Keresés

Oscar 2005

2005. március 4., péntek 7:28
A Generális simán belefér a börleszk és társai kategóriába, amit kizártam

Nekem fogalmam sincs, hogy a Generális mitől börleszk, szerintem fényévekre van a rohangálós-pofozkodós-tortázós filmektől.
De amúgy aranyos vagy, hogy "kizártad" a Generálist, meg hogy leszűkítetted a kört a vígjátékokra, nagyon fair dolog. Én sem mondtam, hogy írj olyan Kubrick sci-fit, ahol a dialógus fontosabb a látványnál.
0
2005. március 3., csütörtök 21:25
oscar-díj 2oo5 - dvd-s szemmel is
0
2005. március 3., csütörtök 19:52
Off:

field: "Ez igaz, de furcsa, hogy ez pont az én hozzászólásom kapcsán hangzik el"

Ez csak véletlen volt, valahova kapcsolnom kellett a hozzászólásomat.

Off Off. :)
0
2005. március 3., csütörtök 17:46
Stackpointer: Ezt írja az Oscar hivatalos honlapja: "The Academy Statuette (Oscar®) will be awarded to the picture and accepted by the director on behalf of the film s creative talents." Elméletileg tehát Neked van igazad, gyakorlatilag azonban nehéz - és nem is szokás - a díjat olyan megfoghatatlan dolgokhoz/személyekhez kapcsolni, mint a "picture" meg a "creative talent". Ez a döntés alighanem azért született, mert a filmgyártás szerkezete nem mindenütt ugyanolyan: nincs pl. minden országban producer. Ha belegondolunk, nincs is igazán értelme annak, hogy a film kapja a legjobb idegen nyelvü film díját. (A legnagyobb ugrás kapja az aranyérmet, nem pedig a sportoló?) Meggyözödésem, hogy ez esetben azt kell díjazottnak tekinteni, akinek a díjat adják.

A külföldi film nem attól más, hogy nem angolul beszélnek benne, hanem attól, hogy egy másik - az amerikai nézö számára esetleg teljesen ismeretlen - ország filmgyártásának terméke. Azt nem lehet elvárni az Amerikai Filmakadémiától, hogy a nem angol nyelvü filmekkel ugyanúgy törödjön, mint a hazaiakkal, vagy legfeljebb az angol nyelvüekkel. Nem is ismerik/ismerhetik öket eléggé; olyannyira nem, hogy ebben a kategóriában csak olyan tag szavazhat, aki bizonyíthatóan látta mind az öt jelöltet. Arról nem is beszélve, hogy a filmeket az országok nevezik, így nem is lehet öket ugyanolyan kritériumok alapján elbírálni, mint a többi alkotást.

Szerinted mekkora felháborodás lenne, ha egy Spielberg-film kapná a magyar filmszemle födíját, mondván, hogy nem a nyelv a fontos, hanem a film?

Vannak persze nemzetközi filmfesztiválok, ahol a díjakat nem kötik ilyen megszorítások, de ezek semmivel se demokratikusabbak az Oscarnál!
0
2005. március 3., csütörtök 17:40
Before sunrise és Before sunset
0
2005. március 3., csütörtök 16:03
Kiváló példa a Quest for Fire (A Tűz háborúja), amiben igaz, hogy nincs "valódi" beszéd, de igen hatásosan, nyelvészek, mozgásművészek táncosok stb. segítségével megalkottak egy komplett és működőképes jel- és nyelvrendszert. Megtehették volna, hogy csak zenét és effekteket használnak a filmben, de így lett igazán hatásos, hogy a hősök számunkra eleinte artikulálatlanul kommunikálnak, majd idővel elkezdjük szinte érteni a hörgéseket, ordításokat. Ez esetben, ha speciálisan is, de nevezhetjük ezeket a hanghatásokat dialógusnak. Kérdés, hogy fontos-e a jelenléte? Adott valami plusszt a filmnek, a globális tartalomnak? A válasz, szerintem egyértelmű: IGEN! Ezen brilliáns alkotás egyik felejthetetlen momentuma, hogy sajnos csak közvetve,  de a kommunikáció korai, primitív kialakulásának lehetünk szem- és fültanúi.
A hang/beszéd/párbeszéd/dialógus vagy ezek hiánya roppant fontos bizonyos művészetekben, ezen belül a filmekben, ugyanúgy mint az életben. A némafilmekben is beszélnek, csak mi nem halljuk, de látjuk és ezáltal értelmezzük a hang hiányában extrém módon felerősített gesztusokat, grimaszokat, ráadásul helyenként a zene is segít ezen hangulati elemek helyes definiálásában.
Mindazonáltal, de nem mellékesen ilyen formában, hogy álltalában a filmekben a jó dialógus másod vagy harmadrendű nem dönthető el. Olyat sem mondunk (kivéve a Magyar Népmeséket), hogy a só nem kell vagy nem túl fontos az ételekbe. De kell, csak nem mézbe vagy a lekvárba.
Csinibaba, Csapdd le csacsi!, Egészséges erotika, Roncsfilm: a kép-hang-színészi játék-rendezés-ötlet-cselekmény-forgatókönyv tökéletes harmóniájának, egyenrangúságának és ezen alkotóelemek alárendelhetetlenségének néhány kvintesszenciája egy igen szűk spektrumról, amúgy a skála széles, a példák sora pedig végtelen... szerintem...
0
2005. március 3., csütörtök 15:21
A Generális simán belefér a börleszk és társai kategóriába, amit kizártam, és már mondtam 3 olyan rendezőt is, akiknek a filmjeiben a párbeszéd fontos. De azt hiszem bármit mondok is, te úgyis azt fogod hajtogatni hogy mindig és mindenhol a dialógus lényegtelen, úgyhogy nem foglak meggyőzni, bármilyen példát is mondok. És én nem is tudom a cselekményt a rendezést és a dialógust annyira elválasztani, mint te, nekem ezek mind-mind összefüggnek.
0
2005. március 3., csütörtök 14:54
Ha a ZAZ filmekre gondolok, akkor ott szerintem elsősorban a vizuális poénokon van a hangsúly, nem a verbálisokon. Vagy a Generális.

Én meg várom a filmeket, ahol a legfontosabb a párbeszéd, és a cselekmény, a rendezés stb. másodlagos tényezők.
0
2005. március 3., csütörtök 14:46
Mondtam én, hogy harmadrangú. :)
0
2005. március 3., csütörtök 14:30
Ez nem is mocsokság. :))) Ez a kiskapu megtalálása. :)

Miért szereti Daemiaen a T2-t?:

Mert hatalmas az összhang a látvány, a színészek és a forgatókönyv között. De be kell, hogy valljam, nem elsősorban a párbeszédek miatt...

De hogy konkrétan válaszoljak a kérdésedre, kb. a 3. helyen.
0
2005. március 3., csütörtök 14:26
Lehetek mocsok? Köszi. Szóval, ha azt kérném, írj öt indokot arra, hogy miért szereted a T2-t, akkor hanyadik helyen lenne a párbeszéd?
0
2005. március 3., csütörtök 14:26
Én pedig továbbra is fenntartom, hogy van olyan film, ahol az, van olyan film, ahol elsőrangú tényező.

És továbbra is várom a kevés dialógussal operáló vígjátékokat (vagy szerinted az összes vígjáték is lett volna inkább rádiójáték meg színdarab? :)
0
2005. március 3., csütörtök 14:02
Keveset beszélnek benne, de annak súlya van. Vagyis fontos a párbeszéd. :)))
0
2005. március 3., csütörtök 13:51
El tetszett téveszteni a házszámot. Senki nem mondta, hogy nulla dialógus kell a filmeknek. Annyit mondtam, hogy a párbeszéd egy film esetén harmadrangú tényező.
0
2005. március 3., csütörtök 13:40
Egyszerűen mert erre volt lehetőségük, ez a műfaj éri el a legnagyobb közönséget, és mert a dialógusok mellett a látvány és/vagy vizuális poénok IS fontosak lehetnek. Nem értem miért kéne a filmeknek 0 dialógus?

Mondj olyan vígjátékot (és ne börleszket meg ilyen Benny Hill-féle izéket) amely megél dialógus nélkül.
0
2005. március 3., csütörtök 13:27
Még egy dolog: a "gyalázást" kicsit erősnek vélem, kéretik figyelmen kívül hagyni. :)
0
2005. március 3., csütörtök 13:21
De mit érne egy jó kis Kevin Smith vagy Hal Hartley vagy Richard Linklater film a félelmetesen jó dialógusok nélkül?

Ha az adott filmek a félelmetesen jó dialógusok nélkül nem sokat érnek, akkor a fent nevezett rendezők miért pont ezt a műfajt választották?
0
2005. március 3., csütörtök 13:16
Vita 2.

Nem a színháznál, inkább az irodalomnál. Film és színház között a nagy különbség szerintem a montázs, ahogy azt az entellektüelek mondják, és a nagyközeli.
0
2005. március 3., csütörtök 13:14
Ha szabad beleszólnom: ez tényleg parttalan vita, mert mind az elsősorban vizuális, mind a  dialógusokra épülő filmekre ezer meg egy példát lehet hozni, és mindkét aspektus nagyon fontos a hangosfilmek jó részében. A minap láttam Antonioni Vörös sivatag c. filmjét, melynek dialógusai egészen elenyészőek voltak, mégsem unatokoztam: lehet így is. De mit érne egy jó kis Kevin Smith vagy Hal Hartley vagy Richard Linklater film a félelmetesen jó dialógusok nélkül? Szerintem lehetetlen általánosítani hogy ez vagy az fontosabb, csak esetleg egyes filmeknél vagy alkotóknál lehet ilyen kijelentéseket tenni.
0
2005. március 3., csütörtök 13:11
A film nézése közben folyamatosan felmerült bennem a kérdés: "Akkor meg minek?".

(Ez a megjegyzés következik az előző hozzászólásom utolsó mondatából.)
0
2005. március 3., csütörtök 13:09
Mint ahogy Te is írtad, a film elsősorban látványban nyújt többet a színháznál. Trier szerint nem, aki nulla díszlettel, nulla vizualitással forgatta le a Dogville-t. Ezzel tulajdonképpen semmi baj sincs, ugyanis egy bizonyos fokig jelképes és szimbolikus tartalommal bír ez a fajta filmes megfogalmazás, ugyanakkor a Dogville esetében sokszor elég nevetségesnek és következetlennek hat a "látványtalanság"-ból fakadó sutaság.
0
2005. március 3., csütörtök 13:05
Godot-t??? Áh, nem megy ez ma nekem...
0
2005. március 3., csütörtök 13:02
Én a Godot nem válaszként, inkább konklúzióként írtam, enyhe csípkelődéssel megfűszerezve. :)

Amúgy nem láttam a Dogvillet, mert nem hollywoodi film:).  Miért gyalázat?
0
2005. március 3., csütörtök 12:57
Leírom, ahogy én értelemezem:

Dogville-re írtam, hogy akármennyire jó FILM, a FILM mint műfaj meggyalázása.

Te erre írhattad a Godot-s választ (remélem, a színdarabra gondoltál).

Bízom benne, hogy felfogtam minden rejtett utalást, iróniát, stb., viszont én már magára a színdarabra írtam, hogy nem szeretem, mindennemű szimbolikus jelentés nélkül. :)

Így van-é?
0
2005. március 3., csütörtök 12:55
Nem szeret Godot-ra várni...
0