• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A felolvasó (DVD)
A felolvasó The Reader
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

A második világháború utáni Németországban a tinédzser Michael Berg rosszul lesz az utcán, és a nála kétszer idősebb nő, Hanna (Kate Winslet – Titanic, A szabadság útjai, Iris) segít neki hazajutni. Amint a fiú felgyógyul a skarlátból, meglátogatja, hogy megköszönje gondoskodását, és csakhamar titkos, szenvedélyes viszony alakul ki közöttük.

Michael rájön, hogy Hanna szereti, ha felolvas neki, és miközben a fiú az Odüsszeiából és a Huckleberry Finnből olvas, egyre mélyebbre merülnek a testi gyönyör világába is. Ám az egyre erősödő kötelék egyszercsak megszakad Hanna rejtélyes eltűnésével.

Nyolc évvel később a joghallgató Michael megfigyelőként részt vesz náci háborús bűnösök perének tárgyalásán, hirtelen megpillantja Hannát a vádlottak padján. Ahogy lehull a lepel a nő múltjáról, Michael olyan titokra döbben rá, mely mindkettejük életére hatással lesz.

Stephen Daldry, a Billy Elliot és az Oscar®-jelölt Az órák rendezője Bernhard Schlink 40 nyelvre lefordított, világhírű regényét adaptálta filmvászonra olyan neves színészek közreműködésével, mint Ralph Fiennes, David Kross és Kate Winslet. Utóbbi alakításáért Oscar®-, BAFTA-, és Golden Globe-díjat kapott.

Stúdió:
Játékidő:
123 perc
Gyártási év:
2008
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Remo
értékelése:
2009. okt. 15. - 12:35
Különös számomra, hogy milyen huvös, sot elutasító fogadtatásban részesült A felolvasó nálunk. A bemutató és a hallottak alapján igaz nekem se tunt többnek, mint egy újabb Oscar-vadász drámának, ami újra elokaparja a holocaust témáját, hogy díjakat söpörjön be. Ehhez képest igazán kellemes csalódás ért: egy érzékeny és intelligens alkotást láthattam, ami csak annyiban nehezítheti meg egyesek számára a befogadást, hogy gondolkodó nézot kíván. Az egyik vád, ami a filmet érte, hogy a foszereplok közti szerelem túlzottan a testiségre épül, már-már pornógrafikus. Nos, ekkora hülyeséget is rég olvastam már ( - najó, nem olyan rég, errol egy meg nem nevezett egybetus hozzászóló rendszeresen gondoskodik). Hannah és Michael szerelme igaz a szenvedélyen alapszik, de attól még szerelem annak minden szépségével. A film egyik erénye éppen az, hogy a testiséget abszolút természetesen ábrázolja. Semmi túlzásba vitt naturalizmus, mint egyes muvészfilmeknél, se pedig Austin Powers-t idézo röhejes takargatás.

A film a holocaustot érintve leginkább a múlttal való szembenézést, illetve annak feldolgozását vizsgálja. Michael képtelen Hannah szemébe nézni, összeegyeztetni a kapcsolatukat azzal, amit a no a háború idején elkövetett. Bár megmenthetné a not a hosszú börtönévektol, inkább eltemeti az érzéseit és sokáig vissza se mer menni múltjának szinhelyére. Amikor sok év után Michael és Hannah végre újra találkoznak, az többet árt, mint használ. A no képtelen elviselni, hogy az egyetlen ember, aki szerette ot szintén a buneit látja benne. Michael nem tudja kimutatni rendesen az érzéseit, már a szorosabb kapcsolatfelvételtol is megretten, jól érzékelteti ezt az a jelenet, amikor szó szerint rémülten hátrál meg, amikor a börtönben írni/olvasni megtanuló Hannah levelet küld neki.

Az ábrázolás a film egészében kituno, engem lenyugözött, ahogy az alkotók végigvitték ezt a több évtizeden átívelo történetet. Míg A dicsoség zászlaját például hazavágta az idosíkok váltogatása, a jelenetek itt olyan tökéletesen illeszkednek egymáshoz, amit régen nem tapasztaltam. A film nagyban támaszkodik a színészekre, akik ezt meg is hálálják. Kate Winslet játéka fantasztikusan aprólékos, David Kross pedig fiatal korához képest rendkívüli átalakulóképességrol tesz tanúbizonyságot. Ralph Fiennes alakítását szintén csak dicsérni tudom, nem csupán az ifjú Michaelt játszó David Kross gesztusai ismerhetoek fel rajta, de a figura minden keseru tapasztalata, amelyek jóformán érzelmi nyomorékká tették. Persze a remeklésükhöz kellett a jó forgatókönyv és a profi színészvezetés is. Nem vagyok az az ajnározó típus, de ebben a filmben annyi felfedezésre érdemes momentum van, hogy csak remélni tudom, hogy a jövoben többen is észreveszik oket.
5 látogatóból 4 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2009. okt. 9. - 0:34
„… Miért, mit várt? Katarzist? Ha arra vágyik, menjen inkább színházba….”
Ez a néhány mondat a filmbol van, nem pontosan idézve. De tökéletesen jellemzi a filmet..
Lehet, nekem is inkább színházba kellett volna mennem. Mert csak szenvedtem a Felolvasó alatt. Sokszor már pörgetve néztem, hogy hamarabb vége legyen.

SPOILERES lehet

Nálam ez a fim egyáltalán nem muködött: drámaként meg végképp nem.
Nem is tudom, mi volt az igazi célja a mozinak. Az elso 50 perc egy erotikával teljesen feleslegesen túlfutött kis romantikus maszlag, zavaros, logikátlan történésekkel. Csak a testiség a lényeg – közel 50 percen át sok volt. Egyrészt kicsit furcsa, hogy a „fiúcska” harmadik látogatása végén már az ágyban kötnek ki, aztán az is az, hogy hetekre eltunhet otthonról, anélkül, hogy ennek következménye lenne (meg még kaját is kap). Unalmas, fárasztó, de valóban szépen fényképezett képsorok. Azonban Kate Winslet még meztelenül sem szép (mindamellett, hogy az elso órában a csöcsei mutogatásán kívül sokat nem kellett játszania).

A bírósági tárgyalás kezdetekor éreztem, hogy picit megmozdul a film. Onnan akár jó is lehetett volna, ha nem marad továbbra is logikátlan. Egy jogászhallgató, aki tudna segíteni szerelmének, de nem teszi??? Egy no, aki vállalja az életfogytiglanit analfabetizmus szégyenével szemben??? Ugyan már… Hol van az életösztön?? Vagy így akarták a megbánást bemutatni? Badarság.. Az meg végképp, hogy a szabadulás elott fölkötöm magam…
Logikátlan, túlbonyolított az egész.. No igen. Meg aztán milyen bíróság az, aki egy embert ítél életfogytra a 300 (-1) haláláért, mikor nyilvánvalóan mindenki benne volt?? Dráma nuku, az áldozatokhoz való kötodés nuku. Hanna vezeklését nem tudtam átélni, mert végig a film alatt nem éreztem bunösnek – inkább egy szerencsétlen analfabétának. Michael meg? Addig amíg 16 éves kamaszként volt topa, addig még rendben. Joghallgatóként megmenthette volna élete szerelmét, 20 év múlva meg könnyezve megy a sírjához, meg bocsánatot kérni? Igazából ot sem bírtam megkedvelni – homlokegyenest máshogy cselekedett, mint én tettem volna..

Mindezek mellett persze elfogadom, hogy valakinek tetszhet a film.. A fórumot nem volt kedvem végigolvasni, a vitában nem is akarok állást foglalni. De ennek a filmnek számomra vajmi kevés köze van a német generációkhoz, a holokauszthoz, az egész körítésnek szánt hókuszpókhoz. Sokkal egyszerubben tekintek a filmre. Egy testiséget elotérbe helyezo romantikus szerelmi történet, ami nagyot akart szólni azzal, hogy megspékelték a manapság divatos holokauszttal, hátha hatásosabb lesz. De nem hogy nem lett belole jó dráma, de jó film sem: ami megmaradt az 25 perc dugás meg 25 perc felolvasás az elso felébol, meg egy szenvedo jogász meg egy szenvedo vénasszony a börtönben a második felébol. Ezért Oscart adni?

A DVD átlagos, kép rendben. A DTS-tol nem kell elájulni, gyakorlatilag semmi szerepe nincs. Extrák nincsenek, de nem is érdekeltek volna.

Hogy valami biztatót is mondjak: azért láttam már ennél rosszabb filmet is

Boltban marad


7 látogatóból 4 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2009. aug. 7. - 1:24
"Vallás, arisztokrácia, szex és rejtély": egy régi mondás szerint ez a sikerkönyvek receptje. "Holokauszt és testiség": ezek lennének egy sikerfilm mai hozzávalói? Az Oscar-jelölok szerint igen.

Nem ez az elso eset, hogy nem értünk egyet. Részemrol nem nézhetetlenül rossz film a Felolvasó, csak éppen olyan emberi jellemvonásokat helyez a középpontba, amiket ki nem állhatok. Ugyanezt tette a Vágy és vezeklés is, de amíg az felcsigázott, ezt csak értetlenül bámultam és untam. A gyávaság, a tudatos ostobaság és a közöny fókuszpontba állítása, meg hogy a két fo karakter jellemérol alig derül ki valami: sem az érdeklodést, sem az együttérzést nem tudta kiváltani, pedig ez egy drámánál nem árt. A történelmi háttér, a bemutatott elsodleges nemi jellegek és az egészet körbelengo izzadságszagú muvészieskedés pedig csak máz a film alaphelyzetének felfújt banalitásán. Így, ha az egész filmet nem is, de a végén Lena Olin jelenetét mindenképpen érdemes megnézni. Az ugyanis szépen megmutatja, mennyire nem tud mit kezdeni a mai kor embere a holokauszt "hagyatékával", és csak ezért kap a film hármast.

Ilyen körülmények között a megvalósításra nem is igazán figyeltem, de egy biztos: nem ismerem Kate Winslet érzéseit, de lehet némi keseruség benne az Oscar-díja miatt, mert valószínuleg most nem azért kapta, ahogy játszott, hanem azért, amit (ha jól emlékszem, van is errol egy keseru önparódia). Boven kiérdemelte, de nem mint Hanna Schmitz.

Sajnos ahogy a Milk, extrák nélkül (amik segítenének a Felolvasót megérteni és továbbgondolni) a film porén áll, és csak azokat az indulatokat tudja felszítani, amik egyébként függetlenek magától az alkotástól.
13 látogatóból 6 értett egyet ezzel a hozzászólással
Barahir
értékelése:
2009. szep. 9. - 0:37
Lenyugözo és elgondolkodtató film a nagyszeru Kate csodálatos alakításával! 2008 egyik legeslegjobbja, remek könyvadaptáció! Aki mást mond, hazudik! :)

A kiadványon érzodik: a kiadó sejtette, hogy ebbol bizony nem fog sokat eladni, így nagy gondot sem fordított rá. A képminoség szerintem hagy maga után kis kívánnivalót. Nem elég éles, szétfolyós- nem tetszett különösképpen. Mondhatnám nem sokkal szebb a közepes minoségben letöltött korábbi dvdripnél.

A hang már jobb. DTS is van ám rajta, ami egy ilyen dráma szintjén teljesen jól hozzá az elvárt színvonalat. Szinkronnal természetesen nem szabad megnézni. Az egyik legdrámaibb résznél az "én írtam a jelentést" az idiótán hangzó "Tényleg én írtam"-ra változtatni hatalmas hiba volt. Egyébként a felirat is tartalmaz pontatlanságokat.

Extra nincs, amin már meg sem lepodök. A menü viszont nagyon igényes és szépen megcsinált.

A film miatt mindenképpen ajánlom a megvételét, mostanában úgyis jelentosen lement az ára.
5 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
76%

5 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (2)
41-60%
 (2)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Ingyenes szállítás
Filmek téli estékre
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: