• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Bikanyak (DVD)
Bikanyak Rundskop
- 60%
Szállítható: KB. 1-5 NAP
999 Ft
Eredeti ár: 2.490 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
A vallon-flamand nyelvi határ közelében lévő gazdaságban él a bivalyerős izomkolosszus marhatenyésztő, Jack Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts). Társa, az állatorvos Sam Raymond (Frank Lammers) egy kétes ügyletbe keveri a hírhedt hormonmaffia fejével, akit egy utánuk nyomozó zsaru meggyilkolásával vádolnak. Jack marháit szteroidokkal és egyéb doppingszerekkel tömi, hogy gyorsabban és eredményesebben hízzanak, ezért sok vesztenivalója van, ha lelepleződne kapcsolata a szervezettel. Ráadásul titokzatos múltjából felbukkan egy nő, a parfümőr Lucia (Jeanne Dandoy), és gyermekkori barátja, Diederik (Jeroen Perceval), ami tragikus események láncreakcióját indítják el. A Bikanyak megrendítő történet a végzetről és az ártatlanságról. A bűnszövetkezetek szokatlan területére kalauzoló kőkemény gengszterfilmet 2012-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték! A film főszereplője, Matthias Schoenaerts idén Marion Cotillard partnere a Rust & Bone című, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált filmben.
Stúdió:
Játékidő:
129 perc
Gyártási év:
2011
Hangok:
- belga - 5.1 (DD)
- belga - DTS
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
 
Előzetes -
 
Ajánló -
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2013. ápr. 12. - 0:53
Letaglózó letaglózás
Ami egyszerre tud ilyen kiváló dráma lenni, miközben két jelenkori problémát is feszeget, azt szerintem akkor is érdemes lenne megnézni, ha nem jelölték volna Oscarra, de nem hátrány ez a fajta figyelemfelhívás. Amikor én néztem, akkor a plakáton kívül nem ismertem belőle semmit, és izgalmasnak találtam, hogy olyan filmre menjek, ahol minden elem újdonság lesz.

Még azt sem tudtam, hogy belga film, és hogy ez miként lesz része a sztorinak. Aki kicsit is követi az ottani eseményeket, az tudhatja, hogy Belgium a szétesés határán van, vagy legalábbis volt a film készítése idején. A belviszály oka, mely mondjuk hónapokon át tartó kormányválságot eredményezett, hogy az ország két fele nem csak kulturálisan, de anyanyelvében is eltér. Erre már lehetne külön filmet építeni, de itt csak színesítő, hogy a két "összeláncolt" embercsoport hogyan gyűlölködik, és milyen megvetéssel vannak egymás iránt.

Az azért a címből sejthető volt, hogy szarvasmarhákról is szó lesz, és ez gyorsan tisztázódott is, ahogy az első jelenetek egyikében a verőember-alkatú Jacky (róla később) felkeres egy tenyésztőt (nyilván nem az elsőt), és finoman a falhoz kenve megkéri, hogy akkor ugye a jövőben szeretné az ő általuk biztosított hormonkészítményekkel és egyéb vegyszerekkel elősegíteni a tehenei gyors gyarapodását, annál meg, hogy "bio" csak azt a szót felejtse el gyorsabban, hogy "rendőrség". Nyami, ugye? Pedig a marhahús piaca is olyan "egyszerű", mint az összes többi, és két szabály szerint működik: amit lehet hamisítani, azt hamisítani is fogják, és amiben pénz van, ott alvilág is van. A marhahús is ilyen, nem véletlen, hogy akár az is kiderülhet egy szeletről, hogy korábban röfögött vagy nyerített... és ez még a jobbik eset. Ebből az alapból épít fel a film egy talán kevésbé izgalmas, mint inkább érdekes bűnügyi szálat, gyilkossággal, összeesküvésekkel és átverésekkel, de azért egy pillanatra sem tudtam elfelejteni, hogy itt most éppen az a téma, hogy kiknek a "mocskos" kezén és manipulációin megy/mehet keresztül egy darab hús, amíg a tányérra kerül, és addigra mi minden van/lehet benne a fehérjén és a zsíron kívül. Persze az is igaz, hogy nem érdemes túlságosan belemerülni abba, hogy mennyire "tiszták" az ételeink, hacsak nem valakit komolyan foglalkoztat a fényevés gondolata.

És akkor Jacky... "Szerencsétlen ökör...", azt hiszem, ennyit tudtam kipréselni magamból a film végén, mert addigra egyszerre éreztem gombócot a torkomban a sajnálattól és a dühtől. Nekem Jacky volt a 2012-es év legjobb drámai karaktere, noha elsőre úgy tűnt, élete csak a marhák és a hormonok körül zajlik, és nem volt több egy agresszív, izomagyú vadállatnál, akinél ránézésre csak a marhái "kokszolnak" többet (Matthias Schoenaerts a szerep kedvéért magára is pakolt vagy 30 kilónyi izmot, hogy hitelesebb legyen a megjelenése). De ahogy egyre több derült ki róla, a családjához való viszonyáról, hogy milyen erők irányítják az életét (legfontosabbként az, hogy milyen tragédia tette őt arra a vágányra, amely jó eséllyel a pusztulásba viszi, letérni róla viszont egyenlő a végzetes megszégyenüléssel), úgy vált egyre szimpatikusabbá, úgy lettem egyre megértőbb vele szemben. Rengeteg érzelem és rengeteg kérdés szegélyezi az útját, melyen a családján kívül a remény mozgatja; annak a reménye, hogy a testébe "vackolt" "állat" egyszer megszelídül, és ő is esélyt kaphat az ún. normális életre.

Röviden: Ez egy marha jó film. Pont.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
95%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: