Keresés

Megvásárolható vagy letölthető?

2005. június 25., szombat 2:37
a félreértések elkerülése végett még annyit: eszemben sincs azokat védeni, akik ezrével töltögetik le a netről a zenéket, ill. a filmeket, annál is inkább, mert a filmek esetében valahol ez az én érdekeimet is sérti...
0
2005. június 25., szombat 2:37
Sutter!

Ezt a poént a szoftverekre értettem, mert a srác azt mondta nem kéne dicsekednem hogy loptam, mikor nem is írtam ilyet... :) Szóval érted... khm. :)

Egyébként ezt tényleg őskori vita! Peace!
0
2005. június 25., szombat 2:10
olvasd végig, amit írtam. röviden az a véleményem, hogy a magyar számítógép használók szinte száz százalékának semmi alapja nincs arra, hogy letolvajozzon bárkit bármiféle szerzői jogi védelem alatt álló dolog letöltéséért, mert ilyen alapon maga is tolvaj. szerintem te is ebbe a körbe tartozol, ha pedig nem, akkor vagy teljesen lúzer vagy, vagy pedig valamilyen módon legálisan be tudod szerezni a szoftvereket (van elég pénzed, olyan a munkád, stb). utóbbi esetben pedig legalább felfoghatnád, hogy nincs mindenki ilyen szerencsés helyzetben, sőt...

az alkotókat sem kell nagyon sajnálni: van zenész ismerősöm, 2 e/db körüli áron 3-4 e eladott példánytól a legtöbb már simán nyereséges. a külföldieknél meg kis túlzással alapból arról szól a dolog, hogy a kiadó, zenész, stb 10 helyett csak 8 millát keres a lemezzel. mindjárt elsírom magam...

az én mp3 gyűjtögető önérzetemet meg nem nagyon tudod sértegetni, mivel nem gyűjtögetek. próbáltam, de nem köt le. a fájlcserélős témát nem vágom, több okból nem is akarom megtanulni, máshogyan keresgélni meg nincs kedvem, van jobb dolgom. túl sokat nem hallgatok zenét, ami nagyon kell, azt megveszem.
0
2005. június 25., szombat 0:31
Én vagyok álszent?Na ne viccelj már.Azért mert utálom,hogy emberek azzal dicskeszenek,hogy egy fillért nem költenek zenére hanem letöltik?
Egyébként itt elég jó a felhozatal mert ide főleg olyanok járnak akik gyűjtők és igyekszenek eredetit venni.Ha sértettem az mp3 gyűjtögető önérzetedet akkor ne haragudj.
0
2005. június 24., péntek 23:43
mondjuk az elején szó se volt szoftverről, csak a CD vs mp3 ment. szoftver ügyben khm.. én is "máshogy" vélekedem ;)
0
2005. június 24., péntek 22:39
a, hallottam. amennyit tudok róla, az alapján nem alkalmas arra, amire nekem (és a legtöbb embernek) a gép kell. az is lehet, hogy csak meg kéne tanulni, de a vindóz minden hibájával együtt is kényelmesebb, azt használom 10 éve...

b, hobbigépről van szó, a munkára használt gépekhez nyilván meg kell venni a legális szoftvert, egyrészt le lehet írni költségként, másrészt általában speciális progik kellenek, harmadrészt azt tényleg ellenőrzik. azt meg azért tényleg lássuk be, hogy ha az alap vindózon kívül csak free programokat akarsz használni, az enyhén szólva lekorlátozza a lehetőségeket...

egyébként meg tényleg hagyjuk a témát, csak azért folytam bele, mert kinyílik a bicska a zsebemben az álszent erkölcscsőszködéstől... akinek van rá pénze, az vegyen meg mindent eredetiben, de nekem meggyőződésem, hogy nagyon kevesen vannak ilyenek mo-n - és az világosan kiderült, hogy itt a fórumon is...
0
2005. június 24., péntek 19:44
hát a szoftver tisztaság nálam si felmerült, de a mostani aktualitása egy apple g5 vásárlása. ehhez mint minden méshoz a szoftvereke gy vagyonba kerülnek, jelen esetben olyan fél millába. ez az amőúgy sem olcsó gép árát tovább növeli.kérdés hogy megvegyem vagy eltöltsem?utóbbi ellen szól hogy apple szoftvert elég nehéz neten is találni, meghát egy hibátlan változat kell a vágáshoz meg mittomén

de sztem ha egy ilyne gépet már megvsezk akkor azt teszem tisztán.
0
2005. június 24., péntek 19:26
Hanyagoljuk a témát, mert ez egy többször lefutott, meddő vita.
0
2005. június 24., péntek 18:46
"a, hallottál már a linux nevű ingyenes oprendszerről? :)"

sajnos...
0
2005. június 24., péntek 18:40
igen, elég valószínű, hogy mind a tízezer mp3-adért fizettél ;)
0
2005. június 24., péntek 17:30
"Nagyon messze vagyunk attól, hogy teljes értékű zenét és filmet (LPCM, HDDVD, stb) letöltsünk. Nekem egy sz@r divx is órákon keresztül jön!"

Namost kérdés, hogy az internet fejlődéséről beszélsz, vagy arról, hogy Magyarországon mennyire mesterségesen tartják ezt vissza (még mindig irreálisan drága a net a sávszélességekhez képest - fejlett országokban már évek óta állami támogatás jár a szélessávú internethez stb.), de most talán haladtunk előre pár lépést (az utóbbi időben jópár szolgáltató duplázta a sávszélességét tarifanövekedés nélkül).
0
2005. június 24., péntek 17:18
Kiderült már, hogy Windows-os a szóban forgó gép...
Sokan törekednek arra, hogy tiszta legyen a gépük, de hosszú ideig nem tudják fenntartani a _folyamatos_ tisztaságot.  Előbb utóbb megnéznek rajta valamilyen új játékot (jobb esetben letörlik, és ha nagyon kell nekik, akkor megveszik). Az ingyenes, gyakran korlátozott funkcionalítású programokkal, illetve a hw-hez kapott progikkal is bajlódnak egy darabig, de előbb utóbb feltesznek egy illegális, de a gyárinál jobban használható CD írót, képszerkesztőt, feltörik a géppel együtt vásárolt, 6 hónapos licenszű víruskereső időkorlátját... szerintem a nem nagyon korlátozott PC használatra berendezkedett felhasználóknál ilyen (rabló) árak mellett a hosszútávú szoftvertisztaság illúzió...
0
2005. június 24., péntek 17:15
Van már lossless WMA is.
0
2005. június 24., péntek 17:13
Nagyon messze vagyunk attól, hogy teljes értékű zenét és filmet (LPCM, HDDVD, stb) letöltsünk

LPCM-et nem is kell, a veszteségmentes tömörítésnek már jópár alternetívája van:
- monkey audio (.ape)
- shorten audio (.shn)
- free lossless audio codec (.flac)
ezek kb 40-60%-ra tudják betömöríteni a .wav-ot, és kitömörítés után ugyanazt kapod vissza, arról nem is beszélve, hogy mindegyik formátumhoz van winamp plug-in, így ki se kell csomagolni wav-ba, ahhoz, hogy meg tudd hallgatni.
0
2005. június 24., péntek 17:06
1. nehezen hiszem, hogy neked MINDEN legális a gépeden, ha mégis, örülj neki, kevesen engedhetik ezt meg maguknak...

a, hallottál már a linux nevű ingyenes oprendszerről? :)

b, windows platformnál is bőven elég csak oprendszert megvásárolni 25-30e-ért, mert a legtöbb alkalmazásból létezik freeware, ha meg valaki munkához használja (pénzt keres vele), akkor valószínűleg megengedheti magának, hogy megvegye a szükséges programokat...
0
2005. június 24., péntek 16:57
Az elmúlt hónapokban a szolgáltatók kétszer is duplázták a sávszélességet, nálam a chello már 2,5mbit-en húz. Persze ennyivel nem tudsz letölteni akármelyik DC-felhasználó gépéről, de egy komoly, céges szerverről már igen. 2,5mbit egy PAL felbontású, WM9-el tömörített (kvázi DVD-minőségű) videóhoz már akár valós idejű nézéshez is elegendő. 5-6mbit-tel már a HD-felbontáson is el lehet gondolkodni, és nyugaton sokan már ennyivel tolják. Itt a szűk keresztmetszet inkább a szerver, abba kell valakinek jó sokat befektetni. Előbb lesz 10mbit-es háló, mint 200Gb-os flashmemória.

"bemegy a bótba, és ott beégetik a chipbe a megvásárolt zenét, filmet, stb. "
Nahát, micsoda maradi gondolkodás! Méghogy bemenni a bótba?! :)))))
0
2005. június 24., péntek 15:55
Nekem két nagy gondom van a letöltésekkel: az idő tényező, és a tárolókapacitás. Nagyon messze vagyunk attól, hogy teljes értékű zenét és filmet (LPCM, HDDVD, stb) letöltsünk. Nekem egy sz@r divx is órákon keresztül jön!
Én egyébként már régen úgy képzeltem a jövőt, hogy mindenkinek lesz egy (vagy több) chipje (olyasmi, mint most egy CF kártya, csak elképzelhetetlenül nagy tárolókapacitással), bemegy a bótba, és ott beégetik a chipbe a megvásárolt zenét, filmet, stb. Csak a saját tulajdonú chipek között, illetve értelemszerűen csak a boltok és a chipek között lenne lehetséges az adatcsere, ezzel az adatvédelem is megoldódna, és nem utolsó szempont, hogy a bótban mindig lehetne mindent kapni, hiszen a készlet nem fogyna ki.
Igaz, így nem mutatna jól a polcokon a gyűjtemény, de garantáltan jó minőségben, a legjobb helykihasználással lehetne gyűjtögetni a korongokat.
0
2005. június 24., péntek 13:35
te nem ebben a világban élsz...
1. nehezen hiszem, hogy neked MINDEN legális a gépeden, ha mégis, örülj neki, kevesen engedhetik ezt meg maguknak...
2. az a tolvaj, aki egy szaros oprendszert 30-40 e-ért ad. gates papa elég keményen visszaél a tulajdonképpeni monopolhelyzetével. ja, ne feledkezzünk meg a hardverről sem, ha szinten akarod tartani a gépet, költhetsz rá évente 50-100 ezret. nyilván muszáj úgy fejleszteni, hogy még véletlenül se legyen kompatibilis az új generáció az előzővel...
3. a tolvaj kategóriába tartoznak a hazai játékkiadók is, 10-12-e reális ár egy játékért?

nem nagyon tud meghatni a filmkiadók nyavalygása sem, akik egy - vagy több - újabb bőrt kívánnak a dvd kiadással kihúzni a mozikban már bőven megtérült befektetésből - soxor botrányosan gyenge kiadásokkal. és mielőtt letámadnátok: ragaszkodom az eredeti dvd-khez, pontosan azért hőzöngök, mert idiótán műxik a hazai piac. viszont ennek a ragaszkodásnak köze nincs az alkotók iránti tiszteletnek, meg az egyesek által álságosan emlegetett moralitásnak: egészen egyszerűen az eredeti dvd szebb és jobb. általában. ha viszont nem az, akkor hogyan várják el, hogy 5-10x drágábban azt vegyem meg? egyszerű ez az egész: én vagyok a fogyasztó, tessék tisztességes árut, tisztességes áron kínálni - akkor örömmel megveszem...

a zenével egy kicsit más a helyzet, ott hajlandó vagyok az előadói teljesítményt díjazni, a hazai (viszonylag) rétegzenét pedig valóban tönkreteheti az mp3. lassan egyszerűen nem éri meg kiadni, néhány évvel ezelőtt egy újságíró mesélte azt, hogy egy felmérés szerint rétegzenéknél óriási a másolási index. jimmynél csupán 2-3, a kispálnál 12-13, a quimbynél pedig 18-20 másolt lemez esik egyetlen eladottra...
0
2005. június 24., péntek 11:10
"megtisztelem az alkotót, előadót, filmzeneszerzőt, hogy kifizetem neki a munkáját.."
Így igaz.
0
2005. június 24., péntek 11:09
Megint egyet kell, hogy értsek dercetoval.
0
2005. június 24., péntek 11:07
"Ez iagz, de attók még azok is elférnek többcsatornás formátumon, mint a dvd-knél a régi mono hangú filmek..."

Mondtam én, hogy ez nem lehetséges? Azt mondtam, hogy senki nem fogja megcsinálni. Mint, ahogy csomó régi zene a mai napig még CD-re sincs átültetve bakelitről vagy kazettáról. Kíváncsi lennék régi cuccokat melyik kiadó fog majd súlyos pénzekért többcsatornára kevergetni régiségeket...senki.
0
2005. június 24., péntek 3:24
"éppen filmzenéknél amikor nagy szimfonikus zenekarok játszanak kell leginkább a térhangzás. Akkor majdnem olyan mintha ott lennél a nézőtéren..."

Pontosan ezt tudja egy jó CD-lejátszó is, két hangsugárzóval. A sztereó hang is térhang, nem is akármilyen. Egy jó rendszer több méter mély, széles és magas(!), precíz teret képes előállítani, igaz, csak a hallgatóval szemben.

Az 5.1-el lehet érdekes dolgokat csinálni, el lehet vele játszadozni, de nem hiszem, hogy széles körben kihasználásra kerülne. Én az SACD-ben és a DVD-Audio-ban is inkább a magasabb elérhető minőség lehetőségét látom, nem véletlenül van a Marantz-nak is sztereó SACD-lejátszója, potom 300 rugóért. Kár, hogy kevés lemez jelenik meg, egyelőre egy jó CD-lejátszó még mindig jobb befektetés szerintem. Egy jó SACD lejátszó még elég drága.
0
2005. június 24., péntek 2:53
Itt legális, fizetős letöltésekről van szó (lásd. iTunes), az illegális letöltések más téma, lehetőleg itt most ne menjünk bele.
0
2005. június 24., péntek 2:00
Miből gondolod hogy én nem fizettem ki? Egy szóval sem mondtam! :)))
0
2005. június 24., péntek 1:57
Akkoriban még 40 000 volt:(( A gép meg vagy 300000...Pedig ma 100-ért is jobbat kapni.Nem gond ha tolvaj valaki.Csak minek kérkedik vele.Örülj neki,hogy ilyen sokat spórolsz:)De minek dicsekedni vele?
0