• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Fórum
 
Rendezés: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
985. Dylan   [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. december 20. - 11:20

Én személy szerint nagyon izgalmasnak találom ezt a hírt. Nagy rajongója vagyok Tarantinonak! Még a gyengébb filmjeit is nagyon kedvelem. Az hogy most először kalandozna a sci-fi világába, ráadásul egy franchise filmbe, az nagyon érdekes ötlet. Valamiért úgy érzem hogy a klingonokkal kapcsolatban támadt egy ötlete. A Kill Bill 1-ben volt két Star Trek utalás, köztük a film elején látható klingon idézet.

Amikor Justin Lin neve felmerült a Beyond rendezőjeként, nem voltam elragadtatva, mert sejtettem hogy vele kapcsolatban milyen filmre számíthatok. (És végül olyat is kaptam.) Most hogy Tarantino neve felmerült nem kérdés hogy milyen filmre is lehetne számítani ha ő írná vagy rendezné. Teljesen más lenne mint minden eddigi Star Trek, valószínűleg inkább lenne Tarantino mozi mint Star Trek. De úgy vagyok vele hogy egy ilyen filmet, ami esetleg még ki is lóghatna a kánonból, teljességgel záró jelbe lehetne tenni, és úgy kezelni. De egészen biztos vagyok benne hogy valami egészen zseniális film kerekedne belőle.

A Paramount is jól járhat, mert egy ilyen jellegű vérfrissítés (Tarantino első sci-fije.) tényleg több nézőt vonzana be a moziba, meg amúgy is: melyik az a hollywoodi stúdió aki elhajtaná Quentin Tarantinot, mikor megkeresi őket, hogy rendeznék nálatok egy franchise filmet? Tarantino: "De R Rated lesz ám!" Paramount: "Oké, megdumáltuk!" :)

Remélem összejön ez a projekt!

984. téglagyári megálló
| 2017. december 7. - 1:05

Quentin Tarantino rendezheti a következő Star Trek-mozifilmet?

Miközben a sajtó azzal van tele, hogy vajon kik szerepelhetnek Quentin Tarantino 2019-es filmjében, egyesek már azt is tudni vélik, hogy mit fog legközelebb rendezni az egykori fenegyerek. A Deadline értesülései szerint ugyanis a rendezőnek támadt egy remek ötlete egy új Star Trek-mozifilmmel kapcsolatban, és miután azt ismertette J.J. Abrams, producerrel, el is kezdtek összeállítani egy írószobát annak érdekébe, hogy szkript formájába öntsék Tarantino elképzeléseit.

A kap úgy tudja, hogy ha a fejlesztési folyamat sikerrel zárul, akkor Abrams produceri felügyelete mellett Tarantino meg is rendezheti a Star Trek-filmsorozat következő epizódjaként a filmet. Mindezt persze sem a rendező, sem pedig a Paramount stúdió nem erősítette meg, s nyilván addig nem is fogják, míg nincsenek konkrétumok a projekt kapcsán.

983. DNS
| 2017. május 2. - 15:00

982. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 2. - 13:33

Az egyiket a Dunafilm, a másikat meg az, aki nem akarta a Balog Mix-verziót használni.

981. Harbinger  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 2. - 11:50

Igen, Worf hangja is a DS9-os, de én azt is annyira megszoktam hogy nem zavar. Szerintem kicsit jobban is illik hozzá. Janewayt is jó volt hallan ia megszokott hangján, hisz annyira cameo szerep volt hogy bárki lehetett volna. Bár ha anno a fanok elérték hogy a Voyager 7. évada új szinkront kapjon az első 6 évad szinkronhangjaival semmi se lehetetlen.

A 9. filmnek az ISzDb szerint két szinkronja is létezik, csak pár hang más. Nem értem miért, nincs róla infó se ki készítette, de mondjuk Riker megkapta Oberfrank Pált.

980. Harbinger  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 2. - 11:42

Ez érdekes. Erről a verzióról tudok, nem értem miért rövidítették még később. Bár a 79-es verziót már rég láttam, de úgy tudom sokban más a Director s Edition. Nemc sak az új effektekben, de sok jelenet más hosszabb-rövidebb, alternatív. Tényleg, az első film miért nem jelenet meg soha mozis verzióban is? Legalábbis dVD-n, mert BD-n meg csak az jött.

979. NocadLee  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 2. - 9:52

Nem volt semmilyen "jogi" ok, egyszerűen azt akarták, hogy illeszkedjen a frissen leszinkronizált sorozathoz.
Ilyen jófejek voltak a TV3-nál. :)

978. Frank Horrigan  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 21:15

Az első mozifilm egyrészt valószínűleg jogi okok miatt, másrészt a hang-egységesítés miatt kapott új szinkront.

A TV3 valóban azokat vetítette, amiket írtál (TOS végig + az első nagy film, TNG 1-2. évad).

Egyébként az ős-eredeti Dunafilmes VHS-en bővített változatban jelent meg az első mozifilm, feliratosan és 143 percben, de ez nem egyezik meg a 2001-es rendezői változattal, hanem az 1983-ban az amerikai televíziókban bemutatott verzát hasznosították újra. A betoldások extraként vannak fent a dupla DVD-n.

977. Frank Horrigan  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 21:07

A Ted 2-ben Michael Dorn is vendégszerepelt, gyakorlatilag a saját karakterét parodizálta ki. Képzelem, mennyit röhögtek a forgatáson.

976. Lord Picard  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 20:23

Nem csak Troi, Worf hangja is más, László Zsolt (gondolom a DS9 miatt, de ha jól rémlik, akkor Tallós Rita pedig a Voyager-ben is Troi hangja volt). Ugyanakkor hatalmas puszi jár Dezsőffy Rajz Katalinnak amiért arra a pár mondatra megkapta Janeway Menszátor Magdolnát :) Imádom a film szinkronját, hiszen ugye majdnem tökéletes a TNG szereposztása, de ugye csak ekkora alakult ki a sorozat végleges castingja is. Kár, hogy a Viasat, ha már a sorozatok anyacsatornája volt itthon többnyire, nem áldozott arra, hogy a 7-8-9-10. filmeknek egységes szinkront készítsen.

Nem tudom, mennyire ismered a Family Guy című sorozatot? A sorozat atyja, Seth MacFarlane bevallottan trekkie (az eredeti széria és filmek mellett a TNG is visszatérő gag a sorozatban), annyira, hogy az Enterprise sorozat két epizódjában is vendégszerepelt. De nem is ez a lényeg, a 7x11-es epizód egyik vezérfonala egy Star Trek találkozó, ahol az egyik főszereplő a TNG szereplőgárdájával bandázik, az angol eredetiben pedig mindenki saját magát szinkronizálta (még Tasha is, pedig nem voltak kegyesek vele). Viszont, itt jön a "csavar", a magyar változat rendezője, Dóczi Orsolya ugyanis fogta magát, és mindenkit behívott a TNG szinkrongárdájából, akár csak egy mondat erejéig is :D

Az egész epizód itt megtekinthető magyarul:

KÜLSŐ LINKSir Patrick Stewart amúgy is örömmel dolgozik úgy látom Seth-el, mert több epizódnyi Family Guy mellett a Ted 1-2 narrátora is ő volt, de MacFarlane másik, zseniális, sorozatában, az Amerikai faterben is ő szinkronizálja a róla mintázott FBI igazgatót :D Kár, hogy hol megkapja Varga T. József a karaktert, hol nem...

975. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 14:27

Tévés vetítéseknél akkor kapnak a filmek többféle szinkront, amikor a szinkront eleve egy tévéadó készíttette el, így a szinkronnak is ő a tulajdonosa, vagyis egy másik tévéadónak vagy nem adja oda, vagy annyi pénzért, hogy annyiból (vagy presztizsből)a másik tévéadó inkább készíttet egy másik szinkront csak azért, hogy a saját csatornáján levetíthesse a filmet. A Nagymenők a rekorder, annak ÖT szinkronja van, pedig csak egy film, ami mind az öt verzióban tökugyanaz.

974. Harbinger  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 12:01

Oké, akkor szinte tuti, hogy a Viasat3-on láttam, mert a DS9 is futott. Keverem a két adót, főkép mert mindkettő vetített Star Treket. A klasszikus sorozatot végig, az TNG-t azt hiszem csak 1-2 évadot. Egyébként nem értemm iért kapott az első film új szinkront. Max azért kaphatott volna, ha a director s edition, de azt tudtommal nem került TV-s sugárzásra.

A Nemesis-ben Troi hangja más, nem Tátrai Zita, a többiek paszolnak. Tegnap hogy újranéztem szinkornnal azonnal feltűnt.

973. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 9:52

Micsoda remek összefoglaló! Magam sem írhattam volna jobb kritikát. :)

972. Frank Horrigan  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. május 1. - 5:48

Az 1979-es mozifilmet jóval korábban, 1997-1998 környékén a megboldogult TV3 szinkronizáltatta újra Sörös Sándorral, akkor még a láthatáron sem volt itthon a DS9 vetítése. Jelen esetben is létezett Szersén-féle első szinkron, de ma már ultraritka, egy alkalommal vetítette azzal, még a 90-es évek legelején a Magyar Televízió. Sajnos nem volt hozzá szerencsém, pedig biztos jól sikerült.

A Nemesis-t az InterCom elég hamar megjelentette kölcsönzői VHS-en, kb. az első DVD-kiadással egy időben, akkoriban a TNG-szinkron már elnyerte végső formáját, ezért passzol mindenkinek a filmbeli hangja a sorozatéhoz.

971. Harbinger
| 2017. április 30. - 23:34

Hamár Star Trek, akkor inkább ide kellett volna írnom. Én bevallom anno nem voltam Star Trek fan, ismertem, tudtam róla, bár itthon pl. a 90-es évekbe nem igazán volt jelen se TV-ben, se máshol. 99 novemberében láttam a Star Trek Nemzedékek filmet, az HBO-n, tetszett mert a két generációból is add egy-egy szeletet. Azt hiszem után a Khan haragját láttam, utána 4-5-6.. talán. Elég össze-vissza vetítették TV-ben. A Viasat3 kezdte el adni sorba 1-től 6-ig, érdekes hogy az első filmnek új szinkront készített Sörös Sándor lett Kirk hangja, akit akkoriban Siskóval azonosítottam a DS9-ból.
A Nemezist én mintha az egri mozi műsorán is láttam volna, arra is emlékszek feliratos volt. Fura, hogy akkor mégse jutott el a mozikba. Én évekkel később a TV2-őn láttam, meglepő volt a kellemes szinkron, hisz a legtöbb hang a Baloghmix által készített TNG-s hangokból állt.

970. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. január 31. - 14:00

Na igen, a Star Trek a legösszetettebb és a legrégebbre nyúló széria, ez nem vitás. Az utóbbi évtizedben való visszaesése sajnos annak (is) köszönhető, hogy a nézők fokozatosan butulnak elfele. Másrészt a közösségi média létrejöttével termelődött a kertévék saját gyártású szarjai mellé még egy nagyobb adag hulladék, amivel az újszülött nemzedék képtelen megbirkózni, pláne, ha a szülő is ugyanezen rothadt vizuális csecseken csüng. Na most egy ilyen miliőben hogyan is lehetne értéket létrehozni, olyat, ami nem csak spriccel, robban, fröcsög, hanem akár némaságában is elgondolkodtat? Egyébként is, ki akar manapság gondolkodni? Az ingerküszöb minél nagyobb, gyorsabb és durvább stimulálásában kimerül itt a "kultúra". A mai kor nem Roddenberry kedvelőinek kedvez. A régebbi Star Trek mozifilmek a tévésorozatot kedvelő rajongók ünnepnapjai voltak, amikor nagy költségvetésből bonthattak ki egy, a sorozatepizódokhoz hasonlóan elgondolkodtató sztorit hosszabb időtartamban, több effekttel. Ma meg az effektorgia a váz, de nincs rajta történet. S ebből a szempontból nekem a Darkness is bukó, mert az sem hoz semmi újat, csak összelopkodták régebbi dolgokból. Igaz, annál legalább még törekedtek arra, hogy a Star Trek az Star Trek legyen.

969. DNS  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. január 31. - 13:53

Na azért a Star Wars-t meg a Halálos irambant nem kellene egy lapon emlegetni, a klasszikus részeket legalábbis semmiképpen, mivel lényegesen több réteggel rendelkeznek. De azért sem, mert jelen állás szerint - a mozifilmek tekintetében legalábbis - még mindig a Star Trek az, ami jobban hasonlít az autós akcióorgiára...

Nekem is fáj, hogy így van, de ha a jogtulajok/stúdiók ilyen alkotók kezébe adják a stafétabotot, akkor nem is nagyon lehet másra számítani.

968. Niwrok  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. január 31. - 13:14

Azért a Star Wars is kellően nagy és összetett univerzumnak számít a rengeteg regényével, rajzfilmekkel, játékokkal, stb., bármit is engednek utána ebből a filmek a vászonra, ahogy a képregényrajongókról is el tudom képzelni, hogy az agyvérzés kerülgette őket az első MCU-mozikat látva.

Amit behatóan ismer az ember, affelé nagyobb elvárásai is vannak. Neked az ST ilyen, másnak meg más :) .

A Csillagok között éppen elég helyről megkapta, hogy "Az szar!" :), általában azon részei miatt, amik nem fértek bele a "nagyköltségvetésű látványos űr-sci-fi, ellenséggel meg akcióval" körbe, és háborodtak fel sokan, hogy micsoda semmitérő bolygók azok, ahol az a kunszt, hogy égig ér a jég van meg bokáig a víz... miközben én meg azt a részét szeretem a legjobban, ami a Földön játszódik, az eltitkolt űrutazással meg a poros tányérokkal.

967. Dylan
| 2017. január 31. - 12:56

Na még az előzőekhez:

Ha egy szórakoztató akciófilmet akarok látni, akkor bülök egy Star Wars filmre, vagy egy Halálos iramban filmre, vagy akármelyik Marvel őrületre. Bár ezek is egyre jobban fárasztanak. A Star Trek-től ennél mindig többet vártam. Mert a 700 sorozatepizódot oda-vissza ismerve pontosan tudom, hogy ennél sokkal több van benne. Na persze a sorozatepizódok a filmhez képest csak fillérekből készültek, és nem rakhatták tele az összes epizódot látványos űrcsatával. Így ezek hiányát intellektuális fantáziadús, okos forgatókönyvekkel kompenzálták. A vicc éppen az, hogy a kettő meg nem zárja ki egymást. Lehet egy Star Trek film akcióorgia, ha tesznek mellé egy jó sci-fi történetet is. Itt ez most teljességgel hiányzik, így maradt egy agyatlan akció-csihi-puhi.

Ott van az Interstellar. A történetét tekintve pontosan beleillik a Star Trek univerzumba. Több hasonló történetű tévéepizódot tudnék felsorolni. Az a film pontosan azt mutatja, hogy lehet nagyköltségvetésű látványos űr-sci-fit csinálni, ellenség, meg akció nélkül. És működik, és érdekes módon több bevételt termelt mint a Beyond.

Ja meg a cím... Ez a cím "Beyond" kb pontosan annyira semmitmondóan fantáziátlan mint a történet maga. Pedig amikor még csak a cím volt meg, titkon reménykedtem valami intellektuális történetre...

966. DNS  [ ELŐZMÉNY ]
| 2017. január 31. - 10:53

A Star Trek mozifilmek szerintem az a kategória, amiben - a meglévő alapok mellett - valami kreatív újdonsággal kellene előrukkolni ahhoz, hogy igazán friss és ütős legyen (pláne a reboot után). És mint tudjuk, Hollywoodban mostanság épp az ilyen kockázatoktól rettegnek a kötsög pénzeszsákok, szóval ez a széria is eléggé kifulladni látszik...

Pegg forgatókönyvíróként való csatlakozásáról pedig az jutott eszembe, lehet, hogy ő is nagy fan, de igazából csak a komikumhoz ért, az meg már így is volt épp elég, illetve nem az a gyenge pontja a Beyondnak. Viszont éppen ezért valszeg felesleges volt várni tőle, hogy majd ő tesz hozzá a Trek szellemiségéhez.

965. Dylan
| 2017. január 31. - 9:45

Akik ismernek tudják hogy milyen régóta vagyok nagy rajongója az egész Star Trek franchise-nak. A mozis csalódás után adtam egy második esélyt is a Beyond-nak, hátha pozitív irányban változik a véleményem. Szerettem volna legalább egy "elmegy" jelzőt rásütni, de nem sikerült. Még mindig úgy érzem hogy ez a film nagyon félrement. És így most másodjára jöttem rá, hogy nem is csak a Justin Lin miatt, hanem Simon Pegg és Doug Jung forgatókönyve miatt. Muszáj sorra vennem, és kiírnom magamból az ezer sebből vérző történet minden hibáját, és logikátlanságát. Tudom, hogy nem minden rajongó szerint szörnyű a film, de ettől nem lesz jobb kedvem tőle. Itt jegyezném meg, hogy bár az előző két film sem tökéletes, azokat én nagyon szerettem.

Erősen spoileres!

A legnagyobb baj az egésszel, amit már az első előzetesnél is sejteni lehetett egy buta klisékkel teletűzdelt akciófilm lett, és gyakorlatilag semmi köze a sci-fi műfajhoz, a vagy a Star Trek szellemiségéhez. Most írhatnám a szokásos érvemet hogy a Star Trek első sorban új világok, és új életformák felfedezéséről szól, és nem arról hogy harcolunk az ellenséggel. Hogy ezek nélkül is lehet látványos, és izgalmas mozifilmet készíteni, (lásd 1. vagy 4. rész.) de elfogadom, hogy a mai világban ezt egyszerűen nem meri bevállalni a Paramount. És ez voltaképpen működött is az előző két filmnél. Tehát nincs gond ezzel ha a főgonosz többdimenzóis karakterét egy olyan színész alakítja tökéletesen mint Benedict Cumberbatch, de még akkor is működik a dolog, ha az Eric Bana által játszott főgonosz karakter motivációi megkérdőjelezhetőek, és amúgy unalmasabb karakter, ha a fő történet egyébként óriási ötlet az alternatív idővonal behozásával, meg láthatunk egy remek eredet-sztorit.

Ez a mostani film viszont semmit nem nyújt ezek közül. A századik percig gyakorlatilag egy buta klisékre épülő akciófilmet nézünk: Csúnya gonosz idegenek elpusztítják az Enterpirse-t, mert meg akarják szerezni egy ősi fegyver darabját, amivel aztán mindenkit el akarnak pusztítani. Ennyi telt a forgatókönyvíróktól? Ez aztán nagyon eredeti történet. Az Enterprise lezuhan egy random bolygón, ahol harcolunk, és küzdünk a random gonosz idegenek ellen. Ez mitől lenne sci-fi? Nincs egy ismerős bolygó, faj, hajó, vagy űrállomás a Star Trek univerzumból. Ehelyett kapunk egy rakás ósdi B-filmes klisét: Találkozunk csúnya gonosz idegenekkel, akiknek még a hangja is el van torzítva valamiért, meg Gyűrűk Urából koppintott orkokkal, akiket a dögös harcos idegen csaj elkerget. Krall a főgonosz elszívja az emberek energiáját, stb.

Aztán jön az úgynevezett "fordulat". A főgonoszról kiderül hogy ő valójában egy száz éve eltűnt Csillagflotta hajó kapitánya. És a motivációit gyakorlatilag három darab mondattal próbálja alátámasztani a forgatókönyv aminek én semmi értelmét nem láttam. De komolyan. Ha valaki érti, akkor próbálja meg nekem elmagyarázni. A történet alapvetési sem működnek, mert egyszerűen nem foglalkoztak velük, gondolták majd az akció feledteti a logikátlanságokat. Most megpróbálom felvázolni a történetet, csak hogy próbáljam megérteni:

Edison kapitány kb. száz évvel ezelőtt valószínűleg egy féreglyuknak köszönhetően az űr egy távoli pontjára vetődik, és a hajója lezuhan a bolygóra, aminek az őslakosai akik ismeretlenek voltak, már rég elmentek. Sok időt töltenek ott, mivel a legénységből a kapitánnyal együtt csak három fő marad életben. De hogy miért az kérdés. A zuhanásban haltak volna meg mind, vagy harcoltak bolygón maradt munkaerőként otthagyott lényekkel? A hajónaplóból ugye azt is megtudjuk hogy fejlett bányász berendezéseket találnak valamint ezeket a "munkaerőnek" otthagyott lényeket. Arra akarnak utalni hogy ezek a méhrajszerű hajók lennének a fejlett bányászberendezés? Érdekes. Akkor miért nem hagyják el ezekkel a bolygót? Vagy a lezuhant hajójukkal, aminek nem lehetett olyan nagy baja, ha Scotty fél óra alatt megjavítja. A hajónaplóból azt is megtudhatjuk, hogy Edison kapitány azért haragszik a Csillagflottára, mert hogy ők nem válaszolnak a hívására, és cserben hagyták őket. Az talán nem tűnt fel nekik, hogy túl nagy távolságra van a Föderációs űrtől? Vagy hogy a csillagköd megakadályozza a jelek sugárzását? Mert ugye ez is elhangzik a filmben. Érdekes módon a segélyhívás valahogy mégis kijutott aminek hatására odaküldik az Enterpriset. Szóval Edison kapitány rájön hogy van még itt olyan technológia is amivel meg tudja hosszabítani az életét. Ezt nem nagyon részletezik, csak látjuk hogy képes más lények energiáját elszívni. Oké. Gondolom a másik két legénységi tag is így tesz. Valahogyan hajókat csalogatnak oda, és ahelyett hogy elmennének valamelyikkel, inkább meggyőzik bolygón lévő lényeket, hogy a fejlett bányász technikájukkal inkább ne bányásszanak, hanem vakon kövessék őt, és hajókat meg űrállomásokat pusztítsanak el, mert csak! Idővel a Föderáció pont ennek a bolygónak szomszédságába építi legnagyobb, és legmodernebb űrállomását, amit ezzel a százezer "bányászfelszereléssel" bármikor elpusztíthatna, de úgy gondolja előbb inkább kéne neki az ősi csodafegyver darabja. Ezt úgy próbálják megtalálni, hogy nem hagyják el a bolygót, hanem száz évet csücsülnek, és hajókat csalogatnak oda, hátha az egyiken rajta lesz ennek a fegyvernek a darabja. Most tényleg, ezt kéne komolyan venni?

Érezhették, hogy azért ez a zagyvaság még kevés motivációnak, így a film végső összecsapásánál még adtak kemény három mondatot Krall szájába, amivel magyarázatot szolgáltat. Személy szerint én ezt is egy értelmetlen zagyvaságnak tartom. Aszongya hogy "Vissza akarja vinni a galaxist a harcba ami erőssé tette az emberiséget." Hogy mi van? Először is miféle galaxisról beszél ez? Ez nem a Star Wars. A Csillagflotta ténykedése soha nem volt hatással ez egész galaxisra, csak az alfa kvadráns egy részére. Az hogy egy ilyen szót adnak Krall szájába, arról tanúskodik, hogy olyan emberek írták a forgatókönyvet akik még az ilyen alap dolgokkal sincsenek tisztában. De ez a motiváció is értelmetlen önmagában. Miért kerülne vissza a "galaxis a harcba" ha Krall elpusztítaná a Föderáció űrállomását? Kikkel harcolnának? Hisz addigra a bolygóról jött ismeretlen idegen faj, gyakorlatilag minden hajóját (illetve bányászfelszerelését) elpuszították a Beasti Boys nótával. És mégis mitől tenné ez erőssé az emberiséget? Majd utána közli hogy régen ő harcolt az emberiségért, és milliók haltak meg. Majd miután békét kötöttek, belőle kapitányt csináltak, és hogy ő valamiért ezért is haragszik. És ennyi. Két mondat. Ebben sikerült összefoglalni a főgonosz motivációt két csatajelent közti 20 másodpercben. Háromszor pörgettem vissza, és próbáltam megérteni hogy mit is akartak ezzel, de nem sikerült. Lehet én vagyok a hülye, de én ezt nem értem. Valaki próbálja meg elmagyarázni.

Szóval a sci-firől lemondhatunk, kapunk egy buta klisés akciófilmet. A Star Trek univerzumot semmilyen módon sem sikerül továbbépíteni, nem fedezünk fel egy molekulát sem, hisz kb. semmit nem tudunk meg az ősi idegen fajról, sem a "munkaerőnek" otthagyott lényekeről. A történet gyakolatilag nem létezik, csak logikátlanságok kusza keveréke. Ennél egydimenziósabb főgonoszt elképzelni sem tudok. Idris Elba jó színész, de a maszkoknak meg a nevetséges hangtorzításnak köszönhetően esélye sincs bármi színt vinni a karakterébe. A motivációi értelmetlenek. Mi van még? Mikor az első előzetes után általános zúgolódás volt a neten, Simon Pegg a forgatókönyvíró úgy érezte nyilatkoznia kell, és próbálta megnyutatni az embereket, hogy jó lesz ez, és nem csak agyatlan akciófilm lesz ez, hanem a család fontosságáról fog szólni, és legénység közötti kapcsolatokat is szépen kidomborítja majd, mert hogy szerinte ez jelenti az igazi Star Trek szellemiséget. Hát akkor nézzük meg ebből a szempontból is.

A film elején azt látjuk hogy majdnem mindenki depressziós a legénységből. Több mint két éve járják a mélyűrt, felfedeznek, békefenntartanak, stb. De Kirk unatkozik, megcsömörlött. Nem látja mi értelme van ennek az egésznek, hova vezet mindez. Ezért inkább otthagyná a hajót, egy unalmas admirálisi irodai állásért. Csak nekem tűnt fel, hogy ez mennyire karakteridegen? Majd jön a támadás, csomóan meghalnak a legénységből, Kirk újra elemében van, krosszmotorral ugrathat, meg repkedhet, századszor is elsüti az utolsó pillanatban transzportálunk kliséjét, és mindjárt meggondolja magát a film végére. Ez kb. annyit mond el Kirkről, hogy csak akkor szeretne hajókapitány lenni, ha folyamatosan akciózhat az ellenséggel, meg kalandozhat jobbra balra. A felfedezés, a diplomácia meg egy szükséges rossz velejárója a csillagflottás létnek, amiből az első jelenetben még viccet is csinálnak. Egy igazi Star Trek rajongónak, mint én, ez fáj. Spock is depressziós, és ő is ott akarja hagyni hajót. Oké, az alternatív idősíkot tekintve ezt még meg lehet érteni. Persze a film végére ő is meggondolja magát. Uhura is depizik, hisz a depressziós Spock szakított vele, de a film végére megint csak azt sugallják hogy semmi gáz, újra összejöttek. Bones és Scotty hozza a szokásos formáját, az ő esetükben nem igazán beszélhetünk jellemfejlődésről. Suluról egy villanásból megtudjuk hogy meleg lett, ami enyhén szólva érdekes húzás, Chekov karakterét pedig azzal sikerül színesíteni, hogy meg tudjuk róla, hogy a whiskeyt szereti nem a vodkát. Úgyhogy számomra a karakterek jellemfejlődése is totál félrement.

Végül ejtsünk néhány szót a hajó pusztulásáról. Ez is hiba volt. Mint ahogy az is, hogy ezt képesek voltak mindjárt a legelső előzetesben ellőni. Ha ezt kihagyták volna, akkor esetleg lett volna valami érzelmi hatása a filmben. Így ez is csak egy látványjelenet volt semmi több. Eddig kétszer láttunk ilyet mozivásznon. A 3. és a 7. filmben. Azok nem csak látványelemként működtek, hanem a filmek egyik nagy érzelmi csúcspontjaiként is. Itt meg tovább tovább csökkentették az egész jelentőségét azzal, hogy a film végén, egy 5 másodperces jelenetben megmutatják, hogy semmi gáz, építünk egy másikat, mintha a film úgymond főszereplője egy ilyen bármikor cserélhető fogyóeszköz lenne. A 3. filmben Kirk-ék végignézik ahogy a hajó elég a légkörben és gyakorlatilag megsiratják, amit egészen az 5. film-ig tart pótolni. A 7. filmben Picardék is hasonlóan álldogálnak az Enterprise D roncsain, és csak a következő filmben kapnak egy egész új típusú hajót, amit szintén Enterprise-nak hívnak. Szóval azért ez nem ugyanaz.

Ez a film sajnos rossz lett. A jóval kevesebb bevétel is szépen mutatja ezt. A közel 200 milliós büdzsét így csak világviszonylatban befolyt összeg tudta visszahozni. Csak remélni tudom hogy ebből a Paramount nem azt vonja le, hogy a következő részre még kevesebb pénzt áldoznak, és még rosszabb irányba viszik el a franchise-t. Csak egy jó forgatókönyv kell. Az meg nem kerül sokba.

964. DNS  [ ELŐZMÉNY ]
| 2016. november 16. - 8:52

Ugyan, már lerágott csont ez az ősrégi kardassziai poén:D

963. Lord Picard
| 2016. november 15. - 22:38

Ez kész... Ezen kiégtem, pedig nem is először láttam :DRajongók előnyben :D

962. Frank Horrigan
| 2016. szeptember 8. - 18:07

Ma indul a nagy menet, az 50. évforduló alkalmából lenyomom másodjára is az eredeti sorozatatot, bár némileg gyorsabban, mint az eredeti sugárzása. Heti egy epizód helyett napi minimum egy rész a tervezett (kivéve a munkanapjaimon).

961. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2016. augusztus 5. - 9:35

A Star Trek-rajongók a leggyengébb epizódok egyikének tartják a Sötétségbent, mert korábbi ST-filmekből összelopkodott ötleteket mixel újra úgy, hogy nem tiszteli az elődöt. A nem Star Trek-rajongók valószínű csupán sima akció sci-fiként nyelik be, úgy nyilván fogyaszthatóbb. A rendezője saját magához mérten is alulteljesített, a remek első rész után szégyellnie kellene magát.
De a franchise és úgy az egész korábbi minden figyelmen kívül hagyásával a Bourne hagyaték se rossz film. :)
A mozirovatban már megírtam róla, amit érdemesnek tartottam, ha érdekel, ott elolvashatod. :)

LAPOZÁS: 985-961 | 960-936 | 935-911 | ...első oldal »