te nem ebben a világban élsz...
1. nehezen hiszem, hogy neked MINDEN legális a gépeden, ha mégis, örülj neki, kevesen engedhetik ezt meg maguknak...
2. az a tolvaj, aki egy szaros oprendszert 30-40 e-ért ad. gates papa elég keményen visszaél a tulajdonképpeni monopolhelyzetével. ja, ne feledkezzünk meg a hardverről sem, ha szinten akarod tartani a gépet, költhetsz rá évente 50-100 ezret. nyilván muszáj úgy fejleszteni, hogy még véletlenül se legyen kompatibilis az új generáció az előzővel...
3. a tolvaj kategóriába tartoznak a hazai játékkiadók is, 10-12-e reális ár egy játékért?
nem nagyon tud meghatni a filmkiadók nyavalygása sem, akik egy - vagy több - újabb bőrt kívánnak a dvd kiadással kihúzni a mozikban már bőven megtérült befektetésből - soxor botrányosan gyenge kiadásokkal. és mielőtt letámadnátok: ragaszkodom az eredeti dvd-khez, pontosan azért hőzöngök, mert idiótán műxik a hazai piac. viszont ennek a ragaszkodásnak köze nincs az alkotók iránti tiszteletnek, meg az egyesek által álságosan emlegetett moralitásnak: egészen egyszerűen az eredeti dvd szebb és jobb. általában. ha viszont nem az, akkor hogyan várják el, hogy 5-10x drágábban azt vegyem meg? egyszerű ez az egész: én vagyok a fogyasztó, tessék tisztességes árut, tisztességes áron kínálni - akkor örömmel megveszem...
a zenével egy kicsit más a helyzet, ott hajlandó vagyok az előadói teljesítményt díjazni, a hazai (viszonylag) rétegzenét pedig valóban tönkreteheti az mp3. lassan egyszerűen nem éri meg kiadni, néhány évvel ezelőtt egy újságíró mesélte azt, hogy egy felmérés szerint rétegzenéknél óriási a másolási index. jimmynél csupán 2-3, a kispálnál 12-13, a quimbynél pedig 18-20 másolt lemez esik egyetlen eladottra...