• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Goya kísértetei (Ristretto kiadás) (DVD)
Goya kísértetei (Ristretto kiadás) Goyas Ghosts
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű és ártatlan modelljét, Inest beidézi az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik, és börtönbe vetik, Fransisco Goya pedig minden befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján.

Lorenzo atya az inkvizítorok belső köréhez tartozó, hataloméhes szerzetes könyörtelenül üldözi a hit ellenségeit, ám amikor beleszeret Inesbe, minden megváltozik...

Az egyik legnagyobb spanyol festőként nyilvántartott Goya nem csak színpompás képeiről volt híres, hanem arról is, hogy igen szemléletesen vitte vászonra a háború és a spanyol hétköznapok kegyetlenségét. A spanyol inkvizíció utolsó éveiben játszódó film olyan korba enged betekintést, amely történelmi fordulópontnak bizonyult, ugyanakkor politikai ellentmondásoktól és igazságtalanságoktól volt terhes.

Stúdió:
Játékidő:
109 perc
Gyártási év:
2006
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
godot
értékelése:
2008. jan. 7. - 22:55
Nem tudni, mi késztette rá Fransisco Goya-t, hogy megbecsült udvari munkássága mellett a körülötte forrongó, némán lázongó, a középkortól elszakadni nem tudó Spanyolhon képi krónikása is legyen. Ezek a képek ugyanis nem a jólfizetett, többnyire idealizált portrék voltak, hanem kegyetlenül nyers, ítéletmondóan realista korrajzok.
Az egyházi és világi visszásságokat, a háború poklát, a végtelen nyomort, az embertelen világot leleplezo pillanatképei alig tértek el Bosch látványos, elvont agyszüleményeitol. Amiben különböztek : Goya a valóságot tárta elénk, a sötét idok igazi szörnyeivel.

O temporas! O mores!
Az az ember, aki -úgymond- nappal a fényes elokeloségeket festette, éjjelente a spanyol inkvizíció legsötétebb pillanatait rajzolta meg, nemis látta saját kettosségét: el sem hiszi, hogy a Szent Inkvizíció nem a világi ferto ellen véd, hanem önmagát igyekszik tisztán tartani dicstelen agóniája közben is, bármi áron.
Igaz, muvészként, emberként nem találja helyét a forradalmi tömegben sem. Kívülálló, ezért lát tökéletesen, mégha nem is ért mindent.
Ha nem tunik el kedvenc világi modellje, a gazdag kereskedoház egyetlen lánya, fel sem merül benne a kételkedés a világ rendjében. O csak megrajzolta, amit látott, de nem értékelt.
Az inkvizíció azonban eléri az ártatlan lányt is, s rajta keresztül Goya-nak is szembe kell néznie a -kivel is ?!

Milos Forman megfestette a maga vásznát e filmmel. Gyönyöru képet tár elénk, annak minden korabeli szépségével és borzalmával. A finoman tonizált, baljósra világított kompozíciók már önmagukban szemet gyönyörködtetoek. (S mindez meg is marad nekünk, nagyszeru minoségben kapjuk meg a lemezen).

Stellan Skarsgard, mint Goya, telitalálat. Olyan természetességgel tárja elénk a festo-zseni járatlanságát, s ártatlanságát a világban, hogy kénytelenek vagyunk hinni neki. Javier Bardem méltó partner, félelmetes kaméleon-figurája még a film után is sokáig kísért.
Natalie Portman-nek, mint igézo modellt játszó színésznonek nem sokat kellett szenvednie a szép eredményért, de bája meggyozo, s emellett kapott mégegy feladatot a filmben, amit rendkívüli erovel, nagyszeruen formál meg (bár a sminkesek egy kicsit túlzásba estek, ezért kár).

Három kituno színész tehát egy jól megírt Forman-filmben, nagyszeru képpel, ritka jólsikerült szinkronnal, gyönyöru jelmezekkel, elgondolkodtató cselekményvezetéssel, némi történelmi oktatással.

Mondhatnám, hogy korrekt, de nem.
Egyszeruen Milos Forman-osan tökéletes.
7 látogatóból 6 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2013. júl. 30. - 22:33
Senki sem számít a Spanyol Inkvizícióra!
Ez a meglepetések filmje volt, leginkább ami a koncepciót és a sztorit illeti.

Goya neve miatt arra gondoltam, hogy ez életrajzi film lesz, ehelyett a festő és képei csak laza átkötést jelentenek a többi szereplő és a spanyol történelem két jelentősebb szakasza között: az Inkvizíció újbóli felemelkedésének idejében és a napóleoni háborúk korában. Bár a sokadik filmet láttam erről a témáról, de még mindig érdekes volt, hogy az egyház akkoriban és általában milyen elvek (vagy azok hiánya) mentén próbálta megszilárdítani a hatalmát és befolyását, hogy milyen hatalmi játszmák zajlottak a berkein belül, és közben hogyan vált más hatalmi játszmák eszközévé. Ennek a szakasznak, de talán az egész film legjobb jelenete lett az például, ahogy bizonyítani próbálják a kínvallatással kicsikart vallomások értelmetlenségét; kiválóan mutatja például, hogy bizonyos meggyőződéseket hogyan nem lehet tényekkel sem megingatni, ha azok kellően mélyen gyökereznek vagy kellően sok embernek fűződik hozzá érdeke.

De ez még mindig csak díszlete a valódi főszálnak, ami egy korabeli lány és a családjának sorsát kíséri végig, fókuszálva kapcsolatukra Lorenzo atyával, ugyanezen szakaszok mentén. A Goya egyik festményén megörökített Ines bűne eszerint annyi csak, hogy rosszkor van rossz helyen, majd "rossz" emberek érdekeinek kerül a kereszttüzébe, és ez utána egész életére megpecsételi a sorsát. Az ajánló írójával valószínűleg nem ugyanazt értjük szerelem alatt, senki ne várjon romantikus légyottokat, helyette nyugodtan készüljenek fel a nézők arra, hogy egy ember rejtegetnivaló titokká váló vágyai hogyan döngölik mélyebbre Inest a földbe, még akkor is, amikor már talán tényleg a halál lenne a legnagyobb megváltás neki.

Mindez Natalie Portman és Javier Bardem többszörös átváltozásával és előadásában önmagában érv a film mellett (Portmané egyébként a film két legnagyobb meglepetése, de nem árulom el, mik azok, aki megnézi, úgyis tudni fogja, mikre gondolok), de azért Skarsgardot sem hagynám ki a méltatásból (tetszett például, ahogy a stáb "betekintést" enged Goya öregkori süketségébe), továbbá remek alakítást láttam az Ines szüleit játszó színészektől is. A legendásan ronda királyné megformálója pedig olyan jól tette a dolgát, hogy némi figyelmetlenségből eredően sokáig azt hittem, férfi:).

A DVD képe kicsit fakónak és szemcsésnek tűnt, a hang jó, igazából mindkettő olyan, ami egy kosztümös filmhez elmegy. Az adatlap nem ír az extrákról, pedig van belőle kb. fél órányi: két darab kétperces werk-snitt és ötször kb. öt perc interjú a stáb tagjaival, leginkább a színészekkel és a rendezővel.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
knokk
értékelése:
2008. dec. 30. - 19:45
Remek film, a sztori tele fordulatokkal, olyan kiszámíthatatlan és szomorú fordulatokkal, amik látszólag kegyetlen csapások, végül mégis egyfajta furcsa logikai láncba rendezodnek, az élet sajátos logikáját és elrendezését hivatva bemutatni.

Igazi, emberi, megrázó, elgondolkodtató film volt a spanyolok egyik legnagyobb és legsármosabb színészével, Javier Bardemmel, a kiváló Natalie Portmannal: milyen furcsa fintora s sztorinak, hogy ez a két ember, a kínzó és áldozata között valami fura módon mégis szerelem bontakozott ki. De talán egy torz korban a szerelem is csak torz formát ölthet. S mégis, így is volt benne valami szomorúan szép, valami fájdalmasan valódi.
A színészgárda nemzetközi: svéd, spanyol, francia, stb. Mindegyik színész remek. A rendezo is európai, s meg is maradt annak, s ez is hatalmas elonye a mozinak.

Remek film, elgondolkodtat, beléd mászik.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
70%

5 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: