Na, Eastwood rendesen megmutatta, hogy nem öregedett ki. :) Stiller meg igazából most bohóc, a Nyakunkon az Élet és a Kábelbarát fajsúlyosabbak, mint mondjuk a Starsky és Hutch vagy a Kidobós. Monty Python-os emberkék közül Gilliam az, aki ért a rendezéshez, bár ő nagyon vidám filmet nem csinált az utóbbi 15 évben. A többi tag meg vígjátékokban kamatoztatja tehetségét, kiv. Chapman, aki ugyebár eltávozott. Cleese is játszott pár komolyabb szerepet, de nem jellemző rá. Michael Palin TV-sorozata viszont nagyon jó, ajánlom figyelmébe mindenkinek. Ha jól tudom, hamarosan megjelenik. Tarantino nálam nem hibázott még, szerintem nagyon nem is fog, mert túl sok mindenben hasonlít a gondolkodásunk, kár, hogy neki nagyobb az IQ-ja. (160) :) Ritchie a Hullámheggyel eléggé elbaltázta karrierjét, de szerintem a Blöff is már utánérzés volt a Ravasz...-hoz képest. Mindenesetre jól szórakoztam rajta, de leginkább csak jelenetek tetszettek és karakterek. Majd meglátjuk, mit tud még, elvileg idén jön a Revolver c. filmje. Nálam Spielberg a nagy favorit még, pedig ő aztán kiadott pár vackot a kezéből. A Terminál pl. fényévekre van a tökéletestől, kicsit uncsin van megrendezve, a Kapj El... jó kis film, viszont az Amistad eléggé béna. És Spielbergnél mindig lehet számítani a giccses, szemtimentális befejezésre és ez alól szerintem a Világok Harca sem lesz kivétel. A korai filmjeiben nicsenek ilyenek, de azok a 70-es években készültek és ugyebár a 70-es évek amerikai filmjei... az E.T. óta Spielberg besziruposodott és még a Végzet Temploma végére is berakott sok-sok indiai gyerekstatisztát, akik mosolyognak. Az Örökké olyan, mint nagy cukorka, a Hook utolsó mondata eléggé szájbarágós volt, pedig maga a film szeritnem nagyon jól sikerült. A Schindler-t sokan támadták a vége miatt, kicsit jogosan, bár azért nem olyan nagy katasztrófa. A temetői jelenettel viszont semmi bajom nincs. A Ryan.. nos az a szép keret a filmben olyan szinten felesleges, hogy mikor a végén tisztelgett az öreg... rohadtul patetikus. Ennek ellenére a filmjeit nagyon élvezem, mert a tempóérzéke nagyon jó. És szerintem ez is fontos egy filmben. Ha már a tempórol beszélünk : Harry Potter 1-2 nagyon zavaros dramaturgiájú, a 3. rész rendezője viszont remekül adaptálta a sztorit. Néhány rendezőnek fogalma sincs arról mi az a tempó, a dinamikáról ne is beszéljünk. A legtöbb rendező szétvága afilmjeit, mintha az segítene bepörgetnia filmet. A dinamikus jelenetek elsősorban a kameramozgástól függenek és egy 1 perces snitt sokkal izgibb lehet, mint ugyanaz 60 vágással. Persze Hitchcock ebben is ügyes, na de ki más? Ja, még valami : Tarantino ócsárolta a Mátrix Újratöltve autós jelenetét. Mégpedig azt, hogy ha mindenki tudja, hogy számítógéppel csinálták meg az autókat, akkor hol marad az adrenalin? Nos, ebben teljesen igaza van. A Ronin-ban miylen jó kis autósüldözések vannak, csont éles minden felvétel. A Mátrix-ban a kocsi alatt elsuhanó kamera elvonja a figyelmet a cselekményről. Nekem az olyan filmek tetszenek, mikor nem figyelek arra, mit és hogy csináltak az alkotók, csak élvezem tátott szájjal az összhatást. Manapság kevés ilyen film van, de szerencsére azért akad még ilyen.