Keresés

Ki mit néz most?

2021. augusztus 12., csütörtök 0:10
Patthelyzet

Majdnem mindig örülök, ha egy olyan magyar filmre bukkanok, ami nem csak a "magyarságával" hívja fel a figyelmem, hanem jónak tűnik az alapötlete is. A Patthelyzetben a legnagyobb meglepetés mégis az volt, hogy egyetlen helyen nem találtam utalást rá, említést róla korábban... de lehet, így lett volna jobb.

Addig ugyanis még reményteli a dolog, hogy a szinopszis arról ír, egy félresikerült bankrablás vezet olyan helyzethez, hogy a túszok és a rabló bezárva találják magukat az irodába egy táska pénzzel, és persze elkezd kiderülni, hogy mindenkinek van takargatnivalója. Az már elég intő jel volt, hogy egyetlen karakter sincs úgy megírva és eljátszva, hogy az ne egy arcoskodó karikatúra legyen, és ahol jobban röpködnek a nevetségesen műmájer beszólogatások, mint a golyók. De ez csak kóstoló volt ahhoz a felismeréshez, hogy az író-rendező Szűcs Dóra el akarta itt játszani a Tarantinot, egyszerre villogtatva, hogy ő milyen szövevényes-hátbaszúrós sztorit tud írni (nem), meg hogy ő mennyire otthon van az akciófilmek világában (nem), hogy a végén egyszerűen ne lehessen más a végeredmény, mint hogy a fináléban leesik minden néző álla a végső csavartól (nem).

Helyette csak egy wannabe-Kutyaszorítóbant láttam, ahol a kedves írónő csak azt felejtette el figyelembe venni, hogy nagyon nem mindegy, az ilyen "pengeéles" szóváltások pszichopaták és jéghideg gengszterek között zajlanak le, vagy olyan szereplőkkel, mint a pocakos bankigazgató, a bájgúnár, a topa security meg Mancika az Egyes Pénztárból. Ja, meg hogy találjon olyan helyszínt a filmjének, ahol legalább egy bankfiók legcsekélyebb illúziója megvan.

5/10
.
0
2021. február 11., csütörtök 9:55
.
[size=14]After Midnight[/size]

Hank és Abby lassan tíz éve vannak együtt, a srác családjának kicsit megkopott, régi házában, és bár nagyon szeretik egymást, ez alatt az idő alatt nem nagyon jutott sehova az életük: ugyanaz a ház, ugyanaz a munkahely, ugyanazok a barátok, ugyanazok a programok. Ezzel együtt is meglepetésként éri Hanket, hogy egy reggelen csak egy rövid üzenet várja Abbytől azzal, hogy "el kellett mennie", és ez nagyon megviseli lelkileg, azóta csak lézeng, és a barátaikat kérdezgeti, hogy "Miért?". Még megdöbbentőbb azonban az a körülmény, hogy amióta Abby nincs vele, minden éjszaka morgás és kaparászás hallatszik a ház körül, mintha egy szörny ólálkodna a bozótosban... ráadásul ez a zaj a napok múlásával egyre közelebbről hallatszik.

Mivel a film két szála közül az egyiken legtöbbször annyi történik, hogy Hank kesereg amiatt, hogy Abby szó nélkül lelépett ennyi év után, otthon magában vagy a kocsmában a haverokkal, míg a másikon színes emlékképek idéződnek fel a kapcsolatuk boldog percei Abbyvel, nem lesz meglepő, ha azt mondom, ez a film elsősorban a szerelemről szól. És azt a maga kisköltségvetésű kamaradarab módján nagyon jól teszi (van például egy tíz perces, vágatlan párbeszéd, abba rengeteg munkát és érzelmet sikerült belevinni a színészeknek). Az, hogy a film nagy része beszélgetésekből áll, vagy hogy Hank a fejét lógatva ül a félhomályos házban, akár lehetne is lassú és vontatott, de a flashbackekkel, a szerelem pozitív képeivel jól sikerült ezt ellensúlyozni, közben meg lassan építi a gyanakvást a szörny természetét illetően. Mindehhez társult egy remek és kifejező soundtrack, még akkor is, ha Abby szerint sok a dalokban a bendzsó :) .

8,5/10
.
1
2021. január 9., szombat 10:31
Igen, ez az, köszönöm!!!

Mikor jön BD-n????;)
0
2021. január 9., szombat 2:17
https://www.youtube.com/watch?v=uYFT7MQgMKE

:)
most posts by TM
0
2020. október 26., hétfő 23:23
Történetek a halottasházból / The Mortuary Collection

Hollóvég meglehetősen baljóslatú kis tengerparti városka, és ennek oka többek között a helyi temetkezési vállalkozónál keresendő. Montgomery Dark szinte az ódon házban élve tölti napjait, egyedül gondoskodva a környék halottainak végtisztességéről, a gyászolókon kívül pedig csak ritkán akadnak látogatói, hiszen ha a ház nem is ijesztené el őket, Montgomery megjelenése általában megteszi ezt. Egyik nap egy fiatal lány bukkan fel az ajtajában, hivatkozással arra, hogy látta a házhoz vezető kapunál a "Munkatársat keresünk" táblát. A lány elég izgatottnak tűnik a feladatot illetően, de Montgomery jobbnak látja elmondani neki, hogy minden halál egy külön történet, nem csak a "hogyan?" miatt, hanem amiatt is, hogy "miért?". Ahelyett viszont, hogy a rémtörténetek elijesztenék a lányt, ő csak egyre kíváncsibb lesz.

Remek kis horror-antológia volt ez a film, aminek a hangulata nekem leginkább a Mesék a kriptábólt idézte, az elmúlt évekből meg olyanokat, mint a Gyilkos tréfa, a V/H/S vagy az ABCs of Death, csak mintezt, még a hullaházat is nyakon öntötték az 50-es, 60-as évek színvilágával és zenéivel. A történetekben jó a fokozatosság; a túl kíváncsi zsebtolvaj, a félresikerült koleszos románc, a "Míg a halál el nem választ" újraértelmezése és a klasszikus bébiszitteres epizód egyre jobbak, egyre látványosabbak, egyre fordulatosabbak és hangulatosabbak, de úgy, hogy a játékosságot és a morbid humort sem nélkülözik... meg persze némi gusztustalan trancsírt sem. Tipikus Halloweenre való darab, és remélem, hogy hallok még az író/rendező Ryan Spindellről.

8/10

.
0
2020. augusztus 28., péntek 17:47
TENET

Végre, 5 hónap után újra moziban voltam. Szerencsére nem voltak sokan, így sikerült viszonylag jó helyen, mégis távol másoktól ülni.

Le kell szögeznem, hogy alapvetően tetszett a film, jól szórakoztam rajta, mégis kicsit vegyesek az érzéseim. Elmondom miért.

Nem könnyű film a TENET. Iszonyat kell figyelni, hogy követni tudd a dolgokat. Nagyon pörög, egyik dolog jön a másik után, és te csak kapkodod a fejed.
Továbbá kell valamennyi nyitottság, hogy befogad a tudományos fantasztikum által felvetett lehetőséget, és az abból fakadó történéseket, és nem szabad fennakadni azok esetleges logikai ellentmondásain.
Én alapvetően amúgy ilyennek tartom magam, eddig legalábbis a legtöbb ilyen "mindfuck" filmmel elboldogultam.

Viszont most Nolan kicsit felbaszott.
Alapvetően nem szorulok rá, hogy a rendezők mindent a számba rágjanak. Van elég jó képzelőerőm, hogy kiegészítsem a dolgokat, és válaszokat keressek és esetleg találjak a film nézése során a bennem felmerülő kérdésekre.

De mikor a TENET százhuszonvalahányadik percében szinte a semmiből az egyik főszereplő foghegyről egy homályos utalást tesz a másiknak, ami info amúgy alapvetően fontos lehetne a kettejük kapcsolatának illetve motivációknak megértéséhez, a karakterek mélyítéséhez, akkor felkúrom magam!

Ott ülök 2 órája, próbálom kibogozni a szálakat, erre a rendező még tovább szopat ilyenekkel, ahelyett hogy egy kurva másfél perces flashback-ben megmutatna valamit, vagy nyíltan épp kimondatna dolgokat a szereplőivel.
Hogy kötődjek a szereplőkhöz, ha a rendező nem akar velük foglalkozni?

Itthon aztán kicsit utánaolvasgatva összeraktam magamnak a dolgot, de ott a moziban ülve szétkúrt az ideg Nolan lusta és pofátlan megoldása láttán. Ritkán lehet engem ilyen baromságokkal kihozni a sodromból, de Nolannak valahogy sikerült.

A másik a mozi MacGuffin-ja, ami kb. annyira érdektelenné válik a film végére, hogy kb. semmit se tudunk meg róla, azon kívül hogy van, keresik, megvan, és kb. ennyi.

Ezen a két apróságon túl a film rendben van. Talán kicsit túl sok az akció. Jó lett volna néha egy kis szünet, esetleg egy mélyebb tudományos boncolgatás.

A legnagyobb gond viszont talán az, hogy ezt a filmet az átlag mozinézők nem fogják érteni és szeretni.

De lehet hogy én próbáltam túlságosan megérteni a TENET mondanivalóját (környezetvédelem?, a jövő generációi érdekei? a saját életünk hősei vagyunk?), ahelyett hogy én is csak végigcsámcsogtam volna, mint egy agyatlan akciókomédiát, ahogy mindenki más.
0
2020. augusztus 16., vasárnap 16:07
Lehet, hogy túl lett pontozva. Csak egyszer láttam, lehet egy újrázás után csökkene a lelkesedésem. Én minden percét élveztem, nekem nem tűnt hosszúnak. Ez az alkotás is jó rég porosodott a polcon, ideje volt megnézni. 😊
0
2020. augusztus 16., vasárnap 16:04
Nekem a Hannibál nem 10/10, de lehet 1 év múlva 8-as lenne. Mint nagy Fábri rajongó azt gondolom messze nem a legjobb filmjei közül való. Nálam legalábbis van vagy 5 filmje előrébb.
A turné érdekes, mert először 10-12 évvel ezelőtt láttam és nagy hatással volt rám. Valamiért úgy értem haza a múlt héten melóból, h újra meg kell néznem. Most nem volt olyan mágikus erejű, mint anno. De természetesen nagyon jó kis film
0
2020. augusztus 15., szombat 15:24
Edward Norton író, rendező, producer, főszereplő vállalkozása nem túl könnyű darab, nem is váltja meg a világot, de a mai sivár kinálatban mindenképp üde színfolt volt ez a régimódi, lassú történetmesélésű darab.
most posts by TM
0
2020. augusztus 14., péntek 23:30
Árva Brooklyn
most posts by TM
0
2020. augusztus 14., péntek 20:00
Mindig szubjektív... :)

Látva a "Whiplash" 10/9-es értékelését... hát én máshogyan tekintek arra a filmre.

A minap, két egymást követő késő, nagyon késő éjjel valamelyik (talán Duna TV) csatornán végigszenvedtem, és nem értettem, hogy miért jelölték Oscar-díjra!?

Legalábbis a jelenlegi formájában.

Pedig a téma aztán közel áll hozzám sok szempontból is. A jazz zene rajongójaként, zenészként, személyes (diák) élményeket is figyelembe véve szemléltem...

És rájöttem, hogy ez egy tökéletes film lehetett volna a rövidfilm kategóriában.

Nagyjából 15-20 percbe bele lehetett volna foglalni a lényeget. A "dúvad" tanárt, a bizonytalan, de lelkes, kitörni vágyó feltörekvő zenész srácot...

A tanár bukását, bevallott motivációját, majd a film végi koncertet, nagyjelenetet, avagy "slusszpoént".

A zeneiskolai részek ~90%-a szerintem semmit nem tett hozzá a karakterekhez, azok megismeréséhez, és a lényeghez.

Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy bár van sok tehetség, aki önmagától képtelen fejlődni, megújulni, és igazán naggyá válni, de fél percig se higgye senki, hogy az ennyire szélsőséges "vadbarom" hozzáállástól lesz különlegesen kivételes zenész egy zenész.

Louis Armstrong (és több száz világhírű társa) sem azért lett olyan kiváló, mert ilyen tanára volt...
0
2020. augusztus 14., péntek 16:34
Ez azért eléggé szubjektív értékelés, nem sok köze van a realitáshoz...:) Hannibál tanár úr 10/10 minimum. Csakúgy, mint a Turné. Egyrészt, mert Tatabányán /is/ forgatták, másrészt meg a záró képsor, ahogy Eperjest ott hagyják a padon,az zseniális. Talán még galambok is repkednek lassított felvételen.:)
0
2020. augusztus 14., péntek 10:54
Az a bajom a filmmel, hogy a Spencer-Hill mozikhoz képest is nagyon blődi a történetmesélése és a sztorija. Egy dolog emelkedik ki a filmből, a zenéje. Ez az én véleményem.
Már a perrel írom az excel táblázatba is, megszokás 😊
0
2020. augusztus 13., csütörtök 21:23
Különben dühbe jövünk csak 10/6????
Amúgy nem lenne egyszerűbb ha csak a / utáni számot írnád a film címe után? Úgy is értené mindenki a lényeget és sokkal könnyebb lenne megírnod az értékelést, de ez csak az én meglátásom.
0
2020. augusztus 13., csütörtök 21:12
Egy újabb lista... A folytatás :-)
Ebben a körben is osztottam egy 10-es pontszámot :-)
Szokás szerint jó és rossz filmek vegyesen.
Most az új vállalásom az összes Magyarországon kiadott Spencer-Hill film összegyűjtése és megtekintése a Nincs bocsánat-tól. Az első 25 filmmel megvagyok :-)

354.  Whiplash  10/9
355.  Rosszfiúk  10/5
356.  Temple Grandin  10/8
357.  Ilyen a formám  10/3
358.  Spotlight - Egy nyomozás részletei  10/10
359.  Álomcsapda  10/6
360.  Zsarolók városa  10/2
361.  Mesék a kriptából - Vérbordély  10/4
362.  Happy end  10/2
363.  Feri és az édes élet  10/5
364.  Ütközetben eltűnt 1. rész  10/6
365.  Ütközetben eltűnt 2. rész  10/6
366.  Ütközetben eltűnt 3. rész  10/4
367.  Túlélni a karácsonyt  10/3
368.  Szakaszvezető  10/6
369.  Delta kommandó 1. rész  10/6
370.  Delta kommandó 2. rész  10/6
371.  Alkalom szüli az orvost  10/6
372.  Kínai herkules  10/5
373.  Hannibál tanár úr  10/7
374.  A tökéletes trükk  10/9
375.  Stone  10/5
376.  A negyedik angyal  10/5
377.  A törpe bosszúja 1. rész  10/6
378.  A törpe bosszúja 2. rész  10/5
379.  A törpe bosszúja 3. rész  10/5
380.  A törpe bosszúja 4. rész  10/6
381.  A törpe bosszúja 5. rész  10/1
382.  Hátulgombolós hekus  10/6
383.  Vámpír Brooklynban  10/4
384.  Haláli hullák hajnala  10/9
385.  Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)  10/7
386.  Különösen veszélyes  10/2
387.  Kék papagáj  10/3
388.  Montecarlo!  10/6
389.  Tabló - Egy romazsaru története  10/6
390.  Magyar vándor  10/3
391.  Férfiakt  10/3
392.  A kukorica gyermekei 1. rész  10/6
393.  A kukorica gyermekei 2. rész  10/4
394.  A kukorica gyermekei 3. rész  10/5
395.  A kukorica gyermekei 4. rész  10/6
396.  Nincs bocsánat - Isten megbocsát, én nem!  10/6
397.  A Pirinyó, a Behemót és a Jófiú (Bosszú El Pasóban)   10/7
398.  Rita, a vadnyugat réme  10/3
399.  Ezer pofon ajándékba  10/7
400.  Viva Django  10/7
401.  Akik csizmában halnak meg  10/7
402.  Ötszemélyes hadsereg  10/7
403.  A szél dühe  10/5
404.  Vesztesek és győztesek  10/7
405.  A bárányok harapnak  10/6
406.  Ízek palotája  10/5
407.  Az ördög jobb és bal keze 1. rész  10/8
408.  Az ördög jobb és bal keze 2. rész  10/7
409.  A kalózok háborúja  10/5
410.  Vadnyugati Casanova  10/6
411.  Vigyázat, vadnyugat!  10/7
412.  Sötét Torino  10/7
413.  Élet vagy halál  10/6
414.  Trancsírák  10/8
415.  Mindent bele, fiúk!  10/6
416.  Az angyalok is esznek babot  10/6
417.  Piedone a zsaru  10/7
418.  Vaskabátok  10/8
419.  Nevem Senki  10/7
420.  Különben dühbe jövünk  10/6
421.  Morcos misszionáriusok  10/6
422.  Egy amerikai farkasember Londonban  10/7
423.  Piedone Hong Kongban  10/6
424.  Egy zseni, két haver, egy balek  10/5
425.  Zsoldoskatona  10/6
426.  A turné (Bereményi)  10/7
0
2020. június 5., péntek 20:20
Nahát, erre tényleg nem emlékeztem!

Mentségemre szóljon, hogy akkoriban nagyon futott a szekér, a kölcsönzés mellett az eladás is jól ment. Még CD-kölcsönzés is volt, ma már az is mennyire furán hangzik. :)

Még nem néztem meg a műsort, de hamarosan.
Sajnos Ákost egy ideje kevésbé bírom, s ezen a régi zenék is csak módjával segíteni, de ez szubjektív.
most posts by TM
0
2020. május 23., szombat 13:40
Na, megnézted?:)

Ez volt most műsoron:

https://www.youtube.com/watch?v=Od9VsAMy4Ts

Plusz természetesen a kb 1 órás kisfilm, ami a dal megszületésének /még Ákos szövege nélkül/ körülményeiről, illetve magáról a dallam felépítéséről szól, lépésről-lépésre.

Még egy dolog ezzel kapcsolatban, amire szerintem már nem emlékszel:

A 90-es években jelent meg egy Bonanza Banzai VHS kazetta "Bonanza Banzai  93 ünnep" címmel, ami tartalmazta az addig megjelent Bonanza klipeket is. Na ezt a kiadványt még tőled vásároltam meg annak idején a tékából.:)
0
2020. május 20., szerda 14:05
Eddig vékony volt a mobilnetem, de most korlátlan, így végre elmerülhetek ebben IS, kösz az ajánlast! :)
most posts by TM
0
2020. május 2., szombat 22:27
Nem tudom, rajtam kívül akad-e itt még valaki, aki annak idején szerette a Bonanza Banzai zenéjét. Jónéhány hete a youtube-on Hauber Zsolt indított egy sorozatot "Hauber Zsolt újra játsza" címmel. Melynek keretein belül a zenekar slágereit dolgozza a fel a kezdetektől fogva otthoni stúdiójából Home office jelleggel.

A korabeli hangzásvilágot, illetve effekteket idézi vissza az akkor használt hangszerek szoftveres változataival. Saját szerzeményein kívül bemutatja szintetizátor alapú kedvenceit is a korszak legnagyobb slágerei közül. Pl.: Depeche Mode: Photographic, vagy Yazoo: Don t go. Emellett saját ízlésvilágának megfelelően rendszeresen film, és könyv ajánlót tart, illetve bemutatja kedvenc retro tárgyait is. Legutóbb volt egy filmes vonatkozású ereklye is a műsorban: az Alien eredeti képlemez változata testközelből.:)

Érdekes és egyben poénos is a műsor, melyben a BB legnyagyobb slágereinek eredet-története mellett megismerhetjük Hauber Zsoltot magát is, aki számomra egy szerény, alázatos, rendkívűli munkabírással és tehetséggel megáldott zseni benyomását keltette a műsor kezdete óta eltelt jónéhány hét alatt.

Az elektronikus zene szerelmeseinek mindenképpen ajánlanám a pénteki napokon történő youtube jelenlétet, szigorúan Zsolt miatt.:)
0
2020. május 2., szombat 15:40
Tök jó, szívesen nézegetem mások listáját és pontszámait 😊 10-es pontszámot is szoktam azért adni , csak ritkán. A legnagyobb kedvenceim mindenképpen a maximális pontszámot kapják 😊
0
2020. május 2., szombat 14:10
Köszi a választ! Én a gyűjteményemben a filmek hosszát nem vezetem, illetve mások osztályzatát sem. Szívesen melléírom a saját pontjaimat, de ehhez időt kérek, de érdekes lesz. Illetve azért is nehéz lesz, mert sok filmet nagyon rég láttam, s lehet, hogy teljesen másképpen osztályoznám. A 10-15 mondat az nagyon érdekes lehet, de az már komoly idő.
0
2020. május 2., szombat 12:51
Ha megnézed, a Batman-trilógia középső darabjára azért ment a 10-es.
0
2020. május 2., szombat 12:42
Egy kérdés: a 10 pont nálad tabu? Mert én azt is osztogattam azért. :)
0
2020. május 2., szombat 12:40
Átvettem tőled az ötletet, tavaly óta én is így csinálom. :)
0
2020. május 1., péntek 18:45
Köszönöm a visszajelzésedet! Igen, már egy ideje írom és vezetem a pontszámokat. Van egy excel listám amely a gyűjtemenyem darabjait tartalmazza (cím, rendező, évszám, hossz, stb). Erre jön még az imdb-s, az odeon által adott, es az általam adott pontszám. Nekem ez jó szórakozás😊. Ráadásul a gyűjtemény már elég combos, így az idő is jól telik vele 😊 Érdekelne miket osztalyoznal másként, plusz h mit néznél meg amit még eddig nem láttál.
Régebben írtam is a filmekről egy 10-15 mondatot, de az már tényleg sok időt elvett, így azt elhagytam.
0