• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Blu-ray > Apollo 13 (Blu-ray)
Apollo 13 Apollo 13
- 33%
Szállítható: AZONNAL
3.990 Ft
Eredeti ár: 5.990 Ft

Már csak 1 db. van raktáron


  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Ron Howard rendezésében látható az űrutazás történetének egyik legizgalmasabb eseményét feldolgozó film, amelyben olyan sztárokat láthatunk, mint Tom Hanks Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise és Ed Harris!

Az Apolló 13 lélegzetelállító kalandja rendkívüli igaz történet bátorságról, hitről és leleményességről. Amikor az Apollo 13 több ezer mérföldnyire a Földtől sérülést szenvedett, az asztronauták és a földi személyzet minden leleményességére, bátorságára és ügyességére szükség volt ahhoz, hogy a baleset ne tragédiaként, hanem az emberi leleményesség diadalaként kerüljön be a történelemkönyvekbe.

Stúdió:
Játékidő:
143 perc
Gyártási év:
1995
Hangok:
- magyar - DTS
- angol - DTS-HD
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
 
Audiókommentár - Ron Howard rendező közreműködésével
 
Audiókommentár - Jim és Marilyn Lovell közreműködésével
 
Werkfilm (így készült) - Az elveszett Hold: Az Apolló 13 győzelme – Így készült az Apolló 13 (kb. 58 p.)
 
Dokumentumfilm - A világűr meghódítása: A Holdon innen és túl (kb. 45 p.)
 
Kisfilm - Szerencsés 13-as: Az űrhajósok története (kb. 12 p.)
 
U-Control - AZ APOLLO KORASZAKÁRÓ: Ismerd meg e történelmi jelentőségű küldetés évének további fontos eseményeit a film megállítása nélkül!
 
U-Control - TUDÁS-TÁR: Tárd fel az Apollo 13 küldetések tudományos és technológiai magyarázatait jól követhető és szórakoztató formában!
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2012. szep. 26. - 23:49
A sikeres kudarc
Azt hiszem, a „megtörtént események alapján” című marketingszöveg talán egyetlen játékfilmre sem illik jobban, mint erre a mozira. Utánanézve ugyanis a történet valóságtartalmának, már-már dokumentumszerű hitelességet tapasztalhatunk, de Ron Howardnak és stábjának mégis sikerült a nyers tényeket és az űrhajózás száraz világát érzelemgazdag, nagyközönség számára fogyasztható köntösbe öltöztetni.

Az Apolló-programmal a Végtelen szerelmesei című HBO TV-sorozat kiemelkedő minőségben és alapossággal foglakozik, Kennedy 1961.05.25-én mondott programindító beszédétől kezdődően egészen az űrprogram 1972-es befejezéséig. Ez idő alatt 11 űrhajó indult emberrel a Hold felé, amiből 6 le is szállt annak felszínén. Így összesen 12 ember volt az emberiség történetében, aki elmondhatja magáról, hogy holdsétát tett… A hat sikeres holdra szállás mellett még egy további repülés volt, amely elérte a Holdat, ám egy majdnem végzetes hiba miatt a leszállás meghiúsult és a repülés minden idők egyik legbravúrosabb mentőakciója lett. A film példaértékű módon állít emléket a NASA legsikeresebb mentőakciójának, megőrizve az eredeti történések hitelességét és kibővítve a filmes történetmesélés eszköztáraival.

A film gyakorlatilag az Apollo 11 küldetésének TV közvetítésével indul (leszámítva a pár másodperces bevágást az Apollo 1 tragédiájáról), Armstrong és Aldrin holdraszállásával. Az, hogy ez egy buliban történik, rögtön fel is oldja picit a tudományos, dokumentarista jelleget, egyben be is mutatja nekünk a főszereplőket – egy jeleneten belül minden megvan: a hitelesség s az alkotói szabadság, ami végig követhető egyébként az egész mozin. A korabeli tv-bejátszások, kétségkívül segítik a korszakba elmerülést, az egész hangulat átélését – no meg nem utolsósorban a hitelesség fenntartását. Az egy éves készülődés az útra, a családi háttér, a szimulátorok, a kilövés nagyon jó lett: amellett, hogy képes a feszültséget fenntartani, jut idő a szereplőkhöz való kötődés kialakítására is. Mindenkit meg lehet (és kell is) valamiért szeretni, s szinte nekünk is fáj, mikor Ken kikerül a csapatból. Egyébként még ez a kanyaró-dolog is igaz, a fő események tökéletesen vannak rekonstruálva.

Az űrben meg… minden sci-fi rajongó álma. A legnagyobb erénye a mozinak – az egésznek, de itt hatványozottan - a VALÓSÁG, vagy legalábbis a valóság totális illúziója. Együtt utaztunk velük a Holdra, együtt lélegeztünk, fagyoskodtunk a három pilótával. Az ominózus mondat szinte kívánkozik a moziba, mintha magunk is az Odüsszeián vagy a holdkompon lennénk. Remek képsorok, jó ütemben adagolt problémák és kiváló színészi teljesítmény, fönn is és lenn is. Apropó: kiválóak a váltások a család/NASA/űrhajó között, pont olyan ütemben, hogy minden helyszín élvezhető legyen, és mindenhol lehessen valakiért szurkolni: akár a nagyiért is. A film legnagyszerűbb jelenete egyébként számomra a széndioxid-szűrő elkészítésének módja és sikere volt… Mert az is tény, hogy akkor, a valóságban, akinek bármi köze volt az űrrepüléshez, az benn volt a központban. S még valami, ami – ha igaz volt – szemet szúrt nekem: USA-ban már a hetvenes évek elején működött a katasztrófahíradó, a negatív hírek sztárolása, ami nálunk még csak az utóbbi években öntött elszomorító mértéket. A 40 év lemaradás ebben is látszik – az űrutazásban meg ki sem tudnám számolni mennyi, mert felforrósodnának áramköreim.

Az Apolló 13 a kilencvenes évek egyik legparádésabb szereposztásában készült el. Szerintem külön jó, hogy nincs benn olyan „nagyon nagy” sztárszínész, sokkal homogénebb, egyenrangúbb így a társaság, sőt még korban is közel azonosak voltak. Talán csak Tom Hanks emelkedik hajszálnyival a többiek fölé – no de ő már futott egyet előző évben Forrestként… Mindenki, kivétel nélkül nagyszerű, mai szemmel nézve pedig kész sztárparádé. A mozi amellett, hogy a szükséges érzelmi töltetet magában hordozza, mégsem válik giccsessé, vagy hatásvadásszá, végig a realitás talaján marad. Örök és emlékezetes mementó egy küldetésről, amit a NASA utólag „sikeres kudarc”-nak aposztrofált. Szerencsére a mozgóképről ezt nem kell elmondanunk.

A BD példaértékű. A szokásos félkör alakú animált Universal menü, kiváló kép és kiváló hang jellemzi, az angol DTS HD MA 5.1 erőteljes és részletgazdag. A rakéta indulásakor majdnem a szoba is felszáll. A magyar hangra sem lehet panasz, belehallgattam, tisztes munka az is. Van bőven extra is, csak pont a magyar felirat nem jár hozzájuk. Kár.

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
BLU-RAY
DVD
KÖNYV
Blu-ray
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: