TOP10 2013
Iszonyat jó filmes év volt. Talán még soha nem volt ilyen nehéz a helyzetem a helyezésekben – köszönhető ez annak, hogy korábban soha ennyi friss filmet nem láttam még az adott évben. Meglepően sokszor jutottam el moziba is, a helyi téka bezárása miatti kényszerlépés pedig kitágította a világot rendesen. Cseppet sem bánom, legalább mindig volt mit nézni.
1. A lehetetlen /Lo Imposible/ (2012)
Tulajdonképp egész évben nem is volt kérdés az első helyezett. Ennyire realista, hiteles, egyúttal borzasztóan megható történetet ritkán látni. A cunami képei, annak pusztítása letaglózó látvány, a család elszakadása, majd egymásra találása talán szülőként még inkább hatásos. Ja, és az ifjú Lucas szerepében Tom Holland játéka fenomenális.
2. Hajsza a győzelemért /Rush/ (2013)
Csak halvány emlékeim vannak Lauda balesetéről, a Hunttal való párharcáról meg jóformán semmit sem tudtam. A Rush visszarepített abba a korba, hitelesen és meghatóan tálalta a két gigász csatáját – Daniel Brühl spanyol színész pedig örök élmény nyújtott Laudaként. Borzasztó jó volt a háromnyelvű film , felirattal, sokat hozzátett az élményhez. A látvány hibátlan, nincsenek klisészerűen kihegyezett érzelmi csúcspontok, Lauda kórházi kezelése meg egyszerűen brutális.
3. Django elszabadul /Django Unchained/ (2012)
Tarantino sokadszorra is levett a lábamról. Számomra a Django lényege az első perctől kezdve a széles mosolyra görbülő száj, a feledhetetlen szórakoztató mozi élmény átélése, amiben tökéletes arányban keveredett a vér, humor, dráma, történeti tabló, zene, minden. A Mesternek nem először sikeredett így egy olyan mixet létrehozni, amit akár évente képes újranézni az ember – hol a zenéje, hol a beszólásai, hol maga a film miatt.
4. Tűzgyűrű /Pacific Rim/ (2013)
Szerintem ezt sem kell túlmagyaráznom: az év legjobb, legnagyszabásúbb látványfilmje. Holmi Autobotok meg Álcák eltörpülnek a Jaegerek és a Kaijuk mellett, ráadásul Del Toronak sikerült az agyatlan látvány mellé megfelelő arányban keverni a családi és a szerelmi szálat is. Gigászi méretek, hatalmas zúzda, kedvelhető karakterek, minimális amerikai pátosz. Imádtam minden percét, mind a négyszer.
5. Metallica - Through The Never /Metallica: Through the Never/ (2013)
Sokak számára lehet értetlen helyezés ez a film itt, de én kevés filmen éreztem ilyen jól magamat tavaly, mint ezen. Rajongóként mindent megkaptam, amit csak lehetett, a régi idők zenéjére olyan színpadképeket, amitől leesett az állam. Láttam már pár koncertet tőlük, voltam is kétszer, de ami ebben a moziban van, az maga a csúcs. S bár a Trip nevű főhős – új felfedezettem, Dane DeHaan - útja az anarchiában kissé felületes, de maga az anarchia mindig is kedvenc témaköröm, ráadásul itt nem ez számított. Csak a zene.
6. Lincoln /Lincoln/ (2012)
Elsősorban az fogott meg benne, hogy témája, mondanivalója örök és megkérdőjelezhetetlen. A világ semmit nem változik évszázadok óta, a hatalmi harcok ábrázolása a rabszolgaság intézményének felszámolásáért kötött alkuk, a mozi mélysége lenyűgöző. Daniel Day-Lewis maga Lincoln, Spielberg pedig megint megcsinálta.
7. Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza /Zero Dark Thirty/ (2012)
Fura volt nézni egy olyan mozit, aminek átélted a történetét. Lassú, de végletekig feszült darab, aminek hiába tudjuk a végeredményét, az oda vezető út legalább annyira lenyűgöző. Kathryn Bigelow sokadik nagyszerű filmjét csinálta, Jessica Chastain pedig szenzációs a CIA ügynök szerepében.
8. Szemfényvesztők /Now You See Me/ (2013)
Ha az utolsó harmada nem olyan, amilyen, megnyerhette volna az idei szavazást: zseniálisan felépített heist mozi, ami legnagyobb sajnálatomra átmegy akciómoziba. Mindazonáltal még így is iszonyat tetszett, a színészgárda parádés, a sztori kellően csavaros, a látvány és a trükkök ámulatba ejtőek.
9. Sötétségben - Star Trek /Star Trek Into Darkness/ (2013)
2013 egyértelműen a sci-fi éve volt, jobb-rosszabb filmekkel. A ST nálam mindent vitt a műfajban, mert én az ilyen nagyszabású, látványos űreposzokért vagyok oda. Mivel nem vagyok ős-trekkie (sőt, semmilyen nem vagyok), ezért számomra ez a tökéletes ST film, egy új korszak tökéletes folytatása. Egyszerre sequel és remake és reboot, Abrams pedig kiválóan ért ehhez a világhoz.
10. Gravitáció /Gravity/ (2013)
Élet az űrben. Ennél valósabb nem dokumentumfilmes bemutatása nem is lehetne ennek a világnak, a minimálszereplős kamaradarab néhány apróbb bosszúságtól eltekintve végig lekötött, a 3D a moziban elképesztő volt. Én a végét máshogy csináltam volna, de nem én voltam a rendező. No majd ha én leszek, sokminden másképp lesz…
Ami a listáról pedig lemaradt: A Smauggal továbbra sem vagyok maxi kibékülve, az első epizód varázsa elszállt. Korrekt folytatás parádés helyszínekkel, de idegesítő szereplőkkel, Jacksonos időhúzással meg egy idióta beszélgető sárkánnyal. Remélem, az utolsó részben minden helyére kerül.
Gyengébb évben simán felkerülhetett volna a Phillips kapitány, a Végjáték, a Jack Reacher, a Hitchcock, a Gru 2, az A Szörny Egyetem, A repcsik, A démonok között is… E szempontból örülhetünk, hogy ilyen erős évünk volt.
A másik, amit talán dobogóra is tettem volna, mert én idén láttam, az a Triangle. Sajnos nem szerepel a listán, de az év egyik legjobb mozija volt számomra.
BOTTOM TOP10 = A LEGNAGYOBB CSALÓDÁSOK
Ezen legalább annyit gondolkodtam, mint a TOP 10-en. Egész évben próbáltam kerülni azokat a filmeket, amikről tudtam, hogy úgysem jönnének be (Die Hard5, Halálos iramban 6, Acélember) de még így is belefutottam néhány címbe, amiktől vártam valamit, aztán a vége a koppanás lett… Túl sok magyarázatot nem akarok fűzni hozzá, íme a lista:
1. A rajtaütés /Seruan maut/ (2011)
2. G.I. Joe - Megtorlás /G.I. Joe: Retaliation/ (2013)
3. A Föld után /After Earth/ (2013)
4. A magányos lovas /The Lone Ranger/ (2013)
5. RED 2. /RED 2/ (2013)
6. Riddick /Riddick/ (2013)
7. A bűn éjszakája /The Purge/ (2013)
8. Gengszterosztag /Gangster Squad/ (2012)
9. Pain & Gain /Pain & Gain/ (2013)
10.Támadás a Fehér Ház ellen /Olympus Has Fallen/ (2013