Keresés

Moziajánló

2003. május 25., vasárnap 13:31
Szerintem méltó folytatása az előző résznek!!!!!!!

És az autó üldőzés egyébként még soha nem  látott hoszban és perspektívában jeletn meg!!!!!!

ISTENKIRÁLY!!!!!!!!!!!!!!
0
2003. május 25., vasárnap 11:24
matrix: reloaded
[USA, 2oo3, wachowski bros]

spoilers warning!

azokat a folytatásokat szeretem, amik a "history repeats itself" mintájára készülnek, az itt-ott nélkülözhetetlen upgrade és más cicomákkal felszerelve. így a highlander 2, ringu 2 jellegű második részek elmehetnek a francba, mert nagy buzgón ragaszgatják azt a cuccot, ami nincs is eltörve. sajna, a mátrix folytatása is beleesett ebbe a hibába. nem mondom, hogy az első eresztés logikája nem vérzett ezer sebből, de mint tudjuk, az egy olyan science fiction volt, ami a zsáner második felére összpontosított. ha pedig a hajók zajonghatnak az űrben, akkor a gépek sem tudnak a felhők fölé emelkedni, jó?! a második rész ezzel szemben olyan szinten ködösít, hogy szegény fanatikus mátrix-rajongók legalább hatszor lefagynak, miközben értelmet próbálnak keresni a rizsa mögött. pedig egyszerű az és nem kevésbé banális, mint a négy évvel korábbi elődje, csak most a szépen artikuláló morpheus helyett legalább 15 karakter tologatja puzzle-darabkákat, mindegyik szép virágnyelven előadott döcögős filozofálgatásba merülve, hogy [SPOILER!] aztán a végén előálljanak a díszes, amúgy rendesen kopottas "mátrix a mátrixban" teóriával, ami édes egyszerűen picsán rúgja az első részt. ezek után hálát adhatok a sorsnak, hogy a nebulobazár jellegű nevektől részben sikerült megszabadulni és az új cuccok egy részét kalapácsnak, linknek, kulcsmásolónak, tetőfedőnek, stb. hívják.

DE. a mátrixban soha nem álfilozófikus technokrata hablaty volt a lényeg: kellett vmi cicomás adalék ahhoz, hogy hitelt adjanak a repkedésre. arról szól a mátrix, hogy hogy tegyük fogyaszthatóvá az ázsiában már évtizedek óta dívó wire-fut az amerikai/európai prolik számára. hát így. stílusosan, profin, szépen. ebben a tekintetben az első bekezdést nyugodtan el lehet felejteni, ugyanis a második rész szenzációs akciójeleneteihez képest a mátrix járókeretes balettnek tűnik. tegnapig azt hittem, a donnie yen/jet li féle összecsapást a heroból nem lehet már überelni, pedig de. leszarom, hogy a neo vs 1oo smith féle bunyónak vajmi kevés dramaturgiai jelentőssége van, az sem érdekel, hogy X%-ban CGI, egyedül csak az számít, hogy ha nem néztek volna rám szúrós szemmel az ülésszomszédok, hangosan hujujujúztam volna végig az összecsapást, annyira magával ragadó. leborulok yuen mester és john geata előtt, akik vizuális effektek és a harcművészetek fantasztikus ötvözetét rakták össze, s az "ilyen még nem volt" duma jelen esetben tényleg nem túlzó. a bruttó 25 perces autós üldözés pedig bármit állva hagy, amit eddig akciónak hívtunk.

e két csúcsjelenet fényében rengeteg dolgot megbocsájtok a wachowski tesóknak: a nehezen összeilleszthető, epizódokra hulló sztorit, a felületes karaktereket, joel silvert és még a ködösítést is - legalább tudnak majd min csámcsogni a kölkök a suliban. a monica belluccinak kiosztott minimális játékidő ugyan végzetes bűn, de ettől még 2oo3 a mátrix éve, az bizony. holnap indulok partizni zionba, jön valaki?
0
2003. május 24., szombat 20:10
matrix reloaded: miért kellett tucatmoviet csinálni az utóbbi évek legkülönlegesebb, legeredetibb és legelgondolkodtatóbb hollywoodi produktumálból? 10/3. én sem lettem az első rész után fanatikus, de nagyon-nagyon kár érte. :(
0
2003. május 23., péntek 22:53
Nem picit...NAGYON!
0
2003. május 23., péntek 19:44
az a nő valójában én vagyok, csak tudod, akkoriban csúcsosodott ki a jimmy mániám. azért egy picit ugye hasonlítok a Királyra?
0
2003. május 23., péntek 17:25
S ezek közül melyik vagy zalus???
Egyetlen nő volt ebben a csapatban?Na az mindig úszhatott valamiben.....
0
2003. május 23., péntek 9:14
Legalább bőrcuccban+napszemüvegben lennének a képeken. Vagy meztelenül, kopaszon - bár így nem szívesen nézném középen azt a hölgyet...
0
2003. május 23., péntek 8:46
tömeghisztéria...

0
2003. május 23., péntek 2:12
matrix reloaded nos eddig 3x láttam a filmet legközelebb majd talán dvd-n. talán. összegezve a látottakat, a film első egy órája kurva szar. altató, unalmas, fárasztó, demagóg egy szóval minden ami rossz. azért nem 0 mert egy pár álom űző akció belefért amik nem egy nagy durranások 10/4. a film második egy órája gyakorlatilag tökéletes. zúz mint az állat, pergős, látványos, hatásos. pont olyan amilyennek az egész filmet elvárná az ember 10/10. hogy miért nem így alakult azt sosem fogjuk megtudni. összességében a film egy jó erős közepes 10/7. habár az igazat megvallva trinity és persephone segge simán +1 pont. akit viszont egész egyszerűen ki kell emelni és nem lehet elmenni szó nélkül az yuen woo ping aki egy kibaszott nagy isten és aki nélkül az egész matrix egy kalap szart sem érne. adjunk neki hálát, hogy itt volt és kihozta a színészekből a szart is. egy ember aki a szarból is aranyat képes csinálni, örök hála neki.
0
2003. május 23., péntek 0:11
Fasza a film  és kész!!!!
A történetbe tényleg bele lehet néha egy kicsit bonyolódni, de a trükkök és a movie is siru!!
0
2003. május 22., csütörtök 15:13
Mindenki fanyalog a buli miatt, pedig szerintem jól is volt megcsinálva (Fluke-ot is szeressük ugyebár), meg aztán gondoljatok bele, 250 ezer embernek egy föld alatti városban nem sok lehetősége van a szórakozásra. Mit csinálnak ha le akarják vezetni a 100 éve tartó háború által felgyülemlett feszültséget? Buliznak egy nagyot. Teljesen normális. Szerintem jobb volt mint mutatni 250 letargiába esett embert, meg szomorkodó kisgyerekeket szomorkodó anyukájuk ölében.
0
2003. május 22., csütörtök 14:40
A Relodaded Isten film lett szerintem, minden a helyén volt. Kivéve a Zion-i bulit...
0
2003. május 22., csütörtök 12:48
Mátrix - Újratöltve

Az éjféli vetítés óta még nem ülepedett le teljesen az élmény, úgyhogy nem merem biztosra mondani, hogy megalapozott az érzésem, de nekem kissé szellősnek tűnt a forgatókönyv. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy a teljes trilógia története készen állt már az első rész forgatása előtt, inkább olyan érzésem volt, hogy a Wachowski tesók nagyjából úgy dolgozhattak, mint David Lynch a Twin Peaks esetében: úgy készítették el az első részt és úgy építettek be cliffhangereket a filmbe, hogy nekik sem volt fogalmuk arról, merre menjenek tovább.
Az első rész egységessége és viszonylag következetes logikája után a folytatás nekem elsőre egyfajta technikai erőfitogtatásnak tűnt. Nagyon az volt az érzésem, hogy a trükkök nem a sztorit szolgálták (ami alapvető feltétele egy jó forgatókönyvnek), hanem a látványtervező és a trükkmester a tesókkal karöltve kitalált néhány nagyon baró jelenetet, aztán megpróbálták ezeket felfűzni egy meglehetősen vékonyka sztorira, amit megfelelő mennyiségű agyzsibbasztónak szánt ködösítéssel fűszereztek.
Természetesen minden sztoriba bele lehet kötni, de azért azt szeretem, ha az alkotók legalább a saját szabályaikhoz tartják magukat.

SPOILER KÖVETKEZIK, NE OLVASD TOVÁBB, HA MÉG NEM LÁTTAD A FILMET!

Mindenek előtt az élményt az döngöli leginkább az agyagba, hogy az alkotók nem tudták (vagy nem akarták) megkerülni a legújabb hollywoodi gyakorlatot és a trailerbe természetesen az ÖSSZES akciójelenet egy-egy kulcsmomentuma felbukkant. Tudtuk előre: most jön a póznapörgés, most zuhan Trinity motorja, most jön a millió Smith ügynök, most ugrik az ügynök a kocsi motorháztetejére és a szellemikrek közlekedési stílusa sem hatott a meglepetés és az újdonság erejével. Pedig ha az ember nem látta a trailert, biztos, hogy mindegyik jelenet üötött volna.

Logikát ugye nem illik keresni egy szórakoztatónak szánt filmben, de ha az a szórakoztató film éppen mély gondolatiságát hangsúlyozza a csavarosnak és bonyolulthak szánt világával, akkor elvárható lenne, hogy legalább a legegyértelműbb helyzetekben ne logikátlan megoldásokkal operáljon.

Az első részben a tanulóéveit járta Neo, de a végére kifejlett Supermanként szállt ki a képből. Tudja nagyon jól, hogy a háborút nem lehet megnyerni úgy, ha egyesével elveri a digitális port az ügynökprogramokon, tehát felesleges bunyóba keveredni velük, ha nem éppen másokat kell megmenteni. Amikor megjelent Smith a John Woo téren, még elhiszem, hogy kedvet kapott egy kis orrbanyomáshoz, de mondjuk amikor elkezdtek özönleni tünde-ügynök barátaink, teljesen logikátlan és felesleges volt tovább pofozkodni. Legkésőbb a tizedik ügynök felbukkanásakor repülőrajtot kellett volna vennie - mint ahogy meg is tette, amikor már szorult a hurok.

Vannak még fenntartásaim a történettel kapcsolatban, de még hagyom egy kicsit ülepedni. Nem mondom, hogy rossz volt (különösen a manapság készülő hollywoodi filmek tengerében), de egyelőre nem vagyok lenyűgözve. Azért Wachowskiék mégis tudhatnak valamit, mert már most érzem, hogy újra meg kell néznem, hogy bizonyosságot szerezzek. Na és persze az Animátrixot is meg kell nézni, mert abból is kiderül néhány apróság a filmmel kapcsolatban (pl. Kölyök).
0
2003. május 22., csütörtök 11:46
Nem. Azért, hogy a film után a boltban minél jobban ki lehessen szúrni a Matrix bőrkabátokat, napszemüvegeket elképesztő áron.
0
2003. május 22., csütörtök 11:36
Csak úgy eszembe jutott a Morpheusos kép kapcsán: azért öltöznek ezek ilyen dögös kis bőrszerkókba meg viselnek tökömtudjamilyen napszemüveget, hogy minnél könnyebben ki lehessen őket szúrni?
0
2003. május 22., csütörtök 10:37
The Matrix Reloaded

Gyorsul a tempo, a stílus a régi, így szuper ahogy van!

10/10+
0
2003. május 22., csütörtök 5:50
Nagyon tetszett a Reloaded, kicsit ugyan sok volt a ködösítés és a felesleges magyarázás a lényeges mondanivalóhóz képest, de azért nem volt teljesen értelmetlen. Jobban tetszett volna, ha kevesebb, de egyenesebb párbeszéd van, de valószínű ez is hozzátartozik a mátrix világához. Aki nem tudta követni, az vagy nem- vagy félreértette az első részt. Persze lesz még mit megmagyarázni a harmadik epizódban, de annak aki végignézte a Laint, az Evangeliont és/vagy a Boogiepop Phantomot, annak ez meg sem kottyan. Azon viszont nem csodálkozok hogy a mai nyugati popkultúrán nevelkedett tömegek az első néhány mondat értelmezésénél elakadnak.
Technikailag iszonyatosan profi a film, ugyanakkor bevállalós is. Úgy értem pár helyen kilóg a cgi-láb, de ez csak annak köszönhető, hogy a rendelkezésre álló technológia határai feszegetik, új lehetőségeket feltárva. A fényképezés is mesteri. A filmvégi "újjáélesztés" kissé erőltetett volt, de elnézhető.

A számszerű értékelést egyelőre korainak tartom, várok amíg kicsit leülepszik. Igazából a harmadik rész után lehetne korrektül besorolni a Reloadedet. Mindenesetre nem okozott csalódást.
0
2003. május 22., csütörtök 5:18

Sok-sok felesleges, vallásos áhítattal átszőtt süketelés és a film második felében pörgő akció és kiváló cgi. Ennyi az Újratöltve. Se több, se kevesebb.

10/8

0
2003. május 22., csütörtök 1:57
Matrix 2: (a klónok támadása ) Elöször is : nekem csak nagyon tetszett a Mátrix, sosem voltam fanatikus, nem számoltam a napokat és a perceket, hogy mennyit kell aludni a következő részig, nem néztem meg havonta 1x a DVD-t (amit tavaj karácsonyra kaptam Gabócátol), de azért elég izgatottan ültem le este a tv elé, némi büszkeséggel, hogy az elsők között nézhetem meg egészen zártörű díszbemutatómon. :) Holnap, miután megnéztem mégegyszer írok majd többet róla, ma talán csak annyit : fergeteges cgi, akció a négyzeten, a közelharc is a duplája az előzőnek. Nem is mondanám Mátrix 2-nek, szerintem van az 1 és a másik kettő lesz összefüggő rész, hiszen egy csomó karaktert (Xmenesen) csak bemutat ebben és gondolom a harmadikban lesz nagyobb szerepük. Klónok támadása: ha a játékidő alapján kapnák a zsét, Smith ügynök tarolna... :)  
Holnap "újrtöltöm" :PPPPPPPP
0
2003. május 21., szerda 21:37
ugyan!

[én szombaton töltök újra.]
0
2003. május 21., szerda 21:21
Phone Booth

Phone Booth

Colin Farrel monológja, feszülségkeltés minden egyes ezredmásodpercében, elég rövid a film, azonban hosszúnak tűnt, nem is kellett vonlna tovább nyújtani, teljesen eltalálták a sűrűségét!
Számomra (eddig) az év filmje! (Ma este megyek Reloaded-et nézni;)

Szadakó my friend: Ugye azért nem csak ázsiai filmeket nézel már?
0
2003. május 21., szerda 1:58
Oké. Mostmár kezdem érteni a Dr. Strangelove humoros, illetve szórakoztató oldalát is!
0
2003. május 21., szerda 1:32
az, hogy egy rendező mire szán egy filmet, meg hogy egy néző hogyan dolgozza fel az két különbőző dolog. én nagy szeretem a filmjeit, jól szórakozom rajtuk. a szó pozitív és teljes értelmében.
0
2003. május 20., kedd 23:01
Olyat amit pl. szórakoztatásra szánt a mester.
0
2003. május 20., kedd 22:58
milyen példát?
0