb probléma a filmmel, hogy végtelenül buta. Olyan párbeszédeket nyomnak le, amit az ember gyomra nehezen vesz be - hozzáteszem, ha vígjátéknak nézed, akkor tökéletes szórakozás, csak az a szomorú, hogy a filmből az jön le, hogy ők ezt komolyan gondolták. Ötpercenként a család fontosságát emlegetni szerintem gáz. És valaki pénzt kapott ezért a szövegkönyvért, hogy "az utcai bunyóban mindig az utca nyer" - ennél a jelenetnél szakadtunk a röhögéstől. Meg mint kiderült p*csába az orvostudománnyal, szavakkal is lehet újraéleszteni.

A legtöbb érv úgy szól a film mellett, hogy kikapcsolt aggyal kell nézni. Rendben, sok film valóban kikapcsolva jó - a bugyuta Transformerseket is elviseli az ember. De mikor jön el az a pont, amikor már nem tudod annyira kikapcsolni az agyadat, hogy ne zavarjon a film butasága? Nekem most jött el és úgy gondolom, hogy nem lehet egy film erénye az, ha végtelenül buta. Ahogy az sem erény a mai világban, ha valaki képtelen volt elvégezni a 8 általánost. Nem kell ezzel egyetérteni, csak jelzem, hogy szerintem ez a szint már túl alacsony. Néhány jelenete emlékezetes lesz, de csak azért, mert már majdnem Sharknado szintet üt meg.

Tulajdonképpen ez egy jól marketingelt rakás szemét. Egyszer megnézed és elég, kuka az egész. Az első részt pedig még ma is elő lehet venni, mert ég és föld a kettő között a különbség. A részemről ez volt az idei év eddigi legrosszabb moziélménye, valószínűleg nehezen futok bele ennél rosszabb filmbe az év hátralévő részében. Hozzáteszem, szerintem egyáltalán nem méltó Paul Walker emlékéhez ez a film.

10/0,5 - mert az utcai bunyóban a néző nem biztos, hogy nyer.

0
2015. április 9., csütörtök 2:16
Bizonyos szempontból véget ért. Ami ezután jön, az már nem lesz olyan, mint eddig. Legfeljebb olyan, mint a Bourne nélküli Bourne.
most posts by TM
0
2015. április 9., csütörtök 2:13
Persze hogy az. Nem is szoktam nézni, csak a szöveges értékelést, ami most Niwroknál nagyon tetszett, szívesen pacsiznék vele én is, ahelyett, hogy helyreigazítanám.
most posts by TM
0
2015. április 8., szerda 21:45
Biztos jó film lehet, ha ennyien dícséritek, meg biztos szép a lezárás is, de mivel jön a nyolcadik epizód, talán mégsem olyan végleges.

0
2015. április 8., szerda 21:23
Focus - A látszat csal

Valamivel el kellett ütni a Húsvét locsolós napját a kötelező rituálék után, így a család választása Will Smith új filmjére esett. Többek között azért is, mert szeretjük a színészt, másrészt azért is, mert annyira rossz kritikákat kapott (10/5 a legtöbb helyen), hogy nehezen hittük el, hogy ez ennyire rossz legyen.

A szélhámosfilmek sajátja, hogy egyfajta szemlélődőnek hagyja meg a nézőt, aki vagy élvezi a showt és hátradől, vagy eljön a pillanat és elkezdi keresni az érzelmi azonosulási pontokat, hogy jobban beleélje magát a történetbe. Itt szokott beütni a baj, mert ezek a filmek csak az agyra és az érzékekre hatnak, de a szívre kevésbe. (A Szemfényvesztők hibája is ez volt). A rendezőpáros (John Requa és Glenn Ficara) azonban itt lépik meg, hogy ez egyszerűbb legyen, mint egy mutatvány (ugye Közönséges bűnözők) és belekeverik a romantikát a képletbe. Így egyből megvan az érzelmi bevonás és ráadásul Smith és Margot Robbie párosa nagyon jól működő. Elsőre talán furcsa párosnak hat, de filmben ez egyáltalán nem érződik. A rendezők tehetségéről árulkodik, hogy képesek több műfajt jó érzékkel keverni, hiszen mind az I love you Philip Morris, mind az Őrült, dilis, szerelem, de még a Taplő télapó is nem egy zsánerből nyeri az esszenciáját.

Természetes a balhékon van a hangsúly a romantika mellett, de vajon a tavalyi Holtodiglan vagy az Amerikai botrány mellett képes a film fenntartani az érdeklődést? Nekem maximálisan. Legalább 4-5 fordulat van a filmben, ami a készítők érdeme, hogy egy idő után az ember már keresi a kapcsolatokat és baromira figyel, de 1-2 sejtésen kívül egyszerűen nem lehet kitalálni, hogy mire fut ki 1-1 balhé vagy a végső nagy buli.

Felróják a filmnek, hogy miért lehetne élvezni azt, hogy valaki mondjuk  lelopja a karórád vagy az objektíved, így a szereplők ellenszenvesek és nincs meg a nézővel az azonosulás. Kérdem én, miért kell az élvezethez a szimpátia? Hannibal Lectert sem azért szeretjük, mert annyira kedves ember. Smith csapatát azért jó nézni, mert eleganciával és egyszerre lehengerlő ügyességgel képesek akár egy egyszerű kizsebelést is végrehajtani. Nem kell ezzel közösséget vállalni, de élvezni és izgulni lehet rajta, nem? Hiszen a mozi a szórakoztatásról szól elsősorban. Továbbá, itt még ugye az agyunkat is megdolgoztatja a sztori.

Technikai szempontból azoban jeles a mű. Gyönyörű az operatőri munka, remekül vannak megvilágítva a helyszínek, szép helyek, ízléses kosztümök. Ami az ilyen filmek sajátja ugye (gondoljunk csak az Oceans-filmek eleganciájára). A zeneválasztás is derék, nincs unalmas zene. (Ami külön bravúr, hogy még a Rolling Stones filmek által agyonkoptatott gigaslágerét a Sympathy for the Devilt is sikerült dramaturgiailag beépíteni a filmbe)!

A nemrég látott A lázadó után már ez a második kellemes meglepetés az évben, a lehúzó vélemények után meg főleg. Sajnálom, mert sokan ezt úgy könyvelik el, hogy nem ez Smith visszatérése az élvonalba, szerintem meg egyértelműen az. Gondoljunk csak McConaughey esetére, mindenki a Gyilkos Joe-t tartja a karrier-újraindítás első állomásának, holott a 0 kilométerkő egyértelműen Az igazság ára, de azt nem látták sokan, sajnos. Bár a Focus visszatermelte költségeit, de egy ilyen sztárral gondolom nem ezt várták.

Mindenesetre a látszat tényleg csal, mert ez egy jó film. Aki teheti még pótolja, mert adja még pár mozi. Én beszerzem lemezen is, remélem itthon is megjelenik idővel.
0
2015. április 8., szerda 20:14
http://acinemanias.com/ertekeles/paul-walker-emlekere-halalos-iramban-7-fastfurious-7-kritika/
0
2015. április 8., szerda 18:44
Ehhez nekem számológép kellett, de már értem :D
0
2015. április 8., szerda 18:28
Az Alien -1. :)
0