• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Könyv > Szovjetizálás és ellenállás a Veszprémi egyházmegyében - Dr. Kőgl Lénárd pályája az 1940-1960-as években (Könyvek)
Horváth Gergely Krisztián
Szovjetizálás és ellenállás a Veszprémi egyházmegyében - Dr. Kőgl Lénárd pályája az 1940-1960-as években Szovjetizálás és ellenállás a Veszprémi egyházmegy
- 15%
Szállítható: KB. 3-6 NAP
3.052 Ft
Eredeti ár: 3.590 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
A szerzőt e kötet írásakor az vezérelte, hogy Kőgl Lénárd életpályája mentén feltárja a papi működés határait és lehetőségeit az 1940-1960-as évek Magyarországán. A többfókuszú vizsgálat szükségszerűen interdiszciplináris megközelítést eredményezett, amelyben az egyéni életút bemutatása harmonikusan illeszkedik a társadalom-, politika- és egyháztörténeti keretekhez, utóbbiak ugyanakkor egyenrangú szerepet kapnak a pályarekonstrukció során, ami lehetőséget kínált arra, hogy egy életpályába ágyazottan váljon feltárhatóvá a szovjetizálás időszakának, majd a kommunista diktatúra egyházpolitikájának gyakorlata. A munka ahhoz is hozzásegít, hogy megismerjük a római katolikus egyházon belüli, elsősorban a hivatalos, az állam által kinevezett egyházi hierarchia és a békepapi mozgalmat elutasító papok közötti törésvonalakat. A szerző könyvében azt is igyekezett feltárni, hogy a pártállam által "reakciós" papnak elkönyvelt Kőgl Lénárd működési helyein miként tudott egy sor olyan sikert elérni, amelyek végeredményben azt látszanak igazolni, hogy a diktatúra által kontrollált vallásosság mindennapi gyakorlatában felismerhetők és kihasználhatók voltak az autonóm egyházi élet irányába mutató lehetőségek.
Kiadó:
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Oldalszám:
308 oldal
Gyártási év:
2018

Könyvek
Vásárlói értékelés
Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: