Keresés

Mi a drága DVD? Mennyiért drága egy DVD?

2005. május 26., csütörtök 20:00
Százszorosára növelhető a jelenlegi DVD-k tárolókapacitása
írta: Ady Krisztián , idő: 10:54

[News.com, HWSW] Az egykor szebb időket megélt Iomega -- ki ne emlékezne az egykor hatalmas kapacitást nyújtó ZIP meghajtókra -- partnereket keres legújabb szabadalmához, mely hatalmas tárolókapacitást ígér a jelenleg igen elterjedt DVD-lemezeken. A tárolóeszközöket gyártó és forgalmazó vállalat bejelentése szerint a költséghatékony médiákon akár a jelenleginél százszor több, 800 gigabájt adat is eltárolható egy új módszerrel, melyet ezt követően sokkal gyorsabban olvashatunk vissza a lemezről.
hirdetés

Szabadalmaztatva

Az Iomega kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának benyújtott szabadalomnak megfelelően a jelenlegi 8,5 gigabájtos kapacitású lemezeket akár 800 gigabájtosra lehet "turbózni" egy új adatrögzítő eljárás segítségével. A kapacitás legalább negyvenszeres növekedése minimálisan elérhetőnek tűnik, miközben az adatátvitel sebessége akár a harmincszorosára is növekedhet.

Az Iomega AO-DVD (Articulated Optical - Digital Versatile Disc) lemezeket leíró szabadalma a futurisztikusan hangzó "nanotechnológiát" alkalmazza: a DVD-lemez írható anyagában tükröződő nanostruktúrákat hoznak létre, melyek "többszintű" formátumban tárolják az adatokat. Az Iomega most a kereskedelmi hasznosítás lehetőségeit kutatja, illetve partnereket keres a várhatóan NG-DVD (Nano-Grating - DVD) néven megjelenő adattároló berendezések elkészítéséhez, gyártásához. Az Iomega a júliusi, Monterey-ben megtartott Information Storage Industry Consortium szimpóziumon is bemutatja szabadalmát.

Kék lézer? Minek?

Az új technológia az Iomega szerint jelentősen képes megnövelni a DVD-lemezek kapacitását, így a vállalatoknak már nem kell áttérniük a költséges következő generációs formátumokra. A kváziszabvány címért folyó versenyben eddig főként két formátum, a HD-DVD és a Blu-Ray Disc vett részt, melyek most egy igen erős ellenfelet kaphatnak az Iomega személyében, szabadalmának köszönhetően.

A nagyobb kapacitásra a nagyfelbontású televíziózás terjedése, a nagyfelbontású videoanyagok tárolásának egyre növekvő igénye miatt van szükség. A DVD lemezek kapacitása már nem elegendő a jelenleg sugárzott HDTV-adások rögzítésére, tárolására. A Blu-Ray lemezeken legalább 23-25, de két réteg esetén akár 50 gigabájt adat is eltárolható, mely 2-4 órányi HDTV adás tárolására elegendő.

Többet, többet, még többet

Az Iomega egy igen lényeges ponton, a tárolólemezek költségének pontján foghatja meg két riválisát. A vállalatok jelenleg kapacitásban próbálják egymást túllicitálni, miközben azt nem veszik figyelembe, hogy ez mennyire növeli meg a lemezek gyártási költségét. A Toshiba nemrég jelentette be, hogy három réteg alkalmazásával 45 gigabájtra növelte HD-DVD lemezének kapacitását, így az már ezen a téren is versenyképes a Blu-Ray lemezekkel. A TDK válaszul pár napon belül bejelentette négyrétegű Blu-Ray lemezét, mely már közel 100 gigabájtot képes eltárolni.

Egy bizonyos ponton túl a kapacitás azonban csak másodlagos: a HD-DVD formátum korábban azért kapott kitüntető figyelmet a szórakoztatóipar képviselőitől, a hollywoodi kiadóktól, mivel a HD-DVD lemezek gyártása csak minimális változtatásokat igényel a jelenleg már bejáratott DVD-gyártó üzemsorokon, így ezek a lemezek sokkal olcsóbban gyárthatók, mint a Blu-Ray médiák. Ez pedig a profitmaximalizálás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolandó kérdés.

Több réteg használata mindenképpen drágitja a HD-DVD lemezek gyártását is, így azok elveszíthetik ebből fakadó előnyüket a rivális formátumokkal szemben. Mivel az Iomega a jelenleg már jóformán fillérekért gyártott DVD-lemezeket használja új adattárolási megoldásához, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha több neves cég állna a frissen benyújtott szabadalom mellé.

0
2005. május 10., kedd 18:50
A témára válaszolva: attól függ melyik film...
pl. Kevin és Perry kalandjai, bár egyes hozzászolók szerint Hemingway gondolatait tükrözik, nálam drága 999-ért :]
0
2005. május 10., kedd 17:38
Akkor egy kicsit le vagyok maradva, mert ilyesmit most tapasztaltam először.
0
2005. május 10., kedd 17:34
Regen dragak voltak a DVD-k, ma mar nem.

Mig regen siman megvettem egy filmet 5-6k-ert, es a 4k-s akcionak is nagyon orultem, ma mar a 4.5k-t is soxor sokallom.

Egyebkent pedig sokmindent leakcioznak, de azert van amit nem, inkabb kivonjak a forgalombol :(

tehat ugyesnek es tajekozottnak kell lennie, igy lehet sporolni
0
2005. május 10., kedd 17:21
A kartontok eltűnt pl. az Igazából szerelem (Universal) akciós DVD-ről is. Szerintem ez tendencia. Teljes áron több jár, mint akciósan.
0
2005. május 10., kedd 16:59
Érdekes dolgot láttam tegnap az egyik bevásárló központban. Ugyebár, most akciós a Terminátor 2. Ehhez járna egy Legendák Klubjás papírtok is, de levették róla és úgy árulják akcósan. Nem tudom, hogy ez mindenhol így van-e, vagy csak ott. Én ugyan már megvettem a filmet, de ez akkor is meglepő volt.
0
2005. május 10., kedd 13:59
Érdekes téma és én egy érdekes "filozófiával" jövök.

Nos van egy film amit történetesen szeretek annyira, ohgy megérje a beruházást megvenni DVD-n. Nos mondjuk 6000 Ft-ba kerül, DE nincs rajta semmi extra legfeljebb egy előzetes meg hasonlók és így drágának tartom a filmet.
Ugyanakkor, ha egy szintén jó film és szintén 6000 Ft-ba kerül, DE 2 lemezes extra változat DTS hanggal akkor egyáltalán nem sokkalom érte a 6000 Ft-t.

Nos mára beláttam, hogy ez hülyeség hisz ELSŐSORBAN a filmért veszem a DVD-t és ezért nem szabhat gátat az ára. Minden egyébb a filmen kívül EXTRA.

A múlt héten én is vettem egy hipermarketben 2 filmet 2 DVD-n 4000 Ft-ért, jó filmek mármint én szeretem őket és nem bántam meg. Az akciókat bárhol is legyenek nem szoktam kihagyni és igen bizony és is bosszankodok, ha megveszek egy filmet ami mellesleg már régi kiadás és rá 2 hónapra leakciózzák. De már ezen sem bosszankodom hisz egy másik akciós DVD árán megspórolhatok még eleget.
0
2005. május 10., kedd 13:47
Szia :-)

És a Rózsa neve? Az is egy nagyon klasz film, hagyomásnyos értelemben nem az a csihi puhi, és ezt is sokan veszik meg akciózva... Én továbbra is azt tartom, hogy a Warner által kiadott DVD többségében nagyon jók! És mégis megtiszteli a vásárlóit (mégha ideiglenesen is) egy nagyon is jónak mondható árral és minőséggel!
0
2005. május 10., kedd 13:29
Szia Era!

Nem biztos, hogy nem értünk egyet. A magas ár = jó minőség stb. egyenletet nem tartom kőbe vésett/véshető igazságnak, sajnos bizony, néha az ócskaságért is elkérnek egy vagyont, míg olcsón is lehet jó filmekhez, jó minőségben hozzájutni. Kis hozzászólásomban nem azt szerettem volna kifejezni, hogy minden minőségi cucc szükségképpen drága is, de attól tartok a kevesek igényére számot tartó ÉS minőségi DVD ára nem fog egy bizonyos szint alá süllyedni (persze ez alól is lehetnek kivételek, pl. végkiárusításkor stb.) Abban ugye egyetérthetünk, hogy a Trója valószínűleg többek szívét dobogtatja meg és pénztárcáját nyitja ki, mint mondjuk az Etűdök...
0
2005. május 10., kedd 13:24
Nálam olyan is van, hogy mint vásárló szégyellem el magam. Tegnap vettem egy hipermarketben az Egyiptom hercege/József 2DVD-s kiadványt és 3 számjegyű összeget fizettem érte.
0
2005. május 10., kedd 13:23
:-)))) Teljesen igazad van, mindig azokat veszik palira akik azonnal megvesznek mindent, a türelmesebbje meg a végén nevet! Hány meg hány kritikát olvastam az Xpressen ahol a falba verték a fejüket, mert nem vártak egy kicsit...
0
2005. május 10., kedd 13:14
Nem feltétlenül újságmellékletként... csodás példa a Bomba Ár akció!
Trója 6000-ről 2490-re, remélem nem azt mondod hogy azért mert olcsóbb lett, már egyből gagyibb is. És elhiszed hogy így is keresnek rajta? 2 teljes hónapig akciós, hülyék lennének ha ráfizetéssel adnák ennyi ideig. Ők sem jótékonysági intézmény, sem mártírok.
Úgyhogy ennyit a drága ár= jó minőség,  
kisebb ár= szar minőség elméletről.
Mivel nem értek egyet veled, így én a Trója eredeti áráért 2 db jó minőségű filmet vettem (magát a Tróját és mást), és garantáltan ugyanaz van a polcomon mint a többieknek akik 6-ért vették...
0
2005. május 10., kedd 12:16
Sziasztok!

Én azokkal értek egyet, akik hmm... tudomásul veszik, ha egy DVD azért drága, mert munkát fektettek bele. Kiváló példa a Mokép Tarkovszkij sorozata (de más Mokép-filmek is): a képet gyönyörűen felújították (a Sztalkerben olyan részletek váltak láthatóvá, amelyek árnyalják a film értelmezését), a feliratozás profinak mondható, és egyik-másik filmhez a régi monó mellé 5.1-es vagy sztereó hangsávot is feltettek a korongra. Az extrák mindehhez csak hab a tortán.
A felújított, minőségileg mást nyújtó kiadások külföldön is drágábbak (extrák nélkül), mint mezei társaik. De aki látott már Criterion kiadású filmet és volt alkalma összehasonlítani egy "másik mosóporral", az tudja, mekkora a különbség.
Én nem sajnálok 5000 forintot kiadni kedvenc filmjeimért, ha azok képi, nyelvi és hangminősége a tökéleteset célozza meg. Ha innen közelítjük meg a kérdést, szerintem egy ócska minőségű 2000 forintos DVD sokkal drágább, mint egy príma minőségű 6000 forintos.
(Az más kérdés, ha a 6000 forintos filmmel megjelenése után két hónappal újságmellékletként szembesülünk, de ez talán nem is e fórum tárgya.)
0
2005. május 10., kedd 7:08
Az Etűdök... (mint látható, én is épp ráértem, ezért a hosszú ű) kiváló film. És drága. Pedig minden iskolai - és nem iskolai - könyvtárban ott lenne a helye!

"egy rétegfilm mindig is drágább lesz"
Az Egri csillagok vagy a Tüskevár rétegfilm? Ugyanis szintén drága.

"Ugyanakkor a régi klasszikusok DVDre varázsolása lényegesen több munka és költség, mint egy mai filmmé."
Ha egy Várkonyit felújítanak, abból leginkább csak Magyarországon származhat bevétel. Egy Mihalkovot eladnak a fél világnak, főleg Amerikának, tehát a kiadás/bevétel arány valószínűleg lehetővé teszi, hogy viszonylag normális összeget kérjenek a MOKÉP-től az új kópiáért. Hozzátenném, az Édes élet a 2 lemez ellenére is jóval olcsóbb.

Az államnak kötelessége támogatni a filmtörténeti jelentőségű ill. a klasszikus magyar filmeket.
Ráadásul úgy gondolom, a magánszektornak is megérné, ha szponzorálna 1-1 kiadványt. Ezekkel a mellékletek elejére tett átugorhatatlan tévéreklámokkal teljesen tévúton járnak, a DVD sokkal használhatóbb formátum. Gondoljuk meg, hogy hány olyan műsor megy a dokumentumfilmes csatornákon, amelyik kifejezetten 1-1 vállalathoz kapcsolódik. És ezek iránt van érdeklődés, hiszen a mai hétköznapi kultúrának a tárgyak mellett azok technológiája is részévé válik, környezetbarát a papír, energiatakarékos a hűtő, (reméljük, hogy) alacsonyan sugároz a mobil. Tele vagyunk bonyolultabbnál bonyolultabb iparággal, amelyeket érdekesen és érthetően be lehetne mutatni a nézőknek. Mi lenne erre alkalmasabb hordozó a DVD-nél? És persze semmi kötelező marhaság, épp ellenkezőleg, hiszen barátságos képet akarunk sugározni a cégünkről: - Van itt a lemezen egy extra, érdekel? - Meglepne, ha a tizenévesek azt mondanák: - Nokia? Samsung? Kösz, de engem nem érdekel a mobiltelefon technológiája.  - Szóval, a PPP nem csak autópályára jó.

Ja, az eredeti kérdésre, korrekt árnak ilyesmiket tartok:
1k: Egy rakat film, ami jó ha megvan, de többet nem szívesen fizetnék érte. Folytassa..., Minden lében...
Eredeti és magyar hang (eredeti formátumban, minek a házilagosan kikevert multipontezmegaz), eredeti és magyar felirat, normális kép, eredeti arányban. Nálam ez lenne az ideális.
2k: Ugyanez, de pl. nekem beleférnek a J. Stewart-kiadások is.
3k: Hibátlan kép, kétféle hang (hogy hány pontegy, nekem mindegy) és felirat, extrák (nem szöveges, és nem csak az előzetes), felirattal. Ha audiókommentár belefér, éljen, de felirattal.
4k: 2 lemez. Többórányi extra. felirattal. Audiókommentár. Felirattal. Minőségi papírtok, belül is! Füzet.
Dobozok: Fantomas, Hitchcock nekem megfelel, szobros Gyűrűk Ura drága, SW-t az Xpress mostani árán megvenném - ha lenne szinkron. MM-ben láttam Tarkovszkij-dobozt. 25k. A marha, aki beárazta.

0
2005. május 10., kedd 3:27
Hát ez eléggé aktuális kérdés most hogy a megjelenés után 1-2 hónappal harmadannyiért is megvehetjük a filmeket. Ha így nézzük, akkor már a 3.990 ft is drága. De a gyakorlott vásárló, úgy is kivárja a leakciózást, és nem veszi meg a 2 lemezes egyébként egész jól magyarított legújabb Hollywoodi blockbustert 5.690 ft-ért, mert az drága.

Egyébként a kérdés szerintem relatív, ha A Gyűrűk Ura dobozokat nézzük, az a 10.000 forint szinte semmi ahoz képest amennyi mindent kapunk. Így hát nálam a minőség és az extrák mennyisége/minősége alapján döntök amellett hogy megéri e.

Mint egy másik topicban is írtam, én még emlékszem azokra az időkre amikor 7.000 forintba kerültek a fapados DVD-k, éppen ezért én nem tartom drágának az 5.000 forintos 2 lemezes magyarított kiadványokat. Ennél többet csak akkor költök egy filmre ha nagyon szeretem, és nem bírom kivárni hogy leakciózzák.

Ma már nincsenek 6.000 forint feletti DVD-k (Ez jó) , csak a rétegfilmek, ha majd azok is 5.000 forintos vagy az alatti áron lesznek, én meg leszek elégedve.

A 24 című sorozatot 1. évadját például drágának tartom, főleg hogy szinkron sincs hozzá (márpedig egy ilyen pergő tévésorozatnál igencsak kellene) 16.000 forint, most ha megnézzük az Elnök emberei, és a Vészhelyzet első évadjait: szinkronizáltak, és 8.000 forintosak, hát ezek pokolian olcsóak! Külföldön duplaennyibe kerülnek! (Mi lesz ha netán még le is akciózzák?)

Végülis szerintem nem drágák a DVD-k Magyarországon, de ahogy ezt a "Lázad a Szinkronszakma" című topicból is megtudhatjuk, nem feltétlenül pozitív dolog!
0
2005. május 10., kedd 3:05
Az Etűdök gépzongorával kapcsolatban noname2 megjegyezte, hogy drágák a MOKÉP filmjei. Én úgy értettem, hogy az orosz klasszikus sorozatra gondol. Nekem az a véleményes, hogy egy rétegfilm mindig is drágább lesz és az igényes kultúrára vágyóknak meg kell fizetni ezt a többletet.  Nem lehet piacilag összehasonlítani egy olyan filmet ami Amerikában és Európában egyaránt széles körben eladható egy olyan filmmel, ami inkább csak Európában talál vásárlóra. Ugyanakkor a régi klasszikusok DVDre varázsolása lényegesen több munka és költség, mint egy mai filmmé.
De nagyon érdekel a véleményetek, nem csupán a konkrét filmről, hanem általában a DVD árairól egy olyan piacon, ahol 1.000,- forintért is adnak ki filmeket és egy igényes díszdoboz, vagy pl. egy opera DVD még mindig 10.000,- Ft.
0