• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Szentek
Xpress.hu > DVD > Übü király (DVD)
Übü király Übü király
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Alfred Jarry (1873-1907) a francia irodalom „elátkozott költői” között is az egyik legrendkívülibb és legexcentrikusabb alak. Az Übü király groteszk, archetipikus képekből egy mitikus alakot és egy teljes világot teremtett. A dráma eredetileg diáktréfának szánódott, Jarry iskolájának, a rennes-i líceumnak egyik tanára ellen. Ez a tanár, Hébert, köznevetség célpontja volt. 1888-ban az akkor 15 esztendős Jarry bábjátékot írt Übü tata hőstetteiről, és azt pajtásai mulatságára színpadra is vitte. Übü alakja szilaj, kegyetlen karikatúra az ostoba, önző polgárról, ahogyan azt egy diákfiú könyörtelen tekintete látja; ám ez a rabelais-i alak, a maga falstaffi mohóságában és gyávaságában több puszta társadalmi szatíránál. Rémületes képe az ember állati természetének, gonoszságának és kegyetlenségének.

A budapesti Katona József Színház 1984-ben mutatta be Jarry drámáját, amit több, mint 10 évig játszott folyamatosan. Az előadás nem csak Magyarországon, hanem világszerte hatalmas szakmai és közönségsikert aratott, az előadás vendégszerepelt Európa és Dél-Amerika legnagyobb városaiban.

Stúdió:
Játékidő:
101 perc
Gyártási év:
1989
Hangok:
- magyar - mono (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
4:3
 
Életrajz -
 
Audiókommentár - Kocsis Gergely előadásában Marik Noémi és Sólyom Attila elemzése
 
Szöveges információ - Tudásmorzsák / Pop up menü
knokk
értékelése:
2011. júl. 3. - 12:08
Egyike a legendás nagy előadásoknak, amikre középiskolásként a Katonába jártam szinte minden héten. Akkor ment egy időben még - többek között - a Három nővér, a Platonov, A revizor és az Übü király. Mindegyiket számtalanszor láttam. Nagy előadások, nagy színészek, fantasztikus emlékek. Nem tudom, mennyi jöhet ebből vissza DVD-n keresztül, ahol elvész az élő előadás varázsa, de mindenképpen megveszem, mert felejthetetlen időszakot dokumentálnak. Jarry, az Übü király írója egyik tanárát figurázta ki Übü papa figurájában. A szerző mindig bohém maradt, állítólag az ablakából csúzlival lövöldözött a járókelőkre(felnőttként), bicikliruhában járt temetésekre és halála előtti utolsó kívánsága egy fogpiszkáló volt. Übü papáról és Übü mamáról szóló rém-paródiája felejthetetlen darab, amit rengeteg eredeti humorral és nagy tehetséggel játszott el a Katona akkori társulata. Básti Juli, Sinkó László és a többiek. Vonul az egyszemélyes hadsereg (ez szerzői utasítás volt, a tömegjelenetekben egy, maximum két fő lehet), s ha jól emlékszem, Stohl András volt a tömeg, aki rohan, méltat, szid majd verekszik saját magával az odavetett koncon. Zseniális darab, hozzá méltó interpretálásban. "Szaaahaaarrr!":)
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
utolsó darabok
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: T2: