• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A Gyűrűk Ura - A két torony (limitált, gyűjtői kiadás - mozis és rendezői változat) (2 DVD) - Xpress Online Xkluzív (DVD)
A Gyűrűk Ura - A két torony (limitált, gyűjtői kiadás - mozis és rendezői változat) (2 DVD) - Xpress Online Xkluzív The Lord of The Rings: The Two Towers - Limited Edition Edition xplotr
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
A Gyűrűk Ura-trilógia második részében folytatódik a lélegzetelállító kaland. A Szövetség felbomlik, de az Egy Gyűrű megsemmisítéséért indított küldetés megy tovább.
Stúdió:
Játékidő:
214 perc
Gyártási év:
2002
Hangok:
- magyar - 5.1 EX (DD)
- angol - 5.1 EX (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
2. LEMEZ:
Dokumentumfilm - ÚJ KULISSZÁK MÖGÉ KALAUZOLÓ DOKUMENTUMFILM eddig sosem látott felvételekkel! A dokumentumfilm készítője, Costa Botes nyers felvételek felhasználásával mutatja meg, hogyan született meg minden idők legmonumentálisabb kalandfilmvállalkozása - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2012. dec. 11. - 10:39
Kalandozások Középföldén II.
Ha már a Gyűrű Szövetségében elindultunk, folytassuk utunkat Középföldén…


A különbség mindössze annyi, hogy most már nem csak a Gyűrű útját kell követnünk, hanem a felbomlott szövetség háromfelé szakadt tagjainak kalandjait. Ezáltal a helyszínek, amiket bejárunk, nem feltétlenül kötődnek magához az úthoz, amit a Gyűrű bejár… A Gyűrű főszerepét egyre inkább átvette a harc, ebben a részben harc Rohanért, később harc Középföldéért… Maga a cím, A két torony jelentése is megváltozott a könyvhöz képest. Tolkien számos felvetődő párosítás közül végül megalkotta a végső borítóillusztrációt, s hozzá írt egy jegyzetet, ami A Gyűrű Szövetsége végén található, s amiben Minas Morgullal és Orthanccal azonosítja őket. Jackson filmjében, akárcsak az előzetesekben és plakátokon, Orthanc mellett Barad-durt nevezi meg, ami a gonosz szövetségét szimbolizálja. E szövetség az ember elpusztítására irányul – ez alkotja a film cselekményének mozgatórugóját.

Ugyanakkor én úgy láttam, hogy a Két Toronyban kicsit kisebb jelentősége van a helyszíneknek – a helyszínekhez ezúttal nem is igazán események, hanem inkább karakterek kapcsolódnak. Karakterek, akik újként lépnek be a sztoriba és meghatározó szerepet töltenek be főhőseink mellett.

Emyn Muilon - Holtláp


Ott hagytuk abba, hogy Frodo és Samu átkelt az Anduinon, s elindult Mordor felé. Tették ezt az Emyn Muilon dombságon át, ami egy szinte áthatolhatatlan sziklahalmaz - mintegy körbeölelve a Nen Hiothel tavat - Rohan keleti részén. Hajdnan ez volt Gondor északi határa, mára már inkább a senki földje. Tőle délkeletre, Mordor irányában terül el a Holtláp: az Emberek és a Tündék Utolsó Szövetségének és Szauron seregeinek összecsapásának véres helyszíne. A csatát Dagorlad köves síkságán vívták meg. „Napokig és hónapokig” tartott, és a holttesteket azon a helyen temették el, ahol később a Holtláp alakult ki.

Gollam. Azt hiszem, nem kell különösebben bemutatnom: a trilógia egyik legfontosabb alakja. A skizofrén ex-hobbit, akit hajdanán Szméagolnak hívtak, a sztúrok (egy hobbit törzs) tagja volt, aki Nősziromföldén, az Anduin mentén élt rokonaival. Ő volt a Gyűrű tulajdonosa majd 500 évig, mígnem Bilbo megtalálta azt. Ő követte Mória óta Frodoékat – és itt, a sziklák közt kerül velük először és végleg közeli, fizikai kapcsolatba. A figura, elsősorban a CGI, másodsorban Andy Serkins miatt zseniális lett. Olyannyira, hogy Angliában tudósok vizsgálták személyiségét, s megállapították, hogy a 9 fő skizofrén tünetből Gollam hetet produkál. Beszéde, kiejtése mondatai szinte szállóigévé váltak – hisz ki ne hallotta volna a „Drágaszágomat” az elmúlt évtizedben baráti körben elhangozni? Zseniális karakter, simán elnyomja Frodót és Samut is: akiknél pedig egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a küldetés Samu nélkül nem teljesülhet. Frodo leépülése látványos, amire a sziklás, ködös helyszínek még rátesznek hangulatilag egy lapáttal.

Rohan – Edoras


Rohan, vagy Lovasvég Középfölde második legnagyobb királysága Gondor után. Az Ered Nimraistól (Fehérhegység) északra, a Nan Curunírtól délre, az Anduintól nyugatra és a Vasfolyótól keletre helyezkedik el. Az itt élő emberek híresek lótenyésztésükről. Eredetileg Rohan területe Gondor birodalmához tartozott, Calenardhon néven. Ám Harmadkor 2501-ben az északkelet felől Gondorra támadó vademberek és a hegyekből lezúduló orkok betörtek a Barnaföldek és Calenardhon területére. Gondor segítséget kért, a kérés hatására pedig egy váratlan szövetséges jelent meg Celebrant mezején (a csata helyén): az ifjú Éorl, az éothéodi emberek ura. Seregével vállalta a hatalmas (800 mérföldes) utat Gondor megsegítésére. Cirion helytartó az örök barátság zálogaként Éorl és népe rendelkezésére bocsátotta ezt a földet, Éorl aztán délre hozatta asszonyait és megalapította Rohan királyságát. Székhelyét egy zöld domb tetején építtette fel az Ered Nimrais lábánál, ez lett Edoras. A rohírok ettől fogva hű szövetségesei lettek a Gondoriaknak.

Aragorn, Legolas és Gimli szála a rohani nép földjére vezeti a történetet, ám előtte még egy régi ismerőst szednek össze az úton. Hogy ez jó, vagy nem jó, mindenki döntse el, nekem kicsit furcsa volt – de hát elvégre egy fantasyban vagyunk, így talán belefér. Azonban még előtte belefutnak Eomer lovasaiba, ami az egyik kedvenc jelenetem a filmből. „ Reményt ne tápláljatok. Az rég elhagyta e földet” mondat is többször előkerült mostanában, ugyanakkor a Karl Urban által megformált Eomer e szál legkedvesebb figurája lett számomra. Edoras, a főváros hangulata borzasztó szomorú, amire a zene egy lapáttal még rá is tesz – és ez akkor sem változik, mikor a király felszabadul. Egyébként totál olyan, mint egy középkori város – a fantasy alaposan meg van támogatva a valóságszerűséggel. Theoden és Eowyn személyében meg két fontos szereplő lép be a képbe: egyik ugyebár királyként dönt majd Gondor megsegítéséről, míg másik plátói szerelmet táplál Aragorn iránt. S lassan el is érkeztünk az első fontos csatához: a wargok támadásához. Zseniális: WETA, 2002 - de ez a kis csetepaté még csak kedvcsináló lesz a végső ütközethez…

Fangorn-erdő

Fangorn erdő az Entek birodalma. A legidősebb entről, Fangornról (Szilszakáll) kapta a nevét (bár az is lehet, hogy épp fordítva). A fangorn sinda szó jelentése: (szil)fának szakálla. A Fangorn erdő valójában annak a hatalmas erdőségnek a legkeletibb maradványa, amely teljes Eriadoron és Calenardhonon húzódott végig az Első korban és a Másodkor kezdetén. Az erdő maradékát elpusztították az emberek és Szauron. Ez volt Szilszakáll birodalmának legősibb része, és az entek utolsó menedéke.

Beszélő fák, élő erdő – mi kellene más egy fantasyba? Filmünk szempontjából két dolog miatt is fontos az erdő: egyrészt mert ugye az „Entek háborúba mennek”, Vasudvard ellen, másrészt meg önmagában Szilszakáll miatt. Pippin és Trufa éleszti fel a legősibb fát, mindannyiunk legnagyobb örömére. Ez a karakter – Gollamhoz hasonlóan – él a vásznon, egy szerethető, CGI lény létére jobb, mint a két kis hobbit. S bár a történetben a Fangorn-erdőbeni események a legnyugisabbak, leglassabbak, mégis minden egyes alkalommal alig várja az ember, hogy beléphessen. Sok remek poén, a végén egy nagyszerű csata – ami talán kicsit lehetne kidolgozottabb is. Bár, ismerve az animációra fordítandó időt, az is kész csoda, hogy ilyen is lett.

Fekete Kapu

A Harmadkor kezdetén, miután az Utolsó Szövetség legyőzte Szauront, Gondor erődöket épített Mordor határain, hogy szemmel tarthassa az ott élő gonosz teremtményeket. A legnagyobb erődök Cirith Gorgornál, a Kísértethágónál álltak, mert itt volt a legkönnyebb átjárni a hegyek között. A mély hegyszorost egy köves lejtő zárta le, amibe egyetlen vaskaput vágtak, három boltozatos kapunyílással. Ez volt a Morannon, a Fekete Kapu. A sziklák mindkét oldalán barlangokat, járatokat vájtak a kőbe. A hágó nyílásából, talapzatukkal egy árokforma völgybe állva, két kopár, fekete csúcs nyúlt ki, rajtuk az Agyartornyokkal: a Narchosttal (tűz-fog) és a Carchosttal (fogerőddel). A tornyok ablakai északra, keletre és nyugatra néztek, a Morannonhoz vezető utakra: északon Dagorladra, keleten Rhûnra, nyugaton Minas Morgul felé és onnan a Haradba vezető utakra.

Mordor kapuja – ezt is mennyiszer emlegettem az elmúlt évtizedben egy-egy hatalmas kaput meglátva…Itt elsősorban a látvány fogott meg. A gigantikus építmény, tetején a trollokkal, akik nyitják a kaput, az orkokkal, a bevonuló sereggel, ami keresztülhúzta a hobbitok tervét. No meg a kétségbeesett Gollam, aki semmi mást nem félt, mint a Gyűrűt… A két hobbit pedig már eddig is kényszerpályán volt, hisz az utat Mordorba csak Gollam ismeri, de innentől totál kiszolgáltatottak voltak vele szemben. Ha rajta múlott volna, akkor is bajba kerülnek, de Ithilien zöld tájain mégis egy váratlan veszély leselkedik rájuk: Faramir

Az a Faramir, aki ebben a szálban a kedvencem lett. Tuti, hogy a színész miatt is, de a karakter sugárzó jósága, talpraesettsége, bátorsága meggyőzött. A Henneth Annun vízesés mögé hurcolt hobbitok titkának megfejtése illetve az arra adott reakció egy picit megingatott a karakterben, de aztán bebizonyosodott, milyen ember is Faramir. A történet ezen pontján még ez fontos esemény is történik: Frodo színt vall Gollammal szemben, mikor is „megmenti” – ami a másik szemszögéből a „gazda árulászának” tűnik. Érdekes elgondolkodni, hogy ez mennyire Frodo jelleme és mennyire a Gyűrű hatalma – tekintve, hogy Móriában még meg akarta ölni a korcsot.

Helm szurdok

A Helm-szurdok, más néven Deeping Coomb egy hatalmas völgy az észak-nyugati Fehér Hegyekben. A völgy bejárata a Helm’s Dike nevű ősi árok és sánc természetes szikláival van lezárva, mögöttük épült fel Aglarond erődítménye. Egy hosszú töltés húzódott az erőd nagy kapujához, aminek biztonsága mögött istállók, fegyverraktárak találhatóak, valamint egy hatalmas csarnok a hegy oldalának védelmében. Az óriási torony, amibe a Helm Kürtje volt beépítve, szintén itt épült. Az erőd kívülről egy várfallal volt elzárva a völgytől, ami súlyos kövekből lett építve, leszámítva azt a kis nyílást, amin a Deeping Stream
nevű kis patakocska biztosította a friss vízellátást hosszú ostrom idején. Ez a kis nyílás volt a fal leggyengébb láncszeme is egyben…

A Helm szurdokbeli csata. Tulajdonképp a film csúcspontja, a 2002-es mozisév talán legnagyobb látványossága. Ámulatba ejtő képsorok, izgalmas, véres, humoros és drámai események keveredése. Vastagon átitatva érzelemmel, hol a szomorúság, hol az öröm könnyeinek kicsordulásával. A „Remek kard ez, Háma fia Hálesz, és mindig mindig van remény!” Aragorn szájából már elve megadja a hangulatot a kilátástalan csatához, aztán a tündék bevonulása rendesen megbirizgálta a szívemet, az egyik kedvencem eleste csak fokozta az érzést. A csata rosszra fordulása után Helm kürtje, majd a fehér varázsló feltűnése pedig igazi katarzis hoz el. Peter Jackson kiváló érzékkel tolta a film végére a feszültséget, s az ezt feloldozó megoldást is: a csata legerősebb erénye számomra mégis azok az érzelmi kitörések, amik akár egy-egy poénos Legolas/Gimli beszólásából előjönnek. A vágás is első osztályú, nincs túl tömény vagdalkozás, jó ütemben váltunk a másik két helyszínre. A Gyűrű útja eltörpül a Helm-szurdok mellett – mint ahogy fog majd a Pelenor mezei csata mellett is.

Osgiliath

Az ősi gondori királyság hajdani fővárosa, a másodkorban alapította Isildur és Anarion. Két kisebb város jött létre, Minas Ithil, ahol Isildur élt, illetve Minas Anor, ahol Anarion. Osgiliath szívében hatalmas kőhíd állt a folyó felett, amin volt egy torony, a hét plantír egyikével. Évezredeken át Osgiliath volt Gondor legjelentősebb városa, fontos stratégia helyzete, az Anduinon való átkelés helyszíne miatt állandó támadásoknak volt kitéve. A sok harc megtette a hatását: a város pusztulásnak indult, a végső döfést Uruk Hai orkok támadása adta meg, a bár Boromir király sikerrel verte vissza őket, Osgiliath hídja leomlott, a palantír eltűnt, az épületek elnéptelenedtek…

Erről a szcénáról mindenekelőtt Frodo és a Nazgul maradt meg bennem, no meg Samu szónoklata a végén a kis álnok Gollammal. A város látképe, hangulata ugyanakkor zseniális, az egész szürkés képi világ a zuhanó kövekkel remekül adja át a háború kilátástalan érzését. Frodo őrülete egyre terebélyesedik, a Gyűrű és Szaruron hatalma egyre nő – ámde a film szempontjából a fontos és jelentőségteljesebb dolgok a Helm-szurdokban történtek. Sorry, Frodo…

A BD kiadás ismét lenyűgözött. Ugyanaz az öt lemez, mint az első résznél, a film két BD-n, az extrák három DVD-n. A képről csak áradozni tudok, mint ahogy a hangról is csak ismét: s nem is csak a csatáról magáról, az nem lepett meg, inkább a Fangor erdő mélységétől. Az a fanyikorgás körbe-körbe, sokkal finomabban szól, mint anno a DVD-n. Mint ahogy Aragorn benyitása is a terembe…

Egy évvel a Gyűrű Szövetsége után, a megérdemelt siker fényében, elég magas elvárásaim voltak a Két Toronnyal szemben. És nem csalódtam…
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
96%

11 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (10)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: