• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Fékezhetetlen (DVD)
Fékezhetetlen Lawless
- 70%
Szállítható: BIZONYTALAN
999 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
A szesztilalom idejében járunk: a virginiai Franklin megyében az 1930-as évek elején a legendás Bondurant fivérek busásan jövedelmező szeszcsempész-vállalkozást visznek, ám jólétük veszélybe kerül, amikor felbukkan a törvény egy velejéig romlott szolgája, Charles Rakes különleges ügynök, és rendcsinálás helyett részesedést követel magának az üzletből. A hajthatatlanságukról híres testvérek azonban nem hagyják magukat, és elkeseredett háborúskodás veszi kezdetét... A Fékezhetetlent John Hillcoat (Az út) rendezte a film zenéjét is szerző Nick Cave forgatókönyvéből, aki Matt Bondurant, az egyik testvér unokájának életrajzi regényét adaptálta filmvászonra. A mű a nagyszerű szereplőgárdájával is lenyűgözi a nézőt: a fiatalabb tehetségek  Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Dane DeHaan  mellett olyan színésznagyságokkal találkozhatunk, mint Guy Pearce és Gary Oldman.
Stúdió:
Játékidő:
111 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. már. 5. - 17:29
A jó, a rossz, a csúf és a pálinka
John Hillcoat neve az utóbbi két filmje alapján kötelezővé tette a Fékezhetetlen (ehh, már megint egy idióta fordítás) megtekintését. Csak hab a tortán az egészen parádés szereposztás, ami már önmagában is élmény, no meg a számomra oly kedves gengsztervilág… Minden összetevő megvolt tehát a tökéletes filmhez, mégis, számomra a végeredmény valahogy nem lett maradéktalanul hibátlan. Leginkább talán úgy tudnám megfogni a lényeget, hogy Hillcoat is „elkurvult” Hollywood bugyraiban…

Nos, már az alapötlet, hogy egy szeszfőző – kvázi bűnöző – család mindennapjait követjük figyelemmel, mindennek mondható, csak nem eredetinek. Ilyenkor kissé nehezebben veti bele magát az ember a moziba, hisz a rosszfiúkhoz kellene húzni a szívnek, de valahogy – elsősorban Jack (Shia LeBouf) ártatlan és gyermeteg karakterén keresztül – azért sikerül. Meg talán az ember kissé elnézőbb egy zugszeszfőzdés bandával, mint mondjuk egy marihuana termesztővel szemben… A felütés sem újdonság, miszerint a kedves család más érdekeit sérti, érdekes és tanulságos a három pólus bemutatása is. Banner (Garry Oldman) és Rakes (Guy Pearce) karaktere a háromszög másik két csúcsa, akik önmagukban semmivel nem jobbak, mint a Bonduelle-fiúk… :) A „ki a rosszabb” körhinta jól működik, hol az egyik, hol a másik fél kerül előtérbe, néha csak kapkodjuk fejünket az erőszak megnyilvánulásain. Akkor is, ha ezek a rendezőhöz képest bizony visszafogottabban vannak ábrázolva, különösen Az ajánlathoz képest…

Forrest (Tom Hardy) makacssága és Howard (Jason Clarke) taplósága és alkoholizmusa aztán törvényszerűen vezet el minket a nagyjelenethez, ami szerintem az egész film legklisészerűbb megoldása. Még csak arra sem vették a fáradtságot, hogy egy kis valódi drámát becsempésszenek a történetbe – de gondolom ez inkább Nick Cave érdeme/hibája. Itt érezni csak igazán Hillcoat megalkuvását, a lövöldözés és az azt követő idilli képek nem rá vallanak. Tulajdonképp az egész történet, annak kivitelezése – néhány valóban ütős jelenetet leszámítva – langyos és kiszámítható. A korábbi vizualitás, a gyönyörű képek is háttérbe szorultak – igaz, nincs is mit feloldani. Az egész mozi egy (sikeres) szórakozató ipari termékké vált, amit a PR jól el is ad, adva van hozzá gyakorlatilag minden. S ha ez nem Hillcoat neve alatt jön ki, talán rácsodálkozhatnánk, mily nagyszerű mozit látunk, azonban az előzményei ismeretében ez eléggé vérszegény. Azt is tudom, hogy mindig balgaság viszonyítani egy filmet bármihez, legyen az a rendező korábbi életműve, vagy akár más, hasonló témájú alkotás, de ha az embernek hiányérzete marad, óhatatlanul keresi az okokat. Mert ennél a filmnél is az annyira várt katarzis végül elmaradt.

Hogyan is írta egy nagyrabecsült fórumtársunk a Gengszterosztag kapcsán???
„ … ugyanis nini, a (…) is egy csudaszép (…) lövöldével ér véget... „

Azért összességében a Lawlessnek több pozitív tulajdonsága van, mint negatív. A már említett kiváló actorgárda mellett a korrajz is zseniális, a karakterek, s azok motivációi jól megírtak és hitelesek. A kötelező szerelmi vonal szerencsére nincs túllihegve, Forrest halhatatlanságának mítosza is megmarad a sejtelmes kategóriában, amolyan városi legenda szinten. A fényképezés és néhány kamera beállítás is nagyszerű, az a kevés erőszak kimondottan ütős. Jó film a Lawless, de sem a rendezőhöz képest, sem műfajtársaihoz képest nem kiemelkedő alkotás.

A DVD – mivel csak az van – megint csak nem kényeztet el minket. Ezzel a sok igénytelen kiadással (amiért az induló ár borzalmasan sok) elérték azt, hogy az ember tényleg csak azt veszi meg, ami nagyon tetszett neki. Simán megyünk vissza a VHS korszakba, mikor is a szalagon csak a film volt. S most nem akarok elmélkedni a DVD adta lehetőségek semmibe vételéről, a tény az, hogy a sztereo magyar hang, a nulla extratartalom engem a nyolcvanas évekbe repít vissza. De b@sszák meg, ha azt akarom, akkor fölhozok egy videokazettát a pincéből és nézem azt. A kép és az eredeti hang legalább jó – de ennek hadd ne kelljen örülnöm 2013 tavaszán… Legszívesebben lebeszélnék mindenkit a vásárlásról, de a film miatt, no meg hogy nincs a másik formátumon:

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
90%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: T2: