Múltkor írtam azokról a pillanatokról, amik miatt újra, meg újra végig tudok nézni egy filmet. Legyen az a mozi jó, vagy rossz, ha van benne egy olyan momentum, zene, kép, megmozdulás, ötlet, jelenet, amitől kiráz a hideg, minden hibáját megbocsátom, mert mindig akkora élménnyel ajándékoz meg, hogy újra meg újra meg akarom nézni. Ilyen például a Taken, ami tökéletes akció lett, de emellett megvan az a pillanata, akkor a Transformers, amiben rengeteg a hiba, de a hangok és az átalakulások feledtetnek mindent meg többek között ilyen a Fűrész első része is, ami nagyon jó kis darabolás lett, de a végén, amikor elkezd szólni a Hello Zep c. nóta..na attól mindig kiráz a hideg.
És ilyen a mostani is..
A Pankrátor
Hasonlóan a tesztoszteron bomba Minden héten háborúhoz, ez a mozi is a brigád nagy kedvencévé vált.
Egyszerű mint a bot és mégis, feledhetetlen és 2008 nagy Oscar vesztese a szememben. (Gettómilliomos, takarodj, ezt meg nem is jelölték). A rendező is végre valami nézhetőt kreált, a Pí-t sajnos nem láttam, a Forrást érezni kellett, nem éreztem, a Requiem egy álomért pedig egy üres, semmilyen, hatásvadász ócskaság, amit csak a zenéje és Burstyn játéka tesz nézhetővé. Abszolút nem fér be a legjobb drogos filmek sorába.
Viszont a Pankrátor. Tökéletes egyensúlyban van a dráma és a küzdelem, egyszerű történet, könnyen beleéli magát az ember. Rourke élete alakítását hozza, motyog, sokszor csak a hátát látjuk és mégis, hibátlan a szerepre. A többiekre sincs panasz, bár a főszereplő szinte senkit sem hagy érvényesülni, ez a Kos mozija.
Nincs túlmutatva a pankráció világa sem, bőven elég amit látunk, megbeszélik előre, mit hogy, de a sérülések valódiak, valódi a vér és valódi a közönség maximális tisztelete. Aztán pacsi az öltözőben.
Sokszor nézhető, emlékezetes mozi, egyszerűségében nagyszerű, az évben a Gran Torino méltó párja (a sok sok évig emlékezünk rá, nagy díjat viszont nem kapott kategóriában).
És a pillanat pedig az, amikor SPOILER a végén mondja neki Pam, hogy most tényleg itt vagyok..erre ő semmit, megszólal a zene, engem kiráz a hideg és mondja, engem szólítanak és otthagyja SPOILER END.
Bámulatos mozi.
95%