• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Fél Nelson (DVD)
Fél Nelson Half Nelson
- 70%
Szállítható: BIZONYTALAN
999 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

A harmincas évei elején járó Dan Dunne (Ryan Gosling) népszerű történelemtanár egy brooklyni középiskolában. Szenvedéllyel teli, érdekfeszítő órákat ad, diákjai felnéznek rá, kollégái tisztelik őt. Azt azonban senki sem tudja róla, hogy drogfüggő. A kábítószerfüggőség pedig egyre inkább elhatalmasodik rajta: eddig csak éjszakáit uralta, ám az utóbbi időben már nappalait is megfertőzi. Egy nap aztán egyik diákja, a 13 éves Drey (Shakeera Epps) mámoros állapotban talál rá. A közös titokból hamarosan szokatlan, ám annál őszintébb barátság lesz, melynek köszönhetően Dan talán képes lesz új életet kezdeni.

Az amerikai független film egyik legújabb ékessége, melyet több tucat díjra jelöltek a világ legfontosabb filmfesztiváljain, visszafogottan és a melodráma csapdáit ügyesen elkerülve mesél emberi érzésekről és kapcsolatokról, miközben finoman bemutatja a korunkat átszövő szociális problémákat. Dan Dunne szerepében az alakításáért Oscar-díjra jelölt Ryan Gosling (Szerelmünk lapjai, Törés, Plasztik szerelem) olyan lehengerlő alakítást nyújt, amely „korunk egyik legizgalmasabb színészévé avatja” (The New York Times).

Stúdió:
Játékidő:
103 perc
Gyártási év:
2006
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - Surround (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
 
Audiókommentár - Ryan Fleck író/rendező és Anna Boden író/producer közreműködésével
 
Bónusz kisfilm - Brooklyn High - A Fél Nelson alapjául szolgáló rövidfilm Fleck és Boden rendezésében, Shareeka Epps főszereplésével (kb. 20 p.)
 
Interjú - Beszélgetés Ryan Fleckkel és Anna Bodennel
 
Interjú - Kérdezz/felelek a filmkészítőkkel (kb. 18 p.)
 
Kimaradt jelenetek - 7 kimaradt/kibővített jelenet (kb. 7 p.)
 
Bakiparádé - (kb. 7 p.)
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2009. okt. 22. - 0:10
Nyomokban spoilert tartalmazhat!

Mint drámai életábrázolás, mint Dan Dunne "lenyomata" a Fél Nelson számomra szinte tökéletes volt. Túl lassú, de mert itt a hosszútávú, konstans drogozáson, annak okain és hatásain van a hangsúly, így is kell lennie. Dan nem igazán azért lövi magát, mert vigyor és lazaság, hanem megszokásból, mert ezzel is kitölt némi helyet és idot az életében, és addig sem kell változtatnia semmin, hiszen se helye, se ideje rá, ugye. Finom irónia, hogy a srác a dialektikáról ír könyvet (amit még el sem kezdett), mert ennek is elég sokféle értelmezése van, olvastam a "csalás muvészetének" is fordítani. A változásnak viszont általában nem az a lényege, hogy dumálunk róla, hanem az, hogy csináljuk. De miért, mi legyen a cél?
A remek monodráma mellett Drey filmes szociográfiája, tanár és tanítvány kapcsolata már nem az igazi. Elcsépelt ez a "majd jön valaki, aki nálad is nyomorultabb, és rájössz, csak te segíthetsz neki"-dolog; Sziszüphosz, mint messiás?! Na ne! Frank és Dan versengése emiatt szintén inkább az irónia-kategóriába tartozik, és a csúcsjelenetet is a crack-barlangban fedeztem fel, nem kettejük beszélgetésében. Ami pedig megerosített abban, hogy ez bánatomra csak egy "jó" film: a vége; az olyan pikk-pakk, hogy vissza kellett pörgetnem, hátha elbóbiskoltam. De nem, Dan tényleg egy hosszabb pislogás alatt lerázza korábbi életét, és o lesz a tiszta lakásban ülo, borotvált mintapolgár. Ennyire nem kellhetett a hepiend, kedves hölgyem és uram!

A színészeket és a film egyéb kritériumait nálam jobban hozzáértoek már megítélték, csak egyetérteni tudok. Ryan Gosling esetében különösen remélem, megtalálja azt a szerepet, amivel meg is nyerheti az Oscart, mert hogy nem a tehetségén fog múlni, az biztos.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
90%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: