10. Llewyn Davis világa
A Coen életmű egyik legfontosabb darabja. Oscar Isaac egy igazi kisember a ngy rengetegben, akit rögtön a szívünkbe zárunk. Nem vidám az útja, de mindenképpen érdemes vele tartania mindenkinek. Bruno Delbonnel-nek pedig köszönjük a csodás képeket.
09. Amerikai botrány
Korunk Nagymenőkje. Méltatlanul alulértékelt film. Elsőre nekem sem tetszett annyira, mint most. Ezért is kérek mindenkit, hogy próbálja meg még egyszer megnézni, hátha úgy jár mint én. Mert igazi kincs ez mozi. A színészgárda meg frenetikusan jó. Amy Adams a kedvencem a felhozatalból.
08. Így neveld a sárkányodat 2.
Lego így,lego úgy, lego amúgy. Nekem viszont Fogatlan így, Hablaty amúgy. Örülök, hogyha viszi az Oscart. Minden szempontból egy minőségi folytatás. Nem csak látványos, de a történetre is igencsak odafigyeltek. Animációs filmnél (Pixaron kívül) ez nagyon ritka.
07. Csillagok között
Sokat támadták Nolant, hogy kevésbé vagy egyáltalán nem érzelmesek a filmjei. Most sikerült áttörnie egy falat. Lehet, hogy nem ez az életműve legjobb darabja, de az tuti, hogy neki ez egy nagyon fontos film a karrierje későbbi szempontjából. A film is érdekes, sok mindenben elgondolkodtatja az embert. Ezért járunk moziba. Nem azért van a listán, mert Nolan. Hanem mert egy nagyon jó film.
06. Szél támad
Egyeseket ki lehet kergetni a világból az anime filmekkel. Egyesek pedig csak ülnek a vászon előtt és csodát látnak. A papírrepülős jelenet az év egyik legszebbje. A mester méltóképpen zárta az életművet. 1-2 jelenetnél a könnyem simán kicsordult. Ez már nem csak egy "rajzfilm", simán felnő az élőszereplős filmekhez.
05. A nő
Az év elején szinte ujjongtam, hogy mindjárt egy ilyen erős mozi. Már akkor tudtam, hogy ott lesz a listán, pedig hol volt még december. Scarlett hangja és Phoenix nyugalmat sugárzó szemei kilóra megveszik az embert. Egy gyönyörű és átgondolt látványvilág, egy gyönyörű soundtrack és egy szívfacsaró történet. Ez már a jelen.
04. Az üldözött
Sajnálom, mikor olvasok ilyen hozzászólásokat (szerencsére nem nagy számban), akik szerint csak azért kerül fel az évértékelőkbe a film, mert Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepe. Én meg nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a film akkor is itt lenne, ha nem történt volna meg, ami megtörtént. Piszok jó kémsztori egy masszív szereplőgárdával és egy bámulatosan erős befejezéssel.
03. Holtodiglan
Fincher végre régi fényében ragyog. Lehet, hogy sokak számára csak egy csavarokra felfűzött, olcsó ponyvából forgatott hülyeség, de én másképp látom. Egy többször nézhető, remek fordulatokkal bíró, kőkemény társadalom és médiakritikával átitatott történet. Ben Affleck az élete alakítását hozza (szerintem ez olyan karriercsúcs, hogy ettől jobb sose lesz), Rosamund Pike pedig nyugodtan nyerje csak meg az Oscart, megérdemli. A rendező másik két nagy filmjének méltó leszármazottja.
02. Csillagainkban a hiba
Shailene Woodleyról én már a The Spectular Now megnézése alatt tudtam, hogy fantasztikus színésznő, ezért nagyon vártam ezt a filmet. Még akkor is, ha a története elég klisésnek és 1000x elkoptatottnak tűnt. Ansel Elgort méltó társa a megpróbáltatások alatt és abszolút szerethető az ő karaktere is. Ez lehetett volna egy nagyon káros és/vagy egy rózsaszín sziruppal átitatott semmiség. Ehelyett kaptunk egy szívszorító, átélhető, vicces, elgondolkodtató és komoly szerelmi történetet. Annyi jól megírt és előadott, hogy egy évtizedben max. egyszer látunk ilyen sztorit, ebben a minőségben. Becsüljük meg. Többszöri nézést követően is bőven folyik az emberből a könny.
01. Országúti bosszú
David Michod-ra az Animal Kingdom miatt sok filmrajongó emlékszik. Ezért is volt nagy az elvárás következő projektje miatt. Sokan elégedettek voltak, sokan nyugtázták, hogy elment egynek. Én egy mesterművet láttam. Egy piszok jó Robert Pattinson-nal és Guy Pearce-szel. Elhiszem, hogy nem mindenkinek jön be a téma vagy a komótosabb tempó, de én imádom a hasonló filmeket. Az utolsó jelenet pedig filmtörténelem. Igazi tarkón csapás. Fáj, de olykor jól esik.