• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Védd magad! (DVD)
Védd magad! Find Me Guilty
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Sidney Lumet filmje a 80-as évek Amerikájába vezet, ugyanis akkor zajlott az amerikai bíróság történetének leghosszabb maffiapere, amelynek külön érdekessége, hogy a vádlott ügyvéd nélkül védte magát. A film magát a pert eleveníti fel, ahol Jack DiNorscio-nak lehetősége nyílik arra, hogy enyhítsen saját büntetésén, amennyiben hajlandó feladni a maffia többi tagját. Különleges élményt nyújt, ahogy a szokásosan egyhangú és fárasztó pert DiNorscio (Vin Diesel mesteri alakítása) saját képére formálja, egyéni beszédmódban szólal meg a hivatalos törvényszéki nyelvezet helyett. A nagyarcú DiNorscio végigpoénkodta a több évig húzódó tárgyalást és a tévéközvetítések kedvence lett. A leghosszabb amerikai maffiaperen alapuló igaz történet főszerepe lehetővé teszi Vin Diesel számára, hogy megmutassa drámai tehetségét is egy olyan maffiózó alakjában, aki nem kér ügyvédet, hanem önmagát védi.
Stúdió:
Játékidő:
125 perc
Gyártási év:
2006
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- angol - Surround (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Átlagos értékelés:
berzerker8713
értékelése:
2013. máj. 17. - 16:52
Hagyd Magad! Remek Film!
Tudom, hogy nem volt mindig felhőtlen a kapcsolatom Vin Diesel-lel és jó néhány filmjével, de a Védd Magad! című mozija eddig a pillanatig számomra a legjobbja, melyben főszerepet játszott. Megvett, de kilóra már rögtön a legelején, mert ez egy olyan mozi, amit mindenkinek látni kell.

Igaz, ami igaz
Egy igaz történet alapján készült alkotáshoz lehet annak szerencséje, aki veszi a fáradtságot és leül a képernyő elé. A Védd Magad! remek elegye a drámának, a maffiával foglalkozó filmeknek, a nagy jelentőséggel bíró karaktereknek és a zseniális színészi alakításnak.
A történet a következő: Jackie DiNorscio (Vin Diesel), aki a Lucchese-gengsztercsalád egy elismertebb tagja, többször ült már börtönben kisebb-nagyobb ügyei miatt, de a mostani az beírta magát az amerikai történelembe. Jackie-t és kb. 20 másik tagot bíróság elé állítanak, ahol ha jól emlékszem úgy 80-90 pontban emeltek ellenük vádat többek között vesztegetés, drogkereskedelem, súlyos testi sértés és bűnszövetkezetben való részvétel miatt. A per azért lett világhírű, mert a rengeteg vádlott, a számtalan tanú és bizonyíték miatt 20 hónapig tartott az eljárás 1987 és 1988 között és a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.
A film 95%-a a tárgyalótelemben játszódik, ezzel jó, ha mindenki tisztában van, így hát az egész Védd Magad! erről az egy (ám roppant hosszú) perről szól, amit egyébként az esküdtek és a résztvevők beszámolói alapján készített el a méltán híres, ám 2011-ben elhunyt Sidney Lumet (12 dühös ember).

A Tárgyalóteremben
Ahhoz képest, hogy milyen komoly büntetésre számíthatnak a résztvevők, vagyis a vádlottak, a hangulat a tárgyalóteremben majdnem végig oldott. Ebben hatalmas szerepe van Jackie-nek, az ő hihetetlenül egyszerű, ám nagyon is kifejező stílusának. Amit még elfelejtettem mondani, hogy főhősünk Mr. DiNorscio saját magát képvisel a teremben, tehát nem kérte ügyvéd segítségét. Ennek vannak előnyei és hátrányai. Hátránya, hogy egy jól képzett ügyvéd, aki ráadásul az államot képviseli, hipp-hopp sarokba tudja szorítani és még azt is kikényszeríti belőle, amit meg sem tett. Előnye, hogy olcsó és adott esetben imponáló lehet az esküdtek előtt. Mert ugye az amerikai jogrendszer szerves részét, a gyakorlatilag az „utcáról behívott” döntőbírák, vagy is esküdtek képzik. Így hát lehetsz bármennyire ártatlan vagy sáros, ha az esküdtszéknek más a véleménye, neked lehet, hogy meszeltek. ...És ezek a dolgok folyamatosan ott lebegnek a vádlottak előtt.
DiNorscio stílusa idegen a bírósági perek világában: szókimondó, nyers, egyszerű és roppant trágár. Ez természetesen a bírósági házirendnek cseppet sem felel meg, így hát érhető, hogy a filmben számolni se lehet, hányszor utasítják rendre főhősünket és talán még egy komolyabb pénzbírság is kilátásba helyeződhet. Ez a stílus, amit Jackie tol, nem csak a bírónak, de a többi vádlottnak sem tetszik, mert úgy érzik, ő egyedül tönkretesz mindent. Őszintén szólva maximálisan meg tudtam érteni az aggodalmukat. Hasonló esetben szerintem én sem örülnék egy ilyen figurának ilyen stílussal és megnyilvánulásokkal.

A Szavak Hatalma
Egy olyan filmben ahol szinte csak egy helyszín van, mivel is lehet megfogni a nézőt? Két dologgal: a szerepüket jól eljátszó színészekkel és nagyon jó párbeszédekkel. Nos mind a kettőből bőségesen kapunk, úgy hogy egy szavunk nem lehet. Élvezettel hallgattam a párbeszédeket, a vitákat, úgy záporoztak a jobbnál jobb beszólások és érvek, hogy az ember szája tátva marad és csak azt szeretné, ha sosem lenne vége a mozinak. Gengszterek ide vagy oda, elég hamar megtalálja a néző velük a közös hangot és kialakul egy nagyon érdekes szimpátia a bűnözők iránt, ami számomra egy kicsit ambivalens. De hát ez érthető. Mindenki tudja, hogy azok a gengszterek okkal vannak ott és amivel vádolják őket azt szinte kivétel nélkül meg is tették. Ezzel nagyon nem is fogalakozik a film. Mármint azzal, hogy a néző irányába bebizonyítsa akár ezt, akár az ellenkezőjét. Bűnözők és kész és erről én nem tudtam megfeledkezni.

A 20 nem igazán dühös ember
Egytől egyig olyan színészeket sikerült kiválasztani akár a vádlottak, akár a más szerepre, akik jól mutattak karakterük bőrében. Vin Diesel a hozzá képest dús fekete gyapjúval a fején, a pocakkal és a csámpás járásával szokatlan látvány, de nem ez volt a legfurább tőle, hanem az a parádés és fenomenális alakítás, ami egyszerűen arcul csap minket. Úgy játszotta el Jackie D. szerepét, mint ha az nem is egy szerep, hanem a saját élete, a saját lénye lenne. Még most sem fogom fel, hogy mekkorát villantott és azt sem, hogy miért kellett ennyire elk*rvulni és szutyokabbnál szutyokabb filmekben szerepelni. Vélhetőleg nem csak az én megítélésem változna, de úgy általában véve sokak véleménye is, miszerint ő nagyon jó karakterszínész is lehetne. Illetve hát a Védd Magad! után bátran ki merem jelenti, hogy ő már az. Biztos nem akar hamar kiégni ezért nem vállal több ilyen és ehhez hasonló filmet.

Szóljon a Jazz!
Az utóbbi időben ritkán kell említést tennem egy film zenéjéről, no nem azért mert lusta vagyok kitérni rá, hanem mert nem érdemel említést. Ennél a filmnél nem mehetek el szó nélkül a legjobb, amolyan „Finest Sel_ection” jazz-nótáknál. Pontosan azt a hangulatot közvetíti, amit a film jellege megkövetel. Jó pár ismert előadó, ismert száma felcsendül, ami nagyon jó érzéssel töltött el és még tökéletesebbé csiszolta ezt az amúgy is kiemelkedő mozit.

A Sötét Oldal
A kiadvány ugyanakkor egy nulla. Nem is a képről vagy a hangról van szó, hiszen annak nincs jelentősége egy ilyen kaliberű filmnél, de ami az extrák részét illeti az gyalázat. Semmi, értsd nulla extra, ami ennél a filmnél roppant gáz. Hol vannak a kisfilmek a színészek felkészüléséről, a háttérsztorik, a forgatási képsorok és az igaz történt alapjául szolgáló eredeti történetek? Hol vannak? Sehol! Pedig szerintem ezeket vagy hasonlóakat kellett volna felpakolni, de sajnos nem kapunk semmit.

Végeredményben,
nem is tudom, hogy mikor szórakoztam ilyen jól egy filmen, pedig nagyon sok kategóriában, nagyon sok alkotást láttam, de az a két óra, amit erre a filmre szántam, szerintem hetekkel meghosszabbította az életemet. Remek történet, rendező és színészek. Ezt kihagyni nagy hiba! Ha valamit, akkor a Védd Magad!-at csakis ajánlani tudom.

10\9
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
mr. niceguy
értékelése:
2006. okt. 27. - 18:40
A rendezo Sidney Lumet újabb fricskája a jogrendszer munkaképességét illetoen. Lumet ebben a témában már filmtörténelmet írt, amikor elkészítette 1957-ben a 12 Dühös Embert. A két film számomra abból a szempontból különbözo, hogy a 12 Dühös Ember sokkal összetettebb és kifinomultabb és ebbol is adódóan tartalmasabb munka.

Ezzel szemben a Védd Magad inkább egy olyan film, amely az átlagnézonek is élvezet nyújt az egyszerusége folytán. Mivel valódi történetbol dolgozott, így sok játéktere természetesen nem volt, de a mondanivalót így is ki tudja fejezni. Amely lényegében egy idézettel átadható; a film mondanivalója, amit Kierney ügyész mond egy kirohanásában:

--- SPOILER ---

- "Tudod Sean, hogy mit mondott az egyik no az esküdtszékben? Azt mondta, hogy "aranyos".

- "Aranyos?? Mi a fasz bajuk van ezeknek az embereknek? Van fogalma ennek a nonek arról, hogy mennyi pénzbe kerül neki ez a rohadék? Ha házat épít, a kalapács és szög is többe kerül, ezek miatt a kibaszott aranyos fickók miatt. Ha látja, hogy a teherautó betont szállít, fizet érte. A szemeteskocsi felveszi a hulladékot az étteremnél, fizet érte. Franciaországból vásárol parfümöket, Olaszországból kesztyuket, és mindezért képes többet is fizetni, mert egy kibaszott hajóról jöttek! Azt már ne is említsük, hogy ezek egyfolytában embereket gyilkolnak!"

Nem ismerem a Jack diNorscio történet valódi hátterét, csak azt ami a filmben elhangzik, például hogy a vád sem volt teljes erejében a bizonyítékokkal, szemtanúkkal. De azért olyan szempontok alapján felmenteni valakit, mint azok a filmben elhangzottak, nos az valóban a jogrendszer csodjét jelenti.

Vin Diesel szereplése számomra nem kiemelkedo, lényegében azért, mert o nem ilyen szerepre való. Amit kellett, azt a képességeinek megfeleloen eloadta, de o nem az öltönyös bandavezér, hanem a bordzsekis gyalogkatona a bandában.

Mindezek mellett azt nem tudom, hogy szándékos volt-e a filmben (azaz irónia akart lenni a Keresztapa-családmodell felé), vagy csak egyszeruen ez került Vind Diesel szájába, de lényegében a harmadik alkalom után már szédültem az állandó "A család az elso, a család az elso..." mantra felismétlésétol.
1 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
87%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: