Előjáróban a listához csak annyit, hogy legalább három-négy olyan filmet is bemutattak tavaly, amit még nem láttam (azaz ennyinél jóval több), de ismerve az alkotókat, a hírverést körülöttük, jó eséllyel a listámra kerülhettek volna: Gravitáció, Rush - Hajsza a győzelemért, Phillips kapitány (ez utóbbi 3 tuti 10-es lenne nálam is, ismerve magamat) Lehetetlen, A Wall Street farkasa. A három képregényes film, a Vasember 3, a Thor 2 és Az Acélember szintén nem lett megtekintve, kettő ugyan kijött már BD-n, és meg is lesznek véve, de nem gondolnám, hogy a listámra rákerülnének amúgy. Így mivel moziban nem tudtam megnézni a fenn nevezett filmeket, nem lesznek ott a listámon.
És végül a listám: az első két helyezett nem volt kérdés, az már inkább, melyik lesz az első? Rengeteget törpöltem rajta, mindkét franchise nagy-nagy rajongója és híve vagyok, mégis ki kellett választanom, melyiket élveztem jobban (nem sokkal).
01. Sötétségben - Star Trek
A (nick)név kötelez! Na jó, persze nem ez az oka, amiért Kirk és Spock régi/új kalandja került az első helyre. Bár trekkie-nek vallom magam, az eredeti sorozat (még eddig) kimaradt, és bár nagyon szeretem az első hat filmet, én egyáltalán nem bánom, hogy újra szabták az Enterprise-t és a történetet, pláne, hogy elegánsan előhúzták a kalapból. Tetszett nagyon a látványvilág, a már megismert szereplőket is jó volt újra látni és Khan újradefiniálásával sem volt gondom, köszi Benedict! De majd bővebben a BD kritikánál kicsit később...
02. A Hobbit - Smaug pusztasága
Ez hosszú lesz! Előre leszögezem, nagy Gyűrű-fan vagyok, imádom a korábbi trilógiát, és nagyon vártam már, hogy A Hobbit is bemutatásra kerüljön, és látva a filmeket (nem olvasva a könyvet), nem bánom, hogy ez is trilógiává bővül. De mégis volt két pont, ami miatt végül is a második helyre került a film: a látványvilág és a zene. Smaug fantasztikusra sikeredett, nagyon tetszett, és az is, amilyen személyiséget kapott (bár ez nyilván nagyban Tolkien mester érdeme). De túl sokszor láttam a CGI-t a film más pontjain, mint a korábbi filmeknél. Megszaladt a grafikusok keze. Ellustult Jackson mester is? A hordós-üldözős jelenet ugyan tényleg szédületes, de sajna moziban sütött róla a mesterséges megvalósítás. Ha pedig az extrákból kiderül, hogy nem is volt olyan mesterséges, akkor meg talán a túl élénk színek tették bennem ezt a benyomást... De Thranduil királyságában és a Tóvárosnál biztos, hogy rengeteg minden számítógéppel készült, hol vannak már azok a szinte lélegző, élettel teli díszletek, melyeket Völgyzugolynak vagy Minas Tirith-nek építettek? És Howard Shore-ban is kicsit csalódtam, az öt film zenéje közül ez tetszik a legkevésbé. Smaug főtémája sem túl, hogy is mondjam, lehengerlő és bántóan kevés az ismerős hobbit és törp motívum, most valahogy mintha nem lett volna elemében Shore. Remélem ő is a harmadik részre tartogatja az igazán pusztító témákat és remélhetőleg Jackson-ék sem viszik ezúttal túlzásba a CGI-t...
03. Feledés
Aligha lehet nevezni engem Tom Cruise rajongónak, de valahogy a sci-fi filmjei mindig betalálnak, ebben a műfajban nem igen tud melléfogni, és remekül választotta ki ezt a szerepet is! De nem elfeledni, Olga, de különösen Andrea alakítása nagyon tetszett, teljesen levettek a lábamról. A látványvilág pedig pazar! A hangért felelős szakemberek is odatették magukat, így kell ezt csinálni! Kicsit el tudtam volna nézni hosszabban is a filmet, de nagyon rendben volt a történet, kellőképp lekötötte a figyelmemet és még meglepetéssel is tudott szolgálni. Joseph Kosinski munkásságát is nagyobb figyelemmel fogom követni! Ezt a filmet pedig nem feledni!
04. Django elszabadul
Tarantino. Western. Előbbinek majd minden filmjét láttam, ismerem már az észjárását (vagy legalábbis szeretném ezt elhinni), az utóbbi műfajból pedig számos kedvencem akad. Úgyhogy ennél jobbat Quentin ki sem találhatott volna, hogy westernt forgat, és bár úgy néz ki, egy újabb Tarantern-re még várni kell, addig is újra lehet nézni párszor Django elszabadulását, mely a Kill Bill óta a legjobb filmje Quentin-nek, szerintem.
05. Tűzgyűrű
Transformers-eken edzett szemeimnek kész öröm volt látni ezeket a hatalmas jaeger-eket akciózni látni, az idei Godzilla filmre pedig jó kis bemelegítés volt ilyen hatalmas, pusztító kaiju-kat látni. Több ilyen kaiju-t a mozikba! És ha Del Toro kicsit többet foglalkozott volna a karakterekkel, történettel, még egy igazi sci-fi klasszikust is kaptunk volna, de így sem vagyok csalódott a végeredménnyel. Csak azzal, hogy jó eséllyel a folytatásra nem fog sor kerülni :( Majd az új Godzilla filmet megnézem BD-n, utána közvetlen pedig a Transformers 4 BD-t, így már kaphatok talán egy kis tüzes szörny harcot :)
06. Zero Dark Thirty
A szeptember 11-i terrortámadás szörnyű perceit a CNN élő közvetítésében átélő és a látottakon elborzadó, és azt megviselő számára (mint jómagam), különösen érdekes látni, hogy bár megkésve, de hogyan likvidálták az egész borzalom értelmi szerzőjét. De nem is ezen van a hangsúly, hanem hogy mennyi bürokráciába és energiába került, míg megtalálták a célszemélyt. Ha van is némi Homeland érzés az emberben, mikor ezt a filmet nézi, a remek szereplőgárda illetve a CIA-s hangulat miatt betalált ez a film, mint... ezt illetlen lenne kiírni. A lényeg, hogy egy remek, "mai" hidegháborús filmet kaptunk Bigelow rendezőasszonytól.
07. Lincoln
Amióta csak az első hírek megjelentek Spielberg tervéről, hogy filmet forgatna az USA egyik legismertebb és legmeghatározóbb elnökéről, vártam már, mikor láthatom végre. Hát, sajnos elég sokat is kellett rá várni, és nem is Liam Neeson-nal a főszerepben, de Daniel-Day Lewis alakítását látva, és a díjai száma is ezt bizonyítja, szerintem már nem sokan sírják vissza a korábbi szereposztói álmokat. Ugyan nagyjából ismert volt már előttem Lincoln életműve, így is tartogatott meglepetéseket és élményeket a film, és Spielberg is hozta azt a szintet, ami nála már a jó kategóriába esik, míg másnál egy életmű megkoronázásra is elég lenne. Nem is bánnám, ha mostanság kicsit többet dolgozna a múltból táplálkozó filmeken.
08. Démonok között
Én lepődök meg a legjobban, de mióta beszálltam a listázásokba, most először kerül horror film a listámra, bár nálam inkább egy thriller benyomását keltette a film, ami egyáltalán nem baj! Ritkán, vagy inkább soha (2-3 kivétellel) nem ijedek meg ugyan a horror filmektől, előre letudom a szereplők esélyeit és a történet végét sem túl nehéz kitalálni, valami miatt ez a film most nagy hatással volt rám. Talán mert a Warren-házaspár sem ismeretlen előttem, Lorraine-t többször is láttam már dokumentumfilm-sorozatban, és érdekes módon, az ilyen műsorokban látott esetek inkább kavarnak fel, mint a filmek. De teljesen lekötötte a figyelmemet ez a film is.
09. Elysium
Lehet, hogy a nyolcadik helyre kellett volna tennem, de igazából mindegy is, a lista eleje okozott gondokat. A realisztikus látványvilágra panasz nem lehet, Blomkamp ezt nagyon érzi, hogyan nem kell elrugaszkodni a valóságtól, de a D-9-el ellentétben, itt mégsem tudtam igazán azonosulni, megszeretni a főszereplőt, itt nagyon éreztem, hogy ez csak egy látványos akciófilm, de annak nagyon profi. Örülnék, ha Blomkamp ebből a világból további filmeket "hozna", esetleg kicsit kevesebb akcióval, és kidolgozottabb forgatókönyvvel.
Hoppá, bármennyire erőlködtem, nem találtam 10. filmet. Hiába, BD vásárlásnál is a régebbi kedvencek felkutatására fordítottam nagyobb figyelmet :D Szóval ennyi lenne az én listám, bocsi a hosszú szövegelésért, de muszáj voltam némiképp indokolni, mi miért került (és nem került) fel a listára. És ha már Mikey is bedobta, akkor végére egyszerűen a lista:
01. Sötétségben - Star Trek
02. A Hobbit - Smaug pusztasága
03. Feledés
04. Django elszabadul
05. Tűzgyűrű
06. Zero Dark Thirty
07. Lincoln
08. Démonok között
09. Elysium