Keresés

Moziajánló

2003. május 9., péntek 16:46
femme fatale
[USA-FR-D, 2oo2, brian de palma]

egy kritikában olvastam, hogy brian de palma legújabb filmje billy wilder kettős biztosíték című krimijéből merít. igen, ez a helyes kifejezés. mindig ezzel vádolják, azonban de palma imho sosem lop, őt maximum csak megihletik a nagy elődök munkái. még az olyan kommersz vacak, mint az aki legyőzte al caponet is összeköthető a potyemkin páncélossal, habár ez elég merész párhuzam, bevallom őszintén. szerintem a femme fatalera még nagy mértékben hatott hitchcock is, naná, hogy a vertigora gondolok itten, szintén tág kontextusban, meg a maga kitekert módján.

tehát, aki plagizálással vádolja de palmat, az kapja be, a fazon frankón ötvözi a művészetet a közönségfilmmel, igazi univerzális direktor az úr. számos rutinmunka mellett a rendező néha-néha elkövet egy-egy vérbeli szerzői filmet; a káin ébredése után végre legutóbbi thrillere, a femme fatale is ilyennek mondható. piszkosul ügyes, mondhatni bravúros film ez a nemzetközi kooprodukció; remekül ötvözi a klasszikus krimielemeket a modern esztétikával: visszafogottan incselkedő cselszövés vetekszik nemeket figyelmen kívül hagyó, buja testiséggel. vizualitásában pedig hozza mindazokat a védjeggyé vált jellemzőket, amiket olyannyira imádok de palmában: mesterséges látószögek, osztott képernyő, hosszú kiállások, lassú, arckutató kameravezetés.

persze, mindez semmit se érne csavaros sztori nélkül, ami újabb nagy erőssége a filmnek; identitások cserélnek gazdát, a sztorivonal közel sem lineáris: a cselekménynek keményre edzett dupla feneke van - tudom, elcsépelt dolog elővenni lynchet és az ő mulholland driveját, de amíg abból sugárzott a mesterkéltésg - bocsi, de szerintem így van -, addig de palma filmje laza, játékos és piszokul szórakoztató.

a címszereplő rebecca romijn valódi meglepetés, a szerep sokat kíván tőle, nem csupán káprázatos teste minden zugának feltárását, hanem erős színészi teljesítményt. és valóban, banderas, a spanyol csődör csak asszisztálni tud mellette.

új mestermű született hitchcock legnagyobb örökösétől, aminek tükrében szívesen újranézném a halál a hídont, a megszállottságot, a nővéreket és a gyilkossághoz öltözvét. segijjen mán valaki! :]
0
2003. május 9., péntek 2:18
Stackpointer : Arra gondoltam, hogy tudat alatt tisztában vagy, hogy minden klappol, csak az agyad még nem dolgozta fel, amit láttál. Az Adaptation és a Femme fatale ilyen filmek (főleg az előbbi).
0
2003. május 8., csütörtök 21:48
ebben a topicban ketten. meg még sokan...
0
2003. május 8., csütörtök 19:25
ja. hallottam, hogy kész katasztrófa a forgatás. naponta átírt forgatókönyv, norrington és connery nincsenek beszélő viszonyban, százszor visszadobott trükkök. nem jó reklám.
0
2003. május 8., csütörtök 14:01
Kár, hogy Sean nem fiatalabb egy tízessel. Akkor tökéletes Quatermain lenne.
0
2003. május 8., csütörtök 13:40
LXG - The League of Extraordinary Gentlemen
Nyáron fog megjelenni, előzetes letölthető a melleslegen vagy a Hardwired-ön.
Ti hallottatok már róla? Sean Conneryt bírom, meg az ilyen stílusú filmeket is, úgyhogy nagyon várom!
0
2003. május 8., csütörtök 12:08
Na, most már csak nem hagyom annyiban:-))

Mi volt ebben kibogozhatatlanul logikus?
0
2003. május 8., csütörtök 12:05
Igazából az Adaptation miatt értékeltem 10/9-re. Imádom a kibogozhatatlanul logikus történeteket.
0
2003. május 8., csütörtök 8:52
Na, akkor már ketten vagytok :-)))
0
2003. május 8., csütörtök 1:08
végre valaki kellően értékeli femme fatale-t!
0
2003. május 8., csütörtök 0:59
Femme Fatale : 10/9

Brian De Palma visszatért és szerzői filmmel!! Remélem tartani fogja a színvonalat és nem fog Mars-mentőakciós baromságokat csinálni, hanem marad a Halál a Hídon féle thrillereknél.

X2 : 10/8

Jobb, mint az első rész. Singer rendezőbácsin latszik, hogy az elmúlt 3 év alatt sokat tanult, ezért jobban összerakta a karaktereket és sokkal látványosabb akciókat csinált. Nightcrawler nyitánya az egyik legjobb kezdés a filmtörténetben (de azért nem a legjobb). Az a jelenet, mikor az ovális irodában rúgja szét a biztiőröket lassítva és közben össze-vissza teleportálgat, alatta meg Mozart szól, nos ez a pár másodperces jelenet megéri a mozijegy árát. Kár, hogy a film vége vontatott lett, egy kicsit ki lehetett volna vágni belőle, de az összképen egy kicsit ront csak.
0
2003. május 7., szerda 17:20
vagyis...

Ritaanaa... ^_^

sorry. fránya megfázás. nem tudok koncentrálni.
0
2003. május 7., szerda 14:11
Jólvan no! Tényleg humornak szántam semmilyen cinikusság nem volt benne (csak néhány utalás egyéb folytatások címére gyk: The Mummy Returns, The Return of the Jedi, The Return of the King). A film nálam is itt van, alig várom, hogy legyen időm megnézni, mert nagyon érdekel.

Ha tudnád hogy a japán alapokat milyen csodásan elsajátítottam :)

Retaanaa... ^_^
0
2003. május 7., szerda 12:18
Nem is mondta senki, hogy a derceto milyen kis humoros gyerek!!!
És az angol alapokat mily csodásan elsajátította...
0
2003. május 7., szerda 2:09
ja :))

returner 2: the returner returns
returner 3: the return of the returner
0
2003. május 7., szerda 0:54
Folytatás esetleg?
Mindenképpen lehetne róla szó....
0
2003. május 7., szerda 0:27
áhá! sz'al ezért nem volt sexscene. :] pedig hogy vártam... :D

0
2003. május 7., szerda 0:22
S Milly pedig ultrabrutál, csodálatos kiscsaj (15 éves kora ellenére)!

Mocsok perverz vagyok.....
0
2003. május 6., kedd 23:07
a returner a popcornfilmek nonpluszultrája. :]
0
2003. május 6., kedd 23:02
Sorry......ezt kihagytam! ^_^
0
2003. május 6., kedd 22:04
bővebben: lásd 35. hozzászólást! :]
0
2003. május 6., kedd 21:26
Na most ezt tényleg látni kell!
Akinek lehetősége van, azonnal nézze meg: ne halogassa….

Returner (2002)

Directed: Takashi Yamazaki

0
2003. május 6., kedd 1:07
The Hot Chick: hát nem gondoltam, hogy Rob Schneider film tetszeni fog, de ez bejött, a szereposztás nagyon rulez, jók a karakterek és szerencsére visszafogottabbak a poénok mint a többi R.S. filmben. A végére átmegy romantikusba, de szvsz még belefér. Aranyos vicces vígjáték pár ütős poénnal + Robert Davi

Identity : a felállás ismerős lehet sok horrorból : a gyilkos elmeséli kivégzése elött a 4 éve történteket : (10 ember egy elszigetelt hotelben és számuk az idő múlásával egyenesen arányosan csökken, a 'la BB-ház) mig mi azt találgatjuk, hogy ki lehet. Fergetegesen jó casting John Cusack, Ray Liotta, Alfred Molina és az általam felismerheteteln Rebecca De Mornay, nagyon jó feszültségkeltés, bár a vége.... , de azért kötelező.
0
2003. május 5., hétfő 22:47
my little eye
[GB, 2oo2, marc evans]

szimpla játék. négy játékostársaddal együtt bezárnak téged egy házba a semmi közepén hat hónapra. ha mindnyájan kibírjátok hat hónapig az elszigeteltséget, rengeteg pénzt kaptok, ha csak egy ember lelép, nem kaptok szart se. ja, s a legfontosabb: minden lépéseteket webkamerák figyelik, illetve bárki, aki hajlandó a sztalkerkodásért fizetni. a big brother angol találmány, nálunk is sok embert meghülyített, de már kezd lecsengeni. fel kell dobni valamivel, nem igaz? hazánkban ezt homokosokkal, leszbikusokkal és sok-sok szexszel teszik, filmországban pedig vérrel. először jönnek a figyelmeztető jelek [véres kalapács a párnán, törött szárnyú varjú ámokfutása...ill. -repülése], a lakók persze nem dölnek be mindennek, csak el akarják őket ijeszteni, ugye? aztán később, változik a helyzet... a my little eye érdekes próbálkozás. túlzás lenne azt mondani, hogy jó film, mivel a parajáték rettentően kiszámítható, bármennyire is új és aktuális a csomagolás, a my little eye csontváza csak egy álmos rémmese. marc evans gondolom, 8237845623 órányi BB-t nézett meg, hogy kellőképp visszaadja azok látásmódját, a néző maga is egy stalkernek képzelheti magát, hisz ő is a beépített kamerákon keresztül látja és dugi mikrofonon át hallja az eseményeket. a hitelesség azonban erősen megbicsaklik a színészek gyenge játékán: a szereplőkben teljességgel hiányzik a természetesség, sőt mindnyájan akkora klisék, hogy őket kevin williamson is égőnek találná papírra vetni. cselekedeteik épp ezért kiszámíthatóak és egy horrorban az a legrosszabb, ha kiszámítható.
0
2003. május 5., hétfő 20:04
Halál a hídon?? Pár éve láttam elöszőr, de rengeteg mai thriller-t kenterbe ver. szintén alapmű :))
0