• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Döntő szavazat (DVD)
Döntő szavazat Sving Vote
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2010. december 3. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Egy őszinte vígjáték, melyben egy politikailag nem mindennapi helyzetben Amerika talán leghétköznapibb emberének kell eldöntenie az elnökválasztás kimenetelét. Bud Johnson egy fásult, érzéketlen, sörvedelő, de mégis imádnivaló fickó, aki mellett úgy száguld el az élet, hogy észre sem veszi. Az egyetlen jó dolog az életében a korán érő, maximalista lánya, a 12 éves Molly. Ő gondoskodik mindkettejükről, egészen egy mindent eldöntő pillanatig, a választások napjáig. Ekkor ugyanis véletlenül elindít egy folyamatot, mely odáig vezet, hogy a következő amerikai elnök kiléte egyetlen szavazaton múlik… az apjáén. A kalandos történet során kiderül, hogy egyetlen ember is képe megváltoztatni a világot, legyen bármily jelentéktelen személyiség is…
Stúdió:
Játékidő:
115 perc
Gyártási év:
2008
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2012. máj. 13. - 23:16
Egy emberen, ráadásul egy iszákos tahón múlik az USA következő elnöke?! Remek politikai szatíra alapanyaga, de igazából az tett kíváncsivá, hogy a készítők mélyre ásnak-e ebben az igencsak ingoványos témában, vagy megelégednek a habkönnyű felszínnel, és csak szórakoztatni akarnak.

A film egyik része tölti be a kanál méz szerepét. Ez olyan, mint egy valóban vicces politikai kabaré, ahogy az elnök és a rivális elnökjelölt szélnek eresztik fing-elveiket, csak hogy akár pillanatnyi előnyhöz jussanak a Bud Johnson szavazatáért folytatott harcban. A film hanyagolja a politikai versengés egyéb hadszíntereit, mint a sárdobálást, csak a nyílt voks-strichelés és rúdtánc marad... aminek azért Magyarországon is gazdag hagyománya van. Kiválóan rá lehet ismerni a saját pereputtyunkra, azoknak a nevetségestől a szánalmasig terjedő nyilatkozataira, ökörhugyozás-mintájú tántorgásukra a politikai és elvi erőtérben, gusztustalan önmentegetéseikre és önfényezéseikre, és ebben a görbe tükörben nézve még a két év múlva esedékes következő parádé is szórakoztató lehet... elvégre az ember legalább kínjában tudjon nevetni, nem? A hollywoodi idealizmus ugyanis csak annyi ebben az egészben, hogy a filmbeli politikusok legalább elgondolkodnak rajta, hogy talán mégsem kéne tavasszal odaígérni a pónit, aztán nyáron az orrunk alá lapátolni a lószart, mindezt a realitások és az elvek legapróbb korlátja nélkül, hogy a trükkök a Gyűrűk Urába valók, nem az Országgyűlésbe... de "szerencsére" mindkettőnek van egy karrierista kampányfőnöke, akik elhessegetik az efféle nevetséges aggályokat, visszarángatva a nézőt a földre.

Bud Johnson személyében viszont sikerült egy meglepően jó szimbólumát megteremteni az átlagos közöny-nemszavazónak. Bud ugyanis az a típus, akit nemcsak a politika, hanem úgy egyáltalán semmi nem érdekel azon túl, hogy mindig legyen kartávolságban elég sör és kaja. Így aztán elég szép kis szemétdombot sikerül összehordania a munkával, a higiéniával, a haverjaival, a lányával, és úgy egyáltalán az emberekkel való viszonyaiból, amihez képest a politikai érdektelenség tényleg jelentéktelen apróság. A nagy médiafigyelem pedig, amiben Budnak oly kellemes lubickolni (például édelegni az igencsak szemrevaló riporterlánnyal), idővel reflektorként világítja meg ezt a halmot, és Bud jó érzékkel jön rá arra (sajnos megint csak idealista motívumként), hogy előbb ezzel kéne kezdeni valamit. Hogy utána már ne tűnjön teljesen értelmetlennek odafigyelni egy kicsit a "felette" zajló dolgokra a mindenkinél meglevő napi problémák és feladatok mellett, és józanul behúzni négyévente egy tetves x-et egy tetves papírra. Bud Johnson beszédét (lenyesve róla a nyálas patrióta propagandát) főműsoridőben kéne vetíteni a választások előtt, mert én spec. fontosabb gondolatokat és kevesebb parasztvakító lózungot hallottam benne, mint bármelyik eddigi valós szónoklatban.

A DVD nem nagy durranás, a képe jó, a hang közepes (igencsak furcsa, néha karakteridegen szinkronhangokkal), az extra pár előzetes. Ja igen, és mi a franc szlogenként az a "Nemlehetleg Logan Sloganostiket"?!

Röviden: Keserédes film a politikai választások hátteréről, ami ugyan azzal hiteget, hogy minden szavazat számít, de a máz alatt csak ott a lényeg; hogy egy szavazat csak csepp a tengerben, de mégiscsak négyévente az egyetlen igazi lehetőség az emberek előtt, hogy elmondják a véleményüket, azt pedig senki más nem fogja megtenni helyettük, ahogy a problémáikat sem fogja helyettük megoldani senki, még a politika sem. A politikusoktól már az is nagy szívesség lenne, ha nem akarnának mindenáron többet okozni.
4 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
60%

1 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (0)
61-80%
 (0)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: