• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Blu-ray > 2001 - Űrodüsszeia (Blu-ray)
2001 - Űrodüsszeia 2001: A Space Odyssey
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Az időpont: az emberiség hajnala. Szőrös, majomszerű lények vakaróznak a kietlen tájon. Harcolnak az élelemért, védik a területüket és nőstényeiket. Állatok még...

Feltűnik a közelükben egy hatalmas, fényes, szabályos, fekete tárgy - egy monolit. Az első pillantásra látszik, hogy idegen kéz munkája. Az egyik majom bizalmatlanul megérinti, majd kezébe kapja a közelben szétszóródott csontok egyikét és használni kezdi - fegyverként. Kiválasztódott a túlélő, az emberi faj…

Évmilliókkal később, 2001-ben egy csont-formájú űrhajó a Föld körül keringő hatalmas űrbázis felé tart. Tudósok utaznak a fedélzetén, akik a Hold egyik bányájában talált különös tárgyat készülnek megvizsgálni. A tárgy egy hatalmas, fényes, szabályos, fekete hasáb - egy monolit, amely a műszerek szerint titokzatos jeleket sugároz a Jupiter irányába. Az emberiség újabb fordulóponthoz érkezett…

Kubrick filmje több mint három évtizede készült, az idők során azonban - számos más sci-fi alkotással szemben - semmit nem veszített hatásából, hiszen az Oscar-díjas trükkarzenál és az elgondolkodtató, tartalmas történet jóval túlmutatott saját korán. Aki még nem látta a 2001-et nem tudhatja, milyen az igazi sci-fi!

Stúdió:
Játékidő:
149 perc
Gyártási év:
1968
Hangok:
- angol - Dolby True HD
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, bolgár, cseh, észt, héber, horvát, japán, lengyel, olasz, román, spanyol, török
Képformátum:
2.20:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
 
Audiókommentár - Keir Dullea és Gary Lockwood közreműködésével
 
Dokumentumfilm - 2001: Egy mítosz születése - A Channel Four dokumentumfilmje (kb. 60 p.)
 
Előzetes -
 
Kisfilm - Kubrick vállán állva - A hagyaték (kb. 21 p.)
 
Kisfilm - Egy elmúlt jövő víziója - A megálmodott 2001. év (kb. 21 p.)
 
Kisfilm - 2001: űrodüsszeia – Mi rejtőzik a jövő mögött? (kb. 23 p.)
 
Kisfilm - Mi van odakint? (kb. 21 p.)
 
Kisfilm - A trükkök és korai vázlattervek (kb. 10 p.)
 
Kisfilm - Look: Stanley Kubrick! (kb. 3 p.)
 
Interjú - Egy 1966-os rádióinterjú Stanley Kubrick-kal (kb. 77 p.)
Átlagos értékelés:
Gyulus
értékelése:
2012. feb. 25. - 10:17
FIGYELEM! Időnként SPOILER-es lehet!

Mostanában rákaptam a sci-fi-kre. Ezt a műfajt mindig is kedveltem, de most valamiért méginkább felerősödött bennem a tudományos fantasztikum világa iránti vágy. Így terelődött a figyelmem erre a filmre, melyet zseniális mesterműként, minden sci-fi alapjaként emlegetnek.

A forgalmazó akciójának köszönhetően a Blu-ray változat mellett tettem le a voksot, feladva ezzel azt az elvemet, hogy BD-t nem vásárolok magyar szinkron nélkül. Persze kivétel már így is akad a gyűjteményemben, de az Apocalyptóhoz nem készült szinkron, s talán nem is fog.

Mielőtt leadtam a rendelést, igyekeztem alaposan utánaolvasni a filmnek, lévén, hogy eleddig számomra ismeretlen alkotásról volt szó. Tény, hogy kapott a film hideget és meleget egyaránt, de a saját érdeklődésem és az olvasott kritikák alapján végül arra a következtetésre jutottam, hogy ez engem érdekel.

Tudtam tehát, hogy nagyjából mire számíthatok ettől a lassan fél évszázados mozitól: egy lassú, ámde igen nagy odafigyeléssel és gondossággal elkészített, ízig-vérig tudományos fantasztikus filmet kevés dialóggal és korát megelőző, látványos képekkel, ötletekkel.

Ilyen szempontból nem is okozott csalódást a film. Egyrészt tényleg baromi lassú. 5-10 perces jeleneteket szán olyan momentumok bemutatására, melyekre egy mai filmben legfeljebb fél percet szánnának. Bizton állítom, hogy egy XXI. századihoz közelebb eső vágási ritmussal ez a film nem lenne hosszabb 60-70 percnél, és még akkor is lassúnak tűnne. Az is látszik rajta, hogy valóban nagyon átgondolt, a tudomány oldaláról igencsak megalapozott filmet láthatunk, és mindezt sikerült valóban olyan vizuális megoldásokkal megjeleníteni, melyek ma is megállják a helyüket. Az is igaz, hogy bár megvan benne a kellő mennyiségű dialóg, a szinkron hiányát nem érdemes fájlalni, mert közel sem arról van szó, hogy 2 és fél órán át a feliratokat kellene olvasgatni. A BD feliratozása egyébként egész korrektnek tűnt. A feleslegesnek tűnő dolgokat (pl. háttérben folyó beszélgetések) ugyan nem feliratozták, de ahol fontos, mindenhol ott a felirat, ami jól olvasható, és nekem helyesírási hiba sem tűnt fel benne.

A film fejezetekből építkezik. Az első fejezetet még kíváncsisággal teli érdeklődéssel figyeltem, majd jött a hirtelen váltás a XX. század végére, ahol egyre csak jöttek a technikai érdekességek, no meg egy lassan kibontakozni látszó történet. Ezt követően újabb fejezet kezdődött: a Jupiter küldetés. Itt megismerkedhetünk a HAL 9000 történelminek nevezhető figurájával is, illetve a mai sci-fi-k világát leginkább ez a fejezet vetíti előre. Van itt kalandos űrséta, konfliktus, akció, és szerintem az első komoly baklövés is a film hitelességét illetően, amikor a főszereplő egy mély levegővel, szemeit becsukva, egy bátor ugrással, még ha csak egy métert is, de a világűrön át ugrik vissza a kompból az űrhajóba. Emlékezzünk csak, mi történt A Mars mentőakcióban Tim Robbins figurájával, amikor levette a sisakját! Nem jártam még az űrben, de azt mondják, elég hideg van ott, meg a légnyomás sem az igazi... Félre ne értse senki, eszemben sincs kritizálni a filmet, csak szemet szúrt ez az apróság az alaposan átgondolt egyéb részletek fényében. Ettől a jelenettől persze számomra nem lett rosszabb a film.

Ami viszont betette a kaput, az az utolsó fejezet. Külön megnéztem újra, hátha valami elkerülte a figyelmemet, de vagy én vagyok kevés hozzá, vagy maga a rendező se tudta, mit is akar ebből kihozni, de én az utolsó 25 percet sehova sem tudom tenni. Egyszerűen számomra se füle, se farka. Az látszik, hogy élvezték a képi effektusokat. Gondolom, mint egy kisgyerek, amikor először kaparint meg egy új játékszert, a rendező is alaposan kiélte magát a képek színeinek variálásával, meg az alapszínekből építkező vizuális kavalkáddal, de mindez sokkal inkább sugallt számomra őrületet, mint bármiféle értelmes mondanivalót. A film végén aztán sajnos úgy kellett felállnom, hogy gőzöm sincs, mit is láttam tulajdonképpen. Jó az, ha nem rágnak mindent az ember szájába, de talán itt kicsit több lett a metafora a kelleténél...

A Blu-ray képe egyébként ámulatba ejtően szép, ezért ezen az akciós áron mindenképpen célszerű ezt választani a DVD helyett - már ha valakinek tetszik a film. Én egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy érdemes volt-e egyáltalán a gyűjteményem részévé tennem, mivel az elsődleges mégiscsak maga a film, ami férfiasan elismerem - leginkább az utolsó 25 perc miatt, - olyan nagyon nekem nem tetszett.
10 látogatóból 8 értett egyet ezzel a hozzászólással
The Man Who Laughs
értékelése:
2010. szep. 18. - 12:03
Ambivalens érzéseim vannak filmmel. Való igaz, hogy lassú folyású és sokszor elég monoton, de engem a végéig lekötött, így ezt nem számítanám negatívumként (habár értem, azt akinek ez már túl lassú). A vizualitás elso rangú, gondolok itt a nagyszeru effektekre, amik jóval megelozték a korukat (a 10 évvel késobbi Star Trek film gyalázatosan néz ki ehhez képest) és a nagyszeru fényképezésre. Ehhez még hozzá jön Ligeti György (és a 2 Strauss) mesterien meg komponált zenéje. Olyan hangulatot teremtett ezzel Kubrick, ami egyszeruen még ma is képez letaglózni az embert, foleg ha nagy vásznon nézi valaki. Kubrick mesterien vezényli le a filmet. Minden modern urhajós sci-fi alapja ez a film.

A színészek helytállnak, habár nincs annyira kiemelkedo alakítás mint Kubrick más filmjeiben (Ragyogás, Full Metal Jacket, Mechanikus narancs). Megjelenik egy érdekes téma, talán most eloször a mozi történetében. Azaz az intelligens számítógép ami az ember ellen fordul. A film azon része amikor a legénység megmaradt része Hal ellen küzd, kifejezetten feszültség teljes néhol már idegtépo. Ráadásul Hal nem véletlenül vált kultikussá, a film történet egyik legjobb (félelmetesebb) gonosztevoje, még, ha nem is igazán gonosz, csak logikus.

Emelet pedig ott az elgondolkodtató alap téma is, a Monolit közrejátszása az evolúcióban. Ami remekül van az elején ábrázolva.

Eddig minden szép és jó, a problémám a filmmel az utolsó epizóddal a lezárással van. Egyszeruen kifogott rajtam, rég volt filmnél ekkorra what the fuck érzetem, kezdetben még próbáltam megoldást találni, de mikor láttam, de rájöttem, hogy a film úgyse fog adni. A csillaggyermeknél meg teljesen kész voltam . Egyszeruen nehezen hiszem el, hogy aki nem olvasta a könyvet az teljesen elso nézésre megértheti a film végét. Olvastam a neten különféle értelmezéseket, de szerintem a nagy része spekuláció csak és a lényeg a könyvben lehet - azt pedig el szeretném olvasni, így ezeket a megoldásokat csak óvatosan szemléltem, nehogy a könyv elott elolvassam a végét. Viszont véleményem szerint egy filmnek önállóan meg kellene tudnia állni a lábán, persze nem kell mindenkinek megértenie, de én magam eddig elég intelligensnek gondoltam. Sebaj ezentúl nézzem majd a piff-puff csit-csat jelegu sci-fiket amiket képes vagyok feldolgozni.

Nem nagyon akarom pontozni, de ha pontoznám a vége miatt 7/10-nél többet nem adnék rá.
2 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
omegaz
értékelése:
2010. nov. 18. - 10:37
A legtöbb rendezőnek van kedvenc témája ami filmjeikben mint közös, újra és újra visszatér.
Stanley Kubrick rendezőnek az emberben rejlő megmagyarázhatatlan őrület
( lásd Dr. Strangelove, Full metal jacket, Ragyogás illetve a humán és mesterséges intelligenciát elválasztó határvonal kérdése, lásd a befejezetlen de Steven Spielberg által befejezett AI, Mesterséges értelem és a 2001 Űrodüsszeia műveit ).

Kubrick kivételes rendező a tekintetben hogy inkább vizuális típus és nincs szüksége narrátorra a cselekmény elbeszéléséhez. Ez nagyszerűen kitűnik abban a jelenetben, mikor egy idegen intelligens lények által küldött téglalap alakú monolit hatására megindul az evolúciós fejlődés a Földön, és egy majom lassított felvétellel levegőbe dobott csontja űrhajóvá alakul át, miközben Strauss legendás zenéjétől szinte borsódzik hátunkon a bőr.
Még egyetlen filmben sem láttam, ilyen zseniálisan bemutatni pár másodpercben 4 millió éves evolúciós ugrást.

Sok emberben felmerülhet a kérdés hogy az idegen civilizáció által a Földre küldött monolit, miért éppen téglalap alakú ? De ha jól meg figyeljük a téglalap arányai pontosan olyanok mint a szélesvásznú mozikban bemutatott filmek úgynevezett cinemaskope arányai amiknek Kubrick nagy híve volt mert az a formátum rendelkezett a legélesebb, legszebb képpel.
Persze ez vízszintesen bemutatva jobban nyilvánvalóbb lenne, de akkor kevésbé lenne bálvány hatása a majmok számára.

A történet szerint mikor az emberiség észleli a Holdon egy betemetett kráterben álló monolitot, az jelzést küld a Jupiter irányába. Az amerikai kormány egy HAL 9000 nevű mesterséges intelligenciával felszerelt szuperszámítógép irányította kutató űrhajót küld a Jupiter irányába, azzal a paranccsal hogy derítse fel a kiküldött jel célját. Az űrhajón David Bowman és még 4 legénységi tag. Az út során HAL 9000 jeleket fog a holdról,és vissza akar fordulni. Igen ám de a belé táplált parancs szerint, küldetése a Jupiter közelébe juttatni a tudósokat.


És ez az a pont amit Kubrick hangsúlyozni akar a filmjében! A sci-fi elemek csupán körítése ennek a mondanivalónak. Mert, mivel a HAL 9000 szuperszámítógép csak azt tudja megtenni amit belé programoztak, a Holdról érkezett jel miatt összezavarodik.

dvd extra ! rossz a fórummotor !!

2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
K
értékelése:
2010. nov. 9. - 22:38
Kubrick filmcsodája a 2001, a sci-fi műfaj behozhatatlan előnyökkel bíró alkotása. Hatalmas erejű vallomás olyan filozófiai fogalmakkal, mint kauzalitás, a priori, genezis-elmélet…
Kubrick jóérzékkel választotta meg a zenéket és a zenei felvételeket, s a BD végre közvetíti az a hihetetlen végtelenség-élményt, melyet a világűr, a bolygók és a csillagok, majd a kozmikus világrend ábrázolása terén megmutathatott. Semmilyen sci.fi nem volt képes ezt a kozmoszélményt visszaadni, s eleddig egyetlen sci-fi film nem tudott ilyen sokáig még egy rozsdapötty nélkül is fennmaradni. A 2001 bár tartalmában és következtetéseiben nem feltétlenül elfogadható, de sokértelműségével, látomásosságával, ambiciózusságával valóban mérföldkő és etalon.
( Jó lenne, ha ez is bekerülne egy karácsonyi akcióba, mert karácsonyra az önajándékozásra elfogy a pénz…)
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
BLU-RAY
DVD
KÖNYV
Blu-ray
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
81%

11 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (8)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (1)

Megosztás

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: