• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Amadeus (szinkronizált, egylemezes változat) (DVD)
Amadeus (szinkronizált, egylemezes változat) Amadeus
- 67%
Szállítható: KB. 1-5 NAP
999 Ft
Eredeti ár: 2.990 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

A nyolcszoros Oscar®-díjas* film a léha, életvidám, felelőtlen zseni és a szorgalmas, fegyelmezett, de nagy művésszé sosem váló zeneszerző rivalizálását meséli el.

1781-ben járunk, amikor Mozart II. József udvarába érkezik. Antonio Salieri, az udvari zeneszerző kétségbeesettemn tapasztalja, hogyaz isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy alpárian trágár, huncutkodó mókamesternek adatott meg.

Az irígységtől elvakult középszerű zenész tönkre akarja tenni Mozartot, kerül amibe kerül.

Valóban Salieri némította el a világ egyik legnagyobb zenei tehetségét?A rejtély - és a zene - örök marad.

Stúdió:
Játékidő:
173 perc
Gyártási év:
1984
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- angol - Surround (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Átlagos értékelés:
Hege
értékelése:
2013. feb. 10. - 16:06
Antonio Salieri vs. .... Isten?
Azt hiszem felesleges bemutatnom Wolfgang Amadeus Mozart-ot. Valószínűleg mindenki hallott már róla, ha más nem az általános iskolában biztos. De ki is volt ő valójában, azon túl, hogy korának egyik, ha nem a legmeghatározóbb zeneszerzője, akinek a neve mára összefonódott a komoly zenével.

Hát Milos Forman szerint, ő korának rock sztárja, akiért oda voltak a nők, a vetélytársai gyűlölték tehetségéért, Királyok, nemesek, egyházi méltóságok kegyeltje, aki inkább úgy döntött eltékozolja tehetségét. A film azonban mégsem csak róla szól, hanem Antonio Salieri-ről is. Hogy ki ő? Ő volt II. József császár komponistája. És korának egyik legismertebb zeneszerzője.

Akkor miért nem hallott róla senki? Mert Mozart-tal ellentétben, ő hosszas tanulással, gyakorlással érte el sikereit és nem volt meg benne az a bizonyos isteni szikra. Ez az ember aki mélyen vallásos(elvégre olasz), alkut köt Istennel. Igaz ember lesz, az urat fogja szolgálni haláláig, zenéjével a mennyeket fogja dicsőíteni, cserébe had lehessen a leghatalmasabb zeneszerző a világon. Azonban minden romba dől mikor először találkozik az ifjú Mozart-tal miközben az egy szobalányt hajkurászik. Ez még nem is lenne baj , de hát a zenéje...

Salieri igazi drámája ez a film. Az igaz középszerűség - ahogy ő nevezi magát - egyszerre találkozik az ihletett zsenivel Mozart-tal. Hatalmas büntetés ez a sorstól. Egy ember aki a legjobb akar lenni valamiben sok áldozat és munka árán, találkozik egy olyan emberrel aki gyerekkora óta magában hordozza azt a bizonyos Isteni szikrát, melyet (legalább is szerinte) neki kellett volna kapni. És hogy mit kapott ő az Úrtól? A tehetséget, hogy felismerje, hogy ő soha nem lesz olyan jó mint Mozart. Egy olyan ember, aki olcsó nők mellett a kocsmában, félig részegen a legnagyobb mocsok közepette is, mesterműveket képes komponálni. Valóban együtt lehet érezni Salierivel és meglehet érteni azt a mélységes gyűlöletet is amit Mozart iránt érez, s általa maga Isten ellen.

A két általam ismeretlen főszereplő mesterien kelti életre a két zeneszerzőt. Ebben segítségükre vannak a jelmezek, a díszletek, a sminkek, valóban a XVIII. században érezzük magunkat, bár egyes ruháknál néha hippi beütést tapasztaltam, de lehet csak képzelegtem. A zene óriási. Egyébként is rajongok a klasszikus zenéért, szóval engem abszolút magával ragadott. Nagyon szerettem azt is hogy képesek voltak érzékeltetni a zenén keresztül a két komponista közti különbségeket. Forgatókönyv remek. A rendezői változat majd 3 óra, de ennek ellenére sallang mentes végig fent tartja az érdeklődést.

Milos Forman rendezése pedig remek. Külön kiemelném, hogy operett betétek is vannak a filmben és azt bele építeni a film cselekményébe, ráadásul, úgy hogy azok is érdekfeszítőek legyenek valami elképesztő munka lehetett legalább is szerintem. A fények, az operatőri munka, a szereplők, a vágás, a zene, a díszlet, forgatókönyv. Mint egy szimfonikus zenekarban. Furcsa, hogy ez pont akkor jutott eszembe mikor Mozart egy színdarabot vezényelt. Hát igen. Valószínűleg ilyen, ha egy emberbe beleköltözik az a bizonyos Isteni szikra.

A DVD hang és képminősége nagyon jó. Alapból egy audiokommentár van rajta, a rendező és a forgatókönyv író Peter Shaffer közreműködésével. Rossz pont, hogy hiányzik alóla a magyar felirat. Ezen kívül egy stáblista és a díjak találhatóak rajta. Nem nagy szám, de 1000 HUF-ért nem is várjon többet az ember. A film nálam 8, extrák 9 összesen 8,5. Aki szereti a kosztümös filmeket és a komoly zenét és Milos Formant annak nagyon ajánlom.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
93%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: