• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Lolita (1962 - Kubrick) (DVD)
Lolita (1962 - Kubrick) Lolita
- 29%
Szállítható: AZONNAL
699 Ft
Eredeti ár: 990 Ft

Már csak 2 db. van raktáron

  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

   Humbert Humbert professzor, az irodalom-tudományok doktora egy ohioi iskolában kapott új állást. Új munkahelye felé tartva útközben megáll New Hampshireben. Miután ideiglenes szálláshelyén tűz üt ki, házigazdái gondoskodnak róla, hogy legyen hol álomra hajtania a fejét. És ezzel a professzor és új szállásadóinak élete gyökeresen megváltozik.

   Egy testes, okoskodó, álintellektuális, de vagyonos özvegyasszony házában kap helyet. Charlotte Haze - az özvegyasszony - egyáltalán nem Humbert esete, így amikor a nő közeledni kezd hozzá, elhatározza, hogy azonnal továbbáll. De ekkor megpillantja vendéglátója leányát, az alig 15 éves Lolitát és halálosan beleszeret.

   Vonzalmát természetesen nem hozhatja nyilvánosságra, de elhatározza, hogy marad, és elkezdi csapni a szelet a mamának - csak, hogy a lány közelében maradhasson...

   A botránykönyvből készült klasszikus, Kubrick-féle feldolgozás ugyanúgy az elfojtott szexuális álmokról szól, mint amiről 37 évvel később a mester utolsó filmje, a Tágra zárt szemek.

Stúdió:
Játékidő:
152 perc
Gyártási év:
1962
Hangok:
- angol - mono (DD)
- német - mono (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, dán, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, izlandi, lengyel, német, norvég, olasz, portugál, spanyol, svéd, török
Képformátum:
1.66:1
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
critixx
értékelése:
2007. nov. 20. - 14:34
1962-ben, elso Angliában forgatott filmjében Stanley Kubrick Vlagyimir Nabokov botránykönyve alapján egy negyvenes férfi és egy kiskamasz lány bizarr szerelmi kapcsolatát viszi vászonra. Miután Nabokov forgatókönyvet írt saját muvébol Kubrick egy merész húzással "eldobta" azt és önmaga adaptálta az Amerikában eredetileg kinyomtatni sem engedett regényt. (Habár a lábfetisisztának is beillo focím így is Nabokov-ot említi meg a forgatókönyv szerzojeként.) Az eredmény egy Kubrickra jellemzo bizarr, groteszk humorral átszott szatírikus és egyben drámai mu, mely ahelyett, hogy híven követné a regényt - mint a 30 évvel késobbi hollywoodi feldolgozás - inkább egyfajta irónikus, szubjektív vetületet tár elénk. Maga a film nem Kubrick legjobb muve, kivételes alkotásnak sem nevezném, de így is egy ajánlható, érdekes mu.

James Mason alakítja Humbert Humbert-et, a francia származású egyetemi tanárt, aki Amerikába érkezvén menthetetlenül szerelmes lesz szállásadója 14 éves lányába Dolores-be (a 16 éves Sue Lyon alakítása, az eredeti regényben szereplo 12 évet egyébként a cenzúra miatt emelték fel kettovel), majd miután feleségül vette annak iránta epekedo anyját (Shelley Winters nagyszeru alakítása az "átlagamerikai" háziasszony erosen kigúnyolt szerepében) megpróbálja megközelíteni ot. A szexuális megszállottság - melynek témájához Kubrick utolsó filmjében, a Tágra zárt szemekben visszatér - akkor válik meghatározóvá, mikor Mrs. Haze halála után Humbert veszi "gyámsága alá" a tizenéves lányt és akkor válik végzetessé, mikor Humbert elveszti ot...
A film stílusa habár meroben eltér Nabokov remeklésétol, mellyel egyfajta "elo-road movie"-ként" bemutatja a kispolgári Amerika útszéli moteljeit és városkáit, remekül passzol a filmben megjelenített drámához és kiszolgáltatottsághoz. Sokan felróják a filmnek szatírikus mivoltát, de szerintem ahelyett hogy "paródiája" lenne Nabokov muvének, szerintem ügyes egyensúlyt tart fenn dráma és komikum között. Az utóbbit foként Peter Sellers kissé eltúlzott alakítása - késobb Kubrick másik filmjében, a Dr. Strangelove-ban fog igazán remekelni - szolgáltatja Humbert riválisa, a drámaíró Quilty személyében. Quilty szerepét egyébként - gondolom Sellers szerepeltetése miatt - jócskán megnövelték a regényhez képest. Mason és Winter remeklése mellett Lyon is kelloen jó, szerintem külsejében is megfelelo a 14 éves "nimfácska", a vágy "bunös tárgyának" megformálására, különösen mikor eme figura archetipikus megjelenítojeként fekszik a színes napernyo alatt... Persze a filmnek számos hibája is van (például szerintem nem kéne leloni a "poént" a film legelején és mint már említettem Quilty is túl sokat szerepel), amikbe most nem szeretnék belemenni, de ezekkel együtt egy élvezetes és jó - bár nem kifejezetten "kubricki" zsenialitású - alkotás.

A film fekete-fehér képe szépen fel lett újítva, a tónusok jól kijönnek, karcolást nem nagyon lehet találni. A képarány az eredeti mozis "letakart" 1.66:1. Az angol hang élvezheto, semmi különösebb jót vagy rosszat nem tapasztaltam vele kapcsolatban. Extrák sajnos nincsenek a "kötelezo" elozetesen kívül, így a csomagolás sajnos nem igazán éri meg az árát. De magát a filmet azért érdemes megtekinteni.

A Lolita nem hasonlítható Kubrick olyan mestermuveihez, mint a 2001: Ürodisszeia, a Mechanikus narancs vagy a Dr. Strangelove de remek alkotás, mely nagyot köszönhet színészei teljesítményének és Kubrick stílusos rendezésének.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
wrack
értékelése:
2006. dec. 8. - 13:47
Amikor még csak ismerkedtem Kubrick filmjeivel, és még nem tartozott a kedvenc rendezoim közé, olyan nagyszeru muvek után, mint a 2001: urodüsszeia, a Mechanikus narancs és a Ragyogás, ültem le a Lolita elé is. Eleve úgy voltam, hogy a film - például a hossza miatt - biztos valami végtelenül unalmas romantikus akármi. Kellemesen csalódtam.

Kubrick képei már ekkor is felejthetetlenek voltak. A foszereplo James Mason szerintem erre a szerepre tökéletes, azt pedig csodálom, ha van olyan férfi, akit Sue Lyon nem babonázott volna meg. A legjobb mégis megint Peter Sellers volt. Amikor feltunik, egyszerre hátborzongató és vicces, ahogy beszél. A kedvencem, amikor Dr. Zempfként tunik fel, és Dr. Strangelove figuráját elorevetíto ideges gesztusokat tesz Mason tettetésére.

Azt mindig is elutasítottam, hogy Kubrick nem ért az érzelmekhez: elég megnézni A dicsoség ösvényeit, a szenvedo halálraítéltekkel és a végén éneklo német lánnyal; Alexet a Mechanikus narancsban, amikor a börtönbol kijövet szülei nem fogadják vissza, de például a Barry Lyndonban is vannak nagyon érzelmes pillanatok. A Lolita is ide sorolható. Külön tetszett, hogy az érzelgosség nincs meg két és fél órán keresztül. Elég az az egy jelenet, amikor a végén Humbert találkozik a felnott Lolitával, és sírva fakad. Itt érezzük át, hogy milyen mélyrol jövo szerelem volt benne a lány iránt.

Egyébként sem illett volna az érzelgos hangnem a szerelmükhöz, mert pont az az érdekes a kapcsolatukban, hogy Humbert próbál uralkodni a lányon, nem akarja, hogy mással találkozzon. Emiatt a túlzott uralkodási vágy miatt nem muködhet például az o szerelmi kapcsolatuk sem.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
jevgenyij
értékelése:
2006. feb. 20. - 19:40
Minden tiszteletem Stanley Kubrick-é, de ez a film nekem most nem jött be. Azt persze elismerem, vannak jó pillanatai "Lolita"-nak. Tetszett a keretes szerkezet: a nézo végig azon izgulhat, hogy a filmbeli történések vajon hogyan vezetnek majd el az elso pár percben látható végkifejletig. Tetszett a már-már paranoiáig fokozódó féltékenység érzékeltetése is.

Viszont amit hiányoltam: az a mindent elsöpro szenvedély érzete, ami hitelessé tenné ezt a megbonthatatlan, se veled-se nélküled típusú kapcsolatot. Ezt végülis lehet a cenzúrára fogni...Így viszont az van, hogy érezzük a mindent felörlo féltékenységet, a mindent felülmúló "szerelem" nélkül. Én személy szerint James Masont eléggé halvérunek találtam ehhez a szerephez. A Lolitát alakító Sue Lyon-ban pedig sem erotikus kisugárzást, sem kislányos bájt nem fedeztem fel. /Talán 20-25 év múlva adok még egy esélyt a filmnek, hátha majd akkor jobban rákattanok...;) / A film vége felé lévo jelenetet a terhes Lolitával pedig inkább tartottam komikusnak, mint drámainak, de ez már legyen az én hibám.

A Lolita ismeretében is csak azt mondhatom, hogy nálam egy késobbi Kubrick-filmnek sem sikerült felülmúlnia a"Spartacus"-t.
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
sundance helyettese
értékelése:
2011. nov. 7. - 15:47
Tetszettek Kubrick bravúros rendezői megnyilvánulásai (pl: a történetet sokszor lerövidíti, s nem mutat feleslegesen jeleneteket (pl: lehetne esküvői jelenet, de minek, nem sok értelme lenne, és ki is hagyja Kubrick!)). Egyébként sem egy szokványos film 1962-ből, véleményem szerint igencsak meghaladja korát. Humora is igen megkapó, ami főleg az elejére jellemző, a film második fele már inkább drámaibb. Összességében egy korrekt 5-ös!

James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters és persze Peter Sellers pedig zseniálisak, meglátszik játékukon mind az ők zsenialitása, mind pedig Kubrick zseniális színészvezetése.

A DVD képminősége nekem teljesen megfelelt, ahogy a hang is. Extrákat azért megnéztem volna, mondjuk a film keletkezéséről stb.


9/10
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

4 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (2)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: