• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Pandorum (DVD)
Pandorum Pandorum
- 84%
Szállítható: AZONNAL
499 Ft
Eredeti ár: 3.190 Ft

Már csak 4 db. van raktáron

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
Payton (Dennis Quaid – Nyolc tanú, Frequency) és Bower (Ben Foster – Alpha Dog, X-Men 3.) asztronauták, akik hibernálásból ébrednek egy űrhajó fedélzetén. Nem emlékeznek semmire, nem tudják, kik ők, honnan jöttek, mi a küldetésük. Az viszont egyre biztosabb, hogy a hajón nincsenek egyedül. A teljes sötétségben egy szűnni nem akaró, nyomasztó hangot hallanak, ami a hajó gyomrából morajlik. Egyikük elindul, hogy utánajárjon a dolognak, de hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy vadásznak rájuk, és mindenáron el akarják pusztítani őket. Ahogy fény derül az űrhajó döbbenetes, halálos titkaira, az utasoknak rádöbbennek, hogy az életben maradásuk sokkal fontosabb, mint azt valaha is gondolták volna…
Játékidő:
104 perc
Gyártási év:
2009
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
 
Werkfilm (így készült) - Az Elizium világa - Így készült a film - MAGYAR FELIRATTAL
 
Audiókommentár - Christian Alvart rendező és Jeremy Bolt producer közreműködésével - MAGYAR FELIRATTAL
 
Kimaradt jelenetek - - MAGYAR FELIRATTAL
 
Alternatív jelenetek - - MAGYAR FELIRATTAL
 
Képgaléria -
 
Előzetes - - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2011. aug. 30. - 21:26
Az egyik kedvenc horrorjelenet-típusom a "magányos ember bolyong egy kihalt folyosón egy zseblámpa fényében". Ettől valahogy automatikusan borsódzni kezd a hátam, és ha mindezt remek hangulattal, kis lihegéssel, kis szívdobogással sikerül megtoldani, én már örülök. Történet szempontjából nagyon szeretem a "nem tudom, hogy ki vagyok és hol"-jellegű amnéziát, ahol szép fokozatosan derülnek ki a múlt eseményei, a célok és a szereplők motivációi.

Ezek szerint nekem gyakorlatilag magam alá kellett volna piszkítani a gyönyörűségtől a Pandorum első tizenöt-húsz percében, mert az eleje pont egy ilyen filmet vetített előre. Rejtélyes, elhagyatottnak tűnő űrhajóroncs, tétován a kiutat és válaszokat kereső, magányos túlélők, és valami "izék" (nem akarok túl sokat elárulni róluk) elszaporodva a hajón, mely elemeket a hol kábelcsatornákban kúszó-mászó, hol fejvesztve menekülő, hol az életéért küzdő Ben Foster köt össze (sajnos a többi szereplő feleannyira sem karakteres, még Dennis Quaidé sem). Így aztán folyamatosan, bár kicsit egyenletlen ütemben (a "mesedélután" a vége felé például különféle nyomokból is összerakható lett volna) derülnek ki az Elízium egyre sötétebb titkai.

A megvalósítás, tekintettel a hálivudi mércével igen alacsony költségvetésre (33m USD), teljesen megfelelő. Sok praktikusan felhasználható díszlet, kevesebb CGI, a stáb pedig szinte családias volt, ahogy például a rendező a saját lányát vagy Foster öccsét is szerepeltette. Az időnkénti gyors vágással, a kameranézetek váltásával és a különböző megvilágítással megteremtették egy hatalmas terekkel és zegzugos folyosókkal egyaránt bíró űrhajó illúzióját, és ennél több ide nem is kell.

A GHE DVD-i már többször okoztak kellemes meglepetést, és ez most sincs másként. Hogy a kép meg a hang jó, az még nem akkora kuriózum, a vágódeszka-fapados kaliberű egylemezesekhez szokva viszont mindig öröm tartalmas és bőséges extrákat látni: 45 percnyi werk és egyéb jelenetek, plusz egy audiokommentár (sajnos felirat nélkül).

Röviden: A Pandorum igazi, klasszikus értelemben vett -a jelen problémáit egy jövőbeni eseményre kivetítő- űrhajós sci-fi, mellékesen horror, egyben a "szakadék széle"-zsáner jobb darabja, kemény tanulsággal, amit a pörgősebb vágás, a remek klausztrofób és paranoid környezet, valamint a történet háttere dob fel. Félelmetes, hogy Ben Fosteren kívül a többi színészt lecserélve, jobb arányokkal a történetben és több pénzzel mi mindent ki lehetett volna még hozni belőle, ha egyszer így is kb. 4,5 csillagot ér meg nekem.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2010. okt. 12. - 21:09
Mint sci-fire állandóan kiéhezett néző, izgatottan vártam a Pandorumot. Az előzetesei nagyon megfogtak, a Halálhajóra emlékeztető képsorok, a hangulat miatt elég magasak voltak az elvárásaim. Szerencsére nem kellett csalódnom. Sőt..

Úgy általában kevés sci-fi készül, a mostani időszak még kivételes is a Pandorummal, Hold-dal meg a District 9-cel.(meg az Avatarral) De nem is baj, ha a kevés minőségivé válik: ugyanis a maga nemében mind nagyszerű film lett. A Pandorumnak – az előzetesei ellenére – sikerült kilépni az Event Horizon árnyékából, bár kétségtelenül operál annak hangulati és látványelemeivel, más irányba indult el a történet. Jóval több, mint egy űrhorror, többrétegű mondanivalójával messze túlmutat azon. Ha nagyon cinikus akarok lenni, inkább tekintem egy sötét Wall-E-nak, az emberiség túlélésének egy másik útjának. Mert az őrületen kívül ez bizony kőkeményen a túlélésről szól. Mint egyéni, mint társadalmi szinten.
Nagyon tetszett az egész, az egymásra épült rétegek, mint az űrhajó szintjei, az út a hajón belül egyfajta road-mozi, melynek végén egyrészt az egyén saját túlélése, másrészt az emberiségé a Tanison. Egy út nagyszerű karakterekkel, ahol kezdetben mindenkinek a saját életének megóvása a cél, hogy aztán ezt a célt fokozatosan átvegye az űrhajó illetve a az emberiség megmentése. Bower nagyon eltalált figura, egyértelműen a film főszereplője, messze a legemberibb alak a történetben. A másik véglet meg hát ugyebár a „pincében” szaporodó egyedek… Éles kontraszt, de jól működik, s egyben ad a filmnek egy kellőképp félelmetes, rejtélyes hangulatot.
Itt lehet egyébként először kapcsolni Paul W.S Anderson filmjéhez, ami miatt én is először klónnak tartottam ezt a mozit, a hangulattal. Az űrhajó fémes, belső világa, a szűk, sötét terek, a kongó üresség, néhány beállítás, vágás miatt lehetne annak kistesója. Mint ahogy Payton miatt is – bár erről bővebben nem illik írni a kritikába a spoilerveszély végett. De ezeket okosan beillesztve, felhasználva a film sokkal több, ráadásul ugyebár homlokegyenest más hangulatú is lett a vége.

Apropo vége: számomra mindkét fordulat meglepő volt, bár végig érezni lehetett a történetben, mégsem figyeltem eléggé, hogy idő előtt összerakjam a képet. Hatott a meglepetés – nem erőltetett, logikus események voltak, az ilyet szeretem a filmekben. Ehhez a jól összerakott filmhez ez illett.
A kevés valódi szereplő sokrétű egyéniségére megtalálták a megfelelő színészeket. Az ismert Dennis Quaid mellé ( aki végre ismét egy jó filmben játszik) ügyes szereplőgárdákat válogattak, akik bizony egy perc kétséget sem hagytak nagyszerű képességeikről – nagyon jól hozták a figurájukat. De ugyanúgy dícsérhetném a díszletet, a vágásokat, a maszkmestert, mindent. Komplett az egész filmet, ami feszes, értelmes és érdekes forgatókönyvével, no meg a hangulatával megfogott. Olyannnyira, hogy rövid időn belül kétszer is megnéztem – nálam ez nagy szó.Amúgy jót is tett, másodszorra már figyelve a finoman adagolt részletekre, amik fölött bizony az első szájtátott nézésnél átsiklottam. Először mondjuk nem is igazán fogtam föl, mi történt a hajón, csak mikor másodszor láttam a három kicsi indián történetét, akkor állt össze a kép. Úgyhogy vagy tessék figyelni először is, vagy érdemes újranézni…

A DVD jól sikerült darab: a képre egy rossz szavam nem lehet, pedig sokszor eléggé sötét, nyomasztó színekkel dolgoztak. A hang egyszerűen tökéletes, már az első éjszakai nézésnél is jól szólt, (angolul), de aztán másnap nappal igazán kibontakozott: kiváló hangkeverés, néhol brutális hangzás. Van némi extra is, a PR szagú doksifilm, meg a kb félórányi kimaradt/bővített jelenet s mind felirattal.

Szerintem nagyszerű mozi – bár majd ilyenkor jön valaki okos, aki megjegyzi, hogy ha szar a felhozatal, akkor mindenre ötöst adok . De ez engem teljesen hidegen hagy, nyugodt szívvel ajánlom minden sci-fi kedvelőnek.

Kosárba!
9 látogatóból 9 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
94%

5 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (4)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: