• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Felhőatlasz (DVD)
Felhőatlasz Cloud Atlas
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Hogyan hatnak egymásra az emberi életek, a tettek és azok következményei a múltból kiindulva a jelenen át egészen a jövőig? Minden mindennel összefügg? Akció, rejtély és romantika szövi át a történetet, melyben egy gyilkos hőssé alakul át, egy egyszerű jótett pedig forradalmat inspirál a távoli jövőben. A Mátrix alkotói, Lana Wachowski és Andy Wachowski A lé meg a Lola és a Parfüm rendezőjével, Tom Tykwerrel közösen készítették el ezt a nagyhatású és elgondolkodtató eposzt David Mitchell bestseller regényéből. A főszerepekben olyan szupersztárokat láthatunk, mint Tom Hanks és Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, valamint Susan Sarandon és Hugh Grant. Minden színész több szerepben jelenik meg, ahogy a történet előre halad az időben.
Stúdió:
Játékidő:
164 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2013. már. 12. - 23:51
"Hogy a felszínen maradhass, nem vagy elég mély!"
"Hogy a felszínen maradhass, nem vagy elég mély!". Ezzel a sorral egy, a felejtés ködébe vesző nevű együttes "ajándékozott" meg pár éve anélkül, hogy tudták volna, milyen nagy hatással lesznek rám (soha még koncertet nem hagytam olyan gyorsan ott:)), vagy hogy ezt a csak évekkel később elkészülő Felhőatlaszról is írhatták volna jóslatként. A másik mottónak is beillő mondatot pedig a South Park Insheeptionjéből venném kölcsön: "Csak mert valami bonyolult, még nem biztos, hogy jó!".

A terv nagyon monumentális volt, nem véletlen, hogy a Felhőatlasz máig legjobban tetsző része az előzetesen túl az alapötlete: hat történetet, hat szereplőt, hat sorsot akart évszázadokon átívelve bemutatni a XIX. századtól kb. a XXV.-ig. Ezek az életek, ezek a karakterek önmagukban is megtöltenének egy filmet, hiszen van itt fontos üzenetet továbbító ügyvéd, főművét megalkotó zeneszerző, újságíró megacégek összeesküvéseinek nyomában, de még egy különleges pincérnő is. A környezetük is lélegzetelállító, legyen szó tengerjáró hajóról vagy a jövő New Seouljáról. Életük láncszerűen követi egymást, melyet tárgyak és szimbólumok kötnek össze, hol lazán, hol kevésbé lazán. Ezek a jelképek testesítenék meg azt a pályát, ahol egy napló négyszáz évvel később forradalomhoz vezet és ahol egy szimfónia háttérprüntyögéssé degradálódik egy gyorsétteremben.

Az első és a legnagyobb baklövés a Felhőatlaszban, hogy a pillangó-hatás meg is reked a tárgyak, az alkotások szintjén. Az utolsó két idősíkot illetve az 1920-as éveket és a beatkorszakot leszámítva nem is nagyon lehet közvetlen kapcsolatról beszélni, a 70-es évek és a jelen átvezetője pedig annyira pillanatnyi, hogy ha a néző rosszkor pislog, már le is maradt róla. Nincs erő, ami nem csak összekötné, de össze is tartaná a szálakat, mert így a kötődés eseti, a szereplők talán felsejlenek egymás életében, de egyet kivéve (Sonmi) nem vagy alig hatnak egymásra, ami a tettek jelentőségét, generációkon átívelését felszínessé teszi. Nyilván tévesen, de azt vártam volna, hogy az egyéni döntések tényleges hatással legyenek a következő korok életére, sőt, akár még az is, hogy az egyes döntések milyen "párhuzamos világokhoz" vezethettek volna, különösen a finálé leágazásának függvényében. Vagy legalább azt, hogy ha már a lélekvándorlás bele van erőszakolva ebbe a láncba, akkor az váljon fontossá, és ténylegesen legyen a lélek "önmaga" keresztje vagy segítője a későbbi korokban.

Mégis, ennek a felszínességnek alig sikerült meglepnie, hiszen Wachowskiék két Mátrixnyi bizonyítékot adtak a világnak arról, hogy az álspirituális közhelyek királyai. Magam harapnám szét az ütőereimet, ha végtelenített szalagon kéne hallgatnom az Orákulum "bölcsességeit" Az Élet Nagy Igazságairól; a Felhőatlasz három órája ehhez képest "csak" katatón állapotot idézett elő. Ezeknek a monoton hangon előadott, légüres frázisoknak van alárendelve az egész film, amiknél esetenként a Cosmoban vagy a Nők Lapjában is színvonalasabbat lehet olvasni. Különösen röhejesen hatnak ezek akkor, amikor két ilyen közé beékelődik a P.G. Wodehouse-t idéző nyugdíjaskomédia aktuális foszlánya, vagyis a jelen-szál.

A színészek viszont, mivel mind a hat történetben szerepet kapnak, kivétel nélkül dicséretet érdemelnek, de még a megformálásukban segédkező maszkmester és a sminkes is. Néha egészen ötletes és ügyes álruhát választottak, máskor viszont sírni tudtam volna; Ben Whishaw-t például "sikerült" a legocsmányabb "nővé" tenni, akit valaha láttam, de nevetségességben és hiteltelenségben ott van szorosan a nyomában a mandulaszemű föderációs kisasszonyka és az elmegyógyintézet Brünhilda főnővére. Sőt, a stáb minden tagjáról igazán elismerően tudok csak nyilatkozni; ők kihoztak mindent a forgatókönyvből, amit csak lehetett, és nem ők tehetnek róla, hogy nem lett túl sok minden beletéve.

Úgy tűnhet, hogy nem tetszett a film, de a helyzet annál éppúgy rosszabb, mint jobb: szinte semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem. A maga három órájában lekötött és elszórakoztatott, de csak mint egy lazán fűzött novelláskötet a széteső lapjaival. Nem tarthatok rossznak egy filmet, amiről utána két órát is lehet beszélgetni (csak magáról a cím jelentésrétegeiről negyedet), még akkor is, ha az leginkább a hibákról és az elszalasztott lehetőségekről szólt.

Röviden: Sok mindenben különleges ez a film: képtelenségnek gondoltam, hogy lehet valami egyszerre sekélyes és dagályos, hogy meg lehet próbálni a karmáról és a reinkarnációról értekezni úgy, hogy ennek sem szerepe, sem jelentősége nincs egy történetben, és hogy úgy lehet három órán keresztül az önmegváltás, az akár életeken átívelő önsorsalakítás fontosságát sulykolni, hogy aztán a finálé idilli messiásvárás legyen. A látvány tényleg pazar, a történeteknek is megvannak a pozitív vonásai, értékelendő a rengeteg munka, de egy szappanbuborék akkor is csak szappanbuborék marad, ha a Wachowski-tesók, Tom Hanks, Halle Berry és Tom Tykwer fújják bele a levegőt... különösen akkor, ha a W.-tesók.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Szurov Zoltán
értékelése:
2013. jún. 13. - 11:09
Nesze semmi, fogd meg jól
A Wachowski rendező páros már a Mátrix trilogia óta egyfolytában becsapja a nézőket. Nem is értem, hogy a szintén a V mint Vendetta című merényletük után, hogy volt képük egy újabb grandiózusnak kikiáltott de lapos, Felhőatlasz című újabb csalásuk elkészítésére.

Az öt különböző idősíkban játszódó történetben ugyanazok a sztárok játszanak, de hiába a jól ismert húzóneveknek, ha a kiváló szinészek jellegzetes vonásai sokszor eltűnnek a kilónyi rétegű maszkok alatt. Az egyik legkínosabb Keith David afroamerikai szinészé akit a futurisztikus jövőben koreai tábornoknak maszkíroztak. Itt nagyon jól felismerhetők a Wachowskiék keze nyoma amit már a kulturális zagyvaságú Mátrixban is tetten érhettünk. A rendezésben részt vett a kiváló Tom Tykver is, de ennek semmi nyoma, mert
az öt különböző történet csak nem akar dramaturgiai egésszé összeállni, vagyis nincs is egységes történetük így aztán a film végi várt katarzis vagy legalább annak magyarázata hogy mi a túró is történt a vásznon, az elmarad. Az elszállt készítők elhintenek ugyan itt-ott némi zagyva utalást gyenge lábakon álló reinkarnációról, sejtemlékezetről, de aztán a csalódott néző megint csak becsapva érezve magát kel fel a fotelből. Én kétszer tekintettem meg a filmet. Elsőre hajtott a kíváncsiság, vártam a slusszpoént vagy a lényeget, másodjára pedig hogy megértsem. Igen ám csakhogy nincs is érdemleges története a filmnek, úgyhogy mit lehet megérteni azon ami eleve érthetetlen? Most csak magamra vagyok mérges amiért hagytam, hogy közel 6 órát elraboljanak az életemből, pedig ha józan vagyok már az első félóra után kiveszem lejátszóból a lemezt és jó messzire elhajítom.
A kiadó rettentő egyszerűséggel bocsátotta ki a kiadványt, amin azért az sem segített volna ha tele van feliratozott rendezői kommentárokkal, forgatási naplókkal, vagy legalább más filmek előzeteseivel.
Kiváló ugyan a kép és a hang, de ez kevés a boldogsághoz.

A filmben elhangzik egy elgondolkodtatónak szánt de egyáltalán nem az kérdés. „Miért cselekszünk újra meg újra hibásan?” Nos ha intő példám ellenére valaki mégis a film megtekintésére adja a fejét, azonnal megérti az egyszerű választ a kérdésre. Csak.
A Felhőatlasz kizárólag sznob beállítottságú nézőknek fog tetszeni, mert tipikusan olyan mű, mint egy olaszul tirádázó opera. Senki se érti ugyan, hogy mi a fenéről is szól, mégis mindenki áradozva nyilatkozik róla.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
76%

10 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (6)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (2)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
Exkluzív
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: