• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Sleepers - Pokoli lecke (DVD)
Sleepers - Pokoli lecke Sleepers
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Shakes, Michael, Tommy és John egy környéken nőttek fel, ugyanabban a New York-i negyedben.

Egy gyerekes csínyük tragédiával végződik és a srácok nevelőintézetbe kerülnek. Életük legszörnyűbb évét kell túlélniük: a szadista őrök rendszeresen verik, kínozzák őket, a legelvetemültebb rendfenntartók pedig a nemi erőszaktól sem riadnak vissza.
A megpróbáltatások nem csak a fiúk szívét keményíti meg, de közös szörnyű titkaik, emlékeik egy életre összekovácsolják őket.

Évekkel később találkozunk velük újra. Tommy és John nem volt képes elszakadni a bűnözők uralta környék hatásától - mindketten gyilkos, bűnös bandákhoz csapódtak. Két másik barátjuk azonban komoly karriert futott be: Michael kerületi ügyész lett, Shakes pedig író. Látszólag már semmi sem köti őket össze, csak a múlt, amely egyetlen pillanat alatt újra főszerepet kap életükben. Tommy és John egy helyi bárban megpillantja Sean Nokes-t, a nevelőotthon legkegyetlenebb őrét - gondolkodás nélkül, hidegvérrel szitává lövik a férfit.

A két gyilkost bíróság elé állítják, de nem maradnak segítség nélkül. A vádat ugyanis barátjuk, Michael képviseli aki Shakes-szel együtt mindent megtesz, hogy a gyilkosok büntetlenül megússzák a dolgot.

Lorenzo Carcaterra megtörtén esetet feldolgozó bestsellere alapján a Rain Man - Esőember rendezője megdöbbentő, hatásos filmet készített Hollywood legnagyobb sztárjaival karöltve!

Stúdió:
Játékidő:
138 perc
Gyártási év:
1997
Hangok:
- magyar - stereo (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2009. máj. 15. - 0:54
Kezdetnek engedjetek meg egy kis kitérőt: van nálunk néhány fiatal tanuló srác, akik közül az egyik kimondottan érdeklődik a filmek iránt. Mindig mondja, hogy látott egy jó filmet – és mindig olyan filmet említ, ami egy mai fiatal szemében valóban jó lehet, de számomra nem képvisel különösebb értéket (címeket direkt nem írok). No szóval. Sokadik alkalom után megelégeltem és mondtam neki, én majd adok néhány jó filmet, azokat nézze meg. Persze közte volt a Sleepers is. Nos a srác másnap sápadt arccal jött, hogy ő nem is gondolta, hogy ilyen súlyú filmek is vannak a világon…

E rövid kitérővel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a Pokoli lecke cím egy mai fiatalnak esetleg semmit sem mond. 1996-os alkotás, azóta lassan felnőtt egy generáció, aki nem is nagyon találkozhatott ezzel a mozival: ez a film is hiányzott eddig a hazai DVD kínálatból. Más világ, más értékrend van, és az ilyen kincsek meg elvesznek a süllyesztőben.

Innentől SPOILERES lehet!!


A Sleepers pedig egy zseniális mozi. Gyomorforgató, torokszorító, izgalmas, megdöbbentő dráma. Négy kissrác balsikerű gyerekcsínyéből egy borzalmas büntetés lesz, ahonnan testileg-lelkileg összetörve kerülnek ki: kisiklott életekkel, önmarcangoló, minden fájdalmat magába záró ill a bosszúért élő és dolgozó karakterekkel. S bár a film jól elkülöníthetően két részre osztható, mégis az érzelmek oly erősen vannak ábrázolva, hogy a folyamatosság egy pillanatra sem szakad meg. Az átvezető kapocs paradox módon Bobby atya – a tisztesség, az Egyház képviselője.. Egy olyan film lett, ahol a feje tetejére áll a világ. A börtönőr pedofil, a pap hazudik, a gyilkost felmentik. És mégis a fájdalmas igazság győz…

Kevés film mer foglalkozni a pedofíliával – legalábbis én nem nagyon találkoztam még ilyennel. A Sleepers állítólag megtörtént eseményeken alapul, amit természetesen rögtön cáfoltak: mégis nekem egy perc kétségem sincs, hogy ami ebben volt, az akár meg is történhetett.. A téma miatt a pokol fenekének mélyére repít a történet, legszívesebben bemásztam volna a TV-be, képen törölni a börtönőröket. Minden normális embert mélységesen fel kell, hogy kavarjon, ami ebben a moziban történik. S az alkotók is tudván ennek a drámai élét, keményen, de nem durván ábrázolva hatnak a nézők érzelmeire. A megtörtént események óriási bosszúért kíáltanak, amit azonban nem csak egyszerűen egy tipikus bosszúfilmként, a tettesek levadászásaként ábrázolnak, hanem egy tárgyalótermi drámává terebélyesítenek. És az igazi elégtételhez a legszentebb embernek kell a legnagyobb áldozatot hoznia: Bobby atya egyben büntet és felodoz. Az igazi megváltást a történetben azonban a végén a két haláleset illetve a világtól elvonult ügyész karaktere adja meg. A gyilkosokat sajnálva, a bíróságon megalázott börtönőrön kéjesen vigyorogva néztem végig (sokadszor) a filmet. De a hatás ugyanaz, mint először..

Több hangulat/érzés is hatalmába kerít nézése közben más fimekből. Az eleje, a korrajz, a gyerekek városi mindennapjai a legnagyobb gengszterfilmek képeit idézik. A nevelőintézetes rész a legjobb börtönös filmekét, a bíróságon pedig a legjobb tárgyalótermi krimik feelingje/képsorai köszönnek vissza. Mindez egy parádés szereposztással, amit csak a legnagyobb filmek tudhatnak magukénak. No meg ne felejtsük el a rendezőt, Barry Levinsont sem, aki a Rain Man mellett egy újabb remekművet alkotott: ügyesen játszva a történettel és színészekkel.

Úgy gondolom, a Pokoli lecke minden mai fiatalnak jó alap lehet a filmek világában viszonyítási pontnak, a régebbi motorosoknak meg szerintem ott kell legyen a polcán.

Még akkor is, ha a DVD kiadás enyhén szólva szegényes. Én még emlékszem azokra az Xpresses időkre (talán 2002 körül lehetett), mikor is ezt a filmet még itt elő lehetett rendelni. Vártam, vártam, hogy megjelenjen, aztán asszem a Kinowelt becsődölése miatt évekre eltűnt a süllyesztőben. Most, hogy megjelent azért egy picit igényesebb is lehetne- inkább adtam volna érte 3-4 ezret. A kép elmegy, bár felújításnak nyoma sincs, a hang is határeset. Sajnálom a magyar 2.0-át, meg az extrák teljes hiányát. De azért örülök, hogy a régi VHS-t leselejtezhetem.. .-))

A Pokoli lecke nem egy olyan film, amit hetente megnézel. De polcon a helye.

Kosárba!!


2 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Szurov Zoltán
értékelése:
2012. júl. 27. - 16:06
Ébredések

A film "Alvók" eredeti címe jobb lett volna, mert nagyon jól sugallja milyen lélekölő folyamaton és változáson mehet végbe egy gyermek személyisége.

A 4 gyerekkori jóbarátból felnőtté váló férfiak is képtelenek normális emberi kapcsolatokra és családi életre. Lélekromboló élményeik pedig tabu témává válnak és senkinek nem akarnak beszélni róla. Lelki sebeik olyanokká teszik őket mint egy szunnyadó bomba, ami nem tudni mikor ébred.
Mikor aztán kettejük meglátja egyik kínzóját egy étteremben, az addig felgyülemlett gyűlölet hatására meggondolatlan bűncselekményt követnek el. Sajnos azonban "Justicia a bíróságon vak" és innentől kezdve a két fiatal felmentésért folyó izgalmas tárgyalótermi küzdelemmé vált a történet.

A kényes pedofil téma érzékeny filmre viteléhez, Barry Levinson rendező (Az esőember) maga írta a drámai vonulatról gondoskodó hibátlan forgatókönyvet. Kifinomult érzékkel nem a bosszú elkövetésének igazolására koncentrál, hanem a megtört egyéniségekben lezajló folyamatokra. Plussz a történet megrázó elmeséléséhez a legjobb csapat állt rendelkezésére. Mint Michael Ballhaus operatőr, a pályájuk elején is kifinomult arcjátékkal játszó ígéretes tehetségek valamint profi szinész veteránok. Vittorio Gassman mint a kedélyes keresztapa és Dustin Hoffman a csetlő-botló alkoholista zugügyvéd szerepében nyújt emlékezeteset. Robert De Niro pedig kivételesen nem maffiozó, hanem pap.
A Spielberg házi zeneszerzőjének számító John Williams-nek sikerül egészen a cselekmény végéig fenntartani a bizonytalanságot nyugtalan taktusaival. Sőt még azután is. Mert a filmben ábrázolt trauma után nincs katarzis. Csak az áldozatok megtört szelleme, amit mindenhová magukkal vonszolnak.

Lorenzo Carcaterra a film alapjául írt regény szerzője töretlenül állítja, hogy megtörtént esetet jegyzett papírra, bár ezt semmilyen bizonyíték, dokumentáció vagy bírósági per nem támasztja alá. De nem is szükséges, mert igaz vagy sem, teljesen mindegy. A történet 100%-ig valóság szagú.

Már megint egy nagyszabású történet fapados kivitelben! Illett volna a témához legalább egy orvosilag alátámasztott magyarázat, hogy milyen maradandó hatása van annak ha egy fiatalkorút megaláznak.
Ehelyett csak egy könnyen kezelhető mozgó menüt kapunk, éles bár rengeteg helyen karcos transzfert, tiszta eredeti angol dolby digital hangot és jelesre elkészített erőteljes magyar pro logic szinkront.
Bár aki figyelmesen nézi a szereplőkben lejátszódó belső fájdalmat, annak nincs is szüksége a fent elvárt extrára.

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
93%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: