Keresés

2014 - A tíz legjobb film

2014. december 27., szombat 12:37
Ez most komoly, hogy csak a  Droß  miatt nem tette ki az egész szöveget???
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2014. december 27., szombat 12:34
A felsoroltakon kívül még az alábbi filmeket tudnám ajánlani, melyek viszont már nem fértek fel a 10-es listára:

A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
Amerika Kapitány - A tél katonája - /Captain America: The Winter Soldier/ (2014)
A Grand Budapest Hotel - /The Grand Budapest Hotel/ (2014)
Az üldözött - /A Most Wanted Man/ (2014)
Piszkos pénz - /The Droß/ (2014)
A Lego-kaland - /The Lego Movie/ (2014)
A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
0
2014. december 27., szombat 12:30
Egyben tehát így néz ki a listám, az áttekinthetőség és a könnyebb adminisztráció kedvéért:

1. 12 év rabszolgaság - /12 Years A Slave/ (2013)
2. Sráckor - /Boyhood/ (2014)
3. A majmok bolygója - Forradalom - /Dawn of the Planet of the Apes/ (2014)
4. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
5. Amerikai botrány - /American Hustle/ (2013)
6. A nő - /Her/ (2013)
7. Noé - /Noah/ (2014)
8. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
9. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
10. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)
0
2014. december 27., szombat 12:27
10. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)

Az X-Men széria újabb látványos, akciódús és drámától sem mentes felvonása, mellyel Bryan Singernek hellyel-közzel sikerült korrigálnia a Brett Ratner-féle Az ellenállás vége melléfogásait.
0
9. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)

Bár a Hobbit-filmek már közel sem hozzák azt a hihetetlenül magas színvonalat, mint A Gyűrűk Ura-trilógia, a kiváló átkötések révén Peter Jacksonnak sikerült visszahoznia valamit a GYU és Középfölde varázsából.
0
8. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)

A korábban mindig realizmusra törekvő Nolannél eme igyekezet most valahogy igencsak mellécsúszott, ezzel együtt mégis az idei év egyik leggondolatébresztőbb mozijáról beszélhetünk - a tudományos(nak) induló megközelítést egy sci-fiben pedig nem tudom (már csak önmagában is) nem pozitívan értékelni.
0
7. Noé - /Noah/ (2014)

Míg Ridley Scottnak láthatóan fogalma sem volt az Exodusnál, mit akar kihozni a bibliai témából, addig Arronofsky nagyon is tudta, és nagyjából sikerült a film mondanivalóját a mai viszonyokra is aktualizálnia.
0
2014. december 27., szombat 12:26
6. A nő - /Her/ (2013)

Spike Jonze egy korszakalkotó ötletet, az MI-nek az átlagember egyre sivárabb és elszigeteltebb életébe való "betörését" dolgozza ki tanulságos és érzékeny módon, az alkotó sajátos humorával fűszerezve. Csak az a letargikus és semmitmondó befejezés ne rontaná le az összképet...
0
5. Amerikai botrány - /American Hustle/ (2013)

David O. Russell ismét olyan tablót tár elénk az emberi természetről és egymás manipulációjáról, mely nem csupán akkurátus, de közben rendkívül szórakoztató.
0
4. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)

Ha társadalomkritikaként ezúttal nem is alkotott kiemelkedőt, Fincher rendezése újfent elsőrangú és hatásos, a két jellegzetesen hibbant főszereplő kálváriájának figyelemmel követése pedig szörnyülködéssel vegyes derültséget okoz.
0
3. A majmok bolygója - Forradalom - /Dawn of the Planet of the Apes/ (2014)

Szinte tökéletes keveréke a sci-fi, a lélektani dráma és az akció műfajának, melyben mindvégig intenzíven fennáll a majmok és az emberek közötti feszültség, még akkor is, ha tudjuk, hogy a végkifejlet elkerülhetetlen.
0
2014. december 27., szombat 12:24
2. Sráckor - /Boyhood/ (2014)

12 éven át ugyanazokkal a szereplőkkel forgatott, egyedülálló és bensőséges film a felnőtté válásról, melyben nem csupán a kissrác szemszögéből élhetjük át a gyermek- és kamaszkor összes problémáját, de a szülők feladatának nehézségeiről is aprólékosan hiteles képet kapunk.
0
2014. december 27., szombat 12:24
1. 12 év rabszolgaság - /12 Years A Slave/ (2013)

Steve McQueen úgy mutatja be a rabszolgaság szégyenteljes intézményét a mai néző szemén keresztül, hogy közvetett módon bárki átérezheti, mit jelent a megalázottság, a kiszolgáltatottság és a tehetetlenség.
0
2014. december 27., szombat 12:23
Először is köszönet Dylannek az ismételt közreműködésért!

Másodszor, mivel a kedves fórum valamiért nem hajlandó egyben bevenni a hosszászólásomat (túl hosszú "query string"-re vagy mi a bánatra hivatkozva, pedig feleannyit ha írtam, mint Joe Cornelius Hallenbeck), úgy döntöttem, helyezésekre bontva osztom meg a listámat veletek (remélem azért így is követhető lesz).
0
2014. december 27., szombat 1:00
"Tom Cruise kis szcientológusként sci-fiben?"

Világok harca, Különvélemény, Feledés
0
2014. december 27., szombat 0:59
Ìzlésficamos jelenti, hogy tetszik a listád. Azért is mert valamiért kifelejtettem a Holtodiglant, kicsit korai volt ìgy kitenni a listám. Azt hiszem azt még beleteszem, januárban jön a javìtott változat.
Egyébkènt holnap harmadszorra megyek Hobbitra. :)
0
2014. december 26., péntek 23:52
TOP:

1. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
Barátnőmmel idén ez volt az első film, amire együtt ültünk be (igen, tipikus randifilm, tudom). Nem is néztem meg az előzetesét, próbáltam minél kevesebbet tudni róla. Ez a film idén megérdemli nálam az első helyet... a színészi játék, a történetvezetés, minden nagyon a helyén volt. Nekünk brutálisan tetszett, emlékezetes film marad, az biztos. Szóval az a helyzet, hogy aki még nem látta idén ezt a filmet, mindenképp nézze meg. Nem egy könnyű darab, de ha a hangulata behúz, nem fogod a popcornt rágcsálni közben, mert annyira le tudja kötni a figyelmed - valahol ez lenne a film lényege.

2. A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
Nos, ez a film akkora fun volt, hogy annak ellenére, hogy képregényfos, végig jól szórakoztam rajta. Folyamatosan Star Wars utánérzésem volt, hogy hmm hmm, tulajdonképpen az előzménytrilógiának pont ilyennek kellett volna lennie. A poénok ültek, a karakterek teljesen beleillettek ebbe a szép színes univerzumba. A magam részéről várom a folytatást. Ilyen az, amikor nem csak a látványra mennek rá egy blockbuster esetében, hanem próbálnak beletuszkolni talán valamiféle tartalmat is. Nyilván nem egy világmegváltó film, de a nosztalgiafaktort csak erősítette az awesome mix vol 1-2. :)

3. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
És ha már az űrben járunk, ne feledjük el Nolan-ék idei agymenését. Alapvetően Nolan-t továbbra is egy jellegtelen rendezőnek tartom, viszont amit kezdek benne kedvelni, hogy filmjei a Batman-eken kívül igazán tartalmas és elgondolkodtató mozgóképek. Nem egy tökéletes film ez, néhol brutálisan unalmas tud lenni, a logikai bukfencektől néhol hemzseg az egész. A látvánnyal nincs gond, a film is végig kiszámítható. Tetszett a film fizikája, szó szerint. Azért kerül a harmadik helyre, mert ilyen sci-fiket kéne gyártani, ilyeneket szeretnék látni minél többet, nem pedig bugyutaságokat, mint amilyen a Prometheus volt... szóval amennyiben megfilmesítik majd az Alapítványt, remélem hasonló minőségben követik el, mint ezt az agymenést.

4. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)
Nicsak, még egy képregényfilm. Az új X-men széria nekem eddig jobban bejött, mint az előd... Időutazás, Rozsomák... érdekes trend egyébként, hogy idén nagyon erőltették a robotos irányvonalat (Avengers 2 is hasonló témakör lesz). Sebaj. Az X-Menek számomra főként nem a szuperképességekről szólnak, hanem inkább az emberről, annak gyarlóságáról, a xenofóbiáról, rasszizmusról modern köntösben. De ezt persze mindenki tudja. McAvoy még mindig zseniális színész szerintem, Fassbenderrel jó párosítás.

5. Kamuzsaruk - /Let s Be Cops/ (2014)
Agymenés. Idén ez volt a legviccesebb film mind közül. Amit ezek a barmok művelnek, azt mindenkinek látni kell.

6. Lucy - /Lucy/ (2014)
Amennyire a Prometheuson ki voltam akadva, hogy mekkora egy tudománytalan badarság, addig a Lucynak minden ilyen dolgát félre tudtam tenni és meg tudtam bocsátani. Miért? Mert ő sem veszi komolyan magát. Nem akarja megmagyarázni (bár egy pillanatra majdnem átesik a ló másik oldalára), nem akar többnek látszani, mint ami. Egy atomfaszság az egész. És visszatérnék itt Nolan jellegtelenségére. Ha nézed a Lucy-t és nem tudod ki a rendező, gyakorlatilag simán ki lehet találni a stílusjegyekből, hogy ezt bizony Luc Besson követte el.

7. Világvége - /The Worlds End/ (2013)
Bírom ezt a társaságot, mindig olyan vígjátékot sikerül készíteniük, amit végig lehet mosolyogni. Szerintem szuperjó lett és sokkal viccesebb, mint ordenáré amerikai társa James Franco-val és a többi hollywoodi nyomorulttal (bár annak is megvannak a jó pillanatai). Ezzel szemben elfogadom egyik barátnőm véleményét is, miszerint ez a világ egyik legrosszabb filmje, amit ő halálra unt és egyébként is a wc-s jelenet az mi a f*sz? :D

8. Hogyan rohanj a vesztedbe - /A Million Ways to Die in the West/ (2014)
Na itt már picit sokat tipródtam, hogy betegyem-e ezt 8. helyre... az alapfelütés kellően vicces, a cameo-k is jó viccek. Néhol viszont erőltetett volt - dehát McFarlane tipikusan ilyen... hozzáteszem a Ted-en épp az imént egész jól elszórakoztam. Szóval nem volt ez olyan borzasztóan rossz, de lehetett volna jobb.

9. A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
Tom Cruise kis szcientológusként sci-fiben? Először azt gondoltam, hogy ez botrányrossz lesz, de kellemeset csalódtam. Bár nem nézném idétlen időkig, de egynek jó volt, viszonylag kreatív és már csak emiatt is helyet érdemel a listán.

10. A túlélő - /Lone Survivor/ (2013)
Valamiért megmaradt nekem ez a film. Talán a hangulata miatt. Mostanában nem készítenek olyan igazán jó háborús filmeket, talán ezért érzem ezt az alkotást picit kiemelkedőnek.

Nagyjából ennyi lenne, ami idén tetszett.

Bottom:

1. Ivócimborák - /Drinking Buddies/ (2013)
Fogalmam sincs mikor néztem ezt meg, de annyira beleivódott az emlékezetembe, hogy itt még egyszer bele kell rúgjak ebbe. Ez a film egy nulla, kár volt elkészíteni. Komolyabb hangvételű valami akar lenni, de nem történik benne semmi érdemleges. Nyomorult embereket látunk, ami unalmas. Lehet nézni nyomorult embereket érdekes köntösben is, de ez nem az a film. Totális nihil. Ez a két szó fejezi ki legjobban azt, amit érzek ezzel a celluloid szeméttel kapcsolatban. Soha többet és aki teheti, kerülje el.

2. Tini nindzsa teknőcök - /Teenage Mutant Ninja Turtles/ (2014)
Gyermekkorunk meggyalázása... nyilvánvaló. És a zsenik ennek még folytatást akarnak készíteni. Ritka szar filmből keveset látni - itt van egy, ha mindenképp látni akarsz egyet. És kivételesen nem Megan Fox miatt.

3. Transzcendens - /Transcendence/ (2014)
Sci-fi Johnny Depp-el? Nebassz, az csak jó lehet!!! Hát nem. Felháborítóan gagyi és sablonos. HÁROMSZOR aludtam el rajta és nem azért, mert fáradt voltam vagy ilyesmi, csak pont ennyire érdekelt az egész.

4. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
Ez a film az élő bizonyíték arra, hogy A babó c. könyvől miért lett volna elég 1 vagy maximum 2 film... Aki az első helyére teszi a listájában, annak nincs ízlése vagy gondolatai a világról csökkent üzemmódban futnak, de nem emelném ki egy gyaníthatóan homoerotikus eposz (Bilbo és Thorin jelenete, valaki?) azon részét, ami gyakorlatilag csak a gyilkolásról szól és végig az egész film egy nagy csata, nem más. Nekem az első két epizód tetszett egyébként, ezért talán kicsit többet vagy mást vártam ettől. Ha vígjátéknak nézed, szódával elmegy, mert vannak benne vicces momentumok.

5. Expendables - A feláldozhatók 3. - /The Expendables 3/ (2014)
Nehéz ügy. Az első rész korrekt volt, a második részt személy szerint nagyon bírtam, így vártam is a harmadik részt meg nem is. Harmadjára valahol kisiklott az a vonat, amin Wesley Snipes is utazott. Komolyan mondom a filmben egyetlen pozitív dolog vagy inkább személy volt: Mel Gibson, mint főgonosz. Viszont ezt a fiatal csapat vonalat nagyon nem kellett volna erőltetni. Úgy lett volna korrekt a film, ha ezt a szálat Mel Gibson el is vágja, erre az öreg srácok meg bedühödnek és szétrúgják a seggét. Lehetett volna ez egy tökös film, ha bevállalósabb, de így vérszegényen ez egy harmatgyenge próbálkozás volt. Nem azért bukott ez, mert kiszivárgott a netre, hanem azért, mert szimplán rossz lett és annak híre megy.

Ami sajnos idén kimaradt, de mindenképpen érdekel:

Sin City - Ölni tudnál érte - /Sin City: A Dame to Kill For/ (2014)
Förtelmes főnökök 2. - /Horrible Bosses 2/ (2014)
0
2014. december 26., péntek 19:10
Elsőre ez a listám, de még a héten pótolok 2 filmet, ami változtathat rajta:
1. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
2. A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
3. Demóna - /Maleficent/ (2014)
4. A Grand Budapest Hotel - /The Grand Budapest Hotel/ (2014)
5. A Lego-kaland - /The Lego Movie/ (2014)
6. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
7. Amerika Kapitány - A tél katonája - /Captain America: The Winter Soldier/ (2014)
8. Herkules - /Hercules/ (2014)
9. Godzilla - /Godzilla/ (2014)
10. Sin City - Ölni tudnál érte - /Sin City: A Dame to Kill For/ (2014)
0
2014. december 26., péntek 15:57
Rendben köszi, akkor valamit csak elnéztem :)
0
2014. december 26., péntek 15:46
Az Adéle élete a tavalyi listában volt, mivel 2013. október 10-én mutatták be a mozik.
0
2014. december 26., péntek 14:32
Köszönjük! Én vagyok figyelmetlen vagy az Adéle élete 1-2 tényleg nem szerepel a listán? 2014-ben jelent meg, ugyan 2013-as film, de az idei megjelenés okán a tavalyi listában sem volt.
0
2014. december 26., péntek 14:21
Sziasztok, kedves Xpress-es fórumozók!

Idén már tizedik jubileumi alkalommal szervezem meg a szokásos év végi Top 10-es játékunkat. Bevallom úgy volt, hogy idén már nem lesz, vagy legalábbis átadom a stafétát, mert olyasmit hallottam, hogy kezd kihalt lenni fórum, vagy legalábbis már nem olyan mint régen. Az a helyzet, hogy idén én elég kevés filmet láttam mivel annyi jó sorozat van mostanában, hogy inkább azok kötötték le az időmet. (Lehet hogy lenne értelme sorozatokról is szavazni, hmm?) Ezektől függetlenül Tégalgyári Megálló barátom, és sokak kérésének eleget téve idén is nekiláttam a szervezésnek, bár az évek során olyannyira kiismertem az ízléseteket, hogy szinte borítékolni tudnám a végeredményt! :) Mindenesetre idén is kíváncsian várom hogy mik is azok a filmek, amiket az itteni filmértő közösség jónak talált, és nekem még nem volt hozzá szerencsém! Így hát szavazásra fel! Kíváncsi vagyok, hogy mennyien vagytok még itt! :) A szabályokról:

Szabályokra szűkség van, mert különben káoszba fulladhat ez az egész, és ezek betartását majd én fogom felügyelni. Ha valakinek a listája valamiért kilóg a sorból, arra minden esetben felhívom először a figyelmet, hogy módosítsa az illető. Ha nem módosítja, akkor vagy kihúzom a listából az esetlegesen nem 2013-as filmeket, vagy ha túl sok filmet kell kihúznom a listáról, akkor nem veszem figyelembe. A szabályokat majd rendszeres időközönként újra bemásolom, hogy azok is képben legyenek akik esetleg nem olvassák el a topicnyitó hozzászólást.

A listáról:
- A megadott filmcímekből mindenkinek 10 filmet kell toplistába rendeznie. Az első helyezett kap 10 pontot, a második 9-et, és így tovább. A lista tartalmazhat tíznél több címet is, de csak az első 10 fog részt venni az összesítéseben. Lehet rajt tíznél kevesebb film is, de minimum 5-nek kell lennie! Az ennél rövidebb listák nem vesznek részt az összesítésben. Tehát minimum 5 filmet kell írni!
- A listák beküldésének határideje január 31. 18:00. Tehát van még idő bőven bepótolni az esetleges elmaradásokat. Van lehetőség a listák módosítására is, de akkor ezt külön jelezni kell a hozzászólásban!

A filmekről:
Idén 351 filmből lehet választani. Ez a lista a következő szempontok alapján állt össze:
- 2014-es évben magyar mozikban bemutatott filmek
- 2014-es évben csak DVD-n és/vagy Blu-Ray-en megjelent filmek, 2011-es, 2012-es, vagy 2013-as gyártási évvel.

- Vannak filmek, amik bár 2014-esnek számítanak, mégsem szerepelnek az említett 351 cím között. Ezek valamilyen okból nem jutottak el a hazai moziforgalmazásig, vagy DVD megjelenésig. Ilyenek lehetnek például a kisebb fesztiválfilmek, vagy olyanok amik még annyira frissek, hogy csak 2015-ben kerülnek bemutatásra. Ezek nem szerepelnek a listán, ahogy az IMAX dokumentumfilmek sem!

- A kiértékelés: Elsősorban a leadott pontokat összesíten, mint az előzők években, de ilyenkor előfordulhat, hogy a népszerűbb blockbusterek előnyben részesülnek, hisz ezeket általában többen látták. Ezért lesz egy imdb-hez hasonló összesítés is, ami úgy fog kinézni hogy az 5-nél több szavazatot elért elért filmek pontszámait átlagolom.

A választék lista .xls formátumban innen tölthető le! Ha valakinek gondja van a formátummal, vagy valamiért nem tudja letölteni, üzenjen nekem vagy dobjon egy mailt!
kovaacs.zsolt@gmail.com

http://dylan-nas.synology.me:5000/fbsharing/Iqz0mSJo
0
2014. december 23., kedd 22:14
Niwrok
Arzo
Filmprofi
R2-D2
Remo
zdobo
Savanya
Lord Picard
Weide
Butch
wildguy
cs-robert
wishmaster83
banana
blurayman
tzoli
DNS
Robbee
Piemaker
Buttgereit
del piero
mester-jani
CV
Laca11
Beros77
0
2014. december 23., kedd 2:22
A Sráckor remek, akárcsak Linklater más művei.
most posts by TM
0
2014. december 22., hétfő 23:08
Díjeső ide-vagy oda, a Sráckorra ki se dobj az életedből több mint két és fél órát.
0