Ha már megnyílt ez a topik (ezúton is köszönet az Xpressnek), gondoltam, írok egy kis évértékelőt filmes szempontból, de mindezek előtt szeretném megköszönni Dylan-nek a kitartó, igényes és töretlen munkáját, és hogy egyáltalán foglalkozik ezzel az év végi TOP 10-es listával. A magam részéről nagyon hálás vagyok érte. :)
Lisát még nem állítok össze, mivel egy filmet, a 47 Ronint holnap nézem meg a családdal moziban, de ettől függetlenül azért már látom, hogyan is alakult ez az év, és hogy mik a benyomásaim.
Idén 32 (holnaptól már 33) filmet láttam mozikban, értelemszerűen ezek adják az értékelésem alapjait. Idén egyetlen film kapott tőlem 10/10-es értékelést, ez pedig a Sötétségben - Star Trek volt. Anno a Hobbit második részének is 10 pontot adtam, de jobban belegondolva, sajnos több apró, bosszantó hiba is volt benne, amiken talán a bővített változat majd csiszol kicsit, de egyelőre ezek miatt nem tudok neki tiszta szívből 10/10-et adni. :)
A legrosszabb film idén, szerintem, az Óz, a hatalmas volt, ez tőlem csak 2 pontot kapott.
Elég vegyes a kép, a 10-es skálámon szinte majd minden pontszámot sikerült begyűjtenie 1-1 filmnek, de összességében azért pozitív a kép. Az átlagolt pontszám 6.63, ami azért egy stabil, korrekt mezőnyt feltételez.
Az idei évet sokan a sci-fi évének titulálták, amiben talán van is igazság, idén 10, általam a sci-fi kategóriába is simán beleférő filmet láttam a mozikban, ami azért szép kis szám, közel a filmes listám egyharmada.
Az év meglepetése számomra a Star Trek film volt, ugyanis fele annyira sem vártam, mint amennyire tetszett, és mint amennyire rögtön megszerettem. Kaptunk még olyan filmeket, amik bőven felül teljesítettek az elvárásaimon, és nagy meglepetésként értek (pl a Mocsok).
A legnagyobb csalódás számomra a Gingerclown volt, s bár nem ez kapta a legkisebb pontot, tényleg ebben csalódtam a legnagyobbat. Hatalmas horror fan vagyok, ezért nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy egy hazai rendező által dirigált horrort mutatnak be a mozik, amit ráadásul a Vidámparkban forgattak, de hát sajnos nem jöttek be a számításaim. Pocsék lett... :(
És ha már horror, azt is külön megemlíteném, hogy kaptunk azért (ha nem is bőségesen) horrorfilmeket a mozikba. Többet is, mint talán tavaly. A kínálatból mondjuk a legtöbbet én nem a mozikban láttam, és talán annyira nem is nyerték el a tetszésemet, mint ahogy az emberek többségét, de annak azért örülök, hogy többnyire pozitív kritikákat kaptak a mozizóktól.
Zárásként annyit, hogy én összességében meg vagyok elégedve az idei mozis/filmes évvel, talán idén jártam a legtöbbet moziba, és idén fektettem a legtöbb energiát a filmek kivesézésébe és átgondolásába. Ezt leginkább, asszem, Nektek, xpress-es fórumozóknak köszönhetem, ugyanis leginkább a Ti lelkesedésetek ösztönzött arra, hogy elmenjek, megnézzem a filmet, kritikát írjak róla, aztán pedig megvitassam veletek.
A BD megjelenésekkel is meg vagyok elégedve, minden szempontból. Árak, külalak, tartalom... :)
Akkor, ha minden igaz, holnap vagy holnapután össze is állítom a saját listámat!