• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége (limitált, gyűjtői kiadás - mozis és rendezői változat) (2 DVD) - Xpress Online Xkluzív (DVD)
A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége (limitált, gyűjtői kiadás - mozis és rendezői változat) (2 DVD) - Xpress Online Xkluzív The Lord of The Rings: The Fellowship of The Ring - Limited Edition xplotr
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

MOST ELŐSZÖR egy lemezen a film bővített és mozis változata.

Frodó rettenetes veszélyekkel teli útra indul, hogy a Szövetség bátor hőseinek segítségével a megsemmisítse a legendás Egy Gyűrűt.
Stúdió:
Játékidő:
198 perc
Gyártási év:
2001
Hangok:
- magyar - 5.1 EX (DD)
- angol - 5.1 EX (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
2. LEMEZ:
Dokumentumfilm - ÚJ KULISSZÁK MÖGÉ KALAUZOLÓ DOKUMENTUMFILM eddig sosem látott felvételekkel! A dokumentumfilm készítője, Costa Botes nyers felvételek felhasználásával mutatja meg, hogyan született meg minden idők legmonumentálisabb kalandfilmvállalkozása. - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2012. dec. 7. - 18:08
Kalandozások Középföldén I.
„Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen”

Valahogy volt varázsa azoknak az időknek, mikor minden évben lehetett valamit várni a moziban: egy franchise, egy történet újabb epizódjait. 2001-ben Peter Jackson trilógiájának első részét vártuk, most pedig, tizenegy évvel később ismét - és ismét Tolkien írásából. Mindenesetre ennek apropójából ideje volt egy újranézés, a tizenkettedik (igen, számolom).

Tizenkettedszerre is egy csoda. Hiába ismeri az ember minden jelenetét, hiába fújja kívülről a szöveget, valahogy ez a mozi minden egyes alkalommal magába képes szívni. A kis hobbit útja, ez a gigantikus road movie az egyik legnagyobb kaland, amit vászonra álmodtak – hát nézzük egy kis rendhagyó írásban, merre is járt Frodo…

A Megye

A Megye Középfölde északnyugati részén terül el, az Eriadorban, az Arnori Birodalomban. 40 mérföldet tesz ki széltében a nyugati Messzi Dombságtól a keleti végéig, a Borbuggyan hídjáig, és 50 mérföldet a nyugati láptól a déli mocsarakig. Teljes területe körülbelül 1800 négyzetmérföld, közepét a Háromfityinges kő jelzi. A Megyét keleten a Borbuggyan (Baranduin) folyó határolja, északról és nyugatról a Megyének nincs topográfiai határa, csak az ősi déli és keleti utak és olyan határozatlan földrajzi elemek, mint például a Messzi Dombság.

Az a szép zöld gyep… egyszerűen csodás. A falusi környezet, a pillanatképek a hobbitok életéből mennyei békéről és vidámságról árulkodnak. Ha a kezdő képsorok nem lettek volna, a valaha látott egyik legideálisabb és legnyugisabb filmkezdetbe csöppennénk. Az Új-Zélandon felvett Hobbitfalava gyönyörű tájai, a színek, a kis híd, a kiskertekben dolgozó emberkék, házak kör alakú ajtajai egy szerethető, ártatlan világot tárnak elénk, amibe bombaként csapódik az Egy Gyűrű megjelenése, annak minden terhével együtt. Szürke Gandalf megjelenése utáni vidámság és móka szertefoszlik, mikor a tűzből kivett jéghideg Gyűrűn előtűnik a mordori felirat… Meghatározva Zsákos Frodo és még sok másik szereplő sorsát. Az út megkezdődik, a kis hobbit elindul az ismeretlenbe, ekkor még mit sem sejtve – ahogy a néző sem – küldetése nehézségéről…


Vasudvard

Vasudvard, más néven Angrenost egy hatalmas kőgyűrű, amiben felállították Orthanc tornyát. A Mágus Völgyében fekszik, a Rohani Kapu közelében, a kőgyűrű mellet folyik a Vasfolyó, amivel a területet bármikor el lehet árasztani, Szarumán székhelye, az egyik Torony a kettőből… Fantasyba illő középkori vár, egy őrült tekintetű varázslóval és borzalmas szolgálóival, az orkokkal. Gandalf első látogatásakor egy kimondottan szép, növényekkel borított takaros kis környezet – e tekintetben a legnagyobb változáson átmenő helyszín a történetben. A két mágus rövid ütközete első nézéskor megdöbbentően hatásos, mint ahogy Gandalf fogságának helyszíne és menekülése is. Ide kapcsolódik a film egyik legjobb kameramozgása: a torony tetejéről a mélybe alázuhanó kamera szinte megszédíti az embert – a legjobb hullámvasutakra emlékeztet. A sötétség és a gonoszság fészke az egész, ami az Uruk-Hai orkok születésésben csúcsosodik ki. A Fehér Kéz hadserege a sötétséget vetíti elő Középföldére…


Brí

Brí egy falu a Megyétől keletre, Fornosttól délre. A Brí-vidék fővárosa, amely egy kicsi erdős terület, az Eriadoron átvezető észak-déli és kelet-nyugati főutak metszéspontjához közel. Ez a vidék volt Középfölde egyetlen olyan része, ahol az emberek és a hobbitok egymás mellett éltek. A faluban körülbelül száz kőház volt, legtöbbjük a Keleti Úttól északra, a domb lejtőjének aljában. A hobbitok a falu keleti részén, illetve a házak fölötti domboldalban vájták ki üregeiket. A falu legnevesebb épülete a Pajkos Póni fogadó, mely híres volt vendégszeretetéről és jó söréről.

A kis csapat első pihenője. A Lidércek elől menekülve a kis hobbitok ide tévednek be, ebbe a kiváló hangulatú, mocskos, füstös kiskocsmába – ami két dolog miatt is fontos helyszín filmünkben: feltűnik ugyebár Aragorn, Arathor fia, és a Lidércek hobbitokat próbálnak ölni. Hatásos képsorok, már a belépőjük a városba is, de ahogy vonulnak végig az ivón, ahogy a kamera mutatja a rémült kocsmárost, az mind nagyon jó.

Széltető

Széltető az Öreg út mentén magasodik, Brítől keletre, hozzávetőleg félúton a Megye és Völgyzugoly között. A domb ezer láb magasra nyúlik a tengerszint fölé, s egykoron, Arnor idejében, őrtoronynak adott helyet. A tornyot és az erődítményt a Harmadkor 1409. évében lerombolták és felgyújtották, de legteteje, amin kör alakban kövek állnak, még most is egyenletes. A tetőről egy ösvény vezet észak felé, összekötve a Széltetőt a Szeles-dombok többi erődjével. A torony eredetileg őrzőhelye volt a hét palantír egyikének.

A történetünk szempontjából kiemelt fontosságú, hisz Frodo itt sebesül meg egy Morgul-tőr által, s itt ismerjük meg Arwen Undómielt, a gyönyörű féltünde lányt, Aragorn szerelmét. Akinek lovas menekülése a Lidércek elől a film egyik ikonikus jelenete – s bár valóban kissé talán elnyújtottra sikerült - a víz feletti hatalma a jelenet tökéletes lezárása.


Völgyzugoly

Völgyzugoly egy tünde erődítmény, a Bruinen keskeny völgyszorosának szélén található (Völgyzugoly egyik fő megközelítési lehetősége a Bruinen egy közeli gázlója felől van), de jól elrejtve a Hithaeglir, avagy a Ködhegység lábánál, és mocsaraiban. A klímája mérsékelten hűvös, közepesen meleg nyarakkal, és jobbára havas telekkel. A Másodkorban alapította Elrond, lakói részben lindoni nemestündék, akiket Gil-galad tünde-király Elrond élén az ostromlott és elpusztított Eregion felmentésére küldött, részben noldák és sindák, akik az országból menekültek.

Filmünk talán legfontosabb helyszíne, hisz itt alakul meg a Gyűrű Szövetsége, itt van az a Tanács, aminek ülésén Frodo önként Gyűrűhordozóvá válik. Maga a vár és környezete lélegzetelállítóan gyönyörű, sugárzik belőle a béke és a szeretet. Mikor először láttam moziban, tátott szájjal figyeltem a WETA digitális munkáját, a festő szépségű élethű tájat. Néhány nagyon fontos karakter kerül a képbe, hisz Frodo mellé itt csatlakozik Zöldlomb Legolas, a kitűnő íjász tünde fiú, Glóin fia Gimli, a morcos, félelmetes harcos, ámde jószívű törp, valamint Denethor fia Boromir, az ember Gondorból, aki magában hordozza mindazt a jóindulatú gyarlóságot, ami a fajt jellemzi. A döntés megszületik, a kis csapat elindul Mordor felé, hogy elpusztítsa a Gyűrűt – mielőtt az pusztítja el hordozóját…

Az út a Köd-hegységen vezet, annak is egyik legmagasabb csúcsainak egyikén a Caradhrason, más nevén Vörösfokon, aminek lejtői alatt fekszik a Vörösfoki Hágó - amelyen a Gyűrű Szövetsége megkísérelt átkelni a Végzet Hegyéhez vezető útján-, és amely összekötötte a nyugati oldalon található, magyalföldi nolda államot a keleti részen elterülő Nősziromföldével és az Anduin folyó völgyével. Az átkelés Szarumán varázslatai folytán ugyebár meghíusul, így hát az út lefelé vezet, a törpök birodalmába. Egyébként a Köd-Hegységbeni felvételek iszonyat jól sikerültek, egyáltalán nem látszik, hogy a hátsó hegyek nem valósak. A levegőben repülő kamera a hegygerincen mászó alakokkal azóta más filmekben is feltűnt, számomra innentől mindenhol csak olyan „gyűrűkurás”..

Mória

Mória az Eriadort és Rhovaniont elválasztó észak-déli irányú Ködhegység gyomrában elhelyezkedő, a törpök által épített földalatti barlang-városállam. A hegységet széltében, nyugat-keleti irányban szeli át. Mória sokszintű bányarendszerét megannyi alagút, tágas csarnok, mélyen a földbe nyúló tárna sokasága alkotja, a városnak két nagy kapuja van, az egyik nyugaton, a másik keleten. A várost Durin, a Törpök Hét Atyjának egyike (a hét közül a Hosszúszakállúak nemzetségének őse) alapította, ő lett Mória első királya. A bánya kincse a mithril volt, melynek kibányászásához csak a törpök értettek. Az elérhető mithril telért hamar is kimerítették. Ekkor további lelőhelyek után kutatva túl mélyre merészkedtek a föld gyomrába, ahol felébredt egy, még az ősidőkben, Morgoth thangorodrimi legyőzése után ide menekült rettenetes erejű gonosz lény, egy balrog….aki bizony kulcsfontosságú szereplővé válik a sztoriban.

Nekem baromira bejött Mória. Már ahogy bejutnak, a Mellon jelszóval, az is király, de később az egész barlangrendszer lenyűgözött. Másképp, mint Völgyzugoly, ez sokkal sötétebb, komorabb, drámaibb helyszín, de a hatalmas csarnok, a végtelen mélység látványa borzongató. Balin sírjánál a csata eszméletlen jó, első nézéskor tán még levegőt sem mertem venni… Mória legjelentőseebb és egyben a film legdrámaibb jelenete persze a Szövetség egyik tagjának elvesztése – ráadásul anno egy évig el is hittük, hogy valóságot láttunk. Igazi dráma, nagyon jól filmezve: az utána következő képek szívszorítóak, aki élt át hasonlót, tudja mi az az üresség és belső csend egy hozzátartozó elvesztésekor. Nos, itt ez totál átjön….

Lothlórien

Lothlórien Ardáján (ős Földjén) található erdő, ami a Celebrant és az Anduin folyók között terül el. Nevezik még az Arany Erdőnek is, egy tünde varázslat miatt, ami Galadriel gyűrűjétől származott: megóvta az erdő növényeit a pusztulástól és a haláltól, így Lórienben sohasem hullatták a levelüket a fák. A gyűrű segítségével Galadriel erős védelmet épített ki a gonosz ellen. Lothlórienben voltak Középfölde legnagyobb fái, Númenor bukása után pedig az egyetlen hely volt Középföldén, ahol az Arany mallorn fa nőtt.

Nem tudom eldönteni, ez gyönyörűbb, vagy Völgyzugoly. A lelkileg megtépázott csapat mindenesetre kitűnő helyet talált a feltöltődésre, a mozi meg újabb ikonikus alakkal gazdagodott: Galadriellel, a gyönyörű tünde úrnővel. Személyes kedvencem azonban mégis az a Haldír, a ki majd bevonul a Helm szurdokba a tünde sereg élén. A csapat tagjai itt kapják meg azokat az ajándékokat, amiknek később oly nagy szerepük lesz a történetben. A kissé melankolikus pihenő után pedig a megsebzett Szövetség folytatja útját az Anduin folyón..

Amon Hen

Amon Hen, másnéven a Látás Dombja vagy Szem Dombja Gondor korai éveiben épült, a három őrhely közül ez volt az egyik az Anduin folyó partján. Gondor északi határait vigyázták innen, a Rauros vízeséstől nem messze. De szabad szemmel láthatóak voltak az Argonath kapui is, a két hatalmas szobor, amik emléket állítanak Isildurnak és Anárionnak.
Történetünk itt ér véget, több szempontból is kulcsfontosságú eseményekkel. Egyrészt ugye kapunk egy baromi látványos ütközetet az Uruk-Hai orkokkal, ismét elveszítünk egy szövetségbeli tagot, no meg Frodo itt hozza meg döntését a külön útjáról. Pörgős, izgalmas képsorok, nagyon jó zenével, és egy könnyfakasztó drámával. Méltó lezárása az eltelt három és fél órának..

Kiváló kiadás, örökérvényű mozi. Jöhet a Két Torony. :)
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
94%

16 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (14)
61-80%
 (1)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: