• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Harry Brown (DVD)
Harry Brown Harry Brown
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
A Harry Brown erőteljes, friss és karakán akcióthriller. Egy férfi (Sir Michael Caine – A sötét lovag, Eredet, Beépített szépség) útját követi egy kaotikus világban, hol drog a pénznem, és mindenki felfegyverkezve rohangál. Harry egyszerű, törvénytisztelő, nyugdíjazott férfi. Csak éppen tengerészgyalogos volt. Mikor barátját megölik, véres bosszút áll: megmutatja, miképp tesz igazságot a maga módján – ezáltal miképp tesz rendet leharcolt, életveszélyes lakókörnyezetében, melyet amúgy úgy hív, az otthona… Michael Caine élete egyik legjobb alakítását nyújtja az ironikus Harry Brownként. Barber debütáló filmje izgalmas, erőszakos thriller, mely mellett Quentin Tarantino filmjei úgy hatnak, mint A bűvös körhinta.
Stúdió:
Játékidő:
103 perc
Gyártási év:
2009
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. jan. 3. - 19:48
Egy londoni lakótelepen...
Mielőtt bárki az gondolná, hogy ez szimplán egy bosszúfilm, ahol egy nyugger fegyvert ragad, hatalmasat téved. Ez a mozi sokkal több annál, sőt, számomra Harry Brown szerepe és története totál másodlagos. A lényeg az utcán és az aluljáróban történik…

Már a kezdő képsorok is brutálisak. Szinte Isten városa szint, a két fiatal motorozása sokkoló. A mozi úgy kezd, hogy gyakorlatilag gyomorszájon vág… Hogy aztán sokáig ne is történjen semmi, elmerülhetünk Harry Brown magánéletében, a kis sakkjátszmáiban, személyes tragédiájában. A külvilág nem is nagyon létezik, az egész olyan, mint mikor egy erdőben, egy bezárt házban békességet találsz – csupán az ablakod alatt hallod a fenevadak morgását... Altat a film rendesen, hogy aztán a kihallgatással az arcodba robbanjon.
Az állat. Amit azok a kölkök, de főleg Noel ott produkál, az kegyetlenül üt. Abban minden benn van, ami manapság a túlliberalizált, civilizáció és személyiségi jogok mögé búvó töketlen igazságszolgáltatást jellemzi… Ott, akkor simán pofán kellett volna lőni a gyereket, hogy ne tudjon olyanokat mondani, amiket. Szinte forr a gyűlölet és a harag az ember vérében – aminek a szelepje természetesen Harry Brown lesz… Az öreg átveszi az ítész szerepét, s módszeresen igazságot szolgálat a maga módján. Teljesen jogosan és indokolhatóan.

Ugyanakkor az egész mozi, több mint egy bosszúfilm. Nem is igazán jó rá a bosszúfilm kifejezés, inkább használnám az önbíráskodó filmet. Ez a film ismét rápillant a mai Anglia drogoktól és erőszaktól terhes ifjúságára, az utcagyerekek kegyetlenkedésére, ismét megkongatja a vészharangot. Amit mutat, az könnyen lehet, hogy nem a valóság pontos mása, de nagyon közel állhat ahhoz, ezt az állati létet, ami már az utcán van mindenhol a világban, nagyon nehéz lesz korlátok közé szorítani. A lángoló utca Franciaországot és Németországot idézte, de önmagában a fiúk viselkedése bárhol a világon tetten érhető. S igen, ami múltkor az Eden Lake-ben nem jött le, az itt hatványozottan mellbe vágott, azzal szemben itt sokkal valószerűbb volt hozzá a környezet, a karakterek, a szitu, minden.

Mert szerencsére Harry Brownból nem csináltak szuperhőst. Sőt, inkább egy gyenge öregember, egy tüdőbajos, megtört valaki, aki részben szerencsével is végzi a dolgát. Michael Caine brillírozik a szerepben – ő magam mondta, hogy ez különleges alkalom volt, gyakorlatilag önmagát játszhatta… Nagyon jól felépített forgatókönyv, ami számol azzal is, hogy az öreg nem bírhatja végig, ezért a végén onnan nyújt neki segítséget, ahonnan nem is várni. Végre egy mozi, ami szikrázik a valóságtól, ami nincs tele hiteltelen túlzásokkal, ahol a valóság mocskos bűze facsarja az orrunkat. Közben megszeretünk egy nyugdíjas tengerészgyalogost, szurkolunk neki a sok g*ci gyerekkel szemben, együtt sírunk és könnyebbülünk meg vele. A finálé meg néhány epizódjában bármennyire is teátrálisnak és hollywoodinak tűnik – nekem nagyon bejött: a két piros pont a mellkason tovább erősítette a hitelességet.

A mozinak csak elenyésző része nem tetszett: amellett, hogy Brown jelenetei kimondottan lassúak (amik egyébként önmagában a személyiségét, állapotát kiválóan kifejezik), leginkább a pisztolyvásárlós jelenet nem jött be. Azt nagyon hosszúak és erőltetettnek éreztem – azt én feszesebbre vágtam volna. Végére már én is belőve éreztem magam... Talán ennyi is a negatívum – no meg a DVD minősége, de az más tészta.

Az egész környezet, a londoni lakótelep (gyakorlatilag egy lakótelepen játszódik az egész) nagyon jó, Caine mellett az ifjú szereplők kiválóak. Kissé lassú, ámde kemény film a Harry Brown, aminek a lényege nem a bosszú, hanem az, ami azt kiváltja…

A DVD viszont borzalmas… Ocsmány, életlen, homályos kép és szinte élvezhetetlen hang. Hiába van DTS rajt, a szövegből szinte semmi nem hallatszik - főleg az elején a TV híradóban -, a zene, meg néhány lövés, de főleg a menü meg üvölt, mint az állat. Kárpótlás talán az a kis extra, ami a lemezen van, kimaradt jelenetek és interjúk formájában. Ez a kiadvány pont annyit ér, amennyiért itt karácsony előtt akcióban kapni lehetett. Annyiért:

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
pitt
értékelése:
2011. dec. 26. - 17:54
Harry Brown
(Elöljáróban: nyomokban némi SPOILER előfordulhat)

Harry Brown obsitos katona, túl a hetvenen, magányosan tengeti napjait. Egyedül, özvegyen, rideg dél-londoni lakótelep falai közt viseli létezése sivár terhét. Egykoron volt valaki: férj, apa, katona, hős. Mindez mára a múlté. Lélegzik még, de már rég nem él: lassan morzsolgatja szánalmas napjait, amelyeknek egyetlen fénypontját a barátjával, Lennyvel vívott végeérhetetlen sakkpartik jelentik. De valami megváltozott: Lenny fél, ideges, zavart...majd nemsokára halott is. Harry számára nem idegen a Halál: annak idején könnyű szívvel és biztos kézzel mérte ő maga is...Ámde közben eltelt jópár évtized, a hajdanvolt hősiességnek már nyoma sincs....Pedig Lennynek nem volt könnyű halála, amely ráadásul - úgy tűnik - Harryn kívül senkit nem érdekel... Elindul hát, hogy igazságot tegyen, nem bosszút állni: megtorolni.
Ez a Harry Brown című mozi alapvetése, amelyben a brit mozi-ikon Michael Caine alakítja a kiszolgált hadastyánt, aki igazságot szolgáltat, bíró és ítélet végrehajtó egy személyben. Lassú folyású bosszú film a Harry Brown: ezen a téren nem versenyezhet sem a Faster-el, sem a Listával, noha az ars poetica közös: bűn nem marad(hat) megtorlatlanul. A lassan adagolt feszültség, és a cselekmény mérsékelt tempójú kibontása teszi lehetővé, hogy megértsük/átéljük: ez az utolsó lehetőség, hogy Harry emberként létezve, ne lehajtott fejjel halálát váró roncsként végezze...Az előbb említett filmekkel ellentétben, ebből a moziból nem hiányzik a katarzis: Harry minden tette igazolható, ha a jog szempontjából nem is, de az erkölcséből feltétlenül.
Sir Michael Caine zseniális ebben a szerepben: a megfáradt, halálát váró öregemberről fokról-fokra hullik le az év(tizedek) alatt rárakodott súly: gerince immár egyenes, és ez nem fiziológiai kérdés.... Feszült atmoszférájú film, amelynek minden pillanatát meghatározza Michael Caine alakítása, akár jelen van a vásznon az adott pillanatban, akár nincs, mert Harry Brown rányomja bélyegét az eseményekre. Szembenéz az öregséggel, a halállal, és igen, a törvénnyel is, mikor úgy dönt: elég!
Hetvenéves, tüdőtágulásos vénember? Ugyan már! A Bosszú Angyala ő, aki sajátos erkölcsi ítélete szerint tesz igazságot, osztja a halált. Ugyanakkor esendő ember is, aki csak méltósággal szeretné bevégezni életét. Az, hogy mindeközben azok lépnek át előbb a sötétségbe, akik őt akarják odajuttatni, nem Harry hibája. Ő mindössze annyit akar, hogy azok, akik lábbal tiporják a jogot, fizessenek. Bármi áron. Emlékezetes, kőkemény krimi a Harry Brown, rendesen székéhez szegezi a nézőt, nem egykönnyen feledhető élménnyé téve azt
5 látogatóból 4 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2013. feb. 6. - 20:42
Eden lakótelep
Riasztó, hogy az angolok mennyi jó filmet csinálnak a fiatalkori erőszakról; noha persze a probléma nem a sajátjuk, mégis mintha a félig elhagyatott munkásnegyedek, lápvidéki falucskák, de még akár a londoni luxusapartmanok is folyamatosan "hoznák világra" az unatkozó, neveletlen fiatalok tucatjait, akik láthatóan egy dologra vágynak igazán: hatalomra. A félelemre az áldozataik szemében, a riadt kitérések izgalmára, a lesütött szemekre, a zavart motyogásokra és a felelőtlenség lazaságára, vagyis hogy ők bármit megtehetnek következmények nélkül. Következmények azonban mindig vannak, legfeljebb csak később érik el kritikus tömegüket...

A következmény azonban nem a rendőrség képében érkezik, ahogy azt esetleg gondolnánk (mert ez a rendőrség már hiábavalónak minősítette pár napos elzárásokért elszenvedni a rengeteg atrocitást), hanem egy magányos özvegy bácsi, akiből kirobban az undor a tehetetlenség, a közöny és a megalázottság, és izgatottan meséli a legjobb, sőt, tulajdonképpen az egyetlen barátjának, hogy nem bírja tovább, és a következő huligánt, aki az útjába kerül, leszúrja egy bajonettel! A bácsi másnapra véres halált hal, a barát, Harry Brown pedig úgy dönt, ezt az ügyet most nem hagyja a rendőrségnek elmismásolni, és utána fog járni, kik és miért követték el ezt... Az már csak színesíti a történetet, hogy a környék alvilágában milyen figurák vannak és azoknak milyen összefonódásai, hogy a frissen áthelyezett nyomozónő hogyan képed el folyamatosan az ún. közbiztonságtól és a kollégái hozzáállásától, ill. hogy a körzeti rendőrfőnök miért és hogyan találja meg a tökeit a saját gatyájában. Bár a színészek közül többen is azzal próbáltak mentegetőzni, különösen a főhuligánt alakító Ben Drew (aki mellesleg az extrákban elmeséli, hogy a rendőrségi kihallgatásos jelenetet maga imprózta a haverjaitól hallott szövegekből!), hogy ez egy szórakoztatóipari termék, ezért kényszerűen eltúlzott és dramatizált, de ha ez csak 80%-ban működik így, akkor is nyomasztó... ha 60%-ban, akkor is...

Szóval nem meglepő, hogy R2-D2-nál felsejlett az Eden Lake (mert nálam is), az már sokkal inkább, hogy a történet jellegén túl van még egy kapocs: Jack O`Conell, aki itt Markyt játszotta, volt ott Brent, a főgenya. Az angolok egyébként amúgy is erősek színészekben, valahogy itt sem a húzóneveket, úgymint Caine vagy Mortimert éreztem kimagaslónak, hanem a fiatalokat meg a támogató szereplőket, és bár a füvesek jelenete szerintem is hosszabb a kelleténél, játékban mindketten odatették magukat.

A DVD-ről már sokan írtak, nagy hozzátennivalóm nincs: a kép pocsék. A temetői jelenetnél nem tudtam kiolvasni Harry feleségének a sírfeliratát, amit kb. egy méterről mutat a kamera, és ennek talán nem kéne problémának lennie egy FullHD tévén még egy DVD esetében sem, kedves Ristretto... Konkrétan az extráknak (amiből sok van, különösen az első, a helyszínelős jelenetet ajánlom), legalábbis a kivágott jeleneteknek jobb a minősége. A hang ellenben nekem nem tűnt rossznak, igaz, angolul néztem, sztereóban.

Röviden: Riasztó, hogy az angolok mennyi jó filmet csinálnak a fiatalkori erőszakról; legalább annyit, mint a mennyire nem tudnak mit kezdeni vele. Önbíráskodós kriminek talán nem kimagasló, de látleletnek igen, mert amelyik országban az első két perc megtörténhet, vagy egyáltalán felmerülhet, hogy megtörténhet, ott valami nagyon nincs rendben.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
propeee
értékelése:
2015. jún. 24. - 17:22
Kiváló film, szörnyű kiadás!
A filmről nem írnék most véleményt, ezt megtették már előttem páran, és azt hiszem teljes mértékben ki is merítették a témát.
Ami mellett viszont nem tudok elmenni az a kiadás!
Alapvetően csendes, békeszerető ember vagyok,reklamálni sem szeretek, jobb a békesség. Na de kérem, ez a film ennél sokkal többet érdemelne!
A Ristretto valamit nagyon elrontott ezzel a kiadással. A kép erősen életlen, homályos. A hang ettől csak egy fokkal jobb. A teljes fapadosság jellemzi, - ami még nem is zavarna ezért az árért - na de az előbbiek miatt legközelebb csekkolom a kiadó termékét mielőtt megvenném.
Az értékelésem a kiadványra vonatkozik, nem a filmre!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Hilts
értékelése:
2012. feb. 11. - 1:13
Hát igen. Ez az a film, ami dacára annak, hogy nem olyan régi, túlzás nélkül emelkedhet már most az alapmű ,,kategóriába".
Spoiler lehetséges!
Harry Brown-t kis túlzással bármelyik vidéki, de -sajnos- egyre inkább már városi nyugdíjasról mintázhatták volna (és itt nem a ,,bosszúhadjáratra gondolok, arra később térek ki.)... nem akar ő semmi többet már az élettől, csak békében befejezni. Elveszítette a családját, az egyetlen barátját, akit csak ő kísért el az utolsó útjára (erre külön van egy jelenet, személy szerint az engem megindított,amikor azt hiszi a néző, hogy a nagy halotti menet Leonard-ot kíséri, aztán kiderül,hogy nem)... és egy nap azzal kopognak be az ajtaján, hogy ő sincs már többé. Brown ekkor dönti el, hogyha a rendőrség nem tartatja be a törvényt, akkor ő megteszi helyettük. És pontosan ezért NAGYON nem értük egyet azokkal, akik ezt a filmet demagógnak tartják. Ez az állítás akkor lenne helyes, ha a film az első perctől kezdve ezt sugallná, hogy ,, Ha csak leköpnek az utcán a huligánok, azonnal lődd fejbe őket..." Nem. Harry is mondja Leonard-nak, hogy szóljon a rendőrségnek, aki feldúltan válaszolja, hogy megtette, és semmi foganatja nem volt. Ez a film egy olyan ember metamorfózisa, akit tulajdonképpen nem hagynak ,,békében meghalni"... éppen ezért dönt úgy, hogyha már úgysincs sok ideje hátra, akkor legalább mások számára békét teremt. És ennek az utolsó fázisa az, hogy fegyvert szerez, és igazságot szolgáltat.

Szóval a film ,,kötelező" darab, ha más miatt nem, Michael Caine zseniális alakítása miatt, de a mellékszerepekben játszó színészek is nagyon jók (Nekem Hickok nyomozú különösen tettszett, valamint Liam Cunningham is.)

Polcra vele!
3 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
clifford
értékelése:
2011. dec. 8. - 14:30
Véleményem szerint ez egy alapfilm.
Mivel nem igazán friss élményem, közel 2 éve láttam már, túlságosan részletesen nem fogok írni róla. Azt viszont mindenképpen jeleznem kell, hogy messze nem adok igazat a filmet lehúzó hazai kritikának - igaz, nemcsak ilyen kritikákat olvastam róla, de ezek maradtak meg bennem főleg, mert nagyon nem értettem egyet az érveikkel. A Harry Brown túllép a bosszúfilm megszokott sémáin - miközben, lévén a műfajhoz tartozik, értelemszerűen épít is rájuk -, elsősorban azáltal, hogy a bosszúthrillert megindítóan képes ötvözni a halkszavú, az elmúlás melankóliáját előtérbe helyező, minimalista kivitelezésű képsorokkal, eseményekkel, helyzetekkel. S ebben - meglepetést nyilván nem okozok ezzel - igen nagy szerepe van Michael Caine remek alakításának. Állítólag utolsó főszerepének választotta Harry Brown figuráját. Tökéletes búcsúszerep. A zárókép pedig... na de nem akarok megfosztani senkit az átélésétől azzal, hogy írok róla.
A másik, amivel szerintem ez a film messze meghaladja a bosszúthrillerek közhelyeit, az az a fajta valószerűség, ami roppant kényelmetlenné teszi sok tekintetben a film befogadását. Úgy értem, hogy a filmben bemutatott bűnözői réteg és az általuk kifejtett terror sajnos ijesztően valósághű karakterű - nem a bosszúfilmek kliséit tükrözik elsősorban.
Sajnos, a filmben ábrázolt világ az igazi "való világ".
Ideje volna újranéznem ezt a filmet, s egyúttal minden érdeklődőt biztatnék, hogy próbáljon szerencsét ezzel a filmmel. Nagyon megéri.
10 látogatóból 8 értett egyet ezzel a hozzászólással
Red_reed
értékelése:
2012. jan. 2. - 12:48
Clifford és Pitt hozzászólásával 110%-ban egyetértek. M.C. alakítása nemhogy hiteles, hihető, hanem valóságosan fájdalmas.
Nekem folytak a könnyeim a moziban, amikor láttam VLC player-ről lejátszva a filmet. Egyszerűen zseniális, ahogy a rendező, illetve a főszereplő ráérzett a karakterre. Elhittem, hogy ez a megfáradt, megkeseredett, a feleségét fájóan hiányoló ember mégis képes felállni a padlóról és igazságot szolgáltatni.
Nagyon súlyos karaktert alakít. Azért a nyomozónő sem semmi, de korántsem érzem ennyire erősnek a karakterét. Ellenben "örvendetesen" látszik, hallatszik, hogy angolul lehetetlen igazán jóízűen káromkodni. Alig van 4-5 szavuk, ellenben a magyar nyelv - az évszázadok során ráragadt, történelme alatt begyűjtött bosszúságok következtében - szinte kimeríthetetlen tárházzal, jelzős szerkezetekkel képes a világosszürkétől az otromba feketéig árnyalni a bosszúszomját, bánatát.
Ez angolul nem megy. :-)

... és az a sötét és nyomasztó aluljáró, amin egyszer át kell menni, mert nem lehet egy életen át félni, rettegni... hatalmas jelkép.

Sajnos megint egy olyan kiadvány, ami a polcon marad:
- nincs lejátszás közben válaszható angol felirat sem, gondolom kikapcsolhatatlan a magyar felirat, ha eredeti nyelven nézném a filmet
- nincsenek extrák
- nem mutatják meg a környezetet pontosabban, ahol felvették a filmet
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
gerbence
értékelése:
2011. dec. 9. - 13:46
Számomra csalódás. Az eleje kifejezetten erős (mert realisztikus, kendőzetlen, hirtelen, ütős), a vége kifejezetten rossz (mert sablonos, ezerszer látott, hiteltelen, valószerűtlen, kimondottan B-filmes), a kettő között pedig végig ott somfordál a lehetőség, hogy valami igazán jó kerekedjen belőle, de végül sosem bújik elő. Illetve Caine játékában itt-ott megmutatkozik, meg a kis genyók is jók bírnak lenni, de a többi felnőtt szereplő nem hitelesebb egy átlag Tűzvonalban-epizódnál. És, ami a nagyobb baj, a forgatókönyv is ellaposodik, az ígéretes és kőkemény első félidő után középszerű thrillert "laposít" a történetből.
A híre nagyobb, mint a lángja.
7 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással
rosszkutyusz
értékelése:
2012. már. 2. - 9:50
Ez egy remekbeszabott film. Nagy elvárásokkal ültem le megnézni, mivel sokan és nagyon dícsérték, tehát minden adva volt, hogy csalódás legyen, ám a maximumot kaptam. Igazi egyedi hangvételű, a téma ellenére cseppet sem eltúlzott alkotás. Kezdem kedvelni Michael Caine-t, pedig gyermekkoromban kifejezetten nem tetszettek a filmjei.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
71%

13 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (7)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (1)
0-20%
 (2)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: