Na sziasztok!
Előre is elnézést, kicsit hosszú lesz a hozzászólás.
Először is hatalmas köszönet Dylan-nek, a kitartásáért, a munkájáért, a lelkesedéséért. Örülök, hogy van lehetőségem megosztani a 2014-es listámat, és hogy valaki érdemben is foglalkozik vele. Respect!
Először is egy kis összesítés. 2014-ben összesen 31 filmet láttam moziban (illetve csak 30-at, ha úgy vesszük, hogy a Nimfomániás két része egy filmnek számít). Ez így három filmmel kevesebb, mint 2013-ban. :(
10-es skálán mérve 6,9 lett az összes moziban látott film átlagpontszáma. Már fingom sincs, tavaly milyen eredmény jött ki, de összességében ez egy viszonylag erős szám, hiába éreztem úgy, hogy kevés igazán jó moziélményem volt az idén. Természetesen ebben nincsenek benne a mozin kívül látott alkotások, hisz azokkal biztos nagyban változna ez a szám.
Na, akkor jöjjön az én 2014-es TOP 10-em, miniértékelésekkel;
10. A nimfomániás
/Hiába csak 6/10-et ért el nálam, Trier zseniális, naturalista megoldásai, örök érvényű igazságai, kifacsart látásmódja és tabukat nem ismerő önmegvalósítási módszerei, na meg a színészi játéknak köszönhetően lehetetlen, hogy ne szerepeljen a listámon. És még pár groteszk humorforrást is sikerült belecsempészni./
9. Noé
/Bár a moziból kijőve nem nyűgözött le instant Aronofsky bibliai műve, újranézve szépen lassan felfedte rétegeit, a zenéje, hangulata, Crowe LEHENGERLŐ alakítása az őrlődő ember megformálásában megingathatatlanul megkedveltette magát velem./
8. A rajtaütés 2
/Kibaszott brutális, látványos, olyan kamerakezeléssel és operatőri megoldásokkal, hogy az agyam eldobtam néha. Még a sztorin is sikerült csiszolni, javítani, bővíteni az első részhez képest, újabb és érdekesebb karaktereket felvonultatnia, így részemről megérdemelt a helyezése./
7. 300 - A birodalom hajnala
/Jóvanna, nem tehetek róla, mióta megvettem BD-n vagy nyolcszor néztem újra. Sosem unom meg, annyira látványos, pörgős, elvetemült az egész. Nincs benne semmi kiemelendő, mégis kurva jól szórakozok rajta minden egyes alkalommal./
6. A hobbit: Az öt sereg csatája
/Hiába gyengébb az előző két résznél, mióta csak kijöttem a moziból, azóta vissza akarok menni újra megnézni. Alig várom már, hogy a polcra tehessem, mert hiába lett gyengécske, azért simán helyet foglalhat Jackson Middle-Earth kánonjában és a LOTR és másik 2 Hobbit rész mellett./
5. A galaxis őrzői
/Az idei év Blockbustere. Így, nagy betűvel. Látványos, humoros, élvezetes, többször nézhető, szórakoztató. Enough said./
4. Sin City: Ölni tudnál érte
/Még mindig kötöm az ebet a karóhoz; ha ez lett volna az első Sin City film, most ez lenne a kult. Semmivel sem rosszabb vagy gyengébb, mint az első rész, egyszerűen csak túl későn jött és túl nagy várakozás előzte meg. Ha viszont ettől eltekintünk, egy kurva jó mozit kapunk ajándékba, amit nem tudtam nem élvezni./
3. A nő
/Ez volt a tavalyi évem első 10/10-es filmélménye. Jó hangulatban kapott el, jól adta át az üzenetét, elgondolkodtatott, átértékeltetett velem dolgokat, kicsit még meg is borzongtam tőle. Ilyen lenne egy szép disztópia. Zseniális alkotás!/
2. Augusztus Oklahomában
/Ezúton is csókoltatom R2-D2-t az ajánlásáért, mert anélkül valszeg sosem találtam volna rá erre a filmre. Hihetetlen dráma, csillagos színészi játék, egy egyszerű történetbe burkolva, mégis olyan átütő ereje van, hogy nem győzöm ajánlani mindenkinek./
1. Csillagok között
/Hiába nem volt ez sem 10/10-es film, a moziból kijőve ez gyakorolta rám a legnagyobb hatást. Napokig gondolkodtam rajta, beszélgettem róla, boncolgattam, ízlelgettem, szedtem apró darabkákra. Az egyedüli logikai paradoxontól eltekintve nincs olyan része, amibe bele lehetne kötni, annyira jól van felépítve az egész, nem beszélve a színészekről, a zenéről, a hangulatról, az érzésekről, amiket kelt a film./
No, hát ez van srácok, de hogy érdekesebb legyen a dolog, készültem nektek még egy listával.
Az pediglen az év legszarabb/legnagyobb csalódást keltő alkotásai;
A Lego-kaland
/Agyonhype-olt fos, ami minden, csak nem kreatív. Banális üzenettel, hülye történettel, irritáló látvánnyal, idegesítő, kicsit sem vicces karakterekkel és egy fülbemászó dallal, amitől hiába kapok agyfaszt, mégis állandóan énekelgetem. Baszd meg Lego-kaland!/
Hogyan rohanj a vesztedbe!
/Azt hittem vicces lesz, de kicsit sem volt az. 4 részletben tudtam csak megnézni, hetes szünetekkel, de még csak úgy sem volt fárasztó, mint a Family Guy. Baszd meg MacFarlane!/
Készen állsz Helenre?
/Olyannyire készen, hogy ha még egyszer szembejön velem ez a német ribanc, szívlapáttal fogom ápolgatni az irritáló pofáját. Nem is az, hogy undorító lenne a történet, de kb. csak morálisan megkérdőjelezhető, elítélendő üzeneteket közvetített, ahol minden jóra fordul... de miért, ha ennek az ótvaros pinájú kurvának minimum szifiliszben kellene kimúlnia, nem megtalálna az igaz szerelmet, meg ledegradálva másokat mindenki fölé helyezkednie. Hogy baszna meg téged a Hulk, Helen, de úgy istenesen!/
Országúti bosszú
/Ez szimplán csak csalódás, egy unalmas sivatag, ahol mindenki unalmas, unalmasak az elvek, amik mentén haladnak, unalmas a cselekmény, hülyeség a végkifejlet, értelmetlen az egész. Nem értem, mit kajáltak ezen az emberek./
Transzcendens
/Depp, Hall, Freeman, Pfister, Paglen... kapjátok be... és ez nekem jobban fáj, mint nektek. :( /
BÓNUSZ:
TOP 5 filmzene;
5. Fury OST
/Kegyetlen, rideg, sötét zene, a műfaj kedvelői imádni fogják./
4. Hobbit 3 OST
/Csak a szokásos epikus grandiózus muzsika/
3. Interstellar OST
/Lényegében megeleveníti a filmet, változatos, szép tételek búskomor hangulatban./
2. Noah OST
/Ha az egész filmet csupán a zenével kéne körbeírnom, lefestenem, hát ez az album képes rá. Csodálatosan megkomponált tételek, melyek képesek feltérképezni az egész film érzelmi történéseit./
1. Maleficent OST
/Amikor a film zenéje túlnő magán a filmen. Változatos tételek, változatos hangulat, dallamok, érzelmek, amelyek tényleg grandiózusabbak és erőteljesebbek, mint maga a film./
Na, most már tényleg ennyi volt, köszöntem megtisztelő figyelmeteket! :)