TOP:
1. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
Barátnőmmel idén ez volt az első film, amire együtt ültünk be (igen, tipikus randifilm, tudom). Nem is néztem meg az előzetesét, próbáltam minél kevesebbet tudni róla. Ez a film idén megérdemli nálam az első helyet... a színészi játék, a történetvezetés, minden nagyon a helyén volt. Nekünk brutálisan tetszett, emlékezetes film marad, az biztos. Szóval az a helyzet, hogy aki még nem látta idén ezt a filmet, mindenképp nézze meg. Nem egy könnyű darab, de ha a hangulata behúz, nem fogod a popcornt rágcsálni közben, mert annyira le tudja kötni a figyelmed - valahol ez lenne a film lényege.
2. A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
Nos, ez a film akkora fun volt, hogy annak ellenére, hogy képregényfos, végig jól szórakoztam rajta. Folyamatosan Star Wars utánérzésem volt, hogy hmm hmm, tulajdonképpen az előzménytrilógiának pont ilyennek kellett volna lennie. A poénok ültek, a karakterek teljesen beleillettek ebbe a szép színes univerzumba. A magam részéről várom a folytatást. Ilyen az, amikor nem csak a látványra mennek rá egy blockbuster esetében, hanem próbálnak beletuszkolni talán valamiféle tartalmat is. Nyilván nem egy világmegváltó film, de a nosztalgiafaktort csak erősítette az awesome mix vol 1-2. :)
3. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
És ha már az űrben járunk, ne feledjük el Nolan-ék idei agymenését. Alapvetően Nolan-t továbbra is egy jellegtelen rendezőnek tartom, viszont amit kezdek benne kedvelni, hogy filmjei a Batman-eken kívül igazán tartalmas és elgondolkodtató mozgóképek. Nem egy tökéletes film ez, néhol brutálisan unalmas tud lenni, a logikai bukfencektől néhol hemzseg az egész. A látvánnyal nincs gond, a film is végig kiszámítható. Tetszett a film fizikája, szó szerint. Azért kerül a harmadik helyre, mert ilyen sci-fiket kéne gyártani, ilyeneket szeretnék látni minél többet, nem pedig bugyutaságokat, mint amilyen a Prometheus volt... szóval amennyiben megfilmesítik majd az Alapítványt, remélem hasonló minőségben követik el, mint ezt az agymenést.
4. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)
Nicsak, még egy képregényfilm. Az új X-men széria nekem eddig jobban bejött, mint az előd... Időutazás, Rozsomák... érdekes trend egyébként, hogy idén nagyon erőltették a robotos irányvonalat (Avengers 2 is hasonló témakör lesz). Sebaj. Az X-Menek számomra főként nem a szuperképességekről szólnak, hanem inkább az emberről, annak gyarlóságáról, a xenofóbiáról, rasszizmusról modern köntösben. De ezt persze mindenki tudja. McAvoy még mindig zseniális színész szerintem, Fassbenderrel jó párosítás.
5. Kamuzsaruk - /Let s Be Cops/ (2014)
Agymenés. Idén ez volt a legviccesebb film mind közül. Amit ezek a barmok művelnek, azt mindenkinek látni kell.
6. Lucy - /Lucy/ (2014)
Amennyire a Prometheuson ki voltam akadva, hogy mekkora egy tudománytalan badarság, addig a Lucynak minden ilyen dolgát félre tudtam tenni és meg tudtam bocsátani. Miért? Mert ő sem veszi komolyan magát. Nem akarja megmagyarázni (bár egy pillanatra majdnem átesik a ló másik oldalára), nem akar többnek látszani, mint ami. Egy atomfaszság az egész. És visszatérnék itt Nolan jellegtelenségére. Ha nézed a Lucy-t és nem tudod ki a rendező, gyakorlatilag simán ki lehet találni a stílusjegyekből, hogy ezt bizony Luc Besson követte el.
7. Világvége - /The Worlds End/ (2013)
Bírom ezt a társaságot, mindig olyan vígjátékot sikerül készíteniük, amit végig lehet mosolyogni. Szerintem szuperjó lett és sokkal viccesebb, mint ordenáré amerikai társa James Franco-val és a többi hollywoodi nyomorulttal (bár annak is megvannak a jó pillanatai). Ezzel szemben elfogadom egyik barátnőm véleményét is, miszerint ez a világ egyik legrosszabb filmje, amit ő halálra unt és egyébként is a wc-s jelenet az mi a f*sz? :D
8. Hogyan rohanj a vesztedbe - /A Million Ways to Die in the West/ (2014)
Na itt már picit sokat tipródtam, hogy betegyem-e ezt 8. helyre... az alapfelütés kellően vicces, a cameo-k is jó viccek. Néhol viszont erőltetett volt - dehát McFarlane tipikusan ilyen... hozzáteszem a Ted-en épp az imént egész jól elszórakoztam. Szóval nem volt ez olyan borzasztóan rossz, de lehetett volna jobb.
9. A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
Tom Cruise kis szcientológusként sci-fiben? Először azt gondoltam, hogy ez botrányrossz lesz, de kellemeset csalódtam. Bár nem nézném idétlen időkig, de egynek jó volt, viszonylag kreatív és már csak emiatt is helyet érdemel a listán.
10. A túlélő - /Lone Survivor/ (2013)
Valamiért megmaradt nekem ez a film. Talán a hangulata miatt. Mostanában nem készítenek olyan igazán jó háborús filmeket, talán ezért érzem ezt az alkotást picit kiemelkedőnek.
Nagyjából ennyi lenne, ami idén tetszett.
Bottom:
1. Ivócimborák - /Drinking Buddies/ (2013)
Fogalmam sincs mikor néztem ezt meg, de annyira beleivódott az emlékezetembe, hogy itt még egyszer bele kell rúgjak ebbe. Ez a film egy nulla, kár volt elkészíteni. Komolyabb hangvételű valami akar lenni, de nem történik benne semmi érdemleges. Nyomorult embereket látunk, ami unalmas. Lehet nézni nyomorult embereket érdekes köntösben is, de ez nem az a film. Totális nihil. Ez a két szó fejezi ki legjobban azt, amit érzek ezzel a celluloid szeméttel kapcsolatban. Soha többet és aki teheti, kerülje el.
2. Tini nindzsa teknőcök - /Teenage Mutant Ninja Turtles/ (2014)
Gyermekkorunk meggyalázása... nyilvánvaló. És a zsenik ennek még folytatást akarnak készíteni. Ritka szar filmből keveset látni - itt van egy, ha mindenképp látni akarsz egyet. És kivételesen nem Megan Fox miatt.
3. Transzcendens - /Transcendence/ (2014)
Sci-fi Johnny Depp-el? Nebassz, az csak jó lehet!!! Hát nem. Felháborítóan gagyi és sablonos. HÁROMSZOR aludtam el rajta és nem azért, mert fáradt voltam vagy ilyesmi, csak pont ennyire érdekelt az egész.
4. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
Ez a film az élő bizonyíték arra, hogy A babó c. könyvől miért lett volna elég 1 vagy maximum 2 film... Aki az első helyére teszi a listájában, annak nincs ízlése vagy gondolatai a világról csökkent üzemmódban futnak, de nem emelném ki egy gyaníthatóan homoerotikus eposz (Bilbo és Thorin jelenete, valaki?) azon részét, ami gyakorlatilag csak a gyilkolásról szól és végig az egész film egy nagy csata, nem más. Nekem az első két epizód tetszett egyébként, ezért talán kicsit többet vagy mást vártam ettől. Ha vígjátéknak nézed, szódával elmegy, mert vannak benne vicces momentumok.
5. Expendables - A feláldozhatók 3. - /The Expendables 3/ (2014)
Nehéz ügy. Az első rész korrekt volt, a második részt személy szerint nagyon bírtam, így vártam is a harmadik részt meg nem is. Harmadjára valahol kisiklott az a vonat, amin Wesley Snipes is utazott. Komolyan mondom a filmben egyetlen pozitív dolog vagy inkább személy volt: Mel Gibson, mint főgonosz. Viszont ezt a fiatal csapat vonalat nagyon nem kellett volna erőltetni. Úgy lett volna korrekt a film, ha ezt a szálat Mel Gibson el is vágja, erre az öreg srácok meg bedühödnek és szétrúgják a seggét. Lehetett volna ez egy tökös film, ha bevállalósabb, de így vérszegényen ez egy harmatgyenge próbálkozás volt. Nem azért bukott ez, mert kiszivárgott a netre, hanem azért, mert szimplán rossz lett és annak híre megy.
Ami sajnos idén kimaradt, de mindenképpen érdekel:
Sin City - Ölni tudnál érte - /Sin City: A Dame to Kill For/ (2014)
Förtelmes főnökök 2. - /Horrible Bosses 2/ (2014)