Keresés

2014 - A tíz legjobb film

2015. január 30., péntek 23:51
Ígérem legközelebb én is a végére hagyom a listaírást, most variálom át másodszorra, többet ilyen nem lesz. :)
De az Éjjeli féreg annyira megtetszett, hogy nem tudtam lehagyni, szóval ez már tényleg a végleges.
TM hajrá a finisben, kíváncsi vagyok a listádra. :))
1. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
2. A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
3. Paddington - /Paddington/ (2014)
4. Demóna - /Maleficent/ (2014)
5. Éjjeli féreg - /Nightcrawler/ (2014)
6. A Grand Budapest Hotel - /The Grand Budapest Hotel/ (2014)
7. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
8. A Lego-kaland - /The Lego Movie/ (2014)
9. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
10. Amerika Kapitány - A tél katonája - /Captain America: The Winter Soldier/ (2014)
0
2015. január 30., péntek 23:26
Szerintem a Kisasszony hava lesz.
0
2015. január 30., péntek 22:56
Lehet, de ha nem a Galaxis őrzői lesz az első, túlélem... :)
0
2015. január 30., péntek 22:39
Szerintem simán megleplek. :)
most posts by TM
0
2015. január 30., péntek 22:29
Magas labda, mi? :P Még mást is lehet.

Inkább nyomogatom a régit.
0
2015. január 30., péntek 22:25
A te korodban még simán lehetne húzogatni. :D
0
2015. január 30., péntek 22:21
Akkor tessék virrasztani... :) Magam részéről kíváncsi vagyok rá, nagyjából tudom, miket dícsértél, de érdekelne a végeredmény.

:) a telefon nekem 11 hónap után került ki a dobozból, nekiadtam a gyereknek. Én már nem húzogatom...
0
2015. január 30., péntek 21:46
Srácok, csak baszarintsatok ide 10 filmet valami sorrendben aztán csókolom, ne rontsátok itten nekünk a statisztikát. :D
0
2015. január 30., péntek 21:29
Mivel még két filmet látni szeretnék, ezért nekem ma éjjel kellene, mert holnap egész nap Bp, filmek, kiállítás, koncert, úgyhogy ha lenne is okostelefonom (amúgy van 14 hónapja, azóta is a dobozában), akkor se érnék rá pötyögni róla, így vagy virrasztok ma, vagy nem lesz lista. :)
most posts by TM
0
2015. január 30., péntek 21:19
Ej, ráérünk arra még! :)
0
2015. január 30., péntek 18:12
Kicsit nehézkesen túrtam össze egy 10-es listát a tavalyi évből, de azért csak-csak sikerült. Íme:

1. The Expendables - A feláldozhatók 3. - /The Expendables 3/ (2014)

Nem néztem még át a többiek listáját, de gyanítom nem sok helyen fog szerepelni. A  14-es listából ez volt az egyetlen, amelyiket többször is megnéztem moziban és az egyetlen, melyet tervezek dvd-n is megvenni. A fiatalos koncepcióval nem volt problémám, hisz igazolta a filmen belül és kívül is, hogy gyermekkorunk hősei nem lecserélhetőek. A sokak által hiányolt vér bugyborékolása nekem egyáltalán nem hiányzott.

2. Éjeli féreg - /Nightcrawler/ (2014)

Ez a film szinte meg is magyarázza, hogy a nálam első helyen lévő film miért is keltett csalódást sokákban. Kíméletlen korrajz és látlelet a Földön valaha élt leggonoszabb és legkegyetlenebb fajról, az emberről. Nem szépít, nincs happy end. Oscarnak pedig nem volt meg a biztonságos időbeli távolság (mint mondjuk a nácik vagy rabszolgák esetében), így nem merte bevállalni. Ez valahol jogos is, hisz néha nehéz tükörbe nézni.

3. Két nap, egy éjszaka - /Deux jours, une nuit/ (2014)

Volt pát szuperhősös film a 2014-es esztendőben is. Ezekből messze kiemelkedik Cotillard szuperhőse, aki a hétköznapok gonoszaival\gonoszságaival küzd meg úgy, hogy ebben az univerzumban egyik oldal sem fekete vagy fehér.

4. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)

Nem érte el az Eredet mélységeit, nem voltam vele maradéktalanul elégedett, de nyomot hagyott. Zimmer újfent nagyot alkotott, amint meghallom, egyből kedvem támad dokkolni.

5. A majmok bolygója - Forradalom - /Dawn of the Planet of the Apes/ (2014)

Az első rész nálam az a 100-ból 1 remake volt, amiről azt gondolom, érdemes volt megcsinálni. A folytatás remekül viszi tovább a vonalat. Az első kb. negyedóra "némasága" zseniális felütés.

6. Lavina - /Turist/ (2014)

Egyszerű, de kiváló alapötlet, melyet nagyon európaian bont ki. El tudom képzelni, hogy pár éven belül egy amerikai remake születik a témából.

7. Az utolsó éjszaka Párizsban - /Diplomatie/ (2014)

Szeretem az ilyen, szűkreszabott lehetőségű, kamaradarabokat. Itt a körítés is tetszett és elég izgalmas volt ahhoz, hogy idei listámon landoljon.

8. A nő - /Her/ (2013)

Szintén a remek ötlet és megvalósítás miatt került be. És mert Scarlett Johanssont bármelyikünk meglesné bootolás közben.

9. Mielőtt meghaltam - /Dallas Buyers Club/ (2013)

McConaughey színész lett. És, hogy meglegyen a 9!

10. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)

Sokkal többet kilehetett volna a lehetőségekből hozni, de nem akartam csonkán hagyni az idei 10-es listámat, így Rozsomák karmaival tömöm be.
0
2015. január 30., péntek 14:48
10. 22 Jump Street
9.  A Lego Kaland
8.  A túlélő
7.  Majmok bolygója- Forradalom
6.  A holnap határa
5.  A Nő
4.  Holtodiglan
3.  Éjjeli féreg
2.  Mielőtt meghaltam
1.  VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
0
2015. január 30., péntek 12:15
Közben rájöttem, hogy miért linkelted újra. ;-)
most posts by TM
0
2015. január 30., péntek 12:05
Az utolsó nap egy filmmel bővült a lista, így változtatok, ha még lehet:

1. Szél támad - /Kaze tachinu/ (2013)
2. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
3. A rajtaütés 2. - /The Raid 2: Berandal/ (2014)
4. Halhatatlan szeretők - /Only Lovers Left Alive/ (2013)
5. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
6. Sráckor - /Boyhood/ (2014)
7. A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
8. Mielőtt meghaltam
9. Noé - /Noah/ (2014) (sokan ezt a bottom listájukra írnák fel, de van a filmben egy felvetett gondolat (vagyis Noé szerint az emberiség pusztulásra ítéltetett), ami miatt nekem nagyon tetszett)
10. Sin City - Ölni tudnál érte - /Sin City: A Dame to Kill For/ (2014)
0
2015. január 30., péntek 11:58
Mivel már nagyon közel a vége, és nagy esélyem már nincs arra, hogy további filmeket pótoljak, én is leírom a listám:

1. A Grand Budapest Hotel - /The Grand Budapest Hotel/ (2014)
2. Csillagok között - /Interstellar/ (2014)
3. A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
4. A majmok bolygója - Forradalom - /Dawn of the Planet of the Apes/ (2014)
5. A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
6. X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)
7. 12 év rabszolgaság - /12 Years A Slave/ (2013)
8. Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
9. Mielőtt meghaltam - /Dallas Buyers Club/ (2013)
10. A túlélő - /Lone Survivor/ (2013)

Amúgy, ha az utóbbi évek törvényszerűségeit nézem, már biztos lehetek, hogy melyik film kerül majd az első helyre :) Az elmúlt években mindig volt olyan közkedvelt, nagy népszerűségnek örvendő film, amely előtt teljes tanácstalansággal álltam, hogy ezen meg mit esznek a többiek (legtöbbször hozzám hasonló filmes ízlésű ismerőseim is). Ilyen volt tavaly a Django, előtte meg a Bosszúállók - mindkettő az első helyen végzett - és ilyen most A Galaxis őrzői...

0
2015. január 30., péntek 7:54
Sziasztok!

A 351 filmből 27-et láttam, ami nem túl sok, de az előző éveimhez képest nem is olyan rossz eredmény. Jópár olyan film van, amit ha láttam volna, nagy valószínűséggel befolyásolta volna a végeredményt. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Az általam látott 27 film közül számomra 4 átlag alatti volt, 12 átlagos, 11 film volt nálam átlag feletti, így ebből kellett egyet leválasztani, illetve a maradék 10 filmet sorrendbe állítani. Az első 4 sorrendje könnyű volt, nálam ez a 4 film volt igazán jónak mondható azok közül, amiket láttam. Én évek óta 10-es skálán osztályzom a filmeket, a gyűjteményemet is, ahol az 1-2 pontos valami nézhetetlen förtelem, az 5-6 pontos a gyengébb, illetve egy jobb átlag és a 9-10 pontos filmek számomra a top filmek.
A sorrendem:
1, A túlélő - /Lone Survivor/ (2013)
2, A védelmező - /The Equalizer/ (2014)
3, A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
4, Exodus - Istenek és királyok - /Exodus: Gods and Kings/ (2014)
5, Non-Stop - /Non-Stop/ (2014)
6, Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014)
7, Noé - /Noah/ (2014)
8, Nyomtalanul - /Kvinden i buret/ (2013)
9, A harag tüze - /Out of the Furnace/ (2013)
10, 12 év rabszolgaság - /12 Years A Slave/ (2013)
És ami még tetszett: Augusztus Oklahomában - /August: Osage County/ (2013).

0
2015. január 29., csütörtök 12:59
Weide: szerintem ezt a filmet szimbolikusan kell értelmezni. A látszólag tökéletes, polgári létet, a jómódú, de értékvesztett fogyasztói társadalmat, a kiüresedett kapcsolatokat és az Istentől való elfordulást kigúnyoló fekete komédia ez, amely egyszerre rideg és szenvtelen (mint pl Haneke Furcsa játéka) és szürreális (mint pl a Mester és Margarita, vagy Kafka történetei). Pont az a jó benne, hogy nem lehet mindenre egyértelmű, szájbarágós választ kapni, ettől válik a film egyre inkább nyugtalanítóvá, ahogy halad előre a történet. Már Warmerdam korábbi filmjein is érződik ez a fajta furcsa, abszurd humor - ha volt hozzájuk szerencséd, akkor talán kevésbé csóválod a fejed elbizonytalanodva - de emellett egyiket sem éreztem ennyire felkavarónak, mint a Borgmant. Azt tanácsolom hogy, próbáld meg ne a "hagyományos módon" nézni, helyette engedd, olyasféle módon hatni az érzékekre, mint pl. egy David Lynch filmet. ;-)
0
2015. január 29., csütörtök 12:17
1.  A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014)
2.  Amerika Kapitány - A tél katonája - /Captain America: The Winter Soldier/ (2014)
3.  A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014)
4.  X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014)
5.  A védelmező - /The Equalizer/ (2014)
6.  Sin City - Ölni tudnál érte - /Sin City: A Dame to Kill For/ (2014)
7.  Lucy - /Lucy/ (2014)
8.  A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014)
9.  Így neveld a sárkányodat 2. - /How to Train Your Dragon 2/ (2014)
10.  Jack Ryan - Árnyékügynök - /Jack Ryan: Shadow Recruit/ (2014)
0
2015. január 29., csütörtök 3:08
Módosítom a 105. hozzászólásban olvasható listámat!

1. A galaxis őrzői
2. X-Men: Az eljövendő múlt napjai
3. Sráckor
4. Világvége
5. Az első igazi nyár
6. Éjjeli féreg
7. A nő
8. A Grand Budapest Hotel
9. Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan
10. A hasonmás
0
2015. január 28., szerda 23:57
Nos, írok én is (egy számotokra biztosan szélsőséges...) listát. Ezen ne keressetek se művészfilmet, se magyar csodafilmet. Ugyanis utálom őket.

1. Csillagok között (Számomra a Nr.1 filmélmény 2014-ben, már a trailere megvett)
2. Hobbit: Az Öt Sereg Csatája
3. X-Men: Az Eljövendő Múlt Napjai
4. Godzilla
5. Demóna
6. Nyárutó
7. A Holnap Határa
8. Az Útvesztő
9. Az Éhezők Viadala 3: A Kiválasztott
10. A Beavatott

Bejött még:
Oculus, Transformers: A Kihalás kora, A Majmok Bolygója: Forradalom, A Túlélő, Így neveld a sárkányodat 2., Mielőtt meghaltam, Csillagainkban a hiba, A Galaxis Őrzői, Az Ismeretlen Drakula, Pompeji, Robotzsaru, Exodus

Csalódások:
A Csodálatos Pókember 2., Transzcendens, Annabelle, Ha maradnék, Herkules (Dwayne féle), Amerika kapitány 2: A tél katonája, 300: A birodalom hajnala,

Legnagyobb hányingerek:
Tini nindzsa teknőcök, Lucy, Én, Frankenstein, Amerikai botrány, és igen az oszkáár! díjra jelölt Sráckor, Noé, Isten fia, Grace: Monaco csillaga, Hogyan rohanj a veszTEDbe, Kavarás, Herkules (a Lutz gyerek féle), A hetedik fiú.

Ennyi.
0
2015. január 28., szerda 20:49
Na, egész érdekes listák születtek. Nem áskálódásból meg kötözködésből, de tényleg érdekelne pár listáról 1-1 cím;

macready: Áruld már el, hogy szerinted miről szólt a Borgman, mit közvetített, milyen jelképekkel dolgozott. Most komolyan mondom, én imádom a művészfilmeket, nincs bajom se a lassúsággal, sem az elvontsággal, hiszen élvezet egyesével kibontani a szimbólumokat, de ezzel a filmmel nem tudtam mit kezdeni. Kétszer is megnéztem, de egyszerűen nem tudok zöld ágra vergődni vele. Mégis mi a rákos here volt ez, kéremszépen? Igazából a Wir sind-es rögtönzött művészieskedés a művészieskedésben foglalta össze nálam az egészet abban a pár percben; random cselekményben random cselekményt szőnek random szereplők.
Na, de tényleg érdekel, számodra mit jelentett ez a film? Milyen üzeneteket hordozott? Olvasva a kritikákat, sokan imádták, és elismerem, a beteg hangulata engem is magával ragadott, de ezen felül maguk a kritikusok sem nagyon tudták megfogalmazni, miről is szól a Borgman.

Filmprofi: Az országúti bosszúval kapcsolatban; hidd el, nekem bejön a lassabb tempó és a Mad Max kifacsart világát megidéző közeg is tetszett, ez a poszt-posztapokaliptikus környezet külön öröm a számomra, még a szereplőkkel sem volt nagy baj -azon kívül, hogy néha úgy éreztem, ők jobban unják a ténfergést meg a szenvedést, mint én- de bazmeg maga a cselekmény meg a nagy csavar... hát szerintem ennél még az is jobb lett volna, ha a becses baseballkártya gyűjteményét rejtegette volna a csomagtartóban. Olyan banális, gyenge, légből előkapott csavar volt ez számomra, hogy kvázi megkérdőjelezhetővé tette az egész film cselekményét, katalizátorként meg főleg nevetséges. Lehet, egyedül vagyok a véleményemmel, mert olvasgatva sokaknak nagyon tetszett ez a film, de számomra, hogy pont a cselekmény és a "katarzis" lett kiemelve érthetetlen.

No More Mr. Nice Guy: Na, a Maps to the Starsnak külön örülök, hogy viszontláthatom egy listán. Bár számomra nem fért bele a top 10-be, én is csak ajánlani tudom bárkinek, aki bele akar pillantani Cronenberg hollywoodi rémálmába, ami a stage-ek mögött és a forgatások közben/után játszódik. Ez elején a kórházas, meg később a lakókocsis jelenet... huh, kiráz a hideg, annyira durva arculcsapása volt ez a hollywoddi álomnak. Örülök az előkelő helyezésének. ;)
0
2015. január 28., szerda 20:44
Mindig is szerettem a zárt térben játszódó thrillereket. Liam Neeson és Julianne Moore repülőgépes kalandja az idén nálam a 10. helyre volt elég:

10. Non-Stop

Fincher filmjét nagyon-nagyon vártam. Annak ellenére, hogy valamilyen szinten csalódtam benne, megkapja a 9. helyet. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy egy-két dolgot nem tudok megbocsátani a rendezőnek. :)

9. Gone Girl / Holtodiglan

Csipkerózsika története felturbózva. Van olyan, akinek ez ne jönne be?

8. Maleficent / Demóna

Nekem már csak Petrik Andrea miatt is megérte, még akkor is, ha a Puskin Mephisto termében kellett végignéznem a filmet:

7. Utóélet

Skandináv thrillerek nálam bármikor, bármilyen mennyiségben jöhetnek. Ez ráadásul a jobbik fajtából való, szóval:

6. Kvinden I Buret / Nyomtalanul

Kate Winslet minden filmjét szeretem, nem is ragozom tovább:

5. Labor Day / Nyárutó

Nálam ez a film a „sráckor”, minden percét imádtam. A hangulata „A család kicsi kincsére” emlékeztetett:

4. The Way Way Back / Az első igazi nyár

Marion Cotillarddal együtt én is végigstresszeltem és végigidegeskedtem a filmet, de megérte:

3. Deux Jours, Une Nuit / Két nap, egy éjszaka

Cronenberg hollywoodi lidércnyomása a mindig lenyűgöző Julianne Moore-ral. Moore minden jelenetét imádtam, kár, hogy nem ezért a filmjéért fogja megkapni az Oscart:

2. Maps To The Stars / Térkép a csillagokhoz

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan abban, hogy miért pont ez a magyar film jött be a legjobban nekem az egész tavalyi év filmterméséből, illetve még sincs, mert egy szenzációs filmről van szó, szóval nálam nagy fölénnyel befutó:

1. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
0
2015. január 28., szerda 19:54
10. Llewyn Davis világa
A Coen életmű egyik legfontosabb darabja. Oscar Isaac egy igazi kisember a ngy rengetegben, akit rögtön a szívünkbe zárunk. Nem vidám az útja, de mindenképpen érdemes vele tartania mindenkinek. Bruno Delbonnel-nek pedig köszönjük a csodás képeket.

09. Amerikai botrány
Korunk Nagymenőkje. Méltatlanul alulértékelt film. Elsőre nekem sem tetszett annyira, mint most. Ezért is kérek mindenkit, hogy próbálja meg még egyszer megnézni, hátha úgy jár mint én. Mert igazi kincs ez mozi. A színészgárda meg frenetikusan jó. Amy Adams a kedvencem a felhozatalból.

08. Így neveld a sárkányodat 2.
Lego így,lego úgy, lego amúgy. Nekem viszont Fogatlan így, Hablaty amúgy. Örülök, hogyha viszi az Oscart. Minden szempontból egy minőségi folytatás. Nem csak látványos, de a történetre is igencsak odafigyeltek. Animációs filmnél (Pixaron kívül) ez nagyon ritka.

07. Csillagok között
Sokat támadták Nolant, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem érzelmesek a filmjei. Most sikerült áttörnie egy falat. Lehet, hogy nem ez az életműve legjobb darabja, de az tuti, hogy neki ez egy nagyon  fontos film a karrierje későbbi szempontjából. A film is érdekes, sok mindenben elgondolkodtatja az embert. Ezért járunk moziba. Nem azért van a listán, mert Nolan. Hanem mert egy nagyon jó film.

06. Szél támad
Egyeseket ki lehet kergetni a világból az anime filmekkel. Egyesek pedig csak ülnek a vászon előtt és csodát látnak. A papírrepülős jelenet az év egyik legszebbje. A mester méltóképpen zárta az életművet. 1-2 jelenetnél a könnyem simán kicsordult. Ez már nem csak egy "rajzfilm", simán felnő az élőszereplős filmekhez.

05. A nő
Az év elején szinte ujjongtam, hogy mindjárt egy ilyen erős mozi. Már akkor tudtam, hogy ott lesz a listán, pedig hol volt még december. Scarlett hangja és Phoenix nyugalmat sugárzó szemei kilóra megveszik az embert. Egy gyönyörű és átgondolt látványvilág, egy gyönyörű soundtrack és egy szívfacsaró történet. Ez már a jelen.

04. Az üldözött
Sajnálom, mikor olvasok ilyen hozzászólásokat (szerencsére nem nagy számban), akik szerint csak azért kerül fel az évértékelőkbe a film, mert Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepe. Én meg nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a film akkor is itt lenne, ha nem történt volna meg, ami megtörtént. Piszok jó kémsztori egy masszív szereplőgárdával és egy bámulatosan erős befejezéssel.

03. Holtodiglan
Fincher végre régi fényében ragyog. Lehet, hogy sokak számára csak egy csavarokra felfűzött, olcsó ponyvából forgatott hülyeség, de én másképp látom. Egy többször nézhető, remek fordulatokkal bíró, kőkemény társadalom és médiakritikával átitatott történet. Ben Affleck az élete alakítását hozza (szerintem ez olyan karriercsúcs, hogy ettől jobb sose lesz), Rosamund Pike pedig nyugodtan nyerje csak meg az Oscart, megérdemli. A rendező másik két nagy filmjének méltó leszármazottja.

02. Csillagainkban a hiba
Shailene Woodleyról én már a The Spectular Now megnézése alatt tudtam, hogy fantasztikus színésznő, ezért nagyon vártam ezt a filmet. Még akkor is, ha a története elég klisésnek és 1000x elkoptatottnak tűnt. Ansel Elgort méltó társa a megpróbáltatások alatt és abszolút szerethető az ő karaktere is. Ez lehetett volna egy nagyon káros és/vagy egy rózsaszín sziruppal átitatott semmiség. Ehelyett kaptunk egy szívszorító, átélhető, vicces, elgondolkodtató és komoly szerelmi történetet. Annyi jól megírt és előadott, hogy egy évtizedben max. egyszer látunk ilyen sztorit, ebben a minőségben. Becsüljük meg. Többszöri nézést követően is bőven folyik az emberből a könny.

01. Országúti bosszú
David Michod-ra az Animal Kingdom miatt sok filmrajongó emlékszik. Ezért is volt nagy az elvárás következő projektje miatt. Sokan elégedettek voltak, sokan nyugtázták, hogy elment egynek. Én egy mesterművet láttam. Egy piszok jó Robert Pattinson-nal és Guy Pearce-szel. Elhiszem, hogy nem mindenkinek jön be a téma vagy a komótosabb tempó, de én imádom a hasonló filmeket. Az utolsó jelenet pedig filmtörténelem. Igazi tarkón csapás. Fáj, de olykor jól esik.
0
2015. január 28., szerda 19:47
Dylan: igen, ez a sorrend.
0
2015. január 28., szerda 19:12
Akkor oké! Amúgy elolvastalak. :)
most posts by TM
0